Τσεχία: Η σχεδιαζόμενη μαζική αγορά F-35 εκνευρίζει τους Σουηδούς

Η τσεχική κυβέρνηση θέλει να αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35. Επί του παρόντος, οι τσεχικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μόνο 14 αεροσκάφη Gripen, ωστόσο, τα μαχητικά αυτά δεν ανήκουν στο τσεχικό κράτος, αλλά ενοικιάζονται από τη Σουηδία. Στην φωτογραφία ζεύγος F-35A των ΗΠΑ στη διμερή διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22»(ΓΕΕΘΑ)

Αναδημοσίευση απο το euractiv.gr

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για σχεδόν διπλασιασμό του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της χώρας αγοράζοντας αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη F-35.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή αναστάτωσε τους Σουηδούς, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η Τσεχία, καθώς και την αντιπολίτευση, η οποία επικρίνει για το αυξημένο κόστος.

Για να επιταχύνει τη διαδικασία αγοράς, η Τσεχία θέλει να τα αγοράσει απευθείας από τις κυβερνήσεις των συμμαχικών χωρών όπου εδρεύουν οι κατασκευαστές.

«Θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς εταίρους για την προμήθεια υπερηχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35. Θα διαπραγματευτούμε επίσης με τη Σουηδία για την απόκτηση νέων οχημάτων μάχης πεζικού», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala (ODS, ECR).

Η τσεχική κυβέρνηση θέλει να αγοράσει 24 μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Επί του παρόντος, ο τσεχικός στρατός διαθέτει μόνο 14 αεροσκάφη Gripen, ωστόσο, τα μαχητικά αυτά δεν ανήκουν στο τσεχικό κράτος, αλλά ενοικιάζονται από τη Σουηδία. Η σύμβαση ενοικίασης θα πρέπει να λήξει το 2027 με δυνατότητα παράτασης 2 ετών.

Όπως ανέφερε η Hospodářské noviny, η σχεδιαζόμενη αγορά είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική αγορά στην ιστορία της Τσεχίας. Ο λόγος της επιτάχυνσης της διαδικασίας είναι η ρωσική επιθετικότητα και η «κούρσα εξοπλισμών» στην Ευρώπη, η οποία, μαζί με τον πληθωρισμό, ανεβάζει τις τιμές του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Παρά την απευθείας αγορά από τις συμμαχικές κυβερνήσεις, η Τσεχία μπορεί να αναμένει τις πρώτες παραδόσεις το νωρίτερο το 2027, καθώς οι κατασκευαστικές ικανότητες είναι περιορισμένες. Ένα αεροσκάφος F-35 κοστίζει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τον εξοπλισμό.

«Ενισχύουμε την αμυντική μας ικανότητα για τις επόμενες δεκαετίες και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας ως μέλη του ΝΑΤΟ. Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, αποφασίσαμε να εκσυγχρονίσουμε τον τσεχικό στρατό», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala (ODS, ECR).

Το τσεχικό υπουργείο Άμυνας θα ξεκινήσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για μια τέτοια κίνηση λόγω της υψηλότερης τιμής των αεροσκαφών F-35. Επιπλέον, η χώρα θα πρέπει να επενδύσει στη νέα υποδομή, καθώς η σημερινή είναι προσαρμοσμένη στις σουηδικές τεχνολογίες.

Η σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Saab εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της.

«Θα περιμέναμε ότι ως μακροχρόνιος εταίρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, με την οποία συνεργαζόμαστε στενά για το επιτυχημένο πρόγραμμα Gripen, να δοθεί επίσης η ευκαιρία στη Σουηδία να παρουσιάσει τις τρέχουσες και μελλοντικές δυνατότητες των Gripen και ότι η σουηδική κυβέρνηση θα έχει μια διαφανή ευκαιρία να παρουσιάσει την προσφορά της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Saab Micael Johansson.

Η Τσεχία διοικείται επί του παρόντος από έναν κυβερνητικό συνασπισμό πέντε κομμάτων, όπου οι Πειρατές (οι Πράσινοι/Συγγενείς με την EFA) είναι η μόνη φιλελεύθερη-προοδευτική πολιτική δύναμη, με τα άλλα τέσσερα κόμματα να αντιπροσωπεύουν την κεντροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος.

Επικεφαλής του συνασπισμού είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των πολιτών (ODS), μέρος της ευρωσκεπτικιστικής πολιτικής οικογένειας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και υπέρμαχος των ισχυρών διατλαντικών δεσμών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Μήπως όμως κάτι δεν έκαναν σωστά οι Σουηδοί τόσα χρόνια πχ στο θέμα της υποστήριξης; Μήπως όντως “στρουθοκαμηλίζουν” προσπαθώντας να διατηρήσουν εθνικό μαχητικό εις βάρος της εξέλιξης και των τεχνολογικών δυνατοτήτων του στο σύγχρονο πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα η καλή τιμή από μόνη της να μην αποτελεί πλεονέκτημα; Υπάρχει και το πιο απλό αντεπιχείρημα στην αγορά του Gripen. Όταν ο πελάτης βλέπει ότι το μαχητικό που χρησιμοποιεί τόσα χρόνια έχει περιορισμένο ορίζοντα υποστήριξης λόγω μικρής εμπορικής αποδοχής, καταλαβαίνει ότι τα ποσά που θα εξοικονομήσει στην αγορά, θα τα πληρώσει και με το παραπάνω στη συνεχή του υποστήριξη ακόμα και αν πάρει την πιο εξελιγμένη έκδοσή του -NG. Ακόμα και το Rafale που έχει πάρει τα πάνω του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν το λέμε και επιτυχημένο εμπορικά, σίγουρα θα έχει μακροβιότερη υποστήριξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.