ΗΠΑ: Ανακοινώθηκε το σχέδιο δημιουργίας οπλισμένου ντρόουν με τεχνητή νοημοσύνη

Πρόσφατα η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, γνωστό ως Skyborg.

Το γραφείο Στρατηγικής Εξέλιξης Σχεδιασμού και Πειραματισμού (SDPE) στο Ερευνητικό Εργαστήριο (AFRL) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) εργάζεται στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου Αυτόνομου, Ανεπάνδρωτου Οπλισμένου Εναερίου Οχήματος ως Πρώιμη Επιχειρησιακή Ικανότητα (EOC) νωρίτερα από το 2023.

Το πρόγραμμα, γνωστό ως Skyborg, και το γραφείο SDPE αποδέσμευσαν την 15η Μαρτίου αίτηση για παροχή πληροφοριών (CRFI) από τη βιομηχανία για να διενεργήσουν έρευνα αγοράς και ανάλυση αντίληψης των επιχειρήσεων ώστε να μάθουν τι είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στο εμπόριο καθώς και το επίπεδο ετοιμότητας των ικανοτήτων υψηλής τεχνολογίας τα οποία μπορουν να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος Skyborg.

Επισήμως, το Skyborg δημιουργήθηκε ως ένα πρόγραμμα ανιχνευτής, χρηματοδοτούμενο από το οικονομικό έτος 2019, μέσω του SDPE, τον Οκτώβριο 2018, σύμφωνα με τον Μπέν Τράν, διευθυντή προγράμματος Skyborg.

“Υπάρχουν πολλές αναλύσεις που καθορίζουν αυτά που μπήκαν μέσα στην CRFI,” δήλωσε ο Τράν. “Εχουμε ήδη δώσει το γενικό στόχο για να αναπτύξουμε ενα πρωτότυπο πρώιμης επιχειρησιακής ικανότητας (EOC) μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους 2023, οπότε αυτό είναι το πρώτο μας βήμα στον καθορισμό της τρέχουσας “τεχνολογίας αιχμής” από τεχνολογικής άποψης και από άποψης μηχανικής συστημάτων για την παροχή της ικανότητας EOC μέσα στο 2023.”

Τα χαμηλού κόστους, αναλώσιμα (attritable), ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα είναι ένας τρόπος για να φέρεις την μάζα στην μάχη ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές επιχειρήσεις του μέλλοντος έναντι ισότιμων αντιπάλων, σύμφωνα με τον Τράν.

“Γνωρίζουμε επίσης οτι υπάρχουν σοβαρές επενδύσεις από τους ισότιμους αντιπάλους μας στην τεχνητή νοημοσύνη και γενικά την αυτονομία. Γνωρίζουμε οτι όταν συνδέεις την αυτονομία με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως τα χαμηλού κόστους αναλώσιμα συστήματα, μπορείς να αυξήσεις σημαντικά τις ικανότητες και να αποτελέσει πολλαπλασιαστής ισχύος για ολόκληρη την Πολεμική Αεροπορία μας και έτσι η γραμμή τερματισμού στο 2023 είναι η προσπάθεια μας να φέρουμε κάτι για έχουμε σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να δείξουμε οτι μπορούμε να φέρουμε αυτού του τύπου την ικανότητα στην μάχη.”

Ο Μάτ Ντούκετ, ένας μηχανικός της Διεύθυνσης Αεροδιαστημικών Συστημάτων AFRL, παρουσιάζει τα πλαίσια στον ελέγχο UAV, την αυτονομία, τον σχεδιασμό και την εξομοίωση των UAV, ειδικά των ομάδων UAV στο να εργαστούν ενώ παρέχουν βοήθεια στο πρόγραμμα Skyborg συνθέτοντας την προσέγγιση τους στα αυτόνομα σύστημα και κάποιες από τις συμπεριφορές που θα έχουν τα UAV.

“Το Skyborg ειναι ένα σκάφος για τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που θα κυμαίνονται από τους μάλλον απλούς αλγόριθμους για την πτήση αεροσκαφών και τον έλεγχο τους στον εναέριο χώρο μέχρι την εισαγωγή των πιο περιπλοκών επιπέδων τεχνητής νοημοσύνης για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών ή δευτερευουσών εργασιών εντός της κυρίας αποστολής,” δήλωσε ο Ντούκετ.

Αυτό βασίζεται στο αρχικό έργο του AFRL πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη που έχει παρουσιαστεί επίσης με προγράμματα όπως το Have Raider και τα συστήματα Auto Ground και Air Collision Avoidance, που αποδεικνύει ότι αυτά τα επίπεδα αυτονομίας στα αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων δεν ειναι μόνο πιθανά αλλά επίσης και πρακτικά.

“Μέρος της ανάπτυξης μας στην αυτονομία ειναι η δημιουργία διασφαλίσεων στο σύστημα. Μπορείς είτε να δημιουργήσεις τη διασφάλιση χρησιμοποιώντας τυπικές μεθόδους ή προσεγγίσεις όπου κατά το χρόνο της σχεδίασης, καθώς εξελίσσεις αυτές τις αυτόνομες ικανότητες, εγγυάσαι συγκεκριμένες συμπεριφορές, ή μια πιο πρακτική προσέγγιση ειναι να αξιολογήσεις τις ικανότητες αυτών των συμπεριφορών κατά την εκτέλεση, δηλαδή κατά τη λειτουργία τους πάνω στο αεροσκάφος. Οπότε, αυτές ειναι οι ικανότητες που ενδιαφερόμαστε να εξετάσουμε για το πειραματικό στάδιο ώστε να διαπιστώσουμε ποιον τύπο διασφάλισης χρειαζόμαστε στο σύστημα ώστε να αναμείξεις την υψηλή και χαμηλή κρισιμότητα.”

“Εξετάζουμε ένα εύρος παραμέτρων επιδόσεων οχημάτων – οι αναλύσεις αποστολής θα μας βοηθήσουν να διευκρινίσουμε ποιο θα ειναι το τελικό αποτέλεσμα και οι απαντήσεις απο το CRFI θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποία ειναι η απόδοση απο τα ήδη διαθέσιμα συστήματα και πότε αυτά θα καλύπτουν ή όχι τις ανάγκες μας. Τα πάντα, από την προσαρμογή με τις οπλισμένες πλατφόρμες ως τις πιο αργές πλατφόρμες για επιτήρηση. Εκεί θα υπάρξει ένα φάσμα πιθανοτήτων,” δήλωσε ο Πατρικ Μπέρι, απο τη Διεύθυνση Αισθητήρων του AFRL, ο οποίος υποστηρίζει το πρόγραμμα Skyborg με τη διεξαγωγή σχεδιασμού, προσομοίωσης και αναλύσεων.

Αν και στην παρούσα φάση το Skyborg δεν προγραμματίζεται για κάποια συγκεκριμένου τύπου αεροπορική πλατφόρμα, ο Τράν δήλωσε ότι το CRFI τονίζει την σημασία των συστημάτων ανοιχτής αρχιτεκτονικής, να υπάρχει αρθρωτότητα στο σύστημα, όχι μόνο από άποψη δυνατοτήτων των αισθητήρων, αλλά στο σύνολο των συστημάτων αποστολής, όπως επίσης και στην αυτονομία που σχετίζεται με την επιχειρησιακή ικανότητα της πλατφόρμας.

“Συνεργαζόμαστε με την 412η Πτέρυγα Δοκιμών της αεροπορικής βάσης Έντουαρντς, στην Καλιφόρνια, και συγκεκριμένα με εναν οργανισμό που ονομάζεται Συνδυασμένη Δύναμη Δοκιμών Αναδυόμενων Τεχνολογιών και εργαζόμαστε με αυτούς ξεκινώντας με μικρά, ταχέως κινούμενα UAV για να δοκιμάσουμε την τρέχουσα «τεχνολογία αιχμής» της τεχνητής νοημοσύνης και αυτονομίας σμε αυτά τα αεροσκάφη και τη δυνατότητα να ομαδοποιούνται και συνεργάζονται εν πτησει,” δήλωσε ο Τράν.

Η μηχανική μάθηση (machine learning) έχει προοδεύσει αρκετά τα τελευταία χρόνια αυτά τα αποτελέσματα μας εμπνέουν και είμαστε ενθουσιασμένοι από τα πράγματα που ειναι σε εξέλιξη στη βιομηχανία παιχνιδιών για παράδειγμα,” δήλωσε ο Επισμηναγός Ραιάν Καρ, της Διεύθυνσης Αεροδιαστημικών Συστημάτων της AFRL.

“Αναμένουμε ότι η τεχνολογία θα συνεχίσει να ωριμάζει αρκετά γρήγορα. Αυτό που πραγματικά πρέπει να κατανοήσουμε ειναι “Για παράδειγμα: Πως μπορείς να πάρεις αυτό και να του κάνεις κατι όπως να το φέρεις στον πραγματικό κόσμο και να πετάξεις με αυτό;” Από τα πράγματα που προσπαθούμε να αποκτήσουμε από την αρχή ειναι πως να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια. Μιλάμε για τη διασφάλιση κατά την πραγματική χρήση του, εργαζόμαστε χέρι-χέρι με την κοινότητα αεροπορικών δοκιμών που έχει πολύ μεγάλη ιστορία στις ασφαλείς δοκιμαστικές πτήσεις. Αυτό ειναι πραγματικά στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας σ’αυτήν την πρώιμη περίοδο,” δήλωσε ο Κάρ.

“Θέλουμε να το κάνουμε με έναν τρόπο που οικοδομεί την εμπιστοσύνη στο σύστημα καθώς θα προχωράς για όταν φτάσεις στην EOC, θα έχεις δημιουργήσει τη αρχική εμπιστοσύνη ώστε οι νέοι που θα το λειτουργούν να πιστέψουν σ’αυτά που κάνει το σύστημα ή να πιστέψουν ότι ειναι ασφαλές. Δεν ειναι μόνο η τελική κατάσταση των ικανοτήτων, ειναι η εμπιστοσύνη καθώς θα προχωράς,” πρόσθεσε.

Πριν μπορέσει να προκύψει η επιχειρησιακή τεχνητή νοημοσύνη, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξει ένα αυτόνομο σύστημα που να πληροί την ενδιάμεση επιχειρησιακή ανάγκη και να μπορεί να υπηρετήσει ως μια επαναληπτική πλατφόρμα για να στεγάσει την περιπλοκή εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, την κατασκευή πρωτοτύπων, τον πειραματισμό και την ανάπτυξη και αυτό το σύστημα, σύμφωνα με το CRFI, είναι το Skyborg.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.