Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 32 F-35 στην Πολωνία

F-35B του Ην. Βασίλειου

Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την πώληση 32 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35 στην Πολωνία με εκτιμώμενο κόστος $6,5 δισεκατομμυρίων.

Η υπηρεσία ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας (DSCA) μεταβίβασε το απαιτούμενο έγγραφο στο Κογκρέσο σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση, η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού (FMS) των ΗΠΑ, την 10η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα η Πολωνία αιτήθηκε την αγορά 32 Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35 συμβατικής απο-προσγείωσης (CTOL) και 33 κινητήρων F-135 Pratt & Whitney.

Επίσης, στα πακέτα πώλησης περιλαμβάνονται Συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών και Πληροφοριών / Επικοινωνίας, Πλοήγησης και Αναγνώρισης (C4I/CNI), Αυτόνομο Σύστημα Καθολικής Λογιστικής Υποστήριξης (ALGS), Αυτόνομο Σύστημα Πληροφοριών Επιμελητείας (ALIS), Εξομοιωτής, Ικανότητα Χρήσης Οπλισμού και αλλά υποσυστήματα, χαρακτηριστικά και ικανότητες, φωτοβολίδες υπερύθρων F-35, κέντρο επαναπρογραμματισμού, επιμελητεία βάσει απόδοσης, εξέλιξη/ενσωμάτωση λογισμικού, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού αεροπλάνων, εξοπλισμό υποστήριξης, εργαλεία και δοκιμαστικό εξοπλισμό, ραδιοεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, μηχανική και τεχνική υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον εργολάβο και άλλα συναφή στοιχεία υποστήριξης επιμελητείας και προγράμματος.

Τα εξελιγμένα μαχητικά αεριωθούμενα πέμπτης γενιάς αγοράζονται στο πλαίσιο του προγράμματος Harpia (Harpy) της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την αντικατάσταση των σοβιετικής εποχής μαχητικά που χρησιμοποιεί τα οποία αποτελούνται από 21 αεριωθούμενα MiG-29 Fulcrum και 26 Sukhoi Su-22 Fitter. Η προτεινόμενη πώληση των F-35 θα ενισχύσει τις αεροπορικές και αέρος-εδάφους ικανότητες προστασίας της πολωνικής Αεροπορίας.

Η πολωνική Αεροπορία χρησιμοποιεί επίσης 48 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεριωθούμενα Lockheed Martin F-16C/D Block 50+ Fighting Falcon. Τα νεοαποκτηθέντα F-35A αρχικά θα συμπληρώσουν τα F-16 αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα τα αντικαταστήσουν στο μέλλον.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

23 Απαντήσεις

 1. Αξίζει να συμπληρώσουμε την είδηση με το γεγονός ότι το F35 βρίσκεται ακόμα στην φάση IOT&E (Initial Operational Testing & Evaluation ή Αρχικών Επιχειρησιακών Δοκιμών & Αξιολόγησης) την οποία υπολογίζονταν να τελειώσει τον προσεχή Οκτώβριο. Από τα 425 F-35 που έχουν ήδη κατασκευαστεί, τα 23 πιο φρέσκα και «ενημερωμένα» συμμετέχουν στις δοκιμές αυτές και απολαμβάνουν μεγαλύτερα συνεργία συντήρησης από το κανονικό αλλά και προτεραιότητα στα ανταλλακτικά, είχαν παρόλα αυτά Fully Mission Capable (FMC) rate (δηλ. διαθέσιμα για όλες τις αποστολές/δοκιμές) μόλις 8,7% τον Ιούνιο και 4,7% τον Μάιο (του 2019), ή αλλιώς μέσο όρο μόλις 11% για τους 7 μήνες από Δεκέμβριο του ’18 μέχρι Ιούνιο του ’19. Έτσι δεν προβλέπεται να τελειώσει η φάση IOT&E ούτε τον Οκτώβριο όπως σχεδιάζονταν, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την έναρξη του προγράμματος.

  https://www.pogo.org/investigation/2019/08/f-35-test-fleet-struggling-with-low-readiness-rates/

  Το να κάνεις παραγγελία αξίας $6,5 δισ. για 32 αεροσκάφη την εποχή που αυτά είναι ακόμα πρωτότυπα που δεν έχουν περάσει ούτε την επίσημη επιχειρησιακή αξιολόγηση (ΙΟΤ&Ε) με διαθεσιμότητες της τάξης του 11% είναι ένδειξη θάρρους. Όπως π.χ η αρχαία Σπάρτη που δεν είχε ποτέ τείχη. Μπράβο λοιπόν στους Πολωνούς, το F-35 θα συμβάλει τα μέγιστα στην ειρήνη στην περιοχή γιατί όσα πιο πολλά αεροσκάφη πετάνε, τόσο αυξάνεται το κλίμα έντασης και ο κίνδυνος ενός επεισοδίου.

  1. 1) τα έχουν παραγγείλει. Και τώρα θα περιμένουν κανένα 7 χρόνια στην σειρά. Λες να μην φτιαχτούν τα F-35 μέχρι τότε ? Και η χώρα αυτή αυξάνει το ΑΕΠ της κατά 4+% έως 5+ % το χρόνο. Την Ελλάδα έχουν ήδη ξεπεράσει. Η πόλη της Gdańsk, δηλαδή εκεί που άρχισε η πτώση του κομμουνισμού, το 2018 έχει ξεπεράσει το επίπεδο της Τελ Αβίβ…
   https://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings.jsp
   – by the way… Εδώ φαίνεται και πως η Ουκρανία ξεπέρασε την Ρωσία. Παρά το πόλεμο. Δηλαδή έγινε μια χώρα πιο ανθρώπινη για τους εργαζόμενος.

   2) Και ακριβός διπλά τις βρίσκετε η ρωσική ζώνη της Καλίνινγκραντ – η πιο στρατολογημένη ζώνη στο κόσμο ! Για κοίτα τι εξοπλισμό φέρνουν η Ρώσοι εκεί κάθε χρόνο καινούργιο ? Ναι, και τα αεροπλάνα ! Ναι και τα αντιαεροπορικά και πάνω από 90 εκτοξευτήρες των Ισκάντερ ! Ναι, και 42 καινούργια βαθιά καταφύγια για αυτές, να είναι έτοιμα στην επίθεση σε λίγα λεπτά… Και συνεχές ασκήσεις στο να λάβουν θέσεις μάχης, Και μερικές φορές σκόπιμη παρομοίωση πυρηνικής επίθεσης στην πολωνική, λιθουανική και σουηδική πρωτεύουσα. Σουηδία – μια ουδέτερη χώρα, εκτός του ΝΑΤΟ !

   1. Η Lockheed δήλωσε θα δώσει στην Πολωνία τα F35 Block 4. Tο υπό διαμόρφωση πρότυπο Block 4 έχει (για την ώρα) 53 κρίσιμες βελτιώσεις: Από νέους αισθητήρες ΕΟ, οθόνες, επεξεργαστές και software μέχρι δομικές αλλαγές/τροποποιήσεις, αναγκαστικά καινούργιο ALIS, καινούργιες βιβλιοθήκες απειλών MDLs, νέα όπλα για πιστοποίηση, νέοι εξομοιωτές κα. Κοινώς με τόσες αλλαγές και δεδομένης της «κλειστής» fusioned φύσης του F35, θα χρειαστεί ένα νέος εκτεταμένος κύκλος δοκιμών (και επίλυσης προβλημάτων), μιας διαδικασίας την οποία η Lockheed έχει στην πράξη αποτύχει να διαχειριστεί ως τώρα, κρίνοντας από το γεγονός ότι μπαίνουμε στο 2020 και το «legacy» block 3x F35 δεν έχει καταφέρει να περάσει ακόμα ούτε τις επίσημες επιχειρησιακές δοκιμές και αξιολόγηση (ΙΟΤ&Ε) λόγω διάφορων προβλημάτων.

    https://www.defensenews.com/industry/2019/09/03/lockheed-makes-its-pitch-to-polish-industry-in-exchange-for-f-35-deal/

    Αν δεν φτάνουν λοιπόν 20 χρόνια στην LM για να κάνει να δουλέψει η τωρινή «legacy» διαμόρφωση Block 3x, επιτρέψτε μου να έχω μια επιφύλαξη όταν αφορά την ακόμα πιο σύνθετη και τεχνολογικά προηγμένη/ριψοκίνδυνη που θα πάρει η Πολωνία. Για να μην μιλήσουμε για το κόστος ενός Block 4. Ενδεικτικά προσφερόμενο ως αναβάθμιση, ακόμα και για τις ΗΠΑ, υπολογίζεται να είναι τόσο βαρύ που θα αφήσει πολλά από τα τωρινά «υπερσύγχρονα» (όπως αναφέρονται για την ώρα) F35 παλαιότερων lots χωρίς αναβάθμιση καθιστώντας τα στην καλύτερη περίπτωση εκπαιδευτικά περιορισμένου ρόλου (και με λειψά ανταλλακτικά).

    Άρα τι αγόρασε ακριβώς η Πολωνία, για ποιον σκοπό και πότε θα το πάρει, σίγουρα ούτε αυτή ξέρει. Μάλλον κουπόνια προστασίας από τον θείο Σαμ για την ώρα. Γι’ αυτό τους έδωσα χαριτολογώντας συγχαρητήρια για το θάρρος. Γιατί αν γνήσια περιμένουν ότι θα τους την πέσουν οι Ρώσικες αρκούδες να καταλάβουν την Πολωνία και ταυτόχρονα αγοράζουν από το φυλλάδιο F35 Block 4, (το μελλοντικό μη-υπαρκτό μοντέλο μιας υπάρχουσας και υπό εξέλιξη προβληματικής σχεδίασης 20ετίας) μάλλον σκοπεύουν σε μια ένδοξη και ηρωική αυτοθυσία όπως το βλέπω.

   2. @Σπυρίδωνας – σε όλα «ΝΑΙ» – τα ξέρουν οι Πολωνοί, εκτός από την τελευταία σκέψη σου. Λιπών απαντώ. (1) Τα θέλουν, επειδή σχεδόν όλη οι Πολωνία βρίσκεται κάτω από την ρωσική ηλεκτρονική επιρροή. Από το Καλινινγκραντ και σύντομα και από την Λευκορωσία. Και έτσι μάλλον δεν θα τολμούσαν τα δυτικά αεροπλάνα να έρχονται να βοηθάνε στην άμυνα. Και η αεροπορία είναι το μονάχο μέσω του ΝΑΤΟ, αμέσως έτοιμο για επέμβαση. Τα άλλα …θέλουν μήνες. Άρα ο σκοπός των Πολωνών είναι της πρώτες ώρες πολέμου να εξολοθρεύσουν τα ηλεκτρονικά μέσα των Ρώσων, στα πολωνικά σύνορα. Και της επόμενες ώρες τους εκτοξευτήρες και τα αεροδρόμια στο Καλινινγκράντ. Και ρωσικές συγκοινωνίες (γέφυρες, δεξαμενές καυσίμων κλπ), διυλιστήρια κλπ. Διαθέτουν Πολωνοί και τα stand off + stealth. Και μόνο έτσι θα υπάρχει ελπίδα άμυνας, έως να έρθουν και κάποια στρατεύματα από το εξωτερικό. (2) Το καταλαβαίνουν, πως τα αεροπλάνα τους, μετα από το πρώτο mission στα μέση τις Ρωσίας, μάλλον δεν θα έχουν που να επιστρέψουν, να προσγειοθούν, στο πολωνικό έδαφος. Θα το κάνουν στην αμερικανική βάση, στο εξωτερικό. Η σε μια βρετανική βάση. Για τους Πολωνους δεν είναι τίποτα το καινούργιο ! Αφου και στο Β’παγκόσμιο δεν υπήρχε πια Πολωνία, ενώ συνολικός 400 χιλιάδες πολωνικός στρατός κατάφερνε να χτυπά τους Γερμανούς σε πολλές άλλες χώρες (Νορβιγία, Γαλλία, Αγγλία, Αφρική, Ιταλία, ΕΣΣΔ και Ατλαντικός Οκεανός. Δεν ξέρω εάν το έχεις ακούσει, μα ακόμα κει την Enigma την έσπασαν Πολωνοί, ακόμα το 1938, και το μυστικό το έφεραν έτοιμο στους συμμάχους, ακόμα και το Bismarck ως πρώτο έχει βρει ένα πολωνικό, πολύ μικρότερο πλοίο «Piorun», και κατάφερε να των καθυστερεί αποτελεσματικά μέχρι να έρθουν και άλλοι σύμμαχοι. Το να μην τα παρατάνε ποτέ είναι για αυτούς νορμάλ.

  2. @Σπυρίδωνας

   Καλησπέρα αγαπητέ Σπυρίδωνα

   Μακάρι να είναι μούφα η είδηση, αλλά ακούγεται ότι στην σειρά στήνεται το επόμενο θύμα/κορόιδο που θεωρεί ότι έχει «παραπανίσια» 4-6 δις να πετάξει στα σκουπίδια συμβάλλοντας στο φιάσκο της ΛΜ, για να ικανοποιήσει τα αφεντικά στις ΗΠΑ με άλλο ένα οικονομικό εθνικό χαρακίρι που θα επιβάλει με αυτή την (ηλίθια) πράξη στο Έλληνα φορολογούμενο. Αυτά έχει η νοοτροπία π…ας που εξακολουθούν να έχουν οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ελλάδα όταν αναλαμβάνουν την ευθύνη για ολόκληρη την χώρα.

   1. «το θύμα… 4-6 δις να πετάξει…» – και εν το μεταξύ υπάρχει μια τεράστια σειρά αγοραστών για τa F-35. Προτού να φθάσει στους Πολωνούς, το πολωνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί ακόμα κατά περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (κάθε χρόνο !). Και το χρέος της χώρας είναι μικρό (48,9% του ΑΕΠ). και από το 2013 διαρκώς μειώνετε, ενώ τα αποθέματα ξένων νομ. και χρυσού συμαντικά αυξάνονται. Μα εσύ ξέρεις πιο καλά… το δικό σου.

   2. Ποιός μίλησε για πολωνία;
    Είσαι σίγουρος ότι καταλάβεις αυτά που έγραψα στον φίλο Σπυρίδωνα, η ερμηνεύεις ότι θέλεις για να γράφεις ο τι να’ναι;

    Επειδή προφανώς έχεις απενεργοποιημένο το μυαλό σου όταν απαντάς σε σχόλια(χωρίς να έχεις ερωτηθεί), θα σε συμβούλευα να θέτεις πρώτα το μυαλό σε λειτουργία, πρίν ξεκινήσεις να χτυπάς απλά στα πλήκτρα παράγοντας έτσι ανούσια στοιχάκια;

    Με απλά λόγια, τα πολωνικά JSF δεν με απασχολούν, άσχετα αν είναι 32, 232 η και περισσότερα.
    Αν με απασχολούσαν θα αναφερόμουν στην πολωνική συμφωνία την οποία δεν σχολίασα(ούτε πρόκειται να την σχολιάσω).

   3. @Gun… Σας έχω ήδη παρακαλέσει να αποφεύγετε τα προσωπικά… Και να είστε πιο αντικειμενικός. Λογικό πως έχω και εγώ μια γνώμη για εσάς, μα δεν την αναφέρω καν.

   4. Εγώ με την σειρά μου, είμαι σίγουρος ότι «σας» έχω ζητήσει να σταματήσετε να με ενοχλείτε με προπαγανδιστικά σχόλια που απευθύνετε σε εμένα, αλλά και «εσείς» δεν το σεβαστήκατε, εφόσον το συνεχίζετε.

    Εγώ για πιο λόγο να ανταποκριθώ λοιπόν στο αίτημα «σας», όταν εσείς συνεχίζετε αυτό το παιχνίδι «σας» στα σχόλια;

   5. @Gun… – ότι και να γράψετε και με όποιο υποτιμητικό τρόπο («τρόπο»), μάταιο θα είναι. Επειδή έτσι και αλλιώς δεν θα θέλει η Ελλάδα ούτε τα Su-57, ούτε τα S-400. Ενώ τα επόμενα ελληνικά PAC-3 MSE, θα έχουν μέσα τους κάποια πολωνικά ηλεκτρονικά, μπορεί και ολόκληρο κινητήρα επίσης. Μπορεί και κάποια μέρη των ελληνικών F-35. Ενώ τα SkyCeptor, τα όποια θα λάβετε σε μερικά χρόνια, μάλλον ολόκληρα θα είναι made in … Καλή σας νύχτα κύριε Gun.

   6. Καθόλου δεν εκπλήσσομαι φίλτατε Πιστολέρο. Αλίμονο, αν δεν τα αγοράσει η αποικία-χρέους που έχει καταντήσει η Ελλάδα με τους αχυράνθρωπους πολιτικάντηδες ποιος θα πάρει….Εδώ για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ κατά την απαίτηση των ΗΠΑ τους κάναμε με την βούλα Μακεδόνες ξεπουλώντας την ιστορία μας. Σε μερικά δισ. χρέος ακόμα θα σκοντάψουμε τώρα… Ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται. Άλλωστε με δήθεν 120% του ΑΕΠ χρέος μπήκαμε στα Μνημόνια, και πέρυσι με 180% του ΑΕΠ “βγήκαμε”. Λογικά πράγματα, η ανάπτυξη έρχεται κτλ., δώστε F35 στο λαό.

    1. Πραγματικά απίστευτη κατάντια, η τραγικότητα σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι ενώ απο το ´74 μιλάμε για κατοχή στην Κύπρο, η Ελλάδα είναι υπό κατοχή απο την στιγμή που έληξε ο Β’ΠΠ, ενώ ανήκαμε(υποτίθεται) στην πλευρά των νικητών. Μερικοί θέλουν να είναι μάλιστα και υπερήφανοι για αυτή την εξέλιξη, αδυνατώντας να ξεχωρίσουν την ελευθερία απο την απόλυτη υποταγή στους «συμμάχους» και φίλους.

 2. Νέος πυλώνας του ΝΑΤΟ η Πολωνία

  Παρά την απογοήτευση για την πρόσφατη αναβολή της επίσκεψης Τραμπ, η κυβέρνηση της Πολωνίας συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για αγορά αμερικανικού εξοπλισμού και ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων στη χώρα. Η Πολωνία επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός της. Ήδη σταθμεύουν στη χώρα 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ έχει σχεδόν συμφωνηθεί η αποστολή επιπλέον 1.000 Αμερικανών, οι οποίοι θα μεταφερθούν από τη γειτονική Γερμανία. Την περασμένη Παρασκευή, μετά την αναβολή της επίσκεψης Τραμπ, το πολωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία για «έξι τοποθεσίες, ενώ αναζητείται και μία ακόμη», όπου θα σταθμεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε τους Πολωνούς ότι η επίσκεψη Τραμπ θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν». Η Πολωνία είναι διατεθειμένη να πληρώσει άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την άμυνά της με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων και ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα κάνει λόγο για ένα «Fort Trump» («Οχυρό Τραμπ») σε μία εμφανή προσπάθεια να εγκωμιάσει τον Αμερικανό πρόεδρο. https://www.dw.com/el/%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%85%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/a-50231248

  1. Σωστός. Και οι περισσότεροι αυτοί Αμερικανοί είναι το προσωπικό απαραίτητο να συμπληρώσουν οι Αμερικανοί ότι δεν διαθέτει πολωνικός στρατός. Πχ ήδη σταθμεύονται κανένα 50 ελικόπτερα… που χρειάζονται «άμεσος» μα δεν τα έχουν Πολωνοί αρκετά ή καθόλου (πχ. τα παλιά Μι-24 των Πολωνών δεν έχουν αντιαρματικό εξοπλισμό καθόλου)… Και τώρα τα επόμενα 1000 άτομα θα είναι κυρίως τεχνικοί. Επειδή μέχρι σήμερα τα Απάτσι ή τα Σινουκ για κάθε τεχνικό έλεγχο πρέπει να πετάνε στην Γερμανία. Κάτι που βέβαια δεν συμφέρει. Και άλλο θέμα είναι το ότι αυτή την στιγμή η Πολωνία θα μπορούσε να δεχτεί το μέγιστο 20 χιλιάδες αμερικάνικα στρατεύματα, με βοήθεια, στην περίπτωση πολέμου. Και οπωσδήποτε Πολωνοί θέλουν να αυξάνετε γρήγορα αυτή η πολύ περιορισμένη δυνατότητα. Επειδή η ρωσικές δυνατότητες θα ήταν η σχεδόν άμεση παρουσία της τάξης 150 χιλιάδων καλύτερου στρατού και το βλέπουμε όλοι πως οι Ρώσοι συνεχώς κάνουν τέτοιες ασκήσεις.

   Εσείς κύριοι, κάθε φορά όταν θέλετε να κριτικάρετε κάποιες κινήσεις πολωνικές, πρώτα να συγκρίνετε τι μπορεί ο ΕΣ να κάνει σε αυτό το θέμα. Πχ. τα μαχητικά – Πολωνοί, οποί είναι 38 εκατομμύρια, οποί έχουν 3 φορές μεγαλύτερο ιστορικό εχθρικό στρατό απέναντι, από εσάς, έχουν όμως μόνο 36 μοντέρνα μαχητικά. Στην πράξη κάτω από 10, μόνο για περιπολίες ειρήνης, τα άλλα έμεναν χωρίς επισκευές. Εσείς έχετε τουλάχιστον τετραπλάσιο νούμερο, δηλαδή κάπου 15-πλάσιο per capita από τους Πολωνούς. Και δεν είστε ακόμα ευχαριστημένοι με της αμυντικές ικανότητες σας. Ενώ το ΑΕΠ per capita έχετε το ίδιο. Όταν διαβάζω τα πολωνικά φόρα, την Ελλάδα δείχνουν όλοι

  2. Πληρώνουν για προστασία ? Οι μόνοι που ξέρω να πληρώνουν οικειοθελώς για προστασία είναι οι ιερόδουλες τους νταβατζηδες τους. Άρα δεν ξέρω τι είναι χειρότερο να σε αρμεγουν κυριολεκτικά πουλώντας σου προστασία από δήθεν κάποιο τρομερό εχθρό που δεν έχει τίποτα άλλο να σκεφτεί από να σε κατακτήσει (και καλά) ή να είσαι μια γεωπολιτική πόρνη ?

   1. Και ποιός ξόδεψε πιο πολλά χρήματα, ανά κάτοικο, σε όλοι την Ευρώπη ή σε όλο τον κόσμο για αμερικανικά μαχητικά, έως σήμερα ? Πολωνοί ? Νομίζω πως Έλληνες. Και άλλο – δεν πληρώνουν κανέναν για την προστασία οι Πολωνοί. Χτίζουν υποδομές για στρατό ! Με ΝΑΤΟ μαζί και με ένα κόστος δικό τους των 2 δις USD. Στο δικό τους έδαφος, όχι στο αμερικάνικό ή άλλο. Είναι αεροδρόμια και αποθήκες για στρατιωτικό εξοπλισμό μιας μεραρχίας. Εξοπλισμός θα είναι αμερικάνικος. Και χρειάζεται μια γρήγορη βοήθεια στην περίπτωση εισβολής εχθρού. Τι βρίσκεις εδώ τόσο υποτιμητικό ? Να μιλάς για «πόρνες» ?

 3. Ολα απο καπου ξεκινανε Σκηνές από τον Μεσαίωνα εκτυλίχθηκαν στο Σαββατοκύριακο στην Πολωνία, καθώς καθολικοί ιερείς έκαψαν βιβλία των διάσημων σειρών του «Χάρι Πότερ» και του «Λυκόφωτος» («Twilight»), τα οποία θεωρούν ιερόσυλα.
  Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/489051/skines-mesaiona-stin-polonia-iereis-ekapsan-vivlia-toy-hari-poter-kai-toy-twilight

  1. ναι, και κοίτα τα φιλμ – οι ηλίθιο αυτοί ήταν ελάχιστοι. Εγώ ξέρω και τους ηλίθιους που έκαψαν την Αθήνα. Και μάλιστα τα ωραία παλιά κτίρια ! Όχι κάποιο βιβλίο μα δεκάδες σπίτια στην πρωτεύουσα ! Μια φορά σοβαρά την έκαψαν το 2008, άλλη φορά το 2012… άλλη φορά, στα μάτια όλων (!) έκαψαν την τράπεζα στο κέντρο και με γυναίκες μέσα ! – Και τι ? – μα δεν το βλέπω καν να ήταν δυνατό στην Πολωνία ! Και εσύ μας για μεσαίωνα, μα εκεί ???

  1. Εμένα σε μια πολωνική «Τρίπολη» (Gdańsk-Gdynia-Sopot). Π παρόμοια με Θεσσαλονίκη. Μια πόλη αρκετά ιστορική και όμορφη. Και πριν περίπου 9 αιώνες, πάνω από 1.400 χλμ από το Γντανσκ εμφανίστηκε ένα μικρό πριγκιπάτο της Μόσχας. Μετά, κάθε γενιά, έφαγε κάποιους γείτονες, συνήθως με πολύ βάναυσο τρόπο, πάρα πολλούς φόνους και εκτοπισμούς – ανταλλαγές πληθυσμών. Τους καθαρά ευρωπαϊκούς κατοίκους στέλνοντας κάπου μακριά στην Ανατολή, κε φέρνοντας ξένους πολιτισμικός και απλούς στα ευρωπαϊκά σπίτια τους. Έχουν καταστρέψει έτσι όμορφους και δημοκρατικούς (ρώσικους) πολιτισμούς του Great Novgorod, Smolensk, Oukraine… Και τώρα αυτό το πριγκιπάτο, αυτοκρατορία σήμερα, βρίσκετε 90 χλμ από το Gdansk. Την πολωνική οικογένεια μου, σχεδόν όλους, ως άμαχους, φτωχούς αγρότες και μόνο λόγο της μη ρωσικής εθνικότητας, τους έχουν δολοφονήσει το 1940-41, στα ορυχεία της Ουράλια. Στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει με πλαστό πίνα 10 -15 εκατομμύρια ευρωπαϊκού, μη-ρώσικου μέρους αυτής της χώρας, Επίτηδες (!) να σπάσουν την εθνική αντίσταση ! Κλέβουν με μεγάλο θράσος και την ιστορία της ! («1000 χρόνια ρωσικού μοναχισμού» και άλλα τέτοια). Και εσύ μου μιλάς για κάποιο ΝΑΤΟ ? Δεν κατάλαβες το θέμα καθόλου φίλε !

  2. by the way. Με των χάρτη λες και λάθος σειρά. Πρώτα συμφώνησαν οι Πολωνοί να διαλύσουν το στρατό τους κα κατεύνασαν αριθμό μεραρχιών από 13 σε 3, αποχωρώντας και τακτικές ρουκέτες εμβέλειας 100 χλμ (τους έμεναν μόνο μικρές, εμβέλειας 20 χλμ). Και δεν υπήρχαν ξένα στρατεύματα ούτε στην Πολωνία, ούτε στο πρώην DDR, Τσεχία, Βουλγαρία κλπ… Και τότε (!) άρχισε με ραγδαίους ρυθμούς η στρατολόγηση της ζώνης Kaliningrad, συν 4 καινούργιων τεθωρακισμένων μεραρχιών στην δυτική Ρωσία. Με τα Ισκάντερ, Κάλιμπρ, καινούργια πυρηνικά, αεροπλάνα και όλο το συμβατικό και μη- επιθετικό άλλο υλικό. Και η μεραρχίες αυτές (η καινούργιες 4) στα προσωρινά, λιωμένα καταλύματα, όχι μόνιμα. Και μόνο μετά ζητήσαμε την βοήθεια ξένων στρατευμάτων ΝΑΤΟ.

 4. Η εξέλιξη… 17/9… τα πολωνικά ΜΜΕ αναφέρουν και από πηγές στρατού, και από πηγές βιομηχανίας την πληροφορία για 2 προτεινόμενες τιμές. Μια αφορά την δέσμευση παραγωγού για 30% ετοιμότητα πολωνικών μαχητικών, ενώ η άλλη τιμή αφορά την 60% ετοιμότητα. Σε σχέση με διαθεσιμότητα ανταλλακτικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.