Τουρκία: Άνοιξε η υποβολή προσφορών για τρείς νέες φρεγάτες

Πηγή φωτ: Naval Analyses | Η νέα φρεγάτα F-515 κλάσης Istanbul του τουρκικού Ναυτικού

Η διεύθυνση εξοπλισμών της Τουρκίας ζήτησε προσφορές για την ναυπήγηση των τριών φρεγατών κλάσης “I” στο πλαίσιο του προγράμματος εθνικής κορβέτας με την ονομασία MILGEM.

Η προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών, ή SSB, εξέδωσε την 22α Δεκεμβρίου 2021 το αίτημα για την υποβολή προτάσεων (RfP) σχετικά με την κατασκευή του έκτου, του έβδομου και του όγδοου πλοίο στο πλαίσιο του προγράμματος MILGEM.

«Η συμμετοχή της εγχωρίας βιομηχανίας στα τρία πλοία θα είναι μεγαλύτερη από αυτά που κατασκευάστηκαν νωρίτερα», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο επικεφαλής της SSB. «Τα πλοία θα είναι εκατό τοις εκατό τουρκικής σχεδίασης».

Στο πλαίσιο των εργασιών του προγράμματος MILGEM, οι κορβέτες κλάσης ADA είναι οι: TCG Heybeliada -εισήλθε σε υπηρεσία το 2011, η TCG Buyukada το 2013, η TCG Burgazada το 2018 και η TCG Kinaliada το 2019. Το πέμπτο πλοίο, η φρεγάτα TCG Instanbul κλάσης “I”, επι του παρόντος είναι υπό κατασκευή, με ημερομηνία παράδοσης το 2023. Η SSB δήλωσε ότι τα πρώτα πέντε πλοία περιλαμβάνουν 75% εγχωρία συστήματα.

Οι φρεγάτες κλάσης “I” θα εκτελούν αναγνώριση και επιτήρηση, εντοπισμό και κατηγοριοποίηση στόχων, έγκαιρη προειδοποίηση σχετικά με τις δραστηριότητες του αντιπάλου, άμυνα βάσης και λιμένος, επιχειρήσεις επιφάνειας, ανθυποβρυχιακές, αντιαεροπορικές και αμφίβιες επιχειρήσεις και αποστολές περιπολίας.

Σύμφωνα με το RfP, μόνο τουρκικά ναυπηγεία ή ξένοι προμηθευτές υποσυστημάτων συνεργαζόμενοι με εγχώρια ναυπηγεία επιτρέπεται να υποβάλλουν προσφορές. Επίσης, η SSB απαιτεί όλοι όσοι υποβάλλουν προσφορές να έχουν προηγουμένως κατασκευάσει μια μονάδα επιφάνειας ναυτικού ή να κατασκευάζουν αυτήν την στιγμή ένα πλοίο σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.

Αξιωματούχος της SSB που γνωρίζει το πρόγραμμα δήλωσε η φρεγάτα κλάσης “I” θα διαθέτει προωστήριο σκεύος με μηχανές αλλοδαπής τεχνολογίας. Είπε η SSB αναμένει πως η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία της Τουρκίας, ο ειδικός στρατιωτικών ηλεκτρονικών εξοπλισμών ASELSAN, θα παρέχει ευρύ φάσμα συστημάτων, όπως τεχνολογίες για ανθυποβρυχιακές, αντιαεροπορικές και αντιπλοϊκές επιχειρήσεις, συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης, ικανότητες αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών, τεχνολογία διοίκησης και ελέγχου, συστήματα αυτοπροστασίας, τεχνολογία προειδοποίησης λέιζερ, συστήματα διαχείρισης ανιχνευτών υπέρυθρων, ηλεκτρονική υποστήριξη, παρεμβολές τορπιλών και συστήματα αερόφυλλων και παραπλάνησης.

«Αναμένουμε στο πρόγραμμα φρεγάτας να συμμετέχουν περίπου 250 εγχώριες εταιρείες», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Defense News υπο καθεστώς ανωνυμίας διότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένα από τα υποσυστήματα που απαιτούνται στο πρόγραμμα είναι για:

  • Το σύστημα ελέγχου πυρός του TAKS πυροβόλου 76 χλστ
  • Το σύστημα ηχοβολιστικού KULAC
  • Τα δύο γυροσκοπικά συστήματα ANS-510
  • Το σύστημα επιτήρησης και ελέγχου πλεύσης WECDIS
  • Το σετ τερματικού δεδομένων Link 11
  • Ενσωμάτωση του πυροβόλου 76 χλστ
  • Το όπλο 12,7 χλστ STAMP
  • Την ενσωμάτωση του Advanced Harpoon Weapon Control System για τον πύραυλο επιφανείας – επιφανείας Harpoon Block II.

Πηγές προερχόμενες από την βιομηχανία δήλωσαν οι τουρκικές εταιρείες που πιθανόν να υποβάλλουν προσφορές για τη σύμβαση είναι η Anadolu Shipyard, η Sefine Shipyard, η Sedef Shipyard, η TAIS Shipyards, η Istanbul Shipyard, η Dearsan Shipyard, η RMK Marine, η Desan Shipyard, η Ares Shipyard και η Yonca-Onuk.

Αξιωματούχοι προμήθειων και αξιωματικοί του Ναυτικού της Τουρκίας έχουν από καιρό διχαστεί για το αν θα πρέπει να κατασκευαστούν 1 ή τρείς φρεγάτες και αν το πρόγραμμα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία του τουρκικού Ναυτικού ή των ιδιωτικών ναυπηγείων.

«Η SSB προτίμησε την ιδέα του ιδιωτικού ναυπηγείου, υπολογίζοντας ότι αυτή η επιλογή μπορεί να δημιουργήσει εξαγωγικές προοπτικές για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία. Το Ναυτικό, από την άλλη πλευρά, επιθυμούσε να κατασκευάσει τα πλοία στο δικό του ναυπηγείο, επικαλούμενο πως η πιθανή τροποποίηση των χαρακτηριστικών ή της σχεδίασης των πλοίων κατά τη διαδικασία της κατασκευής θα επέφερε επιπρόσθετο κόστος αν η σύμβαση ανατίθεντο σε ένα ιδιωτικό ναυπηγείο», δήλωσε ο Οζγκούρ Εκσι, αμυντικός αναλυτής στην Άγκυρα.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Τουρκίας έχει πέσει για έβδομη συνεχομένη χρονιά το 2021 στα $7000 από τα $12500 το 2012. Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού είναι 22%, αλλά ανεξάρτητοι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι αυτό ξεπερνάει το 50%. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της έναντι των κύριων δυτικών νομισμάτων από τον Σεπτέμβριο 2021. Όμως η απόφαση να κατασκευαστούν τρείς φρεγάτες αντί μιας σε μια περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών είναι ένα γεωστρατηγικό μήνυμα, εξήγησε ο Έκσι.

«Η πολιτική εξουσία λέει ότι οι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας δεν θα συμβιβαστούν με τις γεωστρατηγικές διαμάχες στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε: «Εγκρίνοντας την κατασκευή τριών νέων φρεγατών, η Άγκυρα στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα κάνει πίσω σε όποια ναυτική πρόκληση».

Το καλοκαίρι του 2020, το Αιγαίο Πέλαγος ήταν ένα σημείο που στήθηκε η γεωπολιτική διελκυστίνδα. Τουρκία και Ελλάδα ανακοίνωναν την μία NAVTEX μετά την άλλη – ένα μέσο διαβίβασης επειγουσών πληροφοριών για την ασφάλεια της θάλασσας σε όλα τα πλοία του κόσμου.

Η Τουρκία απέστειλε ένα ερευνητικό πλοίο μόλις 6,5 ναυτικά μίλια από το ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα της Μέγιστης. Τούρκοι στρατιωτικοί πρότειναν πως η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου για τα ελληνικά και κυπριακά πλοία.

Σε απάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης συνεκάλεσε το κυβερνητικό συμβούλιο άμυνας. «Είμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα» είπε το συμβούλιο με ανακοίνωση μετά την σύσκεψη.

Την 14η Αυγούστου 2020, η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και η τουρκική φρεγάτα TCG Kemalreis συγκρούστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία προτείναν ως αντίδραση την στρατιωτική εισβολή σε 16 ελληνικά νησιά.

Πηγή: defensenews.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.