Τουρκία: Μπορεί ένα όπλο 12,7 χλστ να καταστρέψει ένα M60A3

Προσφατα η ιστοσελίδα Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter είδηση σχετικά με τη διάτρηση θωράκισης άρματος μάχης M60A3 του τουρκικού Στρατού πιθανόν μετά από βολή τυφεκίου καταστροφής υλικού Zagros 12,7 χλστ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 3 μελών του πληρώματος λόγω έκρηξης μεταφερόμενου βλήματος. Σύμφωνα με το Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος το συμβάν αποκαλύφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2016 από την τουρκική εφημερίδα STAR.

Όπως είναι γνωστό, σε όσους ασχολούνται με τα άρματα μάχης, το αρνητικό με τα άρματα M60, M48 αλλά και Leo1 είναι ότι η περιστροφή του πύργου γίνεται με την χρήση υδραυλικής πίεσης λαδιών, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα άρματα στο κύκλωμα ΣΕΠ διαθέτουν εξαιρετικά εύφλεκτα λάδια (το γνωστό στους αρματιστές “κερασέλαιο“) τα οποία βρίσκονται υπό πίεση και χρησιμοποιούνται για την υδραυλική περιστροφή του πύργου.

Εάν, μετά από χτύπημα της θωράκισης με πυροβόλο όπλο ή βλήμα το οποίο προσέβαλε “ξυστά” την θωράκιση, δημιουργηθεί μια αποκόλληση θραύσματος στο εσωτερικό του άρματος ή ένας σπινθήρας, τότε τα λάδια της υδραυλικής περιστροφής, αυτά που βρίσκονται υπό πίεση μέσα στο κύκλωμα, αναφλέγονται, συν ότι το μεταλλικό θραύσμα πιθανόν να εξοστρακιστεί και να “θερίσει” το πλήρωμα. Ο φόβος και ο τρόμος των αρματιστών στα άρματα σειράς Μ είναι η φωτιά στο διαμέρισμα μάχης, εκεί όπου το εξαιρετικά εύφλεκτο λάδι υδραυλικής είναι σε αφθονία αλλά και τα αποθηκευμένα βλήματα παντελώς εκτεθειμένα.

Βλήμα που ανατινάχθηκε.

Επίσης, για να θεωρηθεί κατεστραμμένο ένα άρμα μάχης δεν είναι ανάγκη να γίνει πλήρης διάτρηση της θωράκισης, τα θραύσματα που θα δημιουργηθούν από την πρόσκρουση του εχθρικού επερχόμενου βλήματος στο εσωτερικό του άρματος είναι πολύ θανατηφόρα. (Εδώ είναι που τα πληρώματα πρέπει να διαθέτουν ειδικές πυρίμαχες φόρμες αρματιστή από ύφασμα με ίνες αραμιδίου και προστασία στο στήθος και την κοιλιακή χώρα. Το ξέρω, είναι πανάκριβες, αλλά η ασφάλεια είναι ακριβό σπορ και αν θέλεις να έχεις σύγχρονο Στρατό πρέπει να πληρώνεις.)

Δεν είναι τυχαίο ότι στα σύγχρονα άρματα, στο εσωτερικό τους, για την προστασία των πληρωμάτων από τα θραύσματα μιας ατελούς διάτρησης, τοποθετείται η λεγόμενη αντιθραυσματική επένδυση.

Για τους παραπάνω λόγους το Leopard 2HEL διαθέτει ηλεκτρική περιστροφή πύργου και όχι υδραυλική, δηλαδή όχι λάδια, και αντιθραυσματική εσωτερική επένδυση για να αποτραπούν όλα τα παραπάνω.

 

Στην περίπτωση του δημοσιεύματος, ναι, το πιστεύω ότι φυσίγγιο των 12,7 χλστ μπορεί, υπό προϋποθέσεις, το επαναλαμβάνω ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, να τρυπήσει τη βασική θωράκιση του M60, σε συγκεκριμένο σημείο. Εντάξει, δεν θα έλεγα ότι μπορεί να την τρυπήσει ακριβώς να προκαλέσει την ρήξη της ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εκ των εσω έκρηξη των αποθηκευμένων βλημάτων.

Με κόκκινο κύκλο επισημαίνεται το σημείο προβολής.

Ειδικά, σε εκείνο το σημείο που χτυπήθηκε το τουρκικό M60, στο πίσω μέρος του πύργου, η θωράκιση δεν είναι και αρκετά παχιά όσο είναι η θωράκιση στο μετωπικό τόξο. Είναι πιο λεπτή.

Φαίνεται ότι ο σκοπευτής με το τυφέκιο (;) είχε σκοπό να χτυπήσει το τουρκικό άρμα M60A3 στο φημισμένο αδύναμο σημείο των αρμάτων: στον δακτύλιο μεταξύ σκάφους και πύργου, αλλά το βρήκε λίγο πιο πάνω, σε αδύναμη θωράκιση (σε σχέση πάντα με την μετωπική θωράκιση). Φυσικά δεν γνωρίζω την απόσταση που έγινε η βολή άλλα και την γωνία πρόσκρουσης του βλήματος.
Επίσης γίνεται αντιληπτό ότι η βολή έγινε στο πίσω μέρος του πύργου όπου η βασική θωράκιση δεν έχει το ίδιο πάχος με την θωράκιση του μετωπικού τόξου.

Φωτογραφία με το εσωτερικό του πύργου, στο κέντρο στο πάτωμα του πύργου τα βλήματα άμεσης χρήσης τα οποία υπό κανονικές συνθήκες είναι αποθηκευμένα όρθια μεσα στον πύργο, δεξιά τα ξαπλωμένα βλήματα αποθηκευμένα στο πίσω μέρος του πύργο.

Επίσης, σε εκείνη την περιοχή του πύργου, στο σημείο που έγινε η προσβολή, υπάρχουν τα αποθηκευμένα βλήματα (είναι πίσω από τον Γεμιστή, αριστερά από τον Αρχηγό, βρίσκονται ξαπλωμένα, φαίνονται σε μια φωτογραφία) στο πίσω μέρος του πύργου. Δεν είναι ανάγκη να γίνει πλήρης διάτρηση, και μόνο η αποκόλληση ενός κομματιού μετάλλου θωράκισης με τόσα εκτεθειμένα βλήματα αναμεμειγμένα μαζί με το πλήρωμα εντός του πύργου αρκεί για να φέρει την ολική καταστροφή.

Λυπάμαι που θα το πω αλλά άρματα σειράς M, όπως και σειράς Leo1, που δεν διαθέτουν επιπρόσθετη θωράκιση, τελείως “γυμνά” δηλαδή με την βασική θωράκιση τους, αν απέναντι τους έχουν έναν σκοπευτή, σε πλεονεκτική θέση, με όπλο καταστροφής υλικού εφοδιασμένο με διατρητικά φυσίγγια, ο οποίος σκοπευτής, φυσικά, θα γνωρίζει τα αδύναμα σημεία της θωράκισης τους αλλά και που ακριβώς είναι αποθηκευμένα τα βλήματα, τότε θα δεχθούν πλήγμα που θα έχει κόστος. Φυσικά, τα όπλα καταστροφής υλικού δεν μπορούν επ’ ουδενί να αντικαταστήσουν τα αντιαρματικά βλήματα και πυραύλους, δεν παύουν όμως να αποτελούν μια μικρή απειλή για τα παρωχημένα άρματα μάχης M60-M48 που διαθέτουν μόνο τη βασική θωράκιση και δεν έχουν δεχθεί άλλη επιπρόσθετη σύγχρονη θωράκιση, είναι “γυμνά”.

Φωτογραφία απο την θέση του Αρχηγού, στο βάθος η θέση του Πυροβολητή.

Άρα, που καταλήγουμε; Άρματα δίχως την υποστήριξη Πεζικού είναι τελείως ξεγραμμένα. Είναι θέμα χρόνου να καταστραφούν. Οχι από τα όπλα καταστροφής υλικού, αλλά από τα υπόλοιπα ισχυρά αντιαρματικά όπλα. Απαιτούνται τακτικές που να προσαρμόζονται στις νέες απειλές και αυτές οι τακτικές δεν θα είναι αποτελεσματικές δίχως την σφιχτή και συνεχή συνεργασία με το Πεζικό.

Δεν διεκδικώ το αλάθητο και δεν ήμουν παρών στο συμβάν, απλά καταθέτω την άποψη μου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Ειχαμε και μια συζητηση στο τουιτερ, οποταν εκατσα και το σκαλισα λιγο περισσοτερο.
  Στο σημειο εκεινο το Μ-60 εχει παχος θωρακισης 60χιλ. Δεν υπαρχει καμια περιπτωση να εχει διατρηθει απο οποιοδηποτε πυρομαχικο 0,50″.
  Τωρα, ψαχνοντας για τις επιδοσεις των πυρομαχικων 14,5χιλ βρηκα ως μεγιστη επιδοση τα 32χιλ (στις 90°) στα 500μ ή 40χιλ στα 100μ
  Οποταν, απιθανο, εξαιρετικα απιθανο, να πετυχε διατρηση.
  Υπαρχει ενα βλημα των 14,5χιλ, υπο τυπο APDS, αλλα γι αυτό βρηκα μια αναφορα για 20χιλ στα 1000μ. Θεωρώ και αυτο απιθανο.

  Απο τι ειναι η διατρηση; Δεν ξερω. Η φωτογραφια δεν ειναι αρκετα καθαρη. Δεν αποκλειω καποιο ΗΕΑΤ απο RPG-7 αλλα δεν διακρινω τα χαρακτηριστικα ακτινωτα σημασια απο την θραυσματοποιηση του περιβληματος

  My €0,02

  1. https://i.postimg.cc/651xX5t1/Turkey-M-60-6-1.png

   Στο κόκκινο πλαίσιο στην φωτογραφία, νομίζω διαγράφεται το χαρακτηριστικό σπλατερ κεφαλής ΗΕΑΤ που έχει πυροδοτηθεί. Μπορεί η κεφαλή να πυροδοτήθηκε πάνω σε κάποια ερπύστρια ή εδαφιαίο τροχό που ήταν αναρτημένος στο πλευρό του πύργου πριν καταλήξει στην θωράκιση του πύργου.

   https://i.postimg.cc/50qmM3Qq/0000357297.jpg
   https://i.postimg.cc/VvKBJkRJ/0000357316.jpg
   https://i.postimg.cc/vZcX6fCb/04-d.jpg
   https://i.postimg.cc/FH8pb1Qc/24791-9433-02082012-1.jpg
   https://i.postimg.cc/Xv58s3VP/24791-9433-02082012-5.jpg
   https://i.postimg.cc/vHP3B3q0/2h5oei0.jpg
   https://i.postimg.cc/QC8JNTpL/IsXne.jpg
   https://i.postimg.cc/3JwFP28m/saltu-1.jpg

 2. Πολύ καλές παρατηρήσεις. Πραγματικά ο Ε.Σ. “δείχνει” να τείνει περισσότερο προς τη Σοβιετική αντίληψη μάχης, ότι καταστέφεται και όποιος πεθαίνει, απλά αντικαθίσταται…Χωρίς όμως να έχει τα νούμερα της Ε.Σ.Σ.Δ.
  Με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν βλέπω πουθενά σεβασμό στην προστασία της ζωής των πολεμιστών και δευτερευόντως του υλικού. Τα Ισραηλινά Centurion του Β’ Π.Π. (όσο υπηρετούσαν) ήταν καλύτερα προστατευμένα από τα δικά μας Μ48, Μ60 και Leo 1 το 2020. Ακόμη και οι Ρώσοι ξύπνησαν με τη σειρά Armata…

 3. Εάν μιλάμε για συνεργασία Ελληνικού Πεζικού με Τεθωρακισμένα, θα μιλάμε για σύγχρονο ΜΤΠ, και όχι αυτό που είναι τώρα. Δεν γίνεται το Πεζικό να μην έχει μια αξιοπρεπή Προστασία, για να είναι ασπίδα για τα ΤΘ. Ξεχνάτε και το ΠΒ και τον συνδυαστικό ρόλο που έχει μαζί με τα ΜΤΠ και ΤΘ. Στο ΠΒ θα έβαζα και τα Drones.

  Συγνώμη ξέχασα και την Αεροπορία Στρατού και την ΠΑ που έχουν και αυτή έναν ρόλο να παίξουν στο πεδίο μάχης. Ολα μαζί μας κάνουν έναν “σκασμό λεφτά” αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιώνεται και να εκσυγχρονίζεται ο Ε.Σ λόγω των καλών και αγαθών προθέσεων των γειτόνων μας.

 4. Ίσως να μην επιτεύχθηκε πλήρης διάτρηση, ωστόσο, είναι πιθανό να αποκολλήθηκε κομμάτι μετάλλου από το εσωτερικό του πύργου, το οποίο με τη σειρά του να προκάλεσε την έκρηξη του βλήματος;

  1. Οχι
   Για να γίνει κατι τετοιο απαιτειται πολυ, πολυ, μεγσλυτερη ενεργεια απ’οτι μπορει να πετυχει μια βολιδα. Βλημα HESH ας πούμε

 5. Καλησπέρα

  Για μια κάποια σύγκριση, στο παρκάτω βίντεο (09:20 και μετά, για κανένα δίλεπτο) φαίνονται τα αποτελέσματα βολής SPG-9 σε T-72 στον πόλεμο της Τσετσενίας (αγγλικοί υπότιτλοι):

  https://www.youtube.com/watch?v=x-Mjid2VJQc

  Υποψιάζομαι κάτι παρόμοιο πρέπει να έγινε και εδώ, σίγουρα όχι με φυσίγγιο 0,50″

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.