Μετά την ακύρωση της συμφωνίας F-35, η Τουρκία εξετάζει το Su-35

Αφού τα σχεδία της Τουρκίας να αποκτήσει στελθ αεριωθούμενα F-35 απο τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) δεν υλοποιήθηκαν, η Άγκυρα ίσως να στραφεί προς την Ρωσία για μαχητικά Su-35, αποκάλυψαν Στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι που επιφορτίστηκαν με τον επανεξοπλισμό της τουρκικής Αεροπορίας συνέστησαν στο υπουργείο άμυνας να εξετάσει την ρωσική προσφορά του Su-35 μετά την εκδίωξη του απο το πρόγραμμα F-35. Αν το υπουργείο εγκρίνει το σχέδιο, σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Γενι Σαφάκ, μια τουρκική εφημερίδα, το Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019.

Η εκδίωξη ακολούθησε αμέσως μετά την επιτυχημένη παράδοση της πρώτης παρτίδας ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία αυτόν τον Ιούλιο, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Τον ίδιο μήνα, η Μόσχα προσφέρθηκε να πουλήσει τα αεριωθούμενα της, εφόσον η Τουρκία είναι διαθέσιμη να προχωρήσει με την αγορά. “Η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά πολλαπλών ρόλων Su-35 αν η Τουρκία εκδηλώσει ενδιαφέρον”, είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec, Σεργκέι Χεμέζοφ.

Πριν ακόμα καρποφορήσει η $2,5 δισεκατομμυρίων σύμβαση των S-400, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να απορρίψει την συμφωνία και να εξετάσει αντ’αυτου το δικό τους αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. Έκτοτε η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος CAATSA κατά της Τουρκίας, και σταμάτησαν απότομα την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων F-35.

Εν τω μεταξύ, πιθανόν η Αγκυρα να παραλάβει αυτόν τον μήνα ή τον Σεπτέμβριο την δεύτερη παρτίδα των S-400.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

19 Απαντήσεις

 1. Πέρα από την «αναμενόμενη» εξέλιξη και την σοβαρή διάσταση του θέματος (ότι η Τουρκία και παρά τα προβλήματά της συνεχίζει να εξοπλίζεται σαν τον αστακό) υπάρχει και άλλη μία διάσταση με την δικιά της αξία στο θέμα.

  .. είναι η γροθιά στο στομάχι (ακόμα μία) των «ρομαντικών» προφητολάγνων φίλων του «ξανθού γένους» που θα μας δώσει την Πόλη κατά ταc γραφάc..
  .. απανωτά χαστούκια για το ποιος είναι «φίλος μας» και ποιος «εχθρός μας» (όλοι και κανένας) και ελπίζω σαφές ότι καμία παναγία δεν θα βοηθήσει καθώς η ίδια βοηθάει και τους ομόδοξους «αδελφούς» Ρώσους να εξοπλίζουν τους αγαπημένους μας γείτονες.
  .. περίπου για σφαλιάρες είναι όσοι (και μορφωμένοι κάποιοι) συνεχίζουν σε ένα ρεαλιστικό κόσμο να σκέφτονται με παραμέτρους GoT δλδ παραμυθάκια «αποκάλυψης» και θεϊκής παρέμβασης ακατανόητων υπάρξεων και δυνάμεων που τελικά είναι μόνο στο μυαλό τους.

  Το μόνο που ισχύει είναι το ρεαλιστικό «Si vis pacem, para bellum» (αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο) και η Ελλάδα έχει καιρό σταματήσει να το κάνει σε αντίθεση με τους γείτονες .

 2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΡΑΨΑΤΕ,
  Ο κίνδυνος ἑνός ἑλληνικού “Περλ Χάρμπορ” ἀπό τήν τουρκική ἀεροπορία! Εἶναι ὑπαρκτός;
  (proelasi)

  ΕΠΙΣΗΣ
  ρωσοτουρκικός πόλεμος τό 2023; λόγω τῆς συνθήκη τοῦ κάρς!

 3. Πάρτε ρώσσικα σαράβαλα και στοχοποιηθείτε και από τους αμερικάνους .Το συ-35 όπως και το συ-57 λένε καλά λόγια για αυτά για να τα διαφημίσουν αλλά από πίσω φαίνεται αν τα εξετάσεις τι είναι.Δεν θα μπω σε ανάλυση αλλά θα πω ότι οι ινδοί φύγαν από το πρόγραμμα των συ-57 επειδή δεν ήταν καν στελθ και για τις αποδόσεις του κινητήρα τους αφήστε για όποιον καταλαβαίνει είναι θέμα αν μπορούν να πετάξουν 2 ώρες…Τα ισραηλινά φ35 πήγε συρία που έχει σ200,σ300,σ400 και παντσιρ και δεν τα πιάνει τίποτα και έχουν καταστρέψει ήδη 2 παντσίρ.Όσο για τα σ200 πήγαν να αναχαιτήσουν κάτι φ16 και οι πύραυλοι τους πέφταν στα κατεχόμενα μετά σου λέει ρίχνουν στα 400 κμ .Τα 400κμ τα πιανει ο σ400 αν είναι τοποθετημένος σε ύψος 2500 μέτρων όχι στην επιφάνεια της θάλασσας τέτοιο υψομετρο στην μικρά ασία δεν υπάρχει και αν ένα ελληνικό πετά στα 50-100 μέτρα από την θάλασσα και πίσω από βραχονησίδες τίποτα δεν θα πιάνει το »υπερσύστημα».Αν καταφέρουν οι τούρκοι να καταλήψουν αύτες τις προυποθεσεις μετά πάμε στο αν μπορεί να στοχοποιήσει και να το πετύχει κάτι στα 400 κμ που δεν θεωρώ ότι μπορεί.Λοιπόν για αυτόν τον λόγο αυτά που γράφεται για τα συστήματα της ρωσσικής πρεσβείας γιατι δεν έχουν κανένα νοήμα.Να μην λέτε για ένα σύστημα πλήρως καλυμμένο σε άκρα μυστικότητα και το μόνο μέτωπο στο οποίο έχει πάει είναι αυτό της συρίας και εκεί αποτυγχάνει να δει τα φ35.Το φ35 παρόλο που το βρίζαν όλοι κατάφερε να λύσει τα προβλήματα που είχε ο ρώσσος τα έχει λύσει?Επειδή δεν τα ανακοινώνει κάναν δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τα αεροπλάνα του.Οι αμερικάνοι στον τομέα των αεροπλάνων και των πυραύλων είναι 20 χρόνια μπροστά και ακόμα και ένα κακό αεροπλάνο να βγάλουν μπορούν να πάνε στο επόμενο επειδή δεν έχουν θέμα λεφτών ,πόρων ,ανθρωπίνου δυναμικού ο ρώσσος όμως αυτά δεν τα έχει…

 4. Κατ’ αρχάς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Το μόνο που υπάρχει είναι μερικές αναφορές ότι και καλά ενδιαφέρονται οι Τούρκοι, οι οποίοι πολύ συχνά ψεύδονται με την ευκολία που αναπνέουν.
  Γιατί να πάρουν ρωσικά μαχητικά όταν υπάρχουν καλύτερες λύσεις? Υπάρχει το Typhoon που οι Ευρωπαίοι χωρίς κανέναν δισταγμό θα πουλήσουν στην Τουρκία, υπάρχει το JF-17 των αδελφών τους των Πακιστανών, σύντομα θα υπάρχει το νέο Κορεατικό μαχητικό και οι Τούρκοι έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τη Νότια Κορέα.
  Συνεπώς είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν θα αγοράσουν Su-35 το οποίο θα χρειαστεί νέα όπλα, υποδομές και εκπαίδευση τελείως διαφορετικά από τα υπάρχοντα ενώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πιστοποιηθεί για μεταφορά τουρκικών όπλων.

 5. Χάλασες το ύπνο μερικών με αυτές τις παρατηρήσες, η «φιλοσοφία» που υποστηρίζει ότι μόνο τα αμερικανικά όπλα σκοτώνουν η κερδίζουν πολέμους, δεν επιτρέπει σε άλλο όπλο απο οποιαδήποτε άλλη χώρα να είναι αποτελεσματικό, μπροστά στα αμερικάνικα όπλα όλα τα άλλα είναι υποδεέστερα, ακόμα ακόμα και η ανθρώπινη νοημοσύνη, αυτό είναι προφανώς το μήνυμα που θέλουν να περάσουν μερικοί δεξιά και αριστερά.

  Όπως λέει και ο tsimuha επάνω, ελληνική ψευτομαγκιά και άσπρο σκαρπίνι απο ανατολήτικο παζάρι. 😉

  1. Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη οικονομική ευρωστία των ΗΠΑ εγώ ένα θα πω η Σαουδική Αραβία εξάγει 1,7 εκ βαρέλια την ημέρα στην Κίνα και μόλις 160000 στις ΗΠΑ. Η Κίνα ως γνωστόν θέλει να αγοράζει το πετρέλαιο της σε γουάν και έχει ήδη στήσει μηχανισμό με futures υποστηριζόμενα από χρυσό στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για αυτές τις δοσοληψίες. Η Ρωσία προσπαθεί ενεργά να απεξαρτηθεί από το δολάριο στις ενεργειακές της πωλήσεις και ήδη έχει αρχίσει να πουλάει αέριο και πετρέλαιο σε γουάν και ευρω. Ρωσία και Σαουδική Αραβία παράγουν περίπου το 20%-25% του παγκόσμιου πετρελαιου. Ταυτόχρονα οι δύο αυτές χώρες ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών παραγωγών πετρελαίου και αερίου στον κόσμο μέσω του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ +. Όσο συμβαίνουν αυτά οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους σε shale oil και αέριο αν και τα πράγματα δεν είναι καθόλου ροδινα και στην πραγματικότητα οι εταιρείες fracking είναι καταχρεωμενες και συντηρούνται από δάνεια που τους δίνονται αβερτα για να τις κρατάνε στη ζωη. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ χρειάζονται απεγνωσμένα αγορές για το πετρέλαιο και αέριο τους το οποίο δεν μπορούν να το πετύχουν με τους κανόνες της αγοράς καθώς το πετρέλαιο-αεριο τους είναι ακριβό στην παραγωγή σε σχέση με των άλλων κρατών και όχι καλής ποιότητας άρα δεν είναι ανταγωνιστικό. Αυτό σημαίνει πως θα καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε αυθαίρετες τακτικες για να αποκτήσουν αγορές αλλά αυτό θα τις φέρει σε απευθείας σύγκρουση με τις άλλες χώρες παραγωγούς (ήδη φαίνονται τα πρώτα σύννεφα) . Και ερωτώ λοιπόν,για πόσο ακόμα, κάτω από αυτές τις συνθήκες θα υπάρχει το πετροδολαριο που αποτελεί βασικό λίθο της πίστης των επενδυτών σε αυτό ? Άρα για πόσο ακόμα θα υπάρχει αυτή η ευρωστία στις ΗΠΑ ? Τροφή για σκέψη (όσον έχουν μυαλο) .

   1. Στο θέμα της πρακτικής εξόριξης του Σχιστολιθικού πετρέλαιου/αερίου, θέλω να προσθέσω (επειδή αξίζει να σημειωθεί), ότι έχει και σοβαρές επιπτώσεις στο έδαφως και πιο σημαντικά στο πόσιμο νερό, εξαιτίας των χημικών που χρησημοποιούν για αυτή την μέθοδο εξόριξης, που έρχεται επιπλέον στα θέματα με την ποιότητα.

    https://www.resilience.org/stories/2019-01-27/has-u-s-shale-oil-entered-a-death-spiral/

    https://www.desmogblog.com/sites/beta.desmogblog.com/files/blogimages/Screen%20shot%202011-09-17%20at%205.44.18%20PM.png

 6. Θα σε γελασω, μια φορα που ειχα παει σε μια Zootechnia ειδα μια πινακιδα που ελεγε

  “Στανη ο Φαιδων-30 χρονια εμπειρια στην εκτροφη GIDAS”

  “Μονο σε εμας θα βρειτε το σπανιο GIDI ρατσας Pavlidis”

  Του λεω γιατι ειναι σπανιο;
  Εχει ψηλο IQ μου λεει
  Δηλαδη του λεω
  Κοιτα να δεις, αν ενα απλο GIDI εχει IQ ας πουμε 10, τα ρατσας Pavlidis εχουν ισαμε 10,01
  Σωπα ρε του λεω, γιατι τοση διαφορα με τα απλα
  Γιατι εχω τριαντα χρονια εμπειριας μου λεει, ξερω τι βαζω στη στανη μου, και καθε στιγμη ξερω τι συμβαινει εκει μεσα, εχω τον ελεγχο, πως το λενε κραταω τα ηνια.
  Φαινεται φαινεται εσυ κανεις κουμαντο.

 7. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 84 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 16 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .

  .
  .
  .
  .

  To 790o αεροπορικο συνταγμα (περιοχη Тверской) στην 6η αεροπορικη δυναμη του Λενινγκραντ ελαβε 3 νεα μαχητικα Су-35С.

  https://tvzvezda.ru/news/opk/content/201910161417-tlCcX.html

 8. Σύμφωνα με την daily sabah η Τουρκία είναι σε διαπραγματεύσεις για την αγορά 36 su35 και συμπαραγωγή κάποιων όπλων ακριβείας.
  Ίσως τελικά να μην ήταν καπνός χωρίς φωτιά αυτό που λεγόταν για ενδιαφέρον των Τούρκων για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Ίσως πάλι να είναι άλλο ένα τέχνασμα του Ερντογάν για να απειλήσει το NATO θα δείξει.

  https://www.google.com/amp/s/www.dailysabah.com/defense/2019/10/25/turkey-russia-close-to-reaching-agreement-on-su-35-fighter-jet-sale/amp

  1. Ο Ερντογάν φαίνεται να αποφάσισε να ζωντανέψει λίγο τον ανταγωνισμό των προμηθευτών μαχητικών αεροσκαφών. Για μπλόφα μιλούσαν και στην περίπτωση των S-400, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν λόγια στον αέρα.

  1. Πιο μεγάλο άγαλμα θα έπρεπε να στήσει όμως στον προηγούμενο παραμυθά Ομπάμα, ο οποίος θεωρούσε χρήσιμο (ακόμα) ένα πραξικόπημα στην γείτονα χώρα(όπως έκαναν και στην εποχή του Σουλεημάν Ντεμιρέλ, όπου οι αμερικάνοι είχαν σκηνοθετήσει το 3ο πραξικόπημα στην χώρα, που εκτελέστηκε με εμπλοκή παραστρατιωτικών μονάδων/στοιχείων που υπάγονταν στον στρατηγό Αχμέτ Κενάν Εβρέν ο οποίος είχε υποστήριξη απο την γνωστή εταιρία στις ΗΠΑ). Ο Ερντογάν απο εκεί και πέρα τα πήρε άγρια με τους γιάνκηδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.