Τουρκία: Συμφωνία με τη Λιβύη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Αν. Μεσόγειο

Tουρκία και η Λιβύη προχωρούν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δυο χώρες. Η κίνηση έρχεται στον απόηχο της επιστολής της Άγκυρας στον ΟΗΕ, η οποία πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, αλλά και  των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 

Με το μνημόνιο,που υπέγραψαν οι ηγέτες Λιβύης και Τουρκίας, οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στο θαλάσσιο χώρο. Ακόμη μία συμφωνία αφορά συνεργασία στο μέτωπο της ασφάλειας, με πρόβλεψη για εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η εξέλιξη, όπως σχολιάζει και το Reuters, έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τελείως αδόκιμη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάθε συζήτηση για καθορισμό τουρκικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί αντιβαίνει κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης» ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Στεφ Μπλοκ.

Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ σε επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο η γειτονική χώρα προβάλλει τις πάγιες θέσεις της για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ισχυριζόμενη ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Κάνει επίσης λόγο για νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E, ενώ απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Όπως τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. «Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής», προσθέτει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τις αναφορές σε συγκεκριμένες συντεταγμένες ως νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Αίγυπτος: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες

Την καταδίκη του για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Με ανακοίνωση του το Κάιρο σημειώνει «πως η συμφωνία δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της συμφωνίας Skhirat, η οποίο ορίζει ότι η λιβυκή κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες»

«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και δεν υπάρχει εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης, οπότε ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat», ανέφερε το υπουργείο

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία επίδραση ή αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, καλείται η  διεθνής κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της συνολικής λύσης της κρίσης της Λιβύης κατά τρόπο που θα προστατεύει την ενότητα της χώρας και θα αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε επίσης την ανησυχία της χώρας ότι τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για την κατάσταση στη Λιβύη, που διεξάγονται στο Βερολίνο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Ανεξαρτήτως του πού ακριβώς θα καταλήξει όλο αυτό, καταλαβαίνουμε τώρα τον λόγο που ορισμένοι επιμέναμε στην ΑΝΑΓΚΗ για αυξημένη συμμετοχή της χώρας μας στα τεκταινόμενα στη Λιβύη και, συνεπώς, αντίστοιχα πολύπλευρης παρουσία μας εκεί (ναι, ακόμα και στρατιωτικής, αν χρειαζόταν);
  Πρόκειται για χώρο με ιδιαίτερη και προφανή στρατηγική σημασία για εμάς τον οποίον «αμαχητί» αφήσαμε (για άλλη μια φορά) να ενταχθεί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.
  Ας αρχίσουμε τώρα να επικαλούμαστε πάλι γενικώς και αορίστως το διεθνές δίκαιο και να αποκαλούμε την Τουρκία «ταραξία της περιοχής», αρκούμενοι στις φραστικές καταδίκες και στα «σαφή μηνύματα», την ώρα που οι …»ταραξίες» θα απολαμβάνουν τα ουσιαστικά και δυνητικά έμπρακτα οφέλη της συνεπούς εφαρμογής μια συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής….

 2. » αφήσαμε (για άλλη μια φορά) να ενταχθεί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.»

  Δεν νομιζω οτι μπορουσε ποτε η Λιβυη να ενταχθει στη σφαιρα επιρροης της Ελλαδας (ασε που ποτε μα ποτε δεν ειχαμε οποιανδηποτε «σφαιρα επιρροης» πουθενα).

  1. Υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις. Αν δεν μπορείς να εντάξεις κάποιον στη δική σου «σφαίρα επιρροής» (ή αν δεν έχεις τέτοια), μπορείς τουλάχιστον να προσπαθήσεις να μην ενταχθεί ολοκληρωτικά στη σφαίρα επιρροής του αντιπάλου…..
   Αν όμως είσαι παντελώς απών, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχεις ούτε αυτό, και έτσι παραμένεις στην κατάσταση της ψωροκώσταινας που εύστοχα περιγράφεις….

  2. Είχαμε στα μπουζούκια και στα ξενυχτάδικα όμως(είναι και αυτή ένα είδος σφαίρα επιρροής).
   Εκεί «παίζαμε» χοντρά, παριστάνοντας τους παλικαράδες στην πίστα με ξένα χρήματα.

 3. https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  “Στανη ο Φαιδων” (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  ..

  Συστηματα HAWK ανεπτυξαν τα ΗΑΕ στη Λιβυη

  https://imp-navigator.livejournal.com/875062.html

 4. Γενικα η φυση απεχθανεται τα κενα. Αν εσυ το παιζεις υπερανω, φιλησυχος και φιλειρηνιστης και καθεσαι απραγος ειναι αναποφευκτο καποιος να σε αντικαταστησει.
  ΥΓ: Οσο σκεφτομαι αυτα τα Α-7 που θα μπορουσαν να μοσχοπωληθουν σε Ιρακ και Λιβυη για υποστηριξη πολεμικων επιχειρησεων τρελενομαι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.