Με την παρουσίαση των τεχνικών και τακτικών δυνατοτήτων των τριών διαγωνιζόμενων, ξεκίνησε το επόμενο στάδιο του εξοπλιστικού προγράμματος για την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BVP-2 της Τσεχικής Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια οι διαδικασίες σύναψης της προμήθειας επιταχύνονται ξανά αφού απειλούνται από καθυστερήσεις και, ακόμη, την πλήρη διακοπή τους.

Κατόπιν προσκλήσεων του τσεχικού υπουργείου άμυνας, η BAE Systems απέστειλε για δοκιμές στην Τσεχική Δημοκρατία το ΤΟΜΑ CV90, η General Dynamics European Land Systems το ΤΟΜΑ ASCOD και η Rheinmetall το TOMA LYNX KF41. Εκεί, τα τρία οχήματα θα παρουσιάσουν τις επιδόσεις τους στο πεδίο αλλά και στα πεδία βολών. Στα εργοστάσια βάσης, τα οχήματα θα επιθεωρηθούν προσεχτικά ώστε να αποκτηθεί η γνώση σχετικά με την λειτουργικότητα και συντήρηση τους ώστε να αξιολογηθούν σύμφωνα με τις στρατιωτικές απαιτήσεις του Στρατού της χώρας.

ΤΟΜΑ CV90 του Ολλανδικού Στρατού. (AlfvanBeem/wikimedia.org)

Οι δοκιμές, οι οποίες αρχίζουν σε λίγες ημέρες, πρόκειται να ολοκληρωθούν αρχές Ιουνίου χωρίς να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Μετά τους περαιτέρω κλειστούς ελέγχους ανάμεσα στα υπουργεία, η Τσεχική κυβέρνηση θα λάβει την απόφαση. Αναμένεται ότι η πρόσκληση, για την καλύτερη και τελική προσφορά, θα ανακοινωθεί εγκαίρως για την υπογραφή της συμβάσης προμήθειας εντός του τρέχοντος έτους.

ΤΟΜΑ CDELS ASCOD

Ο αριθμός των οχημάτων εκτιμάται περίπου στα 210 οχήματα και εκτιμώμενο συνολικό όγκο προμήθειας αξίας €1,9 δισεκατομμυρίων με τα πρώτα οχήματα να παραδίδονται από το 2023. Τουλάχιστον 40 τοις εκατό από αυτά θα παραδοθούν ως προστιθέμενη αξία από τις τσεχικές εταιρείες, με σημαντικότερη την κρατική εταιρεία VOP CZ. Με ρυθμό παραγωγής πέντε ως δέκα ΤΟΜΑ κάθε μήνα, η παραγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

©IHS Markit/Patrick Allen | Το ΤΟΜΑ “Lynx KF41” στην “Eurosatory 2018”

Το πρόγραμμα ΤΟΜΑ της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι ένα από τα πολλά εξοπλιστικά προγράμματα με τα οποία τα νέα μέλη του NATO στην Ανατολική Ευρώπη φέρνουν τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων τους πιο κοντά στα πρότυπα των Δυτικών γειτόνων τους και αυξάνουν την διαλειτουργικότητα με το NATO.

Το Οκτώβριο 2019 έγινε γνωστό ότι η εταιρεία PSM, ο κατασκευαστής του γερμανικού ΤΟΜΑ PUMA, αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό του νέο ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ που θα αντικαταστήσει το παλιό BVP-2 του τσεχικού Στρατού. Οι λόγοι της αποχώρησης, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι οι προβληματικές απαιτήσεις του υπουργείου άμυνας και του Στρατού της Τσεχικής Δημοκρατίας, οι οποίοι παρουσίασαν τις νέες απαιτήσεις τον Μάρτιο 2019, ειδικά η απαίτηση για τον επανδρωμένο πύργο – το PUMA διαθέτει μόνο ανεπάνδρωτο πύργο. Αφότου εξέτασε όλους τούς όρους και προϋποθέσεις του διαγωνισμού, η PSM αποφάσισε να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό και να μην υποβάλλει προσφορά.

One Response

  1. Nikos

    Τέτοια προυπολογισμό ούτε στα πιο τρελά όνειρα μας για ΤΟΜΑ

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: