Τσεχία: Παραγγελία 52 γαλλικών Α/Κ πυροβόλων CAESAR 8X8

Τη Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο υπουργός άμυνας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Lubomír Metnar, υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 52 αυτοκινούμενων πυροβόλων πυροβολικού CAESAR, στην οχτακίνητη (8Χ8) έκδοση, παρουσία της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Florence Parly και του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Nexter Group, Nicolas Chamussy.
Με αυτήν την μεγάλη αγορά, η Τσεχική Δημοκρατία γίνεται ο τρίτος ευρωπαίος πελάτης και ο έβδομος χρήστης του CAESAR παγκοσμίως. Με περισσότερες από 350 μονάδες να έχουν παραγγελθεί σε Γαλλία και χώρες του εξωτερικού, το CAESAR αποτελεί σημείο αναφοράς στην αγορά των τροχοφόρων συστημάτων πυροβολικού.

Μετά την πώληση 19 8Χ8 CAESAR στη Δανία που ήταν εγκατεστημένα πάνω σε αμαξώματα οχημάτων Tatra και την παράδοση 6Χ6 τεθωρακισμένων οχημάτων TITUS στον τσεχικό Στρατό, που κατασκευάστηκαν, κατόπιν αδείας, από τον όμιλο Czechoslovak Group (CSG), η συνεργασία ανάμεσα στην Nexter και την τσεχική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσεται γύρω από ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα πυροβολικού.

Εκτός από την εταιρεία φορτηγών Tatra, που κατασκευάζει τα αμαξώματα, η σύμβαση προβλέπει τη συμμετοχή αρκετών εταιρειών του ομίλου GSC: Η Excalibur Army είναι υπεύθυνη για την συναρμολόγηση των CAESAR που προορίζονται για την τσεχική Δημοκρατία, η Tatra Defence Vehicles παράγει εγχωρίως την θωρακισμένη καμπίνα και η RETIA ενσωματώνει τα συστήματα επικοινωνίας και τον εξοπλισμό που σχετίζεται με το σύστημα ελέγχου πυρός πυροβολικού.

Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης τα πυρομαχικά, κυρίως με τις εταιρίες STV και Explosia, ώστε να καταστεί δυνατή η εγχωρία παραγωγή συμβατικών βλημάτων και αρθρωτών γεμισμάτων. Ειδικά πυρομαχικά όπως πολύπλοκα πυρομαχικά ή και αδρανή πυρομαχικά θα προέρχονται από την μονάδα πυρομαχικών της Nexter.

Το CAESAR είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο 155/52 διαμετρημάτων που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2008. Αυτό το οπλικό σύστημα, που σχεδιάστηκε από την Nexter, είναι ο κύριος οπλισμός των Συνταγμάτων Πυροβολικού του Γαλλικού Στρατού όπως επίσης και πολλών ξένων Πυροβολικών που επέλεξαν αυτό το στιβαρό και υψηλών επιδόσεων πυροβόλο.

Το πυροβόλο που σχεδιάστηκε για την υποστήριξη των Στρατευμάτων που είναι σε επαφή με τον εχθρό ή την υποστήριξη σε βάθος, έχει αποδείξει την αξία του σε πολυάριθμές αποστολές στο εξωτερικό.

Το τσεχικό υπουργείο άμυνας με την επιλογή της οχτακίνητης έκδοσης του CAESAR διάλεξε ένα σύστημα που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις πολεμικές επιχειρήσεις υψηλής εντάσεως. Από την άλλη πλευρά, αυτή η έκδοση του CAESAR μεταφέρει 36 βλήματα, τα οποία του παρέχουν μεγάλη αυτονομία πυρομαχικών. Επίσης, ο ανεφοδιασμός εκτελείται με μεγάλη ταχύτητα (τρία λεπτά σε σύγκριση με τα 10 λεπτά των εντελώς αυτοματοποιημένων αντιπάλων του).

Χάρις στον μικρό του όγκο, το 8X8 CAESAR διαθέτει χαμηλή κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με τα βαριά ερπυστριοφόρα πυροβόλα, το οποίο αποτελεί μείζον πλεονέκτημα στις διαμορφώσεις μάχης υψηλής έντασης όπου η ροή διοικητικής υποστήριξης κινδυνεύει από το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς. Τέλος, το CAESAR αναγνωρίζεται για την εξαιρετικές επιδόσεις του εντός και εκτός του πλαισίου της Πυροβολαρχίας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.