ΗΠΑ: Ο Στρατός συνεχίζει τις δοκιμές του νέου διατρητικού φυσιγγίου XM1158

Spc. Peter Seidler

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) δοκιμάζει ένα νέο διατρητικό φυσίγγιο των 7,62 χλστ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2019 του γραφείου επιχειρησιακών δοκιμών και αξιολόγησης (DOT&E).

Κατά το περασμένο έτος, ο Στρατός των ΗΠΑ σημείωσε πρόοδο στο πρόγραμμα XM1158 για να δημιουργήσει ένα νέο φυσίγγιο 7,62 χλστ ώστε να καταστρέφει στόχους με μεγαλύτερη καταστρεπτικότητα σε σύγκριση με τα πυρομαχικά M80A1 και M993.

Ο Στρατός των ΗΠΑ εξουσιοδότησε τον Οκτώβριο 2019 την επείγουσα αποδέσμευση υλικού ώστε να επισπεύσει την ανάπτυξη του XM1158 και προγραμματίζει την πλήρη υλοποίηση της αποδέσμευσης υλικού εντός του οικονομικού έτους 2020 (FY2020).

Αναμένεται ότι δυνάμεις εξοπλισμένες με όπλα που βάλλουν το XM1158 θα προσβάλουν εχθρικούς Στρατιώτες, κατά τις τακτικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις κατάλληλες τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες για την ολοκλήρωση των αντιτιθέμενων αποστολών, με μεγαλύτερη φονικότητα.

Το XM1158 είναι ένα φυσίγγιο Advanced Armor Penetrating (ADVAP) που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο διατρητικό φυσίγγιο M993 των 7,62 χλστ για την παροχή βελτιωμένης φονικότητας σε σύγκριση με τα υφιστάμενα πυρομαχικά M80A1 και M993. Είναι συμβατό με τα πυροβόλα της σειράς M240, το πυροβόλο Mk 48 και τα τυφέκια σειράς M110, Mk 17, Mk 14, και M14.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το νέο διατρητικό πυρομαχικό χρησιμοποιεί ένα διατρητικό πυρήνα ενθυλακωμένο εντός ενός αντιστροφής όλκησης χάλκινου περιβλήματος.

Ο Στρατός των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τον Μάρτιο του 2019 τις δοκιμαστικές βολές με αληθινά πυρά του XM1158 προς υποστήριξη της επείγουσας αποδέσμευσης υλικού. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε, οι δοκιμές διεξήχθησαν σύμφωνα με την εγκεκριμένη στρατηγική αληθινών πυρών του DOT&E.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Στρατός χρησιμοποίησε στόχους ζελατίνης για να επιτευχθεί η αξιόπιστη προτυποποίηση της απόδοσης μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών του XM1158 σύμφωνα το μοντέλο των επιχειρησιακών απαιτήσεων Casualty Assessment/ Static Dynamic Framework (ORCA/SDF). Για την υποστήριξη της πλήρους αποδέσμευσης υλικού, ο Στρατός των ΗΠΑ προγραμματίζει επιπρόσθετες δοκιμές πάνω και σε άλλα εμπόδια και στόχους ελαφρού υλικού ώστε να καθοριστεί η ικανότητα του φυσιγγίου στη διάτρηση των στόχων.

Ο Στρατός των ΗΠΑ ενέκρινε τον Οκτώβριο 2019 την ανάπτυξη του XM1158 ως μια επείγουσα αποδέσμευση υλικού. Ο Στρατός σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την πλήρη αποδέσμευση υλικού εντός του FY2020.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το defence-blog.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.