ΗΠΑ: Νέο ρομποτικό όχημα επι ΤΟΜΠ M113 του Στρατού

Στον λογαριασμό του στο Facebook, το κέντρο συστημάτων επιγείων οχημάτων (GVSC) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) αποδέσμευσε φωτογραφίες που έδειχναν οχήματα επίδειξης τεχνολογίας Mission Enabler Technologies Demostrator (MET-D) όπου περιελάμβαναν το νέο ρομποτικό όχημα μάχης (RCV) βασισμένο πάνω σε ένα ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικου (ΤΟΜΠ) M113. Το όχημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια έκθεσης στο GVSC.

To κέντρο συστημάτων επιγείων οχημάτων (GVSC) του Στρατού των ΗΠΑ είναι ένα από τα οχτώ επιστημονικά και τεχνολογικά τμήματα της Διοίκησης Μέλλοντος Στρατού η οποία έχει την αποστολή να διασφαλίσει το αποφασιστικό πλεονέκτημα για τις ενιαίες επίγειες επιχειρήσεις με στόχο την ενίσχυση του Στρατού των ΗΠΑ, των διακλαδικών μαχητών και της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες με τον Στρατό των ΗΠΑ, επι του παρόντος ο Στρατός σχεδιάζει να ξεκινήσει τις επιχειρησιακές δοκιμές χειριστή των παρωχημένων ΤΟΜΠ M113 διασκευασμένων σε οπλισμένες ρομποτικές πλατφόρμες, συνδεδεμένες με το πρόγραμμα οχημάτων MET-D, που περιλαμβάνουν το ρομποτικό όχημα μάχης (RCV) επί μιας πλατφόρμας M113.

Το RCV σχεδιάστηκε για την υποστήριξη των αρθρωτών φορτίων αποστολής και να παρέχει στους διοικητές τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τις ικανότητες των οχημάτων τους ανάλογα με  κάθε αποστολή. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τον απομακρυσμένο ελέγχο της πολεμικής μηχανής και τη διασύνδεση της με ομάδες μάχης άλλων ανεπάνδρωτων οχημάτων μάχης. Ένας Στρατιώτης από την επανδρωμένη έκδοση θα ελέγχει τα υπόλοιπα δύο ή τέσσερα ανεπάνδρωτα οχήματα μάχης ή RCV. Η ομάδα RCV θα ελέγχεται από στρατιώτες μέσω αποκλειστικής ραδιοζεύξης. Στο ανώτερο επίπεδο, το όχημα μπορεί να ειναι πλήρως αυτόνομο, που θα απαιτεί τεχνητή νοημοσύνη και νευρωνικό δίκτυο – κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, αλλά διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Κατά την εκδήλωση αποκαλύφθηκε το RCV επί πλατφόρμας M113 που επιδείκνυε τις νέες τεχνολογίες για τα μελλοντικά προγράμματα και οι Στρατιώτες θα μπορουν να το λειτουργήσουν με τηλεχειρισμό, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στη χρήση των προαιρετικά επανδρωμένων οχημάτων.

Για την παροχή αυτονομίας στο ανεπάνδρωτο όχημα έχουν εγκατασταθεί αναδυόμενοι αισθητήρες, στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνο-τεχνολογίες με ενσωματωμένη επίγνωση κατάστασης 360 μοιρών, αυτόνομη αναζήτηση και πρόσκτηση στόχων (AiTD/R) που απαλλάσσει τον άνθρωπο χειριστή και μεγάλος βαθμός καταστρεπτικότητας και ικανότητα επιβίωσης σε ιδιαίτερα προσβαλλόμενα περιβάλλοντα. Σε όποιο σημείο το RCV αντιμετωπίζει απώλεια έλεγχου ή χάνεται από το οπτικό πεδίο, το όχημα επιστρέφει στο τελευταίο σημείο επικοινωνίας του.

Σύμφωνα με την Διοίκηση Μέλλοντος Στρατού, το MET-D πηγαίνει ένα βήμα πιο κοντά στο Όχημα Μάχης Νέας Γενιάς (NGCV).

Τα οχήματα μάχης νέας γενιάς πρόκειται, αρχής γενομένης απο το 2026, να αντικαταστήσουν το Bradley και έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν καλύτερα στα μελλοντικά περιβάλλοντα ώστε να επιτρέψουν στους Στρατιώτες να ελιχθούν σε μια προωθημένη πλεονεκτική θέση και να εμπλακούν σε μάχη εκ του σύνεγγυς και κατά τη διάρκεια της εκτέλεση των ελιγμών συνδυασμένων όπλων να επιφέρουν μεγάλη καταστροφική ισχύ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.