ΗΠΑ: Ο Στρατός επέλεξε δυο εταιρείες για τα προγράμματα του ρομποτικού οχήματος μάχης (RCV)

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) επέλεξε την εταιρεία QinetiQ North America για το πρόγραμμα του ελαφρού ρομποτικού οχήματος μάχης (RCV-L) και την Textron για το πρόγραμμα του μεσαίου ρομποτικού οχήματος μάχης (RCV-M), όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία επίσημα την 9η Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τελική συμφωνία λοιπών συναλλαγών (OTA) και για τις δύο εκδόσεις αναμένεται να ανατεθεί από το κέντρο συστημάτων επιγείων οχημάτων (GVSC) και την διυπηρεσιακή ομάδα οχημάτων μάχης νέας γενιάς (NGCV CFT) του Στρατού των ΗΠΑ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου εν αναμονή της επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων.

“Τα ανεπάνδρωτα οχήματα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν την επανάσταση στον τρόπο που πραγματοποιούμε πολεμικές επιχειρήσεις”, δήλωσε ο Υποστράτηγος Ρός Κόφμαν, διευθυντής του NGCV CFT. “Είτε θα παρέχουν αυξημένη ισχύ πυρός σε μια πεζοπόρο περίπολο, την παραβίαση μιας εχθρικής θέσης μάχης ή την παροχή αναγνώρισης χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών, πυρηνικών και εκρηκτικών υλών (ΧΒΡΠΕ), οραματιζόμαστε αυτά τα οχήματα να προσφέρουν στους διοικητές περισσότερο χρόνο και χώρο για την λήψη απόφασης και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους Στρατιώτες”.

Robotic experts QinetiQ North America and Pratt & Miller join forces for the US Army Robotic Combat Vehicle (RCV) competition.

Η ανακοίνωση γράφει οτι η QinetiQ North America (QNA) θα κατασκευάσει τέσσερα οχήματα RCV-L και η Textron θα κατασκευάσει τέσσερα οχήματα RCV-M.

H Textron Systems, μαζί με την θυγατρική Howe & Howe Technologies και τον εταίρο της την FLIR System, προσφέρει για το πρόγραμμα RCV το ερπυστριοφόρο όχημα εδάφους Ripsaw M5. Οι εταιρείες παρουσίασαν την έννοια του Ripsaw M5 στην ετήσια συνάντηση της AUSA 2019 την 15η Οκτωβρίου 2019.

Τα ελαφρά και μεσαία RCV θα χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελιγμών επιπέδου υπομονάδας (Λόχου) στα τέλη του οικονομικού έτους (FY) 2021. Πριν από αυτές τις δοκιμές, μια μονάδα ελαφρού πεζικου του Στρατού των ΗΠΑ σχεδιάζει να πειραματιστεί με τα υποκατάστατα ελαφρά οχήματα RCV στην ανατολική Ευρώπη τον ερχόμενο Μάιο. Η πρόθεση της είναι να διαπιστώσει πως ενσωματώνεται ένα ελαφρύ RCV στην σύνθεση του ελαφρού πεζικού και εκτελεί αναγνώριση και αποστολές ασφάλειας όπως επίσης και υποστήριξη των επιχειρήσεων των πεζοπόρων Στρατιωτών. Η φάση 3 που προβλέπει τη δοκιμή από τους Στρατιώτες θα λάβει χώρα στα μέσα του FY 2023.

Τα ανεπάνδρωτα οχήματα, τα οποία θα ελέγχονται από ένα επανδρωμένο όχημα μάχης, μπορούν να λάβουν επαφή με τον εχθρό πριν το πράξουν οι Στρατιώτες επιτυγχάνοντας παράλληλα υπέρτερη-αποφασιστική κινητικότητα, ικανότητα επιβίωσης και φονικότητα εναντίον των απειλών στα μελλοντικά πεδία μάχης. Οι ανεπάνδρωτες πλατφόρμες μπορούν επίσης να εκτελέσουν αναγνώριση ΧΒΡΠ καθώς οι Στρατιώτες θα παραμένουν μέσα σε μια επανδρωμένη πλατφόρμα σε ασφαλή απόσταση.

Παρότι τα RCV ελέγχονται μέσω τηλεχειρισμού από τους Στρατιώτες, είναι υπό εξέλιξη προσπάθειες ώστε απαλλαγούν από κάποιες αποστολές στον χειρισμό RCV με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ώστε να μειωθεί ο νοητικός φόρτος των χειριστών.

Η οικογένεια RCV περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις:

+ RCV-Light (RCV-L) – μπορεί να μεταφερθεί από ελικόπτερο.
+ RCV-Medium (RCV-M) – μπορεί να μπει στον χώρο φορτίου ενός αεροσκάφους τακτικών μεταφορών C-130 Hercules.
+ RCV-Heavy (RCV-H) – μπορεί να μπει στον χώρο φορτίου ενός στρατηγικού μεταγωγικού C-17 Globemaster III.

Τόσο οι μελλοντικές όσο και οι παλιές τεθωρακισμένες πλατφόρμες, όπως το επερχόμενο “ελαφρύ άρμα” Mobile Protected Firepower (MPF), μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του βαρύ RCV. Χωρίς ανθρωπινούς χειριστές, το βαρύ RCV μπορεί να παρέχει φονικότητα παρόμοια με τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε πολλή μικρότερη μορφή. Μιλώντας ξεκάθαρα, χωρίς πληρώματα, το βαρύ RCV χρειάζεται λιγότερη θωράκιση και ο διαθέσιμος χώρος και ισχύς του μπορούν να υποστηρίξουν τα αρθρωτά στοιχεία αποστολής ή τις μπαταρίες του ηλεκτρικού υβριδικού συστήματος κίνησης.

©Textron | Το ερπυστριοφόρο ανεπάνδρωτο όχημα Textron/Howe & Howe Ripsaw M5 προσφέρεται στο πρόγραμμα RCV του Στρατού των ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο 2019, ο Στρατός των ΗΠΑ παρουσίασε την ομαδοποίηση μιας διμοιρίας με πρωτότυπα επανδρωμένα οχήματα μάχης με ένα ανεπάνδρωτο όχημα μάχης στο στρατόπεδο Γκρέιλινγκ στο Μίσιγκαν. Η εν λόγω δοκιμαστική φάση υπ’αριθμόν 1 περιελάμβανε δυο οχήματα Παροχής Τεχνολογιών Αποστολής – Επίδειξης (MET-D), επί οχημάτων μάχης Bradley, και τέσσερα ανεπάνδρωτα υποκατάστατα RCV φάσης 1, επί τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113.

Στα τέλη του FY2021, ο Στρατός των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τις δοκιμές φάσης 2 των οχημάτων RCV οι οποίες θα περιλαμβάνουν ελιγμούς επιπέδου υπομονάδας (Λόχου). Αυτήν την φορά, τα πειράματα πρόκειται να περιλαμβάνουν έξι MET-D και τα ίδια τέσσερα υποκατάστατα M113 επιπλέον στα τέσσερα ελαφρά και μεσαία υποκατάστατα RCV, τα οποία θα παρασχεθούν από την βιομηχανία.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.