Τρίτος αρματικός διαγωνισμός ουλαμών αρμάτων και μια έκπληξη (;)

Η ιεραρχία του Στρατού Ξηράς σχεδιάζει τη διοργάνωση του τρίτου διαγωνισμού ουλαμού αρμάτων μάχης.

Φαίνεται ότι οι διαγωνισμοί αρμάτων μάχης έχουν καθιερωθεί ως ένας θεσμός επιβράβευσης ανάμεσα στο προσωπικό που υπηρετεί στα Τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού.

Η ιεραρχία του Στρατού Ξηρά αποφάσισε να διοργανώσει τον τρίτο διαγωνισμό ουλαμού αρμάτων μάχης με άρματα μάχης Leopard 2, δηλαδή με πυροβόλο 120 χλστ.

Στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού υπάρχουν δύο εκδόσεις της οικογενείας αρμάτων μάχης Leopard 2 που διαθέτουν πυροβόλο 120 χλστ: το Leopard 2HEL και το Leopard 2A4.

Το Leopard 2HEL υπερέχει, έναντι του Leopard 2A4, στα σκοπευτικά, αλλά, λόγω της αυξημένης θωράκισης του, μειονεκτεί στο θέμα του βάρους. Το Leopard 2A4 έχει μικρότερο βάρος.

Φωτογραφία από τον πρώτο διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων του ΕΣ.

Οπότε, πιθανόν η διαγωνιστική φάση θα επικεντρωθεί στις βολές κατά την ημέρα για να μην χρησιμοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των θερμικών σκοπευτικών Αρχηγού που διαθέτει το Leopard 2HEL έναντι του Leopard 2A4.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο διαγωνισμός θα διοργανωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου 2020 στο πεδίο βολής αρμάτων μάχης στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι, στον φετινό διαγωνισμό, όσον αφορά τις συμμετοχές, ίσως να υπάρξει και μια ευχάριστη έκπληξη και, για πρώτη φορά, να διαγωνιστεί ένας ουλαμός τεσσάρων αρμάτων μάχης M1 Abrams του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εναντίον των ελληνικών ουλαμών Leopard 2.

Ο διαγωνισμός αποτελεί αξιολόγηση των πληρωμάτων σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμες δοκιμασίες, εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων μάχης.

Τι είναι ο ουλαμός αρμάτων;

Ο ουλαμός αποτελεί το μικρότερο στοιχείο ελιγμού μέσα στην Ίλη. Η αποστολή του είναι να κινείται, να επιτίθεται και να αμύνεται. Είναι δυνατόν να αναλάβει επιπλέον καθήκοντα στα πλαίσια της εκπλήρωσης των κύριων αποστολών του. Ο ουλαμός αποτελείται από τέσσερα άρμα μάχης οργανωμένα σε δυο ομάδες των δύο αρμάτων η κάθε μία.

Για να νικήσουν στην μάχη, τα πληρώματα πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του υλικού, των οχημάτων και του προσωπικού τους.

©ΓΕΣ | Φωτογραφία αρχείου: Leopard 2A4 στο πεδίο ασκήσεων.

Δυνατότητες των αρμάτων μάχης

Ένα άρμα μάχης μπορεί να κινείται γρήγορα σε οποιοδήποτε σχεδόν έδαφος, πάνω σε μαλακό χώμα, εμπόδια, δέντρα και μικρά κωλύματα. Ο ασύρματος του άρματος, τα σήματα με τα χέρια, με σημαίες και πυροτεχνικές συσκευές, επιτρέπουν να μεταδίδονται γρήγορα οι διαταγές και οδηγίες μεταξύ των πληρωμάτων. Το πυροβόλο του καταστρέφει άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα και οχυρωματικά έργα. Τα πολυβόλα καθηλώνουν εχθρικές θέσεις, προσωπικό και ελαφρά θωρακισμένους στόχους. Τα μέλη του πληρώματος είναι προστατευμένα από τα πυρά των περισσότερων πυροβόλων πυροβολικού και ελαφρών όπλων λόγω της θωράκισης του άρματος. Η ικανότητα κίνησης εκτός δρόμου, οι αποτελεσματικές επικοινωνίες, η ισχύς πυρός και η προστασία θώρακος, επιτρέπουν στα άρματα να αναπτύσσονται ταχύτατα και να καταστρέφουν εχθρικές θέσεις.

©ΓΕΣ | Φωτογραφία αρχείο: Leopard 1A5 εκτελεί βολή στο πεδίο βολής αρμάτων Ξάνθης.

Περιορισμοί των αρμάτων μάχης

Ένα άρμα μάχης είναι τρωτό σε κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα (ATGM), αντιαρματικά όπλα (RPG), άρματα μάχης, αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και νάρκες. Άρματα τα οποία δρουν σε πυκνά δάση, κατοικημένες περιοχές ή άλλα απότομα εδάφη είναι τρωτά στο Πεζικό. Τότε περιορίζονται σε μονοπάτια και δρομολόγια ή δρόμους όπου δεν μπορούν να ελιχθούν και να αναπτυχθούν αποτελεσματικά. Τα άρματα απαιτούν καθημερινά ανεφοδιασμό με ογκώδη εφόδια σε μεγάλες ποσότητες. Τεχνητά ή φυσικά κωλύματα είναι δυνατό να περιορίσουν ή να σταματήσουν την κίνηση του άρματος. Τα άρματα απαιτούν εκτενή συντήρηση, επιδέξιους χειριστές και ειδικευμένους τεχνίτες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.