Τουρκία: Εισαγωγή στρατιωτικού υλικού από τη Γερμανία αξίας 184 εκατ. ευρώ

Στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 184,1 εκατομμυρίων ευρώ εισήγαγε η Τουρκία από τη Γερμανία τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, καταδεικνύουν κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Βερολίνο.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικού στρατιωτικού υλικού, με βάση την απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση που κατέθεσε στην Μπούντεσταγκ η Σεβίμ Ντάντελεν, βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), κουρδικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει η απάντηση, που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, οι εξαγωγές αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά «αγαθά για τον τομέα του ναυτικού».

Πιθανόν αυτό σημαίνει βασικά υλικό για έξι υποβρύχια τύπου 214, τα οποία ναυπηγούνται στην Τουρκία με τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Η Ντάντελεν χαρακτήρισε τη συνέχιση των παραδόσεων στρατιωτικού υλικού από τη Γερμανία στην Τουρκία «ανεύθυνη» πολιτική.

«Οι εξαγωγές όπλων στο αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν, τόσο οι άδειες όσο και οι εξαγωγές οι ίδιες», έκρινε η πολιτικός.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

25 Απαντήσεις

 1. Γιατί άδικο έχω Αχέροντα?
  Ασε εμείς τι κάνουμε ,εντάξει δεν είμαστε ικανοί,ok, το έχουν καταλάβει γι αυτό και διαχειρίζονται αυτοί τα οικονομικά μας,μιας και αυτό μόνο τους ενδιαφέρει,
  εντάξει ξέρουμε τι λέει η ΣΛΕΕ,το συμβούλιο όμως δεν βλέπει τι συμβαίνει ή κάνει οτι δε βλέπει?
  Βγάλε τους Γερμανούς για λίγο απ έξω,οι Ισπανοί τους ναυπηγούν καράβια,οι Ιταλογάλλοι,άσχετα με το τι λένε, προσπαθούν να προωθήσουν τον samp/t και οτι άλλο προκύψει….και αποφάσισαν επίσης οι προαναφερθέντες τη παραμονή των αντιαεροπορικών τους..που κανονικά θα έπρεπε να μεταφερθούν σε εμάς,
  από τις βιομηχανικές χώρες μόνο οι Σουηδοί έμειναν…

   1. Πες το και με κοψοχολιασες Καρντάσι…
    Γιατί τελευταία με κράζουν κατι πουλιά που νομιζουν ότι η ΕΕ είναι το Εράσμους και η Κομισιόν μόνο.
    Και λέω για να με λέει και ο Αχέρων κάτι δε σκέφτομαι καλά..

   2. Aπλώς,αυτό που εγώ έγραψα κυριολεκτώντας,ίσως φάνηκε ὡς σαρκασμός ἢ ειρωνεία.
    Δεκαετίες τώρα στην Ἑλλάδα (αλλά και στην Γερμανία) οἱ έννοιες διαστρέφονται,και κάπου δημιουργούνται οργουελλικές καταστάσεις,όπου φτάνεις να αναρωτιέσαι ἂν αυτό που διαβάζεις ἢ ακούς,είναι αυτό που θα εννοούσες και εσύ ὁ ίδιος,ἂν είναι το αντίθετο,ἢ κάποια ειρωνεία.
    Όπως με την εθνομηδενιστική έννοια που έχουν δώσει (ἢ προσπαθούν να επιβάλλουν) κάποιοι πρεσπιάνικοι βάτραχοι και καστελοριζιώτικες καρέττες-καρέττες στον χαρακτηρισμό Μακεδονομάχοι.
    Όσα δέν φτάνει ἡ αλεπού,τα κάνει κρεμαστάρια,και όσο ανεβαίνει ἡ μαϊμού,τόσο φαίνεται ὁ κώλος της.

 2. Κάνω λάθος ή η SAAB βοήθησε την Τουρκία με το TFX, τουλάχιστον στην αρχική φάση παρέχοντας τους μια μελέτη για stealth αεροσκάφη.
  Η μόνη χώρα της ΕΕ που κράτησε σκληρή στάση είναι η Αυστρία που τους επέβαλε εμπάργκο και δεν μπόρεσαν να αγοράσουν από εκεί κινητήρα για το Altay. Αυτή τη στιγμή η τουρκία έχει περισσότερους φίλους στην Ευρώπη παρά στις Μουσουλμανικές χώρες.

 3. @κλείτος ο μέλας

  Ίσως να έχουν αντιληφθεί ότι μας αρέσει απλά έτσι να σκεφτόμαστε μόνο το σήμερα και το αύριο να το γράφουμε στα …… μας, και για αυτό ανέλαβαν την μέριμνα στα οικονομικά μας, αφού προφανώς ξεχάσαμε(επειδή έτσι σύμφερε μερικούς αληταράδες χαραμοφάιδες) ότι με την εισαγωγή/συμμετοχή μας στο εννοιαίο ευρωπαιϊκό νομισματικό σύστημα αναλάβαμε και ευθήνες στις οποίες δεσμευτήκαμε για να έχουμε πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα που εισάγαμε σαν συνάλλαγμα απο έξω όσο είχαμε δικό μας νόμισμα που το είχαμε καταντήσει αστείο απο άποψη αξίας.

  Σε αντίθεση με εμάς, οι γείτονες παρόλο που έχουν επίσης ένα αστείο εθνικό νόμισμα, φρονιτίζουν να έχουν ισχυρή οικονομία για να παίζουν σοβαρά στις αγορές, για αυτό τους σέβονται η τους παίρνουν στα σοβαρά και τους γλύφουν όπους και τους κινέζους που αγωνίστηκαν σκληρά για παράξουν πλούτο και να φτάσουν εκεί που είναι σήμερα, δεν κατακλέψανε το κράτος αδειάζοντας τα δημόσια ταμεία όπως συνέβει σε εμάς η στην αλβανία.

  Η απόφαση για μεταφορά των Πάτριοτ στην γειτονική χώρα πάντως, δεν ήταν ευρωπαικό θέμα η αρμοδιότητα απο ότι θυμάμαι, αλλά απόφαση του ΝΑΤΟ επειδή οι γείτονες δεν είχαν αντιαεροπορικό σύστημα με έστω περιορισμένες ικανότητες αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων.

  Επιπλέον να μη ξεχνάμε, ότι και οι αμερικανοί τους προτίμησαν για εγκατάστση/μεταφορά του ραντάρ AN/TPY-2 στην γειτονική χώρα, επειδή προφανώς τους σύμφερε περισσότερο απο μια εγκατάσταση στην Ελλάδα(θέμα αγάπης η συμπάθειας δεν ήταν πάντως και εκείνη η απόφαση, ούτε η πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα μαχητικού 5ης γενιάς).

  Σχόλιο και ερώτηση για την αναφορά της Σεβίμ Ντακτέλεν(Sevim Dağdelen), επειδή αυτήν την καίει περισσότερο απο όλα η και αποκλειστικά η γερμανο-τουρκική σχέση συναλλαγή/συνεργασία, εφόσον είναι κουρδικής καταγωγής(αν θυμάμαι σωστά υπάρχει ένταλμα συλλήψεως για αυτήν στην γειτόνα χώρα).

  Μήπως θα έπρεπε να παρουσιάσει και αριθμούς για αγορές οπλικών συστημάτων η εξαρτημάτων απο αμερική και ρωσία η απο άλλες χώρες(που δεν έχουν ονομαστεί) στο ίδιο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε έχοντας μια αναλυτικοτερη εικόνα στο θέμα ζήτημα συναλλαγών/συνεργασίας της τουρκίας με άλλες χώρες;

  Για να ξέρουμε και τι μας γίνεται.

  1. Η παρακάτω αναφορά(παρόλο που δεν είναι πρόσφατη) για πωλήσεις πολεμικού υλικού που σχετίζεται με τα γερμανικά υποβρύχια για την τουρκία, μας λέει κάτι η την κα. Ντακτέλεν, η μήπως εκείνη η συμφωνία (για όπλα που προβλέπονται για χρήση απέναντι σε μονάδες του ΠΝ) είναι ασήμαντη όσο οι ΗΠΑ πολεμούν με τους κούρδους στην συρία και ιράκ;

   ΗΠΑ: Πώληση τορπιλών στην Τουρκία για τα υποβρύχια Type 214/1200

   Εμάς πάντως νομίζω ότι θα έπρεπε να μας απασχολεί.

  2. Πιστολέρο το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς καθαρά,όπως θέλουν να φαίνεται.η ΕΕ έχει νομοθετική δυσλειτουργία που έχει ως αποτέλεσμα διοικητική και εκτελεστική ανεπάρκεια και αλλά πολλά που απορρέουν από αυτήν την κατάσταση .όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων που ευθύνεται για τη κατάσταση είναι η ΕΚΤ..
   Η Γερμανίδα πολίτης και πολιτικός, κουρδικής καταγωγής ανεξάρτητα από τη πολιτική ή ιδεολογία ή τη καταγωγή είπε τα αυτονόητα που λένε και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί όλων των κομμάτων για τη Τουρκία,τα ίδια με τους Ολλανδούς αν θυμάσαι .Αλλα όπως έγραψεκαι ο villiard στο βιβλίο του ημερήσια διάταξη οι γερμανικές εταιρίες είναι αθάνατα νομικά προσωπα….
   Επίσης η Ιταλία αν ήθελε έστω και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ,πριν λίγες μέρες μπορούσε να μην δώσει παράταση στη παραμονή των αντιαεροπορικων οπως και η Ισπανία,ειδικά με το θέμα των400,και τις συγκυρίες που διαμορφώθηκαν, αλλά αποφάσισαν αλλιώς…άρα πια ΕΕ.
   Για τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία δεν μας νοιάζει γιατί εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα,δεν περιμένουμε υποστήριξη από τη Κίνα π.χ,αλλά από τους εταίρους μας,στα χαρτιά τουλάχιστον.
   Τεσπά…. άστα… και είχα πει να μην ξαναγράψω..

   1. Η ένωση αν και έχει τα προβλήματα που ανέφερες(σε αυτό δεν αμφιβάλω), δεν μπορεί να ευθύνεται όμως για τα λάθη που έκανε η πολιτική στην Ελλάδα. Ούτε για τις απατεωνιές με την εμπλοκή μιας Γκόλντμαν Ζάκς που μαγείρεψαν τα νούμερα για να μπορέσουμε να μπούμε στο ενιαίο νόμισμα, δεν συζητάω την εντολή που είχε η ηγεσία της ΕΚΤ να μην ελέγξει εξονυχιστικά τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα στην επιτροπή για να μπορέσουμε να μπούμε στο € επειδή αυτά είναι αποδεδειγμένα από μάρτυρες που ήταν στην επιτροπή.

    Συμπερασματικά πιστεύω ότι δεν έπρεπε να συμμετέχουμε σε ένα εννιαίο νόμισμα, εφόσον δεν είχαμε ποτέ την οικονομική δύναμη να το στηρίξουμε.
    Η απόδειξη είναι ότι σηκώσαμε τα χέρια ψηλά μέσα σε λίγα χρόνια.

 4. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ 1922.
  ΑΝ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000000 ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΟ 1940, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΞΕΡΟΥΝ!

 5. «ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000000 ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΟ 1940»

  200.000 με τυφεκια και
  800.000 με τοξα και σφεντονες
  Η Ελλαδα δεν μπορουσε (παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες που εγιναν) να εξοπλισει τις 100-300.000 που ειχε τοτε, ποσο μαλλον εναν στρατο του 1.000.000.

  1. Ξέρεις πόσα τυφέκια υπήρχαν το 1940;
   Δέν μιλάω για όλμους,πυροβόλα,άρματα ἢ αεροπλάνα,αλλά για τυφέκια.

   1. 1.000.001 χωρις τους γκραδες.
    Τα τυφεκια θελουν και κρανη, και αρβυλα, και εξαρτησεις, και χλαινες και φαγητο και και και και.
    Και επειδη ακριβως μιλας μονο για τυφεκια (γιατι ολα τα αλλα ελειπαν) καμια ελπιδα δεν θα ειχε το 1.000.000 , θα καθυστερουναν τους γερμανους για μερικες μερες παραπανω και μετα θα γεμιζαν τα νεκροταφεια και τα νοσοκομεια.

   2. Μα εσύ το περιόρισες πρώτος στα τυφέκια.
    Και βέβαια δέν ήταν μόνο τα τυφέκια που θα έκαναν την δουλειά,για την ακρίβεια τα τυφέκια ήταν το ελάχιστο.
    Αλλά άλλο αυτό,και άλλο να ισοπεδώνεις.
    To 1940 υπήρχαν και χλαίνες και άρβυλα επαρκή για την αρχή,στην πορεία αποκτήθηκαν και από βρετανικές χορηγήσεις.
    Ένας ισχυρότερος στρατός το 1941,δηλαδή ακόμη και εκείνος ὁ Ε.Σ του 1941,(που έφτασε τις προβλέψεις του επιτελείου για δύναμη 500.000),ἂν ήταν εγκαίρως αναδιαταγμένος,έχοντας καθαρίσει τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο με την ιταλική απειλήστην Αλβανία,μπορούσε να κρατήσει άμυνα σε διαδοχικές γραμμές,π.χ Βέρμιο-Αλιάκμων,και να ανακουφιστεί από την γερμανική πίεση όταν οἱ Γερμανοί θα επικεντρωνόταν στην ΕΣΣΔ.(ὁ βρετανικός παράγων,τουλάχιστον,είχε τις «υποψίες» του ότι αυτό θα συνέβαινε).
    Αλλά πέρα από τα τυφέκια,που έιχαν και έχουν μεγάλη ψυχολογική σημασία για τον στρατιώτη,ἡ Ἑλλάδα έψαχνε εναγωνίως και υλικό υψηλότερης τεχνολογίας,βασικά αεροπορικό.

    Άνω των 150 αεροσκαφών διαφόρων κατηγοριών είχε παραγγελθεί στις ΗΠΑ,ἢ διαπραγματευόταν ἡ παραγγελία τους,αλλά τα πρώτα (Grumman F-4 Wildcat) έφτασαν στην Μεσόγειο με ἑλληνικά σήματα,αλλά πολύ αργά,κατά την κρίση των Βρετανών δηλαδή πολύ αργά,οἱ οποίοι τα δέσμευσαν για τις δικές τους ανάγκες,και παρήγγειλαν μετέπειτα αρκετά ακόμη ὡς Martlet Mk-1.

    Ακόμη,63 από 64 βαρέα πυροβόλα είχαν παραγγελθεί,αλλά δέν κατέστη δυνατό να παραδοθούν,καθώς και 120 οερειβατικά εκατοντάδες όλμοι και δεκάδες αντιαρματικά.

    Με όλα αυτά ήδη το 1940,και σημειωτεόν,από μία Ἑλλάδα ακόμη παραπαίουσα από την Μικρασιατική Καταστροφή,άλλες θα ήταν οἱ προοπτικές.
    Μία Ἑλλάδα νικήτρια στην Μικρά Ασία,θα είχε και άλλον πληθυσμό,και άλλους πόρους,και άλλο στρατηγικό βάθος,και άλλο εκτόπισμα.

  2. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΘΑ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΟΠΛΑ ΕΜΕΙΣ……

 6. «Μία Ἑλλάδα νικήτρια στην Μικρά Ασία,θα είχε και άλλον πληθυσμό,και άλλους πόρους,και άλλο στρατηγικό βάθος,και άλλο εκτόπισμα.»

  Το οτι η Ελλαδα καταστρεφει οτι δημιουργει δεν σου περναει απο το μυαλο;
  Μπορει με τις εριδες να ηταν σε ακομη χειροτερη κατασταση.

  1. Είμαστε όντως ικανοί γι΄αυτό.
   Αλλά εστίασα στο ότι ἡ πολεμική προετοιμασία της Χώρας δέν είχε ολοκληρωθεί στον επιθυμητό βαθμό όταν έγινε ἡ γερμανική εισβολή,ενώ ούτε ἡ ιταλική απειλή είχει εξουδετερωθεί εγκαίρως,κάτι που ήταν εφικτό μέχρι τα μέσα προς τέλη Νοεμβρίου 1940,με περισσότερη τόλμη απο ἑλληνικής πλευράς.
   Έτσι ἡ γερμανική επίθεση μας βρήκε σε διμέτωπο αγώνα,κάτι δυσμενές όπως και ἂν το δεί κανείς,επιπλέον δέν είχαν καρποφορήσει σημαντικοί αεροπορικοί εξοπλισμοί που θα έδιναν άλλες δυνατότητες άμυνας απέναντι στην βέρμαχτ.
   Ἂν τώρα μία Ἑλλάδα νικήτρια της Μικράς Ασίας ακολουθούσε την ίδια πορεία στρατιωτικής προετοιμασίας από νωρίτερα,λόγω πόρων αλλά και απαιτήσεων,λογικά θα ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη.
   Μάλιστα,με την Χώρα να εκτείνεται και στην Μικρά Ασία,ίσως ὁ άξων να προτιμούσε να την αφήσει ουδέτερη.

 7. Το προβλημα ποιο ειναι, οτι εκεινη την εποχη πολυ δυσκολα καποιος στρατος μπορουσε να νικησει τους γερμανους στο νεο ειδος πολεμου.Και η Γαλλια και η Πολωνια και η Ρωσια ειχαν απο 1.000.000 ανδρες, με πιο πολλα πυροβολα, αρματα και αεροπλανα απο εμας.Το αποτελεσμα το ειδαμε.Το ιδιο θα παθαιναμε και εμεις, θα τους καθυστερουσαμε μερικες μερες παραπανω.Μην ξεχνας οτι και οι γερμανοι εστειλαν τοσες μοναδες οσες εκριναν ικανες για να μας αντιμετωπισουν, αν δηλαδη ειχαμε τοτε ενα εκ. στα οπλα , θα εστελναν και αυτοι διπλασιες η τριπλασιες δυναμεις.

  1. Ἡ Πολωνία έπεσε πρωτίστως θύμα του διμέτωπου,αφού προσεβλήθη από διαφορετικές κατευθύνσεις,ενώ ἡ επιλογή της κύριας τοποθεσίας ήταν μέν πολιτικώς ορθή,αλλά στρατιωτικώς λανθασμένη.
   Εξάλλου,ἡ πολωνία προσφερόταν για πόλεμο κινήσεων,ενώ ὁ πολωνικός στρατός,όχι.
   Αντιθέτως στην Ἑλλάδα ἡ γεωγραφία δεν ευνοούσε μπλίτζ-κριγκ,οἱ λίγες οδεύσεις που θα επέτρεπαν διέλευση των Γερμανών πρός τα νότια,μπορούσαν με σχετική ευχέρεια να φραγούν.
   Κατα πάρόμοιο με την Πολωνία τρόπο προσεβλήθη και ἡ Γιουγκοσλαβία,από όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις,ενώ κατέρρευσε και ἡ κρατική της υπόσταση,καθώς οἱ Σέρβοι ήταν σχεδόν οἱ μόνοι που πολέμησαν.
   Οἱ Γάλλοι,όπως και οἱ Σοβιετικοί,έπεσαν πρωτίστως θύματα των αγκυλώσεων τους,μόνο που οἱ δεύτεροι είχαν την πολυτέλεια του στρατηγικού βάθους,των εφεδρειών,και της συμμαχικής βοήθειας στην συνέχεια.
   Ἡ περίπτωση της Ἑλλάδος δέν έχει εξεταστεί σοβαρά νομίζω.
   Όλοι μάθαμε λίγο-πολύ ότι δέν ήταν δυνατόν να αντέξει ἡ μικρή και κουρασμένη Ἑλλάδα,αλλά όταν αρχίζεις να ψάχνεις χωρίς τις πολιτικώς ορθές παρωπίδες,προκύπτπουν πολύ άβολα ερωτήματα.
   Ίσως μάλιστα,επειδή τα περισσότερα έχουν πολιτική διάσταση,όπως ἡ αδράνεια του Αλ.Παπάγου στην προταθείσα από τους Βρετανούς έγκαιρη αναδιάταξη,την προθυμία πολλών στρατηγών να συνθηκολογήσουν,και την υπονομευτική στάση κάποιων στην Αθήνα,όπως ὁ υφυπουργός στρατιωτικών Παπαδήμας,που έδωσε πασχαλινές άδειες στον Ε.Σ εν όψει του εχθρού προελαύνοντος,και απέλυσε τις κλάσεις νεοσυλλέκτων 1940Β΄ και 1941Α΄,πολλά κρύφτηκαν κάτω από το χαλί.
   Το φωτεινό παράδειγμα που έπρεπε να έχουμε ὡς φάρο,ήταν της Σερβίας του 1915 : ἡ μέν χώρα υπέκυψε,ὁ στρατός της όμως συνέχισε με αταλάντευτη αποφασιστικότητα τον αγώνα εκτός πατρίου εδάφους,διέφυγε πρώτα στην Κέρκυρα,και από εκεί συνέχισε τον αγώνα στο Μακεδονικό Μέτωπο,μέχρι τελικής δικαιώσεως.

   Και κάτι που επιμελώς «λησμονείται»,είναι ἡ ιταλική διάσταση.
   Εάν ὁ Παληάτσο Βενέτσια (Ντούτσε) δέν αναμιγνυόταν στην Ἑλλάδα το 1940,ἢ ἂν αντιμετωπιζόταν επιτυχώς μέχρι το τέλος 1940 αρχές 1941,άλλη θα ήταν ἡ προοπτική την άνοιξη εκείνου του έτους.
   Και όπως ανέφερα ήδη,θα ετίθετο στην Γερμανία διαφορετικά το δίλημμα του μείζονος και ελάσσονος σκοπού,δηλαδή παρέμβαση στα Βαλκάνια,ἢ επικέντρωση στην ΕΣΣΔ,όπου όπως αποδείχθηκε κάθε καθυστέρηση και κάθε έλλειψη πληρώθηκε ακριβά.
   Εάν πάλι ἡ Ιταλία επετίθετο τον Αύγουστο του 1939,όπως παραλίγο θα γινόταν (ὁ ένας παππούς μου ήταν προεπιστρατευμένος στον τομέα Πρεσπών),πάλι άλλα θα έγραφε ἡ Ιστορία,διότι τότε ακόμη ήταν άλλοι και οἱ συσχετισμοί,και οἱ σημερινές συζητήσεις θα ξεκινούσαν από άλλες αφετηρίες.

 8. «Αντιθέτως στην Ἑλλάδα ἡ γεωγραφία δεν ευνοούσε μπλίτζ-κριγκ,οἱ λίγες οδεύσεις που θα επέτρεπαν διέλευση των Γερμανών πρός τα νότια,μπορούσαν με σχετική ευχέρεια να φραγούν.»

  Πολυ σωστα, αλλα απεναντι σε 300-400-500 Stukas o στρατος του 1 εκ . δεν θα μπορουσε να προσφερει τιποτα.
  Η γερμανικη αεροπορια θα χτυπουσε ανελεητα τις ελληνικες ενοπλες δυναμεις σε οποιο σημειο και αν στεκονταν για αντισταση.Μετα την διαλυση τους, οι γερμανοι θα ειχαν ολο το χρονο να αρουν τα οποια εμποδια θα εκλειναν τα «στενα».Ενταξει ορεινη χωρα η Ελλαδα αλλα δεν ειναι και Ελβετια.

  «Το φωτεινό παράδειγμα που έπρεπε να έχουμε ὡς φάρο,ήταν της Σερβίας του 1915 : ἡ μέν χώρα υπέκυψε,ὁ στρατός της όμως συνέχισε με αταλάντευτη αποφασιστικότητα τον αγώνα εκτός πατρίου εδάφους’

  Μα και στον Β ΠΠ το ανταρτικο της Γιουγκοσλαβιας (ουσιαστικα Σερβιας-Μαυροβουνιου , γιατι οι αλλοι ηταν με τους γερμανους) δεν επαψε να πολεμα απο την πρωτη μερα κατοχης της χωρας.

  1. Και όμως τα Stukas δέν έδρεψαν ιδιαίτερες δάφνες στην Ἑλλάδα,στα οχυρά μάλιστα τους απαγορεύθηκε κάποια στιγμή ἡ προσβολή λόγω φιλίων απωλειών.
   Νομίζω ὁ ίδιος ὁ Χίτλερ το είχε πεί,ότι «ὉἙλληνικός,ήταν ὁ μόνος στρατός που άντεξε τα Stukas».

   Aυτήν ακριβώς την φράση επέλεξε και ὁ Πολωνός αντιστασιακός και συγγραφέας Janusz Piekalkiewicz ὡς επικεφαλίδα στο κεφάλαιο «Επιχειρήσεις στα Βαλκάνια» του βιβλίου του «The german 88 gun in combat».

   Στον Β ΠΠ το ανταρτικο της Γιουγκοσλαβιας ήταν όντως ρωμαλέο,αλλά δέν ήταν αποκλειστική υπόθεση Σέρβων και Μαυροβουνίων,απλώς εκείνοι ήταν οἱ συνεπέστεροι,όχι όμως χωρίς ἑλληνικά φαινόμενα διασπάσεως και εμφυλίου,θυμήσου π.χ τους Τσέτνικ του Ντράζαν Μιχαήλοβιτς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.