Τουρκία: Δοκιμαστικές βολές Α/Τ πυραύλων OMTAS από κινούμενα οχήματα PARS και Kaplan

©SSB/Twitter

Την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, η τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB) ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Roketsan εκτέλεσε με επιτυχία δοκιμαστικές βολές αντιαρματικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς από κινούμενο 4Χ4 τεθωρακισμένο όχημα PARS και όχημα πυρών υποστήριξης Kaplan. Όλοι οι πύραυλοι χτύπησαν τον στόχο τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι δοκιμές πιστοποίησης θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2019 και οι παραδόσεις συνολικά 206 οχημάτων στην τουρκική Διοίκηση Επίγειων Δυνάμεων θα ξεκινήσουν το 2020, ανακοίνωσε η SSB.

Η εταιρεία FNSS κατασκευάζει 184 οχήματα πυρών υποστήριξης («μεσαία άρματα») για να γίνουν η ερπυστριοφόρα πλατφόρμα του έργου OMTAS και 78 4Χ4 PARS ως το τροχοφόρο αντιαρματικό όχημα.

Το αντιαρματικό όχημα 4Χ4 PARS σχεδιάστηκε ως ένα όχημα που θα βασίζεται στην ισχύ πυρός, την ταχύτητα και την υψηλή κινητικότητα του σε όλους τους τύπους εδαφών με στόχο την καταστροφή εχθρικών αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων μονάδων από απόσταση και να προσβάλει δευτερεύοντες στόχους μετα από άμεση αλλαγή θέσης μάχης. Σχεδιάζοντας σύμφωνα με την μεγάλη εμπειρία και τις καινοτόμες προσεγγίσεις της, η FNSS παρουσίασε το εξαιρετικά ειδικό αμφίβιο όχημα που μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα όλες αυτές τις δύσκολες απαιτήσεις.

Το πιο αξιοσημείωτο μεταξύ των χαρακτηριστικών του 4Χ4 αντιαρματικού φορέα PARS είναι η εγκατάσταση του συγκροτήματος ισχύος στο πίσω μέρος του οχήματος, το οποίο διατηρεί την σχάρα ψύξης και την εξάτμιση καυσαερίων στο άνω μέρος του οχήματος, επιτρέποντας το να εισέλθει στο νερό άνευ προετοιμασίας με την εγκατάσταση συλλογής πλεύσης. Αυτό του παρέχει τις καλύτερες αμφίβιες ικανότητες στην κατηγορία του. Επιπλέον, η τοποθέτηση του συγκροτήματος ισχύος στο πίσω μέρος επιτρέπει επίσης στο 4X4 PARS να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να αναμένονται μόνο απ’ ένα όχημα που διαθέτει το συγκρότημα ισχύος στο πίσω μέρος, προσδίδουν στο 4Χ4 PARS σημαντικές δυνατότητες  στο θέμα της αλλαγής θέσης μάχης μετά την βολή και την μετακίνηση μακριά από το βεληνεκές της απειλής.

Ο Ναιλ Κουρτ, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλός της FNSS, τόνισε ότι το 4Χ4 PARS σηματοδοτεί μια νέα εποχή στα οχήματα-φορείς αντιαρματικών: «Η FNSS ακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των χειριστών σε όλον τον κόσμο, και παρουσιάσαμε το έργο του 4Χ4 PARS, το οποίο ήταν αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF ’15. Μετά την υπογραφή της συμβάσης με τον χρήστη, προετοιμάσαμε εκ του μηδενός το έργο, συμπεριλαμβανομένου του αντιαρματικού πύργου, για τις δοκιμές πιστοποίησης μόλις σε διάστημα 18 μηνών. Με την είσοδο του 4X4 PARS στο οπλοστάσιο, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει ένας πολλαπλασιαστής ισχύος που θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις, πρώτα για τις τουρκικές επίγειες δυνάμεις και μετέπειτα για τις φιλικές και συμμαχικές χώρες.»

 

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

 1. Ποιά συστήματα λέγαμε ότι θα αντιπαρατάξει ο ΕΣ στα νέα όπλα/οχήματα των γειτόνων;

  Ήταν τα «παπάκια» με ασπίδιο για τον πυροβολητή, η έκδοση FIST/TOW, τα M1117 Guardian που λένε ότι παραχωρούν στην Ελλάδα, η μήπως τα Humvee με αντιαρματικό πύραυλο;

  Η αρκεί μήπως να αγοράσουμε περισσότερα φορητά αντιαρματικά σκέτα για χρήση απο τον ώμο όπως οι αντάρτες;

 2. @Gunslinger32
  “Η αρκεί μήπως να αγοράσουμε περισσότερα φορητά αντιαρματικά σκέτα για χρήση απο τον ώμο όπως οι αντάρτες;”
  Οι πράσινοι θέλουν φορητά.επί τροχοφόρων ή ερπυστριοφόρων είναι για μαλθακούς
  Επίσης πες οτι τα τοποθετούν επι οχημάτων.Πιστεύεις οτι κληρωτοί θα μπορούν για διαφορους λογους, να τα χειρίζονται στον ΕΣ?
  θα πρέπει να πάρουν εποπ….. αρα φορητα και πάλι φορητά…..

  1. Οι πράσινοι προφανώς γουστάρουν την πρόκληση, για ελιγμούς όμως ίσως να μην είναι η ιδανική επιλογή. Εκτός αν γουστάρουν να παριστάνουν τα μουλάρια της εποχής που μεταφέρουν στην πλάτη όσα χρειάζονται για την μάχη, επειδή ο ανεφοδιασμός η και μια μεταφορά πυρομαχικών και προσωπικού μέσο αέρος ίσως να μην παίζει πάντα όπως τον φαντάζονται μερικοί. Οπότε χρειάζονται οχήματα στο έδαφος για σύντομη μετακίνηση και ανεφοδιασμό(όλα στην πλάτη δεν θα μπορέσουν να τα μεταφέρουν), αλλιώς υπάρχει περίπτωση να γνωρίσουν την αποτελεσματικότητα του τουρκικού «Shilka» απέναντι σε ιπτάμενους στόχους που πετάνε χαμηλά(π.χ. ελικόπτερα). Εφόσον αυτά υπάρχει περίπτωση να συνοδεύουν τους σχηματισμούς του ΣΞ των γειτόνων.

   Όσον αφορά την ευκολία χρήσης των όπλων, δεν νομίζω να είναι μεγάλο πρόβλημα με την σωστή εκπαίδευση απο ικανούς εκπαιδευτές, εφόσον και οι αντάρτες τα χρησημοποιούν προφανώς μια χαρά, χωρίς να έχουν περάσει απο μια εκτενή στρατιωτική εκπαίδευση.
   Για το πρόγραμμα των ΜΕΑ(που είναι πιο περίπλοκα συστήματα) στις ΗΠΑ, θυμάμαι να προσέγγιζαν/προσλάμβαναν νεαρούς ενδιαφερόμενους με εμπειρία/εξοικείωση σε «ηλεκτρονικά παιχνίδια», οι οποίοι δεν είχαν ποτέ σχέση με τον στρατό πρίν τους προσεγγίσει ο στρατός των ΗΠΑ που έψαχνε προσωπικό για το νέο όπλο(σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες μερικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα), για ειδικότητα ΧΟΣ(οι πιλότοι για τους οποίους ισχύουν άλλες προϋποθέσεις ήταν άλλη ιστορία).
   Επομένως πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα(ακόμα και αν πρόκειται για φαντάρους, οι πράσινοι είναι στην ουσία το ίδιο, με εκπαίδευση για άλλου είδους αποστολών, δεν είναι πιο έξυπνοι, απλά έχουν άλλη ειδικότητα και εκπαίδευση, έτσι δεν αντιλαμβάνομαι οποιασδήποτε φύσεως αξεπέραστα εμπόδια για το ζήτημα που έθεσες.

   Ένα παραπάνω είναι ότι τα νέα αντιαρματικά (ενσωματωμένα στο όχημα) συστήματα επί οχημάτων(όπως αυτά που παρουσιάζονται και στο άρθρο) υποστηρίζονται απο συστήματα στοχοποίησης που σχετικοποιούν (μέχρι ένα σημείο) την «περιπλοκότητα» στην στοχοποίηση ώστε να είναι αυτό που λέγεται σήμερα σε άλλο νατοϊκό στρατό «soldatensicher» που αντικαταστεί την λέξη «foolproof» για στρατιώτες.

   Όταν όμως δεν έχεις παράδες τα φορητά «σκέτα» είναι μάλλον μονόδρομος, άσχετα πια μονάδα θα τα χρησημοποιεί.

   1. @Gunslinger32
    «δεν νομίζω να είναι μεγάλο πρόβλημα με την σωστή εκπαίδευση απο ικανούς εκπαιδευτές»
    «Επομένως πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα(ακόμα και αν πρόκειται για φαντάρους..έτσι δεν αντιλαμβάνομαι οποιασδήποτε φύσεως αξεπέραστα εμπόδια για το ζήτημα που έθεσες.»

    Δεν διαχωρίζω το στρατό μην αρπάζεσαι..σε λέω αύτο που γνωρίζεις και εσύ αν έχει υπηρετήσει σε όπλο Μάχης του στρατού ξηράς,είτε έιναι αυτό πεζικό είτε ιππικό ή πυροβολικό.
    Τα κορνετ ποιοί τα χειρίζονται? ειδικότητα όλμού γνωρίζουν οι κληρωτοί χειρίστες,αβάκιο?τα λεο 2 ούτε οδηγούς δεν έχουν κληρωτούς… και στα λοιπά ερπυστριοφόρα θα σε θυμήσω το 2013 το νεκρό εν ώρα υπηρεσίας,εικοσάχρονο πεζοναυτη που σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του τις προηγούμενες μέρες του εξεφρασε την ανησυχία του περι της διαταγής να οδηγήσει το 113 διότι όπως ύποστήριζε δεν αισθανόταν επαρκώς εκπαιδευμένος…..
    Βολή απο το ατομικό τυφέκιο θεωρείς οτι γνωρίζουν οι κληρωτοί και έχουν αυτοπεποίθηση όταν έκτελούν τη βολή,ας πούμε το βασικο….
    Το τι μπορεί και τι δεν μπορεί ένας στρατιωτής δεν θα το μάθούμε σίγουρα οχι στη θητεία για πολλούς λόγους..που σε άλλους φταίει αυτός και σε άλλούς οχι…..
    Π.Χ αν τον πονάει η μέση σε όλη τη θητεία δεν θα μάθει και μπορούμε να πούμε οτι φταίει αυτός…
    Ομως αν οταν θέλει να μάθει τον λένε ξες τσακαλε ο πύραυλος του κορνέτου κάνει τόσες χιλιάδες ευρώ… δεν θυμάμαι πόσες… εε δεν φταίει αυτός…
    γι αυτό σε λέω rpg,αντάρτης…. και άγιος ο θέος,αυτά που λες ωραία είναι, αλλά όχι για εδώ…
    Τα άλλα είναι για τα στελέχη ξες… oi τηλεχειριζόμενοι σταθμοί οπλισμού και τα συναφή…τα λεο 2 με αιρ κοντίσιον κτλ…

   2. @EPTALOFOS 4

    Γιατί να αρπαχτώ αγαπητέ;
    Δεν μου πέρασε κάν απο το μυαλό μια πρόθεση διαχωρισμού του ΕΣ απο εσένα.

    Εγώ γνώρισα TOW και Milan(στην μονάδα όχι στο ΚΕΒΟΠ), συνεπώς δεν γνωρίζω για την χρήση του Kornet που ήρθε αργότερα στον ΕΣ.

    Εφόσον πήρα μια ιδέα απο εκπαίδευση στα όπλα και γενικά στον ΕΣ, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ανεπάρκειες στην εκπαίδευση, εάν δεν μπορούν όμως να εκπαιδεύσουν έναν πνευματικά υγιή άνθρωπο σε 6,7,8 μήνες σε 2-3 όπλα, θα τους συμβούλευα να παραιτηθούν απο το συγκεκριμένο άθλημα και να προσλάβουν επαγγελματίες μισθοφόρους στη ελεύθερη αγορά για την άμυνα της χώρας(άσχετα για πια ειδικότητα μιλάμε, επειδή προφανώς υφίσταται σε όλες πρόβλημα).

    Έχοντας μερικές εμπειρίες στην εκπαίδευση προσωπικού(χωρίς να έχει προηγούμενη γνώση στο αντικείμενο που εκπαιδεύεται), μπορώ να πω ότι η σωστή εκπαίδευση για το θέμα που συζητάμε δεν είναι γενικά αδύνατη, αρκεί να είναι συστηματική. Αυτά ξεκινούν απο την σωστή επιλογή/προεπιλογή/αξιολόγηση(η όπως θέλεις πέστο) προσωπικού, ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά τις ικανότητες των υποψηφίων. Απο την άλλη, για να μην γίνομαι άδικος γενικεύοντας, είναι και θέμα διάθεσης των εκπαιδευομένων, όταν δεν θέλουν δεν πρόκειται να μάθουν(ούτε με το ζόρι, αφού αυτό θα προκαλέσει μάλλον πειραματικές αντιδράσεις, παρά μια αλλαγή σκέψης/αντίληψης). Οι στρατοί που παραιτηθηκαν απο την υποχρεωτική θητεία, θα είχαν μελετήσει το θέμα πρίν προχωρήσουν στην εφαρμογή αλλαγής πρακτικής. Αυτά όμως θέλει να πιάσουν λεφτά στα χέρια για να αφήσουν έργο, ενώ οι υπεύθυνοι ως γνωστό είναι φαταούλες, αλλά και αδιάφοροι παραμυθάδες.

    Έχοντας υπόψην μου για αποτελεσματική εκπαίδευση σε πιο περίπλοκα αντικείμενα σε χρονικό διάστημα 6-8 μηνών, πιστεύω ότι δεν είναι πρόβλημα όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις απο όλες τις πλευρές.
    Η σιγουριά/ρουτίνα στην χρήση των μέσων έρχεται όμως μετά απο χρόνια, αυτό όμως δεν γίνεται με φαντάρους, όπως το επιθυμούν μερικοί.

    Προφανώς τα παραπάνω δεν παίζουν για την Ελλάδα(θα συμφωνήσω σε αυτό), αλλά η εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου δεν είναι και αστροφυσική, οπότε δεν αποκλείεται εντελώς να αποκτηθούν βασικές γνώσεις στην χρήση αυτών των όπλων στην εκπαίδευση, αν αφοσιωθούν στα σημαντικά πράγματα, αποχαιρετώντας επιτέλους την υπερβολική ενασχόληση με πράγματα όπως τις ασκήσεις ακριβείας και μερικά άλλα περίεργα πράγματα και έθιμα η παραδόσεις που δεν προσφέρουν στην εκπαίδευση μάχιμου προσωπικού πρώτης γραμμής.

    Όσον αφορά το περιστατικό που ανέφερες, η ευθύνες είναι νομίζω στην διοίκηση(μερικοί σαν αυτούς που πουλάνε τις εξυπνάδες στυλ «ξες τσακαλε ο πύραυλος…» όπως παρατήρησες, είναι προφανώς πολύ «σκληροί πολεμιστές» και απαιτούν απο τα φανταράκια το ίδιο, που είναι απλά χαζό σαν αντίληψη και συμπεριφορά, ειδικά όταν δεν είμαστε σε πόλεμο, αφού δεν χτίζει εμπιστοσύνη απέναντι στο επαγγελματικό προσωπικό).

    Όσο πιο περίπλοκα θα γίνονται όμως τα οπλικά συστήματα, το πράγμα θα πηγαίνει μάλλον πιο έντονα για επαγγελματικό προσωπικό. Σε αυτή την ιδέα θα πρέπει νομίζω να συνηθίσουν οι ανώτατοι που θέλουν να έχουν επαγγελματίες άνευ αποδοχών στον στρατό, ενώ αυτοί πληρώνονται.

   1. @Gunslinger32
    » «ξες τσακαλε ο πύραυλος…» όπως παρατήρησες, είναι προφανώς πολύ «σκληροί πολεμιστές» και απαιτούν απο τα φανταράκια το ίδιο, που είναι απλά χαζό σαν αντίληψη και συμπεριφορά, ειδικά όταν δεν είμαστε σε πόλεμο, αφού δεν χτίζει εμπιστοσύνη απέναντι στο επαγγελματικό προσωπικό).»

    Φίλε μου ,δεν έχει να κάνει με σκληρούς πολεμιστές αν κάτσεις και το σκεφτείς κάποια στιγμή χωρίς συναισθηματισμούς ,είναι η αλήθεια,και ακριβώς γι αυτό γιατί κανείς από πολιτική ηγεσία αλλά και επιθυμούντες ΝΑΤΟικες εμπειρίες με ευρεία έννοια, δεν επιθυμεί να πολεμήσει..
    Υπάρχουν παθογένειες στον ΕΣ,που υπάρχουν και αλλού ακόμα και στον the mighty US army,αλλά εδώ τα κάνουμε χειρότερα και δεν φταίει η διοίκηση για αυτές ‘οπως της τα φορτώνουμε πάντα αποκλειστικά. Ολα στον ΕΣ,να μιλήσω βασικά για το στρατό ξηράς που κάτι σκαμπάζω είναι χρεωμένα σε κάποιον,από τα στρατόπεδα και τα κτήρια μέχρι τους λέβητες των καλοριφερ και τα φαξ και αυτοί είναι υπόλογοι γι αυτά….φαντάσου τώρα για οπλικά συστήματα αξίας χιλιάδων ευρώ…θα περάσεις στρατοδικείο γιατί ένα ταγάρι ήθελε να κάνει εξυπνάδα?Εννοείται πως οχι..και εννοείται πως πολλοί ξύνονται για εξυπνάδες…
    Δεν έχουν εμπιστοσύνη στο κληρωτό, όχι αδικά θα σε πω,ακόμα και στους καταδρομείς που είναι εθελοντές δεν βρίσκεις πάντα καλούς χαρακτήρες,και βρίσκείς πολλούς μάγκες ή αλλού πυροβολικό /πεζικο, πολλούς φλώρους με πανεπιστημιακές δάφνες,που τους χαραμίζεις τα νιάτα και το μέλλον…φαντάσου τώρα …τι παίζει..με αυτά..
    Οπότε από το να βρούν το μπελά τους με ΕΔΕ κτλ .αναγκάζεται σαν σύστημα ο ΕΣ να μην εμπιστεύεται τον κληρωτό…ίσως με το δίκαιο του..
    πες τον εκπαιδεύεις σε κορνετ ,σε τοου κτλ,δεν είναι τόσο εύκολο σε 9 μήνες.. να γίνεις καλός μέσω υπολογιστή ,κάθε άλλο ..όπως αναφέρεις για άλλα ,σίγουρα όμως δεν είναι και ακατόρθωτο με σωστές συνθήκες…. ,…θα χαράμιζες εσύ σε αυτόν, έναν πυραυλο κορνετ ή τόου?,που είναι και πολύτιμοι και ακριβοί και δεν τους κατασκεύαζεις εσύ αρα και ορισμένοι σε αριθμό.σκέψου τον ειδικό στις προμήθειες παντώς είδους τσιμούχα που τα υπολογίζει αυτά….ΟΧΙ..,θα τον έδινες σε εποπ,που πλερώνεται και δεν θα φάει απλά 5,10 Φ, αν κάνει μλκια…Εδώ λες στο κληρωτό κάποιες φορές, βολή κατα βολή και αυτός ρίχνει κατα ριπάς γιατί λέει δεν τον νοιάζει και το ηθέλε να το κάνει..
    Ετσι λοιπόν σε λέω οτι και τα πιο καλά, πχ τηλεχειριζόμενα επί οχημάτων ,εκ των πραγμάτων δεν θα τα εμπιστευτείς αλλού εκτός απο στελέχη,και δεν πάει να είναι ο κληρωτός πρωταθλήτης στα ηλεκτρονικά και οι μοχλοί και τα κουμπιά να είναι συνδεδεμένα με τα χέρια του,θέλει πως να στο πω πολιτιστική επανάσταση, σαν του ΜΑΟ.. αλλά στο στρατό .Γι αυτό δεν είμαστε για αυτά τα καλούδια όπως α/τ επί BMPT ‘η Khrizantema-S σε bmp ή spike επι τομα, απο τη στιγμή που και η ΣΜΥ δεν έχει τους εισακτέους που είχε παλιά και εποπ δεν πάιρνουν εκτός από ειδικές δυνάμεις,ΟΒΑ,για να τα χειρίζονται….δυστυχώς..

  2. @EPTALOFOS 4

   Έτσι όπως μου περιγράφεις τα πράγματα αγαπητέ EPTALOFOS, είναι πολύ χειρότερα απο ότι μπορούσα να φανταστώ για την σημερινή εποχή. Με αυτές τις συνθήκες η όλη συζήτηση για θητείες με φαντάρους είναι εντελώς περιττή, για να μην πω άστοχη. Εφόσον δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε σχέση των δυο πλευρών οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις και ενδιαφέροντα.

   Οποιαδήποτε σχέση είτε επαγγελματική είτε ανθρώπινη (γενικά) έχει ως προυπόθεση 1ον την εμπιστοσύνη και 2ον τον σεβασμό/αλληλοσεβασμό που είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για μια συνεργασία σε οποιοδήποτε θέμα και επίπεδο.

   Επίσης θεμελιώδη προυπόθεση θεωρώ την ύπαρξη αρκετού αποθέματος πυρομαχικών για εκπαίδευση, και αυτό είναι ευθύνη των ανώτατων ηγεσιών του στρατού και της πολιτικής(που αποφασίζει), αφού αυτοί έχουν επαφές και συνομιλούν για εξοπλισμούς και προγράμματα εκπαίδευσης και προμηθειών υλικού στον στρατό.

   Με λίγα λόγια το σύστημα που έχουν σήμερα είναι απλά ακατάλληλο για το έργο αποτροπής/άμυνας.

   Υ.Γ.

   Στην εκπαίδευση στα όπλα που συμμετείχα εγώ στον στρατό δεν θυμάμαι ούτε μια περίπτωση να έριξε φαντάρος ριπή με το όπλο(ούτε κατά λάθος).
   Υπήρξε μια περίπτωση με ενεργή χειροβομβίδα που έπεσε μέσα στο όρυγμα, αλλά ο εκπαιδευτής ήταν ατσίδας και ψύχραιμος και αντέδρασε άμεσα όπως έπρεπε ώστε να αποφευχθεί η ζημιά. Αλλά αυτό ήταν στην αρχή και παρέμεινε η εξαίρεση.

   Όπως και να έχει, η εκπαίδευση χωρίς πρακτική εξάσκηση δεν μπορεί να αποδόσει αξιόλογα αποτελέσματα, αυτό προϋποθέτει επαρκή αναλώσιμα μέσα(πυρομαχικά), αλλιώς δεν έχει πολύ νόημα η όλη προσπάθεια. Προυπόθεση παραμένει όμως η εμπιστοσύνη.

   Εμείς λέγαμε και λέμε ακόμα συχνά, ότι δεν πέφτουν μάστορες απο τον ουρανό(no master has fallen from the sky yet), αλλά χρειάζεται εργατικότητα και επιμονή με τους απαραίτητους πόρους εννοείται(στην ελληνικη περίπτωση δεν θα ήταν νομίζω άσχημη και λίγη αλληλοκατανόηση), αλλιώς δεν έχει νόημα.

 3. Εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον για την ερπυστριοφόρα έκδοση δεν φρόντισαν να αναπτύξουν έναν τετραπλό (αντί διπλού) εκτοξευτή.
  Ένα μέρος των τροχοφόρων φορέων πάντως, λέγεται ότι προορίζεται για τους Kornet-E, που τόσα χρόνια μετά την ένταξή τους στον Τουρκικό Στρατό παραμένουν χωρίς όχημα-φορέα.

 4. ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  https://i.imgur.com/klkxrKG.jpg

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)

  .
  .
  .
  .

  Ελα GIDOpavlidi κανε μια ακομη PIPA στον tsimuha ( βαλε τα δυνατα σου και ανοιξε την μουσουδα σου όπως μονο εσυ ξερεις……)
  Πισω απο οσα ονοματα και να κρυφτεις GIDOpavlidi τις PIPES εσυ τις κανεις!
  Εσυ εισαι το GIDI PIPAS του ΑΡΧΙΤΣΟΠΑΝΗ.
  .
  .
  .

  Πρωτες παραδοσεις

  https://andrei-bt.livejournal.com/1542135.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.