Τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού, αλεξίπτωτα, λέμβοι, πύραυλοι TOW εγκρίθηκαν από την Βουλή

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Το “πράσινο φως” σε 10 υποπρογράμματα έδωσε η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής που συνεδρίασε την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, με θέμα ημερησίας διάταξης “Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, για θέματα αρμοδιότητάς του”.

Στην συνεδρίαση παρέστησαν ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, ο ΥΦΕΘΑ Αλ. Στεφανής, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ Κ. Κυριακίδης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς. Ο ΥΦΕΘΑ προέβη στην αρχική εισήγηση, ακολούθησαν ερωτήσεις από βουλευτές κι απαντήσεις από τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και τέλος η έγκριση όλων των υποπρογραμμάτων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποπρογραμμάτων αφορούσε την ενίσχυση των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, στις οποίες ο Α/ΓΕΕΘΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για προγράμματα που εκκρεμούν επί μεγάλο διάστημα και σχετίζονται άμεσα με την αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.

Τα κυριότερα υποπρογράμματα που εγκρίθηκαν είναι:

-Τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού.
-Αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως διεισδύσεως.
-Λέμβοι εφόδου 10 ατόμων.
-Εξωλέμβιοι κινητήρες.
-Αντιαρματικοί πύραυλοι TOW.

Τα υπόλοιπα υποπρογράμματα αφορούν προγράμματα που σχετίζονται με την υποστήριξη οπλικών συστημάτων, υλικών κ.λπ.

Η έγκριση των υποπρογραμμάτων επιτρέπει στην ΓΔΑΕΕ να προβεί στις τελικές εργασίες για την υπογραφή συμβάσεων. Επειδή όλα τα προγράμματα είναι το καθένα αξίας μικρότερης των 10 εκατ. ευρώ, εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητες του ΥΦΕΘΑ Αλ. Στεφανή, ο οποίος και θα τις υπογράψει. Η εξέλιξη αναδεικνύει την ανταπόκριση του ΥΦΕΘΑ σε εξοπλιστικά προγράμματα περιορισμένου κόστους αλλά υψηλής αποδόσεως, τα οποία ούτως ή άλλως γνωρίζει πολύ καλά ως προηγούμενος χειριστής και από την θέση του Α/ΓΕΣ.

Τα προγράμματα που αφορούν τις Ειδικές Δυνάμεις, στοχεύουν αφενός σε επιλεκτική κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στις οποίες ο Πτέραρχος Χριστοδούλου αποδίδει προτεραιότητα, αφετέρου την κάλυψη αναγκών των υπολοίπων μονάδων Ειδικών Δυνάμεων. Ως προς τις ΔΕΕ, το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού έρχεται να καλύψει μια εντυπωσιακή έλλειψη από το ελληνικό οπλοστάσιο, δεδομένου ότι ο Ελληνικός Στρατός διατηρεί την πρωτοτυπία να μην έχει προβεί ποτέ σε προμήθεια τέτοιων όπλων, πέραν δειγματολειπτικών προμηθειών χωρίς επιχειρησιακό όφελος. Τα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, όπως και τα νέα αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως, είναι δύο προγράμματα που αναβαθμίζουν τις επιχειρησιακές ικανότητες των ΔΕΕ.

Ως προς τα υπόλοιπα, βελτιώνονται οι υπάρχουσες ικανότητες και θα αντικατασταθούν μέσα τα οποία έχουν υποστεί φθορές. Σημειώνεται ότι παρά την δωρεά που έγινε προ καιρού για 60 λέμβους εφόδου στις Ειδικές Δυνάμεις, αντιμετωπίσθηκε πρόβλημα αξιοπιστίας, οφειλόμενο στην επιλογή συγκεκριμένου τύπου, για το οποίο έχουν αναληφθεί ενέργειες θεραπείας του προβλήματος. Συνεπώς υφίστανται ακόμη ανάγκες στο συγκεκριμένο μέσο.

Τέλος, η προμήθεια των αντιαρματικών TOW, αναμένεται να επιλύσει ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει μείζονες διαστάσεις για τις μονάδες του Ελληνικού Στρατού.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

33 Απαντήσεις

 1. Μπορούμε να ξυπνάμε κάθε μέρα με τέτοιες μικρές αλλά ουσιαστικές ειδήσεις;!;!;
  Ελπίζω στο πρόγραμμα των τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτή να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές κορυφαίων όπλων/διαμετρημάτων για τις ΔΕΕ και παράλληλα να εκκινήσουν διαδικασίες εξεύρεσης τυχόν αξιόλογων μεταχειρισμένων όπλων της κατηγορίες (π.χ. από ΗΠΑ και ΗΒ) για την κάλυψη ευρύτερων αναγκών.

  Υ.Γ.: Το αναφερόμενο πρόγραμμα των «λεμβών εφόδου» προφανώς αφορά ξεχωριστό πρόγραμμα από εκείνο της προμήθειας μεγαλύτερων RHIBs (;) για την αντικατάσταση των Magna-960. Σωστά;

 2. Τα ΤΟW θα ειναι νεες αγορες η αναβαθμισεις απο αυτα που εχουμε;

  «Ελπίζω στο πρόγραμμα των τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτή να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές κορυφαίων όπλων/διαμετρημάτων »

  Τα θελεις και τα γραφεις κατι τετοια, αφου ξερεις οτι ο ΕΣ παθαινει Delirium tremens και μονο στο ακουσμα της λεξης «ελευθερος σκοπευτης».

  1. Πιθανότατα αναφέρεται σε νέα βλήματα. Υπήρχε χρόνια αυτή η απαίτηση για αναπλήρωση/ανανέωση των αποθεμάτων των TOW (ειδικά μετά την αύξηση του αριθμού των M-901) αλλά δεν είχε υλοποιηθεί.
   Μου κάνει εντύπωση πάντως που δεν έτρεξε και το κομμάτι που αφορούσε την προμήθεια μερικών AGM-114L. Ίσως εκεί λόγω κόστους να απαιτείται ξεχωριστή διαδικασία.

   Υ.Γ.: Μερικά ατρακτίδια πολυβόλων ή πολυβόλων & ρουκετών για τα OH-58D πότε θα αξιωθούμε να πάρουμε. Ας τροποποιήσουν έστω εκείνα των Τ-2 που δεν χρησιμοποιούνται πια….

   1. «Υ.Γ.: Μερικά ατρακτίδια πολυβόλων ή πολυβόλων & ρουκετών για τα OH-58D πότε θα αξιωθούμε να πάρουμε. Ας τροποποιήσουν έστω εκείνα των Τ-2 που δεν χρησιμοποιούνται πια….»

    Ακουσα οτι σε καποιες αποθηκες υπαρχουν τα DGP-1 που φορουσαν τα Helldivers

    https://i.imgur.com/1NE6jAX.gif

   1. @Ευσταθιε και ΓΜ

    Ποιος ειναι ο ελαχιστος αριθμος τυφεκιων ελευθερου σκοπευτη κατα την γνωμη σας ωστε ο ΕΣ να καλυψει πληρως τις αναγκες του (100-200-300-400-500).
    Ποιο ειναι το δογμα χρησης (αν υπαρχει κατι τετοιο ) των ελευθερων σκοπευτων στον ΕΣ.
    Πρεπει καθε Λοχος πχ να εχει μια ομαδα ελευθερων σκοπευτων η να υπαρχει μια διμοιρια σε καθε Ταγμα, η οι ελευθεροι σκοπευτες πρεπει να ειναι ανεξαρτητες μοναδες υπαγομενες σε ανωτερα κλιμακια.

   2. @tsimuha
    Εχω «αρθρογραφησει» επ αυτου
    Και επικαιροποιοντας θα ελεγα οτι ιδανικα θα ηταν ως εξης:
    -Ενας Σκοοευτης Ακριβειας ανα Ομαδα ΠΖ (27 ανα Ταγμα)
    -Ενας Ακροβολιστης ανα Διμοιρια ΠΖ (9 ανα Ταγμα)
    -Μια Ομαδα Ελευθερων Σκοπευτων ανα Ταγμα (των 3-4 Στοιχειων των 2-3 αντρων)
    Απο αυτους, οι δυο πρώτες κατηγορίες μπορουν να εξυπηρετηθουν αναβαθμιζοντας υφιασταμενο οπλισμο (G3).
    Τα Στοιχεια της Ομαδας ΕΣ ιδανικα θα ειχαν 1 τυφεκιο 0,50″, ενα 0,338″ και ενα ημιαυτοματο 0,308″. Συν τον ατομικο τους οπλισμο φυσικα.
    Τωρα, δεν ξερω ποσα Ταγματα εχει ο ΕΣ.

    Υ.Γ. Δεν ειναι μόνο τα τυφεκια αλλα και ο περιφερειακος εξοπλισμος. Και φυσικά, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

   3. Παιδιά να ρωτήσω κάτι και εγώ, είχα διαβάσει παλαιότερα ότι υπάρχουν κάποια M14 στο ναυτικό, αυτά δεν θα μπορούσαν με μια αναβάθμιση όπως εχουν κάνει οι Αμερικανοί., να χρησιμοποιηθούν ως οπλισμός για ακροβολιστες ή για τους spotters ;

   4. @Ranger
    Θεωρητικά θα μπορούσαν. Και η ΔΥΚ εξάλλου επέλεξε μερικά Μ-14 και τα τροποποίησε για τις δικές της ανάγκες. Ωστόσο δεν φαίνεται να αποτελούν ούτε την πιο ελκυστική ούτε την πιο οικονομική επιλογή από τα διαθέσιμα όπλα για μια τέτοια τροποποίηση για το σύνολο των αναγκών του Ε.Σ. Μάλιστα συγκεκριμένη Μονάδα που τα αξιολόγησε προ λίγων ετών για κάτι τέτοιο (μαζί με άλλες δυνητικές επιλογές), τα απέρριψε.

   5. @tsimuha
    Για να έχουμε μια πρόχειρη εικόνα για τι τάξη μεγέθους μιλάμε, σε παλαιότερο (ακυρωθέν) εξοπλιστικό πρόγραμμα είχε καταγραφεί η ανάγκη για 448 βαρέα τυφέκια ειδικών εφαρμογών 0,50″ (πέραν εκείνων που διαθέτουν ήδη οι Ε.Δ.) και για «2.300 τυφέκια ελευθέρου σκοπευτή». Για την δεύτερη περίπτωση διατηρώ μια επιφύλαξη ως προς το τι ακριβώς προοριζόταν να καλύψει αυτός ο σίγουρα μεγάλος αριθμός, δεδομένης και του ότι ο Ε.Σ. έχει γενικώς μαύρα μεσάνυχτα στο θέμα. Εννοώ ότι ο αριθμός αυτός ίσως αφορούσε την κάλυψη αναγκών σκοπευτών ακριβείας Ομάδος ή/και ακροβολιστών και όχι εξειδικευμένων ελεύθερων σκοπευτών.

    Από εκεί και πέρα με κάλυψε ο αγαπητός Ευστάθιος Παλαιολόγος, ίσως με κάποιες μικροπροσαρμογές όσον αφορά κάποιες ειδικές Μονάδες. Προσωπικά πάντως θα ήμουν ιδιαίτερα ευχαριστημένος εάν, αφού εξασφαλιζόταν ο εφοδιασμός όλων των Ε.Δ. με πραγματικά όπλα ε.σ., έβλεπα σε κάθε Τάγμα Πεζικού να υπάρχουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 4-6 Barrett (α λα ΕΛΔΥΚ) και σε κάθε ΔΑΕ και κάθε φυλάκιο προκαλύψεως άλλα 2-3.

   6. @Γ.Μ.

    Ευχαριστώ για την απάντηση και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Είχα την εντύπωση ότι παρά την ηλικία πρόκειται για αρκετά καλό όπλο στον παραπάνω ρόλο.

    Πάντως θα ήθελα να δω κάποια στιγμή όπλα διαμετρήματος .338 σε ευρύτερη χρήση, είτε AWM όπως οι κύπριοι είτε SAKO, και γιατί όχι περισσότερα M110 ή και Mk 12 Special Purpose Rifle.

   7. @Ranger

    Δεν είναι ότι το Μ-14 δεν είναι καλό. Είναι ότι υπάρχουν και καλύτερα (και, κυρίως, οικονομικότερα) διαθέσιμα τυφέκια σε τέτοιους ρόλους.
    Οι Κύπριοι δεν έχουν AW(S)M, αλλά AXMC338.
    AWSM (διαμετρήματος .338″) έχει μόνον η ΕΚΑΜ.

 3. Συμφωνώ με όλους, συμπληρώνω Θα ήθελα ο κ Παναγιωτόπουλος να αγκαλιάσει την ομαδα του ΑΠΘ που παρουσίασε το UAV στην ΔΕΘ και αν διάβασα σωστά έδωσε την πιστοποίηση στο ΟΥΡΑΝΟΣ ,να τους υποστηρίξει σαν έρευνα -αναπτυξη στην ΕΑΒ και να αρχίσει παραγωγή.

 4. Μπράβο και στον ΣΔΒ που βγάζει τέτοιες ειδήσεις, γιατί κάποια sites μας έχουν τρελάνει στις τρολιές, στο «χακί συνδικαλισμό» και στο υπεργλύψιμο παραγόντων του ΥΠΕΘΑ. Έρχεται η αποκάλυψη και εμείς ασχολούμαστε εαν θα κάνουμε «διακοπές στις Σευχέλλες»….

 5. Σιγά μην τους προσκυνάμε, επειδή μετά απο 30 χρόνια φιλοτιμήθηκαν να προσχωρήσουν σε θέματα που άφησαν να εκκρεμούν οι συνάδελφοι (και πατεράδες τους) που ήταν στην εξουσία, προς το παρόν είναι όμως ακόμα στα χαρτιά, οπότε θα περιμένω να υλοποιηθούν(στην πράξη) πρίν πέσω σε έκσταση.

 6. Οκ ευχαριστω

  “@tsimuha
  Εχω «αρθρογραφησει» επ αυτου
  Και επικαιροποιοντας θα ελεγα οτι ιδανικα θα ηταν ως εξης:
  -Ενας Σκοοευτης Ακριβειας ανα Ομαδα ΠΖ (27 ανα Ταγμα)
  -Ενας Ακροβολιστης ανα Διμοιρια ΠΖ (9 ανα Ταγμα)
  -Μια Ομαδα Ελευθερων Σκοπευτων ανα Ταγμα (των 3-4 Στοιχειων των 2-3 αντρων)
  Απο αυτους, οι δυο πρώτες κατηγορίες μπορουν να εξυπηρετηθουν αναβαθμιζοντας υφιασταμενο οπλισμο (G3).
  Τα Στοιχεια της Ομαδας ΕΣ ιδανικα θα ειχαν 1 τυφεκιο 0,50″, ενα 0,338″ και ενα ημιαυτοματο 0,308″. Συν τον ατομικο τους οπλισμο φυσικα.
  Τωρα, δεν ξερω ποσα Ταγματα εχει ο ΕΣ.

  Υ.Γ. Δεν ειναι μόνο τα τυφεκια αλλα και ο περιφερειακος εξοπλισμος. Και φυσικά, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”

  Η απορια μου ειναι η εξης, αφου ο “Ακροβολιστης ανα Διμοιρια” ειναι πιο “σπανιος” απο τον “Σκοπευτη Ακριβειας ” της ομαδας, δεν θα επρεπε να εχει και ενα πιο ικανο οπλο απο το αναβαθμισμενο G3,δεν θα επρεπε δηλαδη αυτος να εχει ενα bolt action των 7,62 (η ενα ημιαυτοματο ,308 οπως αναφερεις παρακατω).

  Για την ομαδα των ΕΣ συμφωνω απολυτα, κατα τη γνωμη μου θα πρεπει να εχει οτι πιο εξωτικο κυκλοφορει (και σε διαμετρημα).

  1. «αφου ο «Ακροβολιστης ανα Διμοιρια» ειναι πιο «σπανιος» απο τον «Σκοπευτη Ακριβειας » της ομαδας, δεν θα επρεπε να εχει και ενα πιο ικανο οπλο απο το αναβαθμισμενο G3″

   Θα μπορούσε, αλλά αυτό θα είχε νόημα μόνο εάν θα μιλάγαμε για πολύ καλύτερη εκπαίδευση από τη μια στην άλλη ειδικότητα. Διαφορετικά η διαφορά στον οπλισμό θα μπορούσε να αφορά μια καλύτερη διόπτρα συν κάποια άλλα περιφερειακά υλικά για τον ακροβολιστή.

   «οτι πιο εξωτικο κυκλοφορει (και σε διαμετρημα)»

   Τι θα θεωρούσες «εξωτικό διαμέτρημα»;

  2. Όπως αναφέρει κι ο Γ.Μ. ο Σκοπευτής Ακριβείας είναι πρωτίστως Τυφεκιοφόρος και η διαμόρφωση του οπλισμού του πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό.
   Ο Ακροβολιστής είναι «λιγότερο Τυφεκιοφόρος» και «περισσότερο Ελεύθερος Σκοπευτής»
   Θα μπορούσαν να έχουν κοινό τυφέκιο (G3) διαφορετική διαμόρφωσης, κυρίως όσον αφορά στα οπτικά.
   Ενδεικτικά, ο Σκ.Ακρ να έχει μια διόπτρα ημέρας γενικής χρήσης, π.χ ACOG X6, ενώ ο Ακρ. να έχει μια μεταβλητής μεγέθυνσης π.χ. S&B PMII 3-12X50.
   Κλασσικό παράδειγμα να δείς είναι τα L-129A1 των Βρεττανών. Στις Ομάδες φέρουν ACOG X6 ενώ στον ρόλο του SSR (Sniper Support Rifle) έχουν S&B PMII. Η διαμόρφωση SSR είναι αυτή που καλύπτει και τον ρόλο του Ακροβολιστή. Παρεπιπτώντως, ο ρόλος του Ακροβολιστή δεν υπάρχει ως τέτοιος στον Βρεττανικό (ή Αμερικάνικο) Στρατό. Εκεί ο Σκοπευτής Ακριβείας είναι κάπως αναβαθμισμένος σαν ικανότητες και εξοπλισμό.

   1. Νομίζω μια καλή διόπτρα Schmidt and Bender θα χαραμίζεται σε G3 το οποίο δεν έχει και την καλύτερη ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις. Η γνώμη μου είναι ότι για ακροβολιστές ένα ημιαυτόματο τυφέκιο ακριβείας όπως το HK G28 ή το FN SCAR-H PR θα ήταν ιδανικό.

   2. Στο επομενο τευχος του Δουρειου Ιππου θα δεις μια δοκιμη που εκανα με G3 και φυσιγγια ακροβειας. Θα εκπλαγεις απο τι ακριβεια μπορει να βγαλει
    Σιγουρα τα οπλα που αναφερεις εχουν εξαιρετικη ακριβεια. Πιστεύω ομως οτι τετοια θα ηταν πιο χρησιμη σε επιπεδο ΕΣ
    Ή, αν προτιμας, το G3 ειναι ικανοποιητικοτατο για τις αποστολες και τα βεληνςκη του Ακροβολιστη

 7. Επειδή μίλησες για εξωτικό όπλο για Ε/Σ, θυμήθηκα ένα πραγματικά εξωτικό μοντέλο που είδα σε χρήση στο Frømandskorpset(ΟΥΚ Δανίας), που ήταν σε υπηρεσία επάνω σε πολεμικό πλοίο το οποίο συμμετείχε στην αποστολή Αταλάντα.

  http://www.gearguide.ru/phpbb/viewtopic.php?f=11&t=1825

  https://web.archive.org/web/20170920202027/http://dsr-nr-1.com/pages/dsr1-rifle/en.php

  1. Σύνδεσμος για την φωτογραφία που δεν εμφανίστηκε(υπάρχει όμως και πιο κάτω στο άρθρο που παρέθεσα, οποίος θέλει να δει το όπλο σε παραλλαγή ερήμου).

   []

  1. Πέραν από τη θεωρία, στην πράξη δεν θα προσέφερε πολλά περισσότερα από ένα καλό 338άρι ή ένα καλό 50άρι κινητού ουραίου, κατά περίπτωση. Τουλάχιστον όχι τόσα όσα να δικαιολογήσουν την πολύ μεγαλύτερη τιμή όπλου και πυρομαχικού.
   Γι’ αυτό και δεν έχουν πουλήσει ιδιαίτερα.

  2. @tsimuha

   https://doureios.com/katakyrosi-toy-diagonismoy-gia-alexiptota-eleftheras-ptoseos/?fbclid=IwAR1t4F5N6wyJmYYsBq7_poHFX9cxU1dMxuoMhaATc2whb6RtW0-l8ASTRgg

   Αν δεις κι εδώ, ανάμεσα στις διάφορες αγορές και δοκιμές τόσων όπλων και διαμετρημάτων, το .408″ δεν υπάρχει πουθενά. Το ζουμί είναι στην εξέλιξη νέων εκδόχων των πυρομαχικών των .300″ και .338″.

   Παρεπιπτόντως, βάσει και των όσων αναφέρονται στο παραπάνω link, καλό θα ήταν κάποιοι να αρχίσουν να διαλέγουν μεταχειρισμένα…..

   1. Αναμφίβολα οι επιδόσεις των νέων φυσιγγίων Norma magnum είναι εντυπωσιακές και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από κάθε στρατό που θέλει να βρίσκεται εντός των εξελίξεων και όχι να ακολουθεί.

    Γενικά πιστεύω ότι είναι πιο πρόσφορο να εξελίσσονται και να βελτιώνονται τα υπάρχοντα διαμετρήματα, για παράδειγμα θα ήταν λιγότερο χρονοβόρο και πιο φθηνό να βελτιωναν το 5,56 και όχι να ψάχνουν ενδιάμεσα διαμετρήματα 6,8 ή οτιδήποτε άλλο. Πρόσφατα παρουσιάστηκε βελτιωμένο 5,56 από ιδιωτική εταιρία που τρυπά level 3 στα 300 μέτρα.

 8. «Προσωπικά πάντως θα ήμουν ιδιαίτερα ευχαριστημένος εάν, αφού εξασφαλιζόταν ο εφοδιασμός όλων των Ε.Δ. με πραγματικά όπλα ε.σ., έβλεπα σε κάθε Τάγμα Πεζικού να υπάρχουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 4-6 Barrett (α λα ΕΛΔΥΚ) και σε κάθε ΔΑΕ και κάθε φυλάκιο προκαλύψεως άλλα 2-3.»

  Aχα, κρυφοΒarrettακιας δηλαδη.

  Γιατι 4-6 στο Ταγμα και οχι πχ 2 στην Διμοιρια υποστηριξης καθε λοχου; δηλαδη ολοκληρος λοχος δεν αξιζει να εχει δυο δικα του Barrett.
  Aπο οσο καταλαβα θελεις τα Βarrett να ανηκουν στον Λοχο Υποστηριξης του καθε Ταγματος;

  1. Συνηθως οργανικη διαθεση ΕΣ σε χαμηλα κλιμακια, Λοχου και κατω, καταληγει αυτοι να σπαταλουνται σαν κοινα όπλα υποστηριξεως στο συνολο των αποστολων τους.
   Αντίθετα, σε επιπεδο Ταγματος, αυτοι αναλαμβανουν αποστολες απευθειας απο το 3ο Γρ (ή το 2ο) επ ωφελια ολοκληρου του Ταγματος, χωρις αυτο να αποκλειει την διαθεση τους στους Λοχους ή Διμοιριες για καποιες αποστολες.
   Απο ανεκαθεν κυριο προβλημα για τους Ε.Σ ηταν η αγνοια των Διοικησεων ως προς το πως να τους χρησιμοποιησουν
   Γι αυτό και υπαρχουν πλέον Σχολεια Διοικητων ΕΣ

  2. Με κάλυψε ο Ευστάθιος Παλαιολόγος για τα περί υπαγωγής.

   Αν μιλάμε μόνο για τα πενηντάρια Barrett, ναι. Νομίζω ότι είναι η καταλληλότερη περίπτωση για γενική χορήγηση στον Ε.Σ. (μιλώ για το Πεζικό και για τις «Ειδικές Δυνάμεις»). Ούτε ιδιαίτερα ακριβό, ούτε εξεζητημένο, με ικανοποιητικές επιδόσεις.
   Για κάτι πιο εξειδικευμένο πάμε αλλού…. Που θέλει όμως και το ανάλογο αντίτιμο.
   Και βέβαια δεν υποκαθιστά τα πραγματικά τυφέκια ελευθέρου σκοπευτή.

 9. «Εξαιρετικα νεα
  €6,000,000 θα ελεγα οτι επαρκουν για τουλάχιστον 80-90 πληρη συστηματα ή μεχρι και 150 λιγοτερο πληρη
  Πληρες Συστημα: τυφεκιο, διοπτρα, νυχτερινη δυνατοτητα, βαλλιστικος υπολογιστης, οπτικα παρατηρητη, αποστασιομετρο, ποσοτητα πυρομαχικων, λοιπα περιφερειακα»

  Απο τον σχολιασμο μου στο τουιτερ σχετικα με την εγκριθησα χρηματοδοτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.