Το τουρκικό κύριο άρμα μάχης (MBT) Altay προβλέπεται να χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εντός των επόμενων 24 μηνών, όπως δήλωσε ο Εθεμ Σαντζάκ, πρόεδρος του συμβουλίου του τουρκο-καταρινού κατασκευαστή τεθωρακισμένων οχημάτων BMC.
Το MBT και όλα τα εξαρτήματα του θα παράγονται εγχωρίως σε 48 μήνες το αργότερο, δήλωσε ο Σαντζάκ στην 10η Οικονομική Σύνοδο Κωνσταντινούπολης (IFS’19) την 10η Οκτωβρίου.
Τον Νοέμβριο 2018, μετά από καθυστέρηση περίπου οχτώ ετών, η τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB) υπέγραψε σύμβαση με την BMC για τη πρώτη μαζική παραγωγή 250 MBT Altay. Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, πρέπει να κατασκευαστούν μέχρι 1000 MBT σε τέσσερις παρτίδες των 250 MBT.
Ειδικός αναλυτής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε στο Jane’s την 4η Οκτωβρίου οτι τα πρώτα 40 άρματα της πρώτης υποπαρτίδας, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να εξοπλιστούν με το σύστημα ενεργής προστασίας AKKOR και με την πιθανότητα της επιπρόσθετης θωράκισης που αναπτύσσει η Roketsan, ενδέχεται να βασίζονται πάνω στα πέντε πρωτότυπα Altay που κατασκευάστηκαν από την τουρκική εταιρεία Otokar.
Η δεύτερη υποπαρτίδα, ανάμεσα στις υπόλοιπες βελτιώσεις, θα περιλαμβάνει 210 Altay με βελτιωμένη θωράκιση, την ικανότητα εκτόξευσης πυρομαχικού με καθοδήγηση λέιζερ απο το πυροβόλο τους και ένα απομονωμένο διαμέρισμα για τα βλήματα του κύριου όπλου. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την παραγωγή πιο εξελιγμένων συστημάτων, πρόσθεσε ο ειδικός αναλυτής.
Kerry Herschelman
Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.
6 Απαντήσεις
Παρατηρώ ότι φέρει ήδη και πολυβόλο σε RWS, σε αντίθεση με το Leopard 2A6 που χρησημοποιεί ακόμα χειροκίνητο πολυβόλο στην οροφή του Πύργου.
Πότε είπαμε ότι θα αναβαθμιστούν τα Leo2A4 του ΕΣ στο επίπεδο Α7+ που πήρε και η Ουγγαρία; 😉
Υπάρχουν άλλες πιο σοβαρές προταιρεότητες, όπως επιδόματα σε Ρομά, χτίσιμο κονταίηνερ για τους «νεοέλληνες» νεοεισερχόμενους κ.λ.π.
Μην ξεχνάμε και τα έξυπνα παγκάκια αξίας 4500€ έκαστο για το ΠΝ.
«ικανότητα εκτόξευσης πυρομαχικού με καθοδήγηση λέιζερ απο το πυροβόλο τους» – σε ποια πρότυπα guided ? στη δέσμη ? ή NLOS και με εξωτερικοί οδήγηση ?
Τα τανκς είναι πανάκριβα και δεν τα ρισκάρουμε για μονομαχίες «πρόσωπο με πρόσωπο», με άλλα τανκς. Ειδηκά που τα δικά μας θα είναι π.χ. 160 και τα δικά τους 1.000.
Ακόμα και εκτοξεύσεις των καθοδηγημένων λέιζερ πυρομαχικών δε πρέπει να προδίδουν την θέση του τανκ. Ειδικά στην εποχή των ραντάρ πεδίου μάχης. Να τα εκτοξεύουν κάποια απλά ρομπότ (απομακρυσμένη θέση). Και έτσι σε λίγο θα τα δείτε και στης εμπορικές εκθέσεις.
Τα γράφω, το ξέροντας πως τέτοια ρομπότ ήδη επεξεργάζονται, και από παγκοσμίως αναγνωρισμένους παραγωγούς τον ρομπότ.
Και είναι θέμα καθαρά και μόνο πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης με ποια ATGM θα εκθέτονται ? και πότε ? Με Israeli Rafael ? MBDA -UK ? η μόνο με τα όποια και φθηνά ντόπια. ΝΑΤΟ laser guided ATGM ? Αντί να κάνουν διαφήμιση στις ξένες μάρκες, ακόμα και πληρώνοντας δικαιώματα ? H μήπως να τα εκθέσουν με ντόπια «Spike-LR» -like, δηλαδή με δικό τους thermovision head ? Τα οποία όμως είναι μόλις σε πρωτότυπα ?
Όλα αυτά θα είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση. Όχι της βιομηχνίας η οποία, από ότι ξέρω, ήδη τα έχει σχεδόν έτοιμα.
Και μετά, αντί των 5…10 χιλιάδων, τα οποία χρειάζονται, θα παραγγέλλονται 50 σετ… as usual. Και το θέμα θα το πιάσει και θα το πάει μακριά κάποιος άλλος.
Να φανταστώ ότι σε εικοσιτέσσερις μήνες δε θα προλάβουν να το έχουν εμπορικό με τον Τουρκικό κινητήρα φορεμένο.