ΗΠΑ: Μέχρι το 2035 ο Στράτος θα μετατραπεί σε μια δύναμη πολυχωρικής μάχης

Οι ανώτατοι Αξιωματικοί του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) έχουν ως στόχο την μετατροπή έως το 2035 του Συνολικού Στρατού (Τακτικό Στρατό, Εθνοφρουρά, Εφεδρεία και Πολιτοφυλακή) σε μια δύναμη πολυχωρικής μάχης ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκείς υποχρεώσεις ως μια Κοινή Δύναμη που θα παρέχει προστασία στις ΗΠΑ και να διατηρήσει τη θέση της ως μια ηγετική παγκόσμια επίγεια δύναμη.

Οι σημερινές προκλήσεις στην παγκόσμια ασφάλεια δεν απλώς αλλάζουν – τρέχουν τόσο γρήγορα όσο ποτέ άλλοτε. Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ παρουσιάσουν μεγάλες δυνατότητες προσαρμογής και κοντράρονται με τις ΗΠΑ σε κάθε χώρο από τον αέρα, την θάλασσα, την γη, το διάστημα ως τον κυβερνοχώρο.

Οι ομότιμοι αντίπαλοι όπως οι Κίνα και Ρωσία επιδιώκουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας την αντιπαράθεση πολλαπλών στρώσεων σε όλους τους χώρους -γη, θάλασσα, αέρα, διάστημα και κυβερνοχώρο- για να διαχωρίσουν σε εύθετο χρόνο, γεωγραφικά και επιχειρησιακά τις ΗΠΑ από τους συμμάχους τους. Ελπίζουν να αρνηθούν στις ΗΠΑ την ικανότητα να προβάλουν στρατιωτική ισχύ, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων, ντε φάκτο σφαίρες επιρροής. Οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ θα το πράξουν αυτό μέσω ενός συνδυασμού οπλικών συστημάτων μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, συμβατικών δυνάμεων, ενοποιημένων αεραμυνών, ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και παρεμβολών, κυβερνοεπιθέσεων και άρνησης των δυνατοτήτων που παρέχονται απο το διάστημα όπως αναγνώριση, πλοήγηση και επικοινωνίες, όπως επίσης και δέσμες πολιτικών και πληροφοριακών εργαλείων.

Για να επιλυθεί το ζήτημα της αντιπαράθεσης πολλαπλών στρώσεων, η έννοια των πολυχωρικών επιχειρήσεων περιγράφει πως ένας στρατηγικά ταγμένος Στρατός, που επιχειρεί στο πλαίσιο μιας Κοινής Δύναμης, αγωνιζόμενος κάτω από το κατώτατο όριο των ενόπλων συγκρούσεων, διατηρήσει και αξιοποιήσει “παράθυρα ευκαιριών” για να διαπεράσει τις εχθρικές δυνατότητες και έπειτα να επιστρέψει στην ολοκλήρωση ευνοϊκότερων καταστάσεων.

Η έννοια των πολυχωρικών επιχειρήσεων θα διασφαλίσει την ικανότητα του Στρατού των ΗΠΑ να πολεμάει και να νικά σε κάθε σύγκρουση.

Στις πολυχωρικές επιχειρήσεις, οι δυνάμεις αποκτούν μαχητική ισχύ μεσώ της στρατηγικής περιοχής υποστήριξης (Strategic Support Ares – SSA) δηλαδή τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρουν τους πόρους ανθρωπίνου δυναμικού, προμηθειών και εξοπλισμών που απαιτούνται για να δημιουργηθούν, προβληθούν και διατηρηθούν τα Στρατεύματα στα επιχειρησιακά και τακτικά θέατρα.

Η έννοια της των πολυχωρικών επιχειρήσεων δεν είναι νέα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Στρατού που ξεκινάει από τα παλιά χρόνια.

Η έκθεση Στρατηγικής Εκσυγχρονισμού Στρατού (AMS) 2018 του Κογκρέσου παρουσίασε τις έξι προτεραιότητες εκσυγχρονισμού υλικού του Στρατού των ΗΠΑ (Πυρά Ακρίβειας Μεγάλου Βεληνεκούς – LRPF, Επόμενης Γενιάς Όχημα Μάχης (NGCV), Μελλοντική Κάθετη Ανύψωση (FVL), Δικτύωση, Αεροπορική και Πυραυλική Προστασία και Φονικότητα Στρατιωτών) για να γίνουν οι Στρατιώτες και οι Μονάδες πιο καταστρεπτικοί ώστε να εκστρατεύουν, πολεμούν και κερδίσουν τους πολέμους των ΗΠΑ.

Η AMS 2019 διευρύνει την προσέγγιση του Στρατού πέραν αυτων των έξι προτεραιοτήτων, περιγράφοντας μια πιο ολιστική προσέγγιση εκσυγχρονισμού με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της συνέχισης των προτεραιοτήτων.

Ο εκσυγχρονισμός αποτελεί μια διαρκή διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία ολόκληρου του Στρατού. Επομένως, καθώς αυτή η AMS περιγράφει την τελική κατάσταση του μελλοντικού Στρατού το 2035, ο εκσυγχρονισμός του Στρατού θα παραμένει σε εξέλιξη καθώς οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να δοκιμάζουν και τελειοποιούν επιχειρησιακές έννοιες, να αξιοποιούν τεχνολογίες και να προβλέπουν τις αλλαγές στο επιχειρησιακό περιβάλλον.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Μόνο με άμυνα και για «προστασία των ΗΠΑ» (όπως λένε) δεν έχουν σχέση αυτά, αλλά με προετοιμασία για επιθετικούς πολέμους. Οι άλλοι όμως δεν περιμένουν τις ΗΠΑ, εξελίσσονται συνεχόμενα και συστηματικά.

  More Than Missiles: China Previews its New Way of War
  PUBLISHED: OCTOBER 16, 2019 | BY IAN WILLIAMS AND MASAO DAHLGREN

  The Issue

  China’s October 1 display of military hardware revealed a nation seeking to supplant the United States as the dominant military and technological power in the Asia-Pacific region.
  Many of these new systems are designed to degrade U.S. command, control, situational awareness, and precision targeting while enhancing China’s own capabilities in these areas.
  The parade illustrated China’s prioritization of high-technology systems like electronic warfare, unmanned systems, and precision guided munitions. Such weaponry enhances China’s ability to impair U.S. forces from conducting complex military operations in much of the Asia-Pacific.

  https://missilethreat.csis.org/more-than-missiles-china-previews-its-new-way-of-war/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.