ΗΠΑ: Η Αεροπορία ανέπτυξε για 12 μήνες στο εξωτερικό το πρώτο όπλο λέιζερ υψηλής ενέργειας

Το ερευνητικό εργαστήριο Αεροπορίας (AFRL) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) απέστειλε στο εξωτερικό το πρώτο οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας (HELWS) της Αεροπορίας για να διέλθει 12μηνη αξιολόγηση πεδίου, όπως ανακοίνωσε το AFRL.

Το γραφείο στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και πειραματισμού (SDPE) της Αεροπορίας που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ράϊτ-Πάτερσον στο Οχάιο, ηγείται του έργου της αξιολόγησης πεδίου.

«Η διοίκηση μάχης που θα παραλάβει το σύστημα θα χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα ως ένα επιχειρησιακό μέσο εναντίον των μικρών ανεπάνδρωτων εναέριων συστημάτων καθ’ολη τη διάρκεια της επιτόπιας αξιολόγησης», δήλωσε ο Δρ Μάϊκλ Τζιρζις, διευθυντής SDPE Base Defense Experimentation.

Η αξιολόγηση πεδίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2018 όταν ο υπαρχηγός Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχος Στίφεν Ουίλσον, ζήτησε από την Αεροπορία να πειραματιστεί με τα οπλικά συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας (DEW) ως μια προσπάθεια μετάβασης των πρωτοποριακών δυνατοτήτων στους μαχητές.

Κατά τη διάρκεια της 12μηνης αξιολόγησης πεδίου, η Αεροπορία των ΗΠΑ θα αξιολογήσει τέσσερα ακόμη συστήματα DEW συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων εξουδετέρωσης ντρόουνς PHASER High Power Microwave (HPM) της Raytheon και Tactical High Power Operational Responder (THOR) του AFRL.

Το οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας (HELWS) της Raytheon επι οχήματος παντός εδάφους Polaris MRZR.

Η σύμβαση για την εκτός των ΗΠΑ (OCONUS) αξιολόγηση πεδίου των συστημάτων HELWS και PHASER HPM ανατέθηκε στην Raytheon το περασμένο έτος. Το σύστημα THOR εξελίχθηκε εσωτερικά από το AFRL.

© Monica K. Guthrie, PAO, U.S. Army | Το υψηλής ισχύος σύστημα μικροκυμάτων (HPM) PHASER της Raytheon εγκατεστημένο πάνω σε εμπορευματοκιβώτιο.

«Το THOR είναι μια ρηξικέλευθη τεχνολογία κατευθυνόμενης ενέργειας», δήλωσε η Δρ Κέλι Χάμιτ, διευθύντρια κατευθυνόμενης ενέργειας του AFRL. «Τα ντρόουν γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα που προορίζονται για να προκαλέσουν ζημιά στις βάσεις του Στρατού μας από μεγάλες αποστάσεις. Κατασκευάσαμε το οπλικό σύστημα THOR ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας κατά αυτών των απειλών. Το THOR με την αναχαιτιστική του τεχνολογία μπορεί να καταρρίψει σμήνη ή ντρόουνς με γρήγορες βολές. Η δυνατότητα αυτή θα είναι ένα απίστευτο μέσο για τους πολεμιστές μας και την προστασία της χώρας».

Ο Τζιρζις δήλωσε «η πρόθεση αυτών των συστημάτων είναι να χρησιμοποιηθούν κατά 12 μήνες από τους επιχειρησιακούς διοικητές».

Το ηλεκτρομαγνητικό οπλικό σύστημα υψηλής ισχύος αντιμετώπισης σμήνους ντρόουνς Tactical High Power Operational Responder (THOR) που αναπτύχθηκε από το για την άμυνα αεροπορικών βάσεων του ερευνητικού εργαστηρίου Αεροπορίας (AFRL).
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.