Τσεχία και Σλοβακία συνεργάζονται στην προμήθεια και τη λειτουργία του ΤΟΜΑ CV90 MkIV

Τσεχία και Σλοβακία αποφάσισαν να συνεργαστούν στην απόκτηση και την λειτουργία των νέων ΤΟΜΑ CV90 (Φωτ: Υπουργείο Άμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας)

Ο υπουργός άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Νάιντ και η Τσέχα ομόλογος του, Γιάνα Τσερνότσοβα, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την προμήθεια και χρησιμοποίηση των ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) CV90 MkIV κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροπορικής επίδειξης της Σλοβακίας (SIAF) 2022 στην αεροπορική Μαλάκι-Κούτσινια στις 27 Αυγούστου 2022.

Ο Νάιντ δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στην λειτουργία των ΤΟΜΑ, στην εκπαίδευση και στις ασκήσεις αλλά και στην παραλαβή ανταλλακτικών και πυρομαχικών, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών στη χρήση των οχημάτων.

Η Τσερνοτσόβα πρόσθεσε: «Δεδομένων των πλεονεκτημάτων των χαμηλότερων τιμών και του γεγονότος ότι περισσότερα τέτοια οχήματα θα βρίσκονται στην περιοχή, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να συνάψουμε συμβάσεις με εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής των οχημάτων και την παραγωγή ανταλλακτικών… Αυτό που έχει σημασία για την χώρα μας δεν είναι μόνο ο αριθμός των οχημάτων, αλλά και η τιμή, η ταχύτητα παράδοσης και την ικανοποίηση της εγχώριας βιομηχανίας».

Την 20η Ιουλίου, το τσεχικό υπουργικό συμβούλιο του Πετρ Φιάλα έδωσε εντολή στην υπουργό Τσερνοτσόβα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση του υπό εξέλιξη διαγωνισμού επιλογής ΤΟΜΑ. Έδωσε επίσης εντολή στην υπουργό να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάθεση νέας συμβάσης προσεγγίζοντας την σουηδική κυβέρνηση με αίτημα την προμήθεια σουηδικών ΤΟΜΑ CV90. Οι Σλοβάκοι είχαν επίσης επιλέξει τον ίδιο εξοπλισμό έναν μήνα νωρίτερα. Τόσο στην Τσεχική Δημοκρατία όσο και στη Σλοβακία, τα οχήματα αυτά θα αντικαταστήσουν τα ηθικά και φυσικά παρωχημένα ΤΟΜΑ BVP-2 που εξακολουθούν να είναι εν υπηρεσία. Ο τσεχικός Στρατός χρειάζεται 210 ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ, οι Σλοβάκοι 152 οχήματα.

Τα νέα ΤΟΜΑ πρόκειται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της βαριάς μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που η Τσεχική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μέχρι το 2026. Τα σουηδικά ΤΟΜΑ CV90 είναι μια ολοκληρωμένη και δοκιμασμένη σε μάχες πλατφόρμα με μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω εκσυγχρονισμό.

Κατά τη διάρκεια του SIAF 2022, οι υπουργοί Άμυνας Σλοβακίας, Τσεχίας και Πολωνίας υπέγραψαν επίσης τη δήλωση για την προστασία του εναερίου χώρου της Σλοβακικής Δημοκρατίας, η οποία θα παρέχεται από τις αεροπορικές δυνάμεις της Τσεχίας και της Πολωνίας από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Πηγές: janes.com και czdefence.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.