Τουρκία: Συζητήσεις με την Ν. Κορέα για τη διάσωση του άρματος μάχης Altay

Φωτ. αρχείου | Τουρκικό άρμα μάχης Altay

Τούρκοι αμυντικοί αξιωματούχοι και στελέχη των προμηθειών όπως επίσης και ομάδα μιας ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας συζητούν με μια νοτιοκορεατική εταιρεία για τη διάσωση ενός προγράμματος, που ταλανίζεται από καθυστερήσεις, για την παραγωγή του πρώτου εθνικού, νέας γενιάς, άρματος μάχης της χώρας.

Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της αποτυχημένης πρόσβασης σε σημαντικά συγκροτήματα όπως ο κινητήρας, το κιβώτιο μετάδοσης ισχύος και η θωράκιση”, δήλωσε στέλεχος των προμηθειών στον ιστότοπο Defence News.

“Δεν είμαι σε θέση να αναφέρω μια ημερομηνία σχετικά με την έναρξη της μαζικής παραγωγής. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι προσπαθούμε σκληρά για να την καθορίσουμε”.

Το 2019, το γραφείο του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέλαβε σε έγγραφο το άρμα μάχης Altay ως τμήμα του οπλοστασίου του Στρατού για το 2020. Σε μια ομιλία του, τον Οκτώβριο 2019, ο Ηθέμ Σάντζακ -ένα ανώτατο διοικητικό στέλεχος της BMC, η οποία κατασκευάζει το Altay- δήλωσε ότι η εξέλιξη του άρματος θα υλοποιηθεί μέσα σε 24 μήνες.

Φαίνεται, πλέον, ότι η πρόβλεψη ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Το επενδυτικό πρόγραμμα του προεδρικού γραφείου για το 2021, που αποδεσμεύθηκε αυτόν τον μήνα, δεν αναφέρει πουθενά το Altay, πόσο μάλλον την ημερομηνία εισόδου στην ενεργό υπηρεσία.

Σύμφωνα με την πηγή, που γνωρίζει το πρόγραμμα Altay, η BMC βρίσκεται σε συνομιλίες με την Hyundai Rotem για να επιλύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ξένες τεχνολογίες που λείπουν από το άρμα μάχης Altay, το οποίο συχνά, οι Τούρκοι αξιωματούχοι, διαφημίζουν ως ένα πλήρως εθνικό, εγχώριας κατασκευής τουρκικό άρμα μάχης.

Νωρίτερα, η νοτιοκορεατική βιομηχανία είχε κατασκευάσει τη δημόσια συγκοινωνία και τα συστήματα διέλευσης του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, τα Άδανα όπως επίσης και ελαφρά σιδηροδρομικά συστήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.

“Ευελπιστούμε ότι στις συνομιλίες μας κάποια στιγμή θα επιλύσουμε τα προβλήματα μάς σχετικά με το συγκρότημα ισχύος -(τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης κίνησης)- που θα χρησιμοποιήσουμε στον κύκλο της μαζικής παραγωγής”, δήλωσε η πηγή στο Defence News.

“Μιλάμε, περίπου, για συνομιλίες διάρκειας δύο μηνών, πριν καταλήξουμε σε ποια πορεία θα κινηθούμε”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η BMC είναι σε έμμεσες συνομιλίες, μέσω της Hyundai Rotem, με δύο νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις αμυντικών τεχνολογιών, τον κατασκευαστή κινητήρων Doosan και την S&T Dynamics που παράγει αυτόματα κιβώτια μετάδοσης ισχύος.

“Το ιδανικό θα είναι το συγκροτήματα ισχύος των Doosan-S&T να τοποθετηθεί στο Altay αφού πρώτα επιλύσουμε τις διαφορές και τα ζητήματα των αδειών εκμετάλλευσης”.

Η Νότια Κορέα αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα με το πρόγραμμα μαζικής παραγωγής του δικού της άρματος μάχης, του K2 Black Panther.

Η χρήση του άρματος απο τον Στρατό καθυστέρησε λόγω προβλημάτων σχετικά με τον κινητήρα και το κιβώτιο μετάδοσης ισχύος. Οι πρώτες 100 μονάδες κατασκευάστηκαν με τον κινητήρα των 1500 ίππων της Doosan και το αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης ισχύος της S&T. Στη δεύτερη σύμβαση, τα άρματα μάχης ξεκίνησαν να παραδίνονται στα τέλη του 2016. Όμως μετα την αποτυχία της μετάδοσης ισχύος της S&T στις δοκιμές αντοχής και ανθεκτικότητας, η διεύθυνση διαχείρισης αμυντικών προγραμμάτων (DAPA) της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε οτι η δεύτερη παρτίδα θα διαθέτει ένα “υβριδικό” συγκρότημα ισχύος το οποίο θα αποτελείται από τον εγχώριας κατασκευής κινητήρα της Doosan και το γερμανικό κιβώτιο μετάδοσης ισχύος της RENK.

“Απομένει να δούμε πως οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν έναν λειτουργικό κινητήρα μαζί ένα αποτυχημένο κιβώτιο μετάδοσης ισχύος”, δήλωσε ένας ειδικός σε θέματα Τουρκίας που διαμένει στο Λονδίνο και ο οποίος μίλησε υπο καθεστώς ανωνυμίας.

Η Τουρκία ήλπιζε να εξοπλίσει το Altay με έναν γερμανικό κινητήρα της MTU και με ένα κιβώτιο μετάδοσης ισχύος της RENK, αλλά οι συνομιλίες με τους Γερμανούς κατασκευαστές, τα τελευταία δυο χρόνια, κατέρρευσαν λόγω των ομοσπονδιακών κυρώσεων στις αμυντικές πωλήσεις προς την Τουρκία. Η Γερμανία είναι μια από τις πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που περιόρισαν τις εξαγωγές προς την Τουρκία μετα την εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Ενα παρόμοιο πρόβλημα προέκυψε με την μελλοντική θωράκιση του Altay. Η Τουρκία ήλπιζε ότι η γαλλική λύση θωράκισης θα ήταν διαθέσιμη μετα την αρχική παρτίδα των 40 μονάδων. Αλλά οι πρόσφατες πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κύπρου έχουν θέσει αυτήν την προοπτική σε κίνδυνο.

Η πηγή με γνώση στο πρόγραμμα του Altay δήλωσε οτι η θωράκιση θα κατασκευαστεί εχγωρίως στο πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Το πρόγραμμα του Altay χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά μόλις τον Νοέμβριο του 2018 η τουρκική κυβέρνηση ανέθεσε στην BMC την σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του άρματος. Σε διαγωνισμό, η εταιρεία νίκησε την Otokar, η οποία είχε ήδη κατασκευάσει τέσσερα πρωτότυπα Altay στο πλαίσιο συμβατής με την κυβέρνηση.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την παραγωγή μιας αρχικής παρτίδας 250 μονάδων, διοικητική υποστήριξη κύκλου ζωής και τη δημιουργία και τη λειτουργία, από τον εργολάβο, ενός κέντρου τεχνολογιών συστημάτων άρματος μάχης. Στο πλαίσιο της σύμβασης, η BMC θα σχεδιάσει, εξελίξει και κατασκευάσει ένα άρμα μάχης με ανεπάνδρωτο πύργο.

Η σύμβαση έλεγε οτι το πρώτο άρμα Altay πρόκειται να εξέλθει της γραμμής παραγωγής μέσα σε 18 μήνες. Στο κοινοβούλιο, τα αντιπολιτευόμενα πολιτικά κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, αλλά οι αξιωματούχοι των προμηθειών ισχυρίζονται οτι η ρήτρα των 18 μηνών θα τεθεί σε ισχύ μετα την έναρξη παραγωγής της πρώτης μονάδας.

Το πρόγραμμα Altay χωρίστηκε σε δυο φάσεις: Τ1 και T2. Το T1 καλύπτει τις 250 πρώτες μονάδες, το T2 περιλαμβάνει την εξελιγμένη έκδοση του άρματος. Η Τουρκία σχεδιάζει, επίσης, να κατασκευάσει τελικά 1000 άρματα Altay, τα οποία θα ακολουθήσει μια ανεπάνδρωτη έκδοση.

Η συμφωνία εξελίχθηκε σε πολιτική αντιπαράθεση, συγκεκριμένα μετά την 25ετή δωρεάν παραχώρηση από την κυβέρνηση του Ερντογάν ενός κρατικού εργοστασίου αρμάτων και πύργων στην Θάλασσα του Μαρμαρά στην BMC.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε φωνές που μιλούσαν για οικογενειοκρατία, καθώς, εκείνη την εποχή, ο μεγαλομέτοχος της BMC, Σαρνακ, ήταν ανώτατο μέλος του κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP) του Ερντογάν.

Ο Οζγκούρ Εκσι, ένας ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής, αμφισβήτησε την επιλογή της κατασκευής του εργοστασίου διπλά στην θάλασσα για για την παραγωγή αρμάτων μάχης. “Σε περίπτωση πολέμου, το εργοστάσιο Altay θα είναι ένας εύκολος στόχος για τα εχθρικά πυρά”, δήλωσε. “Αυτό το πρόγραμμα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί πολύ καλύτερα από στρατηγικής απόψεως”.

Παρ ‘όλα αυτά, ο Εκσι πρόσθεσε, “υπάρχει πολιτική βούληση για να εισέλθουν τα Altay στο οπλοστάσιο του Στρατού. Αργά ή γρήγορα, η παραγωγή θα ξεκινήσει”.

 

 

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.