Τρεις υποψηφιότητες για τα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων

Φωτογραφία αρχείου ΓΕΣ: Επιχειρησιακή εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστών της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών.

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Στις 23 Ιουλίου η ΓΔΑΕΕ προέβη στην αποσφράγιση των φακέλων με τα δικαιολογητικά ποιοτικής επιλογής των υποψηφίων του Διαγωνισμού 03/20, ο οποίος αφορά την προμήθεια 119 τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού διαμετρήματος 0,338΄΄ Lapua Magnum για τις ανάγκες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων. Φακέλους δικαιολογητικών κατέθεσαν όπως αναφέρθηκε οι παρακάτω εταιρείες:

IWI DAN

-Η ισραηλινή ISRAEL WEAPON INDUSTRIES (IWI) από τον νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο κ. Μιχαήλ Μπότσιο.
-Η βρετανική STEEL CORE DESIGNS από τον νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο κ. Βασίλειο Υφαντή.
-Η αμερικανική BARRETT FIREARMS MFG από τον νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο κ. Θεοφάνη Ρωμαίο.
-Η φινλανδική SAKO από την νομίμως εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπο, εταιρεία “ΑΤΕΣΕ”, η οποία δεν παρευρέθηκε.

Steel Core Cyclone MSR

H IWI προσφέρει το τυφέκιο Dan που παρουσιάσθηκε το 2014, η βρετανική STEEL CORE DESIGNS, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 συμμετέχει με το Cyclone MSR και η BARRETT FIREARMS προτείνει το MRAD.

Barrett Firearms MRAD

Σύμφωνα με πληροφορίες, η SAKO τελικώς δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό καθώς αποσύρθηκε, γεγονός που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την απουσία ενδιαφέροντος από πλευράς κορυφαίων κατασκευαστών του χώρου για τον ελληνικό διαγωνισμό. Η εξήγηση εντοπίζεται μάλλον σε ορισμένους ιδιαιτέρως απαιτητικούς όρους που έχουν τεθεί -βάσει αναλόγων αμερικανικών διαδικασιών- ως προς τα συνοδευτικά “περιφερειακά” υλικά και πυρομαχικά, που λειτούργησαν ανασταλτικώς σε κάποιους κατασκευαστές από το να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την συγκεκριμένου μεγέθους προμήθεια.

Μετά την αξιολόγηση των δικαιολογητικών ποιοτικής επιλογής, αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία στην φάση της επιχειρησιακής αξιολογήσεως. Η διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει στην κάλυψη με τον καλύτερο τρόπο της επιχειρησιακής απαιτήσεως, η οποία τουλάχιστον από πλευράς Στρατού Ξηράς, μετράει ήδη “προϊστορία” δύο δεκαετιών!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.