Τουρκία: «Ήρθε η ώρα οι βάσεις Ιντσιρλίκ και Κουρέικ να επιστραφούν στην Τουρκία, να επανεξεταστούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ»

USAF | Έξι F-16 της USAF στην ΑΒ Ιντσιρλίκ προς υποστήριξη της επιχείρησης Operation Inherent Resolve, 9 Αυγούστου 2015

Από Εκατερίνα Μπλίνοβα, πηγή: Sputnik

Οι Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινουπόλεως, Άγκυρας, Αδάνων και άλλων πόλεων για να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τις τουρκικές αρχές να τερματιστεί η χρήση της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ και του σταθμού ραντάρ Κουρέικ, στην νότια Τουρκία, από τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής.

«Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να επιστραφούν οι βάσεις που έδωσε η Τουρκία στο NATO και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως του Ιντσιρλίκ και του Κουρέικ και να εθνικοποιηθούν με την πλήρη έννοια της λέξεως», δήλωσε ο Τσεϊχούν Μπόζκουρτ, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας αρκετών μελετών σχετικά με τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα και εντάσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον σχολιαστή. Επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον έχει λάβει μια εμφανής αντιτουρκική θέση σε ορισμένα βασικά ζητήματα, ξεκινώντας με το εμπάργκο κατά της Τουρκίας και κλείνοντας με τα υποκινούμενα από τις ΗΠΑ πραξικοπήματα.

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για τη δημιουργία μιας πιο ανεξάρτητης σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO», δήλωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζω… την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και το NATO σε ένα πιο ανεξάρτητο διπλωματικό επίπεδο και να μετατραπούν από σχέση προϊστάμενου-υφιστάμενου σε μια σχέση ισότιμων ανεξάρτητων κρατών».

Σήμερα, η βάση Ιντσιρλίκ φιλοξενεί την 39η Πτέρυγα Αεροπορικής Βάσης (39 ABW) της Αεροπορίας των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων περίπου 1500 Αμερικανών στρατιωτών, αεροσκαφών A-10 Thunderbolt II και μαχητικών αεροσκαφών F-15 και F-16, όπου συνήθως στην βάση σταθμεύουν και αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού. Επίσης, περιστασιακά, τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν για την ανάπτυξη, στο Ιντσιρλίκ, αεροσκαφών εξοπλισμένων με αεροπορικά συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και ελέγχου (AWACS). Το AWACS είναι ένα σύστημα ραντάρ επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας και κέντρο ελέγχου αεράμυνας που μεταφέρεται επι αεροπλάνου.

©USAF | A-10 Thunderbolt II

Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης ότι στο Ιντσιρλίκ βρίσκονται 50 πυρηνικές βόμβες τύπου B61-12.

«Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα ορισμένος αριθμός αμερικανικών τακτικών πυρηνικών πολεμικών κεφαλών είναι ανεπτυγμένες μέσα στην βάση», αναφέρει ο Μπόζκουρτ. «Ωστόσο, λόγω της έλλειψης επακριβών και επιβεβαιωμένων στοιχείων από επίσημες πηγές, η πληροφορία αυτή η πληροφορία σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ως μια φήμη».

Εν τω μεταξύ, αριθμός άλλων χωρών, κυρίως η Γερμανία, χρησιμοποιούν από καιρό σε καιρό την βάση στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του συνασπισμού που πολεμάει το Ντάες.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ανώνυμη πηγή από το τουρκικό υπουργείο εθνικής άμυνας τόνισε ότι όλες οι στρατιωτικές βάσεις εντός της επικράτειας της χώρας πρέπει να τεθούν υπό τη διοίκηση των τουρκικών επιτελείων. «Το Ιντσιρλίκ είναι μια από τις βάσεις της τουρκικής Αεροπορίας και όλες οι υποδομές της ανήκουν στην Τουρκική Δημοκρατία», πρόσθεσε η πηγή.

© SPUTNIK / SERTAC KAYAR |Διαδηλωτές έξω από την ΑΒ Ιντσιρλίκ στην Τουρκία απαιτούν να εκδιωχθούν οι Αμερικανοί Στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση

Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ: Μια ψυχροπολεμική βάση των ΗΠΑ

Η Τουρκία εισχώρησε επισήμως στο ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο 1952 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η κατασκευή της βάσης Ιντσιρλικ, η οποία βρίσκεται 250 μίλια νοτιοανατολικά της Άγκυρας, ξεκίνησε την άνοιξη του 1951. Τον Δεκέμβριο 1954, το τουρκικό Γενικό Επιτελείου και η Αεροπορία των ΗΠΑ υπέγραψαν την συμφωνία κοινής χρήσης της νέας βάσης. Αρχικά, οι Αμερικανοί σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν την βάση ως μια τοποθεσία στάσεως και περισυλλογής έκτακτης ανάγκης των μεσαίων και βαριών βομβαρδιστικών.

Το Ιντσιρλίκ χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, τόσο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και μετέπειτα. Αρχές δεκαετίας 1960, αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2 αναπτυχθήκαν εκεί, το οποίο πυροδότησε εντάσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Σοβιετική Ένωση, υπενθυμίζει ο πολιτικός σχολιαστής.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της βάσης, πολλοί τύποι αεροσκάφος όπως F-4 Phantom, F-15 Eagle, F-16 Falcon, F-111 Aardvark και A-10 Thunderbolt αναπτύχθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1970 και 1980, εκτός από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

© SPUTNIK / SERTAC KAYAR |Διαδηλωτές έξω από την ΑΒ Ιντσιρλίκ στην Τουρκία απαιτούν να εκδιωχθούν οι Αμερικανοί Στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση

Τον Μάρτιο 1980, Ουάσιγκτον και Άγκυρά αναβάθμισαν την αμυντική τους συνεργασία με την σύναψη της νέας Συμφωνίας Αμυντικής και Οικονομικής Συνεργασίας (DECA). Οι συμφωνίες παρείχαν την θεμελιώδη νομική βάση για την παρουσία των Αμερικανών στην βάση, σύμφωνα με τον Μπόζκουρτ.

«Η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για διάφορους σκοπούς κατά τις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, όπως η αποχώρηση των Αμερικανών πολιτών κατά τον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο και την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν. Επίσης κατά την πρώτη επιχείρηση στον Περσικό Κόλπο από την βάση Ιντσιρλίκ παρασχέθηκε η αεροπορική υποστήριξη στον Στρατό των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ», τόνισε ο Μπόζκουρτ.

Συνολικά, η βάση διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των νατοϊκών αποστολών, επισήμανε ο σχολιαστής, επιμένοντας πως η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.