Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των M60T στην έκδοση M60TM

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποδεσμευθηκαν στο Twitter από τον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της τουρκικής αμυντικής ένωσης (SSB) την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, η Τουρκία ολοκλήρωσε την αναβάθμιση των κύριων αρμάτων μάχης (MBT) M60T στην έκδοση M60TM η οποία αυτήν την στιγμή έχει αναπτυχθεί στην Συρία για την διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Στα στιγμιότυπα που αποδεσμευθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα MBT M60TM των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στην Συρία. Η αναβάθμιση του M60T πραγματοποιήθηκε απο την τουρκική εταιρεία ASELSAN και περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά για ενίσχυση της προστασίας του και παρέχει επιπρόσθετες ικανότητες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του άρματος.

Επί του παρόντος, ο τουρκικός Στρατός χρησιμοποιεί τέσσερις εκδόσεις αμερικανικής κατασκευής αρμάτων μάχης M60, εκατό M60A1, εξακόσια πενήντα M60A3, εκατόν εξήντα έξι M60T και αδιευκρίνιστο αριθμό M60TM.

Η πρώτη αναβάθμιση των τουρκικών MBT M60 πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ με στόχο την μετατροπή των αρμάτων στην έκδοση Sabra MkII. Το πρώτο Sabra MkII παραδόθηκε στην Τουρκία για δοκιμές το 2005 και ολοκλήρωσε τις πιστοποιήσεις τον Μάιο 2006. 170 άρματα αναβαθμίστηκαν μεταξύ 2007 και Απριλίου 2009. Οι αναβαθμίσεις πραγματοποιήθηκαν από την 2η Διοίκηση Κέντρου Επισκευών του τουρκικού Στρατού, με τα πακέτα αναβάθμισης να παρέχονται από την ισραηλινή εταιρεία Israel Militay Industries (IMI).

Το M60T διατηρεί τη σχεδίαση του αρχικού άρματος M60 αλλά δέχθηκε νέα θωράκιση και χρησιμοποιεί το πυροβόλο MG253 των 120 χλστ που ανέπτυξε η IMI.

Η αναβάθμιση των αρμάτων M60T εκτελέστηκε απο την ASELSAN στο πλαίσιο του έργου FIRAT, το οποίο ξεκίνησε με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας των MBT, που συμμετείχαν στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, από τις αντιαρματικές απειλές και τα τρομοκρατικά στοιχεία, και να οδηγήσει στην αύξηση των ικανοτήτων των υφιστάμενων συστημάτων.

Η σύμβαση του έργου αναβάθμισης M60T υπογράφτηκε από την τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών ώστε τα υφιστάμενα συστήματα να αποκτήσουν επιπρόσθετες ικανότητες για να προστατευτεί αποτελεσματικά το MBT. Οι παραδόσεις συνεχίζονται εντός του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης για το σύστημα, η οποία περιλαμβάνει το σύστημα εγγύς επιτήρησης (YAMGOZ), το σύστημα νυχτερινής παρατήρησης οδηγού (DVS), το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ άρματος (TLWS) και το σύστημα ηλεκτροπτικού αισθητήρα ATS-70.

Το M60TM ενσωματώνει πολλά νέα χαρακτηριστικά όπως τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού τοποθετημένο στην οροφή του πύργου, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ, σύστημα επιτήρησης 360° και τηλεσκοπικό ιστό (TEPES) με κάμερα για την εκτέλεση αποστολών επιτήρησης του πεδίου μάχης. Ο ιστός είναι τοποθετημένος στην αριστερή πλευρά του πύργου με έναν σταθεροποιημένο λοβό αισθητήρα που διαθέτει κάμερα με διάταξη σύζευξης φορτίου (CCD), θερμική κάμερα και αποστασιόμετρο λέιζερ. Διαθέτει επίσης τη σουίτα κάμερας ASELSAN για την παροχή επίγνωσης κατάστασης με περιστροφή 360°.

To Μ60ΤΜ είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) PULAT που αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την τουρκική βιομηχανία ASELSAN έχοντας ως βάση το ουκρανικό Zaslon-L. Το PULAT αναπτύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς και με μεγάλη προσπάθεια και στη φάση πιστοποίησης του αποδείχθηκε επιτυχημένο έναντι εκατοντάδων πύραυλο-ωθούμενων βομβίδων (RPG) και αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (ATGM). Το PULAT, με τη δυνατότητα της πλήρως αυτόνομης λειτουργίας, επιτρέπει στους αρματιστές να αγνοήσουν τις επερχόμενες απειλές και να επικεντρωθούν στην κύρια αποστολή τους. Το PULAT εντοπίζει κάθε επερχόμενη απειλή και την εξουδετερώνει πριν ακόμα αυτή φτάσει στα άρματα

Το PULAT εντοπίζει τους αντιαρματικούς πυραύλους ή ρουκέτες που πλησιάζουν την πλατφόρμα με το υψηλής τεχνολογίας του ραντάρ και τότε τις αχρηστεύει εντός βέλτιστης απόστασης από την πλατφόρμα με την χρήση μεθόδου hard-kill.

Το PULAT παρέχει πλήρη προστασία 360 μοιρών, ανάλογα με την τοποθέτηση των στοιχείων επι της πλατφόρμας, από τους ATGM και τα RPG. Το PULAT είναι αποτελεσματικό στις ασύμμετρες επιχειρήσεις και το επιχειρησιακό περιβάλλον των MBT. Ως αποτέλεσμα της κατανεμημένης αρχιτεκτονικής του, PULAT μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.