Πηγή: e-Amyna

Το ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας καλλιεργεί εντέχνως την προπαγάνδα των “εθνικών” οπλικών συστημάτων (Ο-Σ) με προφανή αποδέκτη τις αμόρφωτες μάζες της Ανατολίας που αποτελούν και την εκλογική βάση του ΑΚΡ. Στο παρόν θα εξετάσουμε την περίπτωση του τεθωρακισμένου οχήματος KIRPI. Όπως η πλειοψηφία των Ο-Σ που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η Τουρκία, έτσι και το τεθωρακισμένο όχημα Kirpi (“Σκαντζόχοιρος”) είναι αντίγραφο υφιστάμενου Ο-Σ που αναπτύχθηκε από άλλη χώρα και συγκεκριμένα του NAVIGATOR της ισραηλινής Hatehof Ltd.

Το 2009 ανατέθηκε σύμβαση στην εταιρεία BMC (ιδρύθηκε ως British Motor Corporation) για την κατασκευή 468 οχημάτων του τύπου για τον Τουρκικό Στρατό, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία MRAP (Ανθεκτικών σε Νάρκες, Προστατευμένων από Ενέδρες). Σημειώνεται ότι μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2002-16 Δεκεμβρίου 2011 είχαν σκοτωθεί 788 Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί ενώ άλλοι 4.487 είχαν τραυματισθεί σε συνολικά 11.734 συμβάντα – επιθέσεις του κουρδικού ΡΚΚ, η πλειοψηφία των οποίων ενέδρες-πυροδότηση IED.

Η ανεπαρκής θωράκιση των υφιστάμενων τεθωρακισμένων (Cobra, Akrep, BTR-60/80) είχε αποδειχθεί γι΄αυτό η παράδοση των Kirpi έλαβε χαρακτήρα κατεπείγοντος. Ατυχώς, η BMC βρέθηκε το 2012 στο χείλος της χρεωκοπίας, αναστέλλοντας την παραγωγή τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η Τουρκία συγκλονίζεται στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 από επίθεση εναντίον φάλαγγας οχημάτων στον άξονα Bingöl-Muş, αφήνοντας 10 Τούρκους οπλίτες θητείας νεκρούς και περισσότερους από 70 τραυματίες.

Η εφημερίδα Sözcü με πρωτοσέλιδο τίτλο “Ζωντανοί με λεωφορείο, νεκροί με ελικόπτερο” καυτηρίασε τότε το γεγονός ότι ο Τουρκικός Στρατός επέλεξε να μεταφέρει οδικώς τους οπλίτες στις Μονάδες αλλά χρησιμοποίησε ελικόπτερα για τις σορούς τους.

Όπως αποκαλύφθηκε, τα οχήματα συνοδείας εξαφανίστηκαν όταν εξαπολύθηκε η επίθεση, αφήνοντας απροστάτευτους 200 οπλίτες. Οι εργαζόμενοι της BMC προχωρούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 με κεντρικό σύνθημα «Μη σταματάτε τα Kirpi, Μην αφήνετε τους στρατιώτες να πεθαίνουν», υποστηρίζοντας ότι παραμένουν απλήρωτοι πέντε μήνες.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ο Τουρκικός Στρατός αποφασίζει την αναστολή της οδικής μετακίνησης των οπλιτών θητείας και υπογράφει σύμβαση με τις Τουρκικές Αερογραμμές για την αεροπορική μεταφορά του προσωπικού προς Μονάδες των ΝΑ επαρχιών, επισφραγίζοντας την ανικανότητά του να παράσχει προστασία και ασφάλεια στην επικράτεια. Την περίοδο εκείνη είχαν παραδοθεί μόλις 273 οχήματα.

Παρένθεση: Ας φανταστούμε αδειούχους οπλίτες του ΕΣ που υπηρετούν σε Μονάδες στην Ξάνθη και την Ροδόπη να πρέπει να μετακινηθούν με αθωράκιστα πολιτικά λεωφορεία υπό το φόβο ενέδρας. Κλείνει η παρένθεση.

H BMC χρεωκοπεί και τον Ιούνιο του 2014 εξαγοράζεται αντί πινακίου φακής από τον μεγαλοκαναλάρχη Ethem Sancak, ο οποίος τυγχάνει μέλος της ΚΕ του κυβερνώντος ΑΚΡ, με κεφάλαια από το Κατάρ και τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της χώρας να μετέχει ως μέλος στο ΔΣ της εταιρείας!

Η παραγωγή ξαναρχίζει όμως ανακύπτει νέο πρόβλημα. Τα τεθωρακισμένα Kirpi εμπλέκονται σε τροχαία. Διαρκώς. Κάποιοι κάνουν λόγο για “σχεδιαστικά σφάλματα” και “πρόβλημα ευστάθειας” των οχημάτων.

Η περιφρόνηση των κανόνων οδηγικής ασφάλειας από τα στελέχη του Τουρκικού Στρατού με πρώτιστο τη χρήση ζωνών ασφαλείας οδηγούν σε ατυχήματα (όπως σήμερα με 7 τραυματίες στρατιωτικούς: http://www.guneydoguguncel.com/kamyon-zirhli-araca-carpti-7si-askeri-personel-8-yarali/ …), αρκετά εκ των οποίων πολύνεκρα.

Το 2017 ανατίθεται νέα σύμβαση στην BMC για την προμήθεια 529 οχημάτων βελτιωμένης έκδοσης Kirpi II, η οποία μεταξύ άλλων ενσωματώνει νέο κινητήρα, πλήρως αυτόνομη ανάρτηση και ABS (χμμ…).

Αντί να παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό, οι πρώτες παρτίδες φτάνουν στη Λιβύη.

Εκτιμάται ότι οι πολιτοφυλακές που στηρίζουν την “κυβέρνηση” της Τρίπολης (GNA) παρέλαβαν περί τα 40 KIRPI II και εκπαιδεύτηκαν επί τόπου από Τούρκους στρατιωτικούς. 2 από αυτά καταστράφηκαν στο πεδίο της μάχης και άλλα 5 έπεσαν άθικτα στα χέρια των μαχητών του LNA.

Από την αξιολόγηση του οχήματος προκύπτει ότι το Kirpi II δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του κατασκευαστή και συνεπώς απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί …battle proven, όπως θα διαπιστώσουν σύντομα και οι ΕΔ της Τυνησίας που αποτελούν τον πρώτο εξαγωγικό χρήστη.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν αφενός για να γίνει κατανοητή η ανάγκη διαφήμισης “εθνικών” Οπλικών Συστημάτων από πλευράς Τουρκίας αφετέρου για να καταδειχθεί ότι κάθε Ο-Σ έχει αδυναμίες και είναι αντιμετωπίσιμο με τις κατάλληλες τακτικές/Ο-Σ.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμώνται οι προθέσεις και οι επιχειρησιακές ικανότητες του εχθρού, τον οποίο θα χαρακτηρίζαμε με τρεις λέξεις ως επίμονο, μεθοδικό και ύπουλο. Πρέπει όμως πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. Τέλος.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: