UAV MALE Πήγασος ΙΙ. To ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι έτοιμο και επιχειρησιακό!

Έπειτα από χρόνια ανάπτυξης, έρευνας, δοκιμών, δυσκολιών και αποτυχιών, το ελληνικό UAV (Unmanned Air Vehicle) ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ είναι πλέον επιχειρησιακό και ενταγμένο στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος «Πήγασος ΙΙ» της Πολεμικής Αεροπορίας. (Πηγή: strategyreports via ©EA&T)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί τη δικαίωση των μακροχρόνιων προσπαθειών όλων αυτών των ανθρώπων της ΠΑ που πίστεψαν στο ελληνικό UAV, η ιστορία του οποίου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν μια ομάδα πρωτοπόρων τόλμησε να δοκιμάσει το απίθανο, κατασκευάζοντας το πρώτο ελληνικό UAV, το ΠΗΓΑΣΟΣ Ι, η νεότερη και ιδιαίτερα εξελιγμένη έκδοση του οποίου είναι το ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. Δυστυχώς όμως, αν και η προσπάθεια ανάπτυξης ενός UAV ξεκίνησε πριν απο τριάντα χρόνια, η έλλειψη εμπειρία, σωστής οργάνωσης και αυστηρής προσήλωσης στην επίτευξη του στόχου οδήγησε το πρόγραμμα στην εγκατάλειψη του για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η ΠΑ είχε αντλήσει σημαντικά συμπεράσματα απο την ανάπτυξη του ΠΗΓΑΣΟΣ Ι, η νέα προσπάθεια για μία ακόμη φορά δεν κατέληξε στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του, κυρίως διότι δεν ακολούθησε μία αυστηρά θεσμικά τεχνοκρατική προσέγγιση στη σχεδίαση, την κατασκευή και την αξιοποίηση των αρχικών σχεδίων, γεγονός που δεν αντισταθμίστηκε απο την πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια της ολιγομελούς ομάδας που ανέλαβε τότε την επανεκκίνηση του προγράμματος.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. (Πηγή: ellinikos-stratos)

Η “Επιτροπή Πιστοποίησης Αεροπλοϊμότητας” του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ

Παρ’ όλα αυτά, το 2005 ξεκίνησε η λειτουργία του τότε Σμήνους Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.ΜΕΑ/Φ), η οποία όμως διεκόπη το 2010, όταν όλα τα λειτουργικά, οργανωτικά και θεσμικά προβλήματα εμφανίστηκαν μετά από μία σειρά ατυχημάτων. Τότε, και προ του δεδομένου αδιεξόδου, αποφασίστηκε η ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων αυτών σε μία ειδικά συσταθείσα για το σκοπό αυτό 15μελή ομάδα. Η ομάδα αυτή, γνωρίζοντας τις γενεσιουργούς αιτίες των προβλημάτων, έθεσε εξαρχής ως στόχο κάτι το οποίο δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά της ΠΑ, δηλαδή την πιστοποίηση αεροπλοϊμότητας ιπτάμενου μέσου. Στην ομάδα συμμετείχε προσωπικό υψηλής θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων των ΠΑ. Απώτερος στόχος ήταν η υλοποίηση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση Πιστοποιητικού Αεροπλοϊμότητας σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα, και γία το σκοπό αυτό η Ομάδα αναβαθμίστηκε σε “Επιτροπή Αεροπλοϊμότητας UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ”.

UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. (Πηγή: aviationlive)

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι, λόγω του καινοφανούς του εγχειρήματος, τα αρχικά ανυπέρβλητα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν μόνο με τη βεβαιότητα που παρείχε η γνώση της ομάδας αλλά και με το πείσμα των μελών της να αποδείξουν οτι η μικρή αυτή χώρα έχει σημαντικές ικανότητες, αρκεί να θέτει υψηλούς στόχους, να εμμένει σε αυτούς και να εμπιστεύεται τους ανθρώπους της. Ειδικότερα, η “Επιτροπή Πιστοποίησης” ασχολήθηκε με τη μελέτη των δυνατοτήτων του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ και τη σύνταξη ενός πλήρους φακέλου πτήσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ανάγκης, συντήρησης, εκπαίδευσης και των αναλυτικών σχεδίων παραγωγής του. Επιπλέον, η Επιτροπή συμπεριέλαβε στις εισηγήσεις της τα προαπαιτούμενα για την τυποποιημένη διαδικασία κατασκευής του απο το ΚΕΑ, με σκοπό τη διασφάλιση συγκεκριμένων ποιοτικών προτύπων. Με αυτά ως δεδομένα, η Επιτροπή λειτούργησε ως Ad hoc “Φορέας Πιστοποίησης Αεροπλοϊμότητας”, γεγονός που επέτρεψε το χαρακτηρισμό του αεροσκάφους ως πρωτότυπου (experimental), κάτι που επίσης συνέβαινε για πρώτη φορά στην αεροπορική ιστορία της Ελλάδας. Η σύσταση ως “Φορέα Πιστοποίησης” βασίστηκε κυρίως στη στελέχωση της απο ιπτάμενους και μηχανικούς δοκιμαστές πρωτοτύπων αεροσκαφών με σπουδές στο εξωτερικό αλλά και άλλων με συναφείς διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή ενός εξειδικευμένου αξιωματικού του Στρατού Ξηράς διεύρυνε τη διακλαδικότητας του εγχειρήματος.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Q-lz2xyGrV8]

Το έργο και η σημασία της Επιτροπής

Μετά την ανάθεση του έργου στον επικεφαλής της Επιτροπής, τότε με βαθμό αντισμηνάρχου (Ι), δοκιμαστή πρωτοτύπων αεροσκαφών, ακολούθησε η λεπτομερής εκπόνηση των μελετών επικινδυνότητας, δομικής ακεραιότητας, χρονοδιαγράμματος και προσδιορισμού των μέσων και διαδικασιών ελέγχου. Η φάση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίπονη, καθότι, λόγω του καινοφανούς του εγχειρήματος, θα έπρεπε να ξεπεραστούν διάφορες αγκυλώσεις και να υιοθετηθούν πρωτόγνωρες διαδικασίες για την ΠΑ. Στην πραγματικότητας αυτό που προσπαθούσαν τα μέλη της επιτροπής ήταν ίσως απο τα πλέον πρωτοποριακά εγχειρήματα που είχε αναλάβει η ΠΑ στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης πτητικών μέσων, αφού μόνο μεγάλες εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών και οργανισμοί τεχνολογικά προηγμένων χωρών μπορούν να το υλοποιήσουν. Για να γίνει δε αντιληπτό το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετώπιζε η Επιτροπή, αξίζει να σημειωθεί οτι, λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού, εκτός απο τα ελάχιστα συστήματα ελέγχου που προμηθεύτηκαν απο το εξωτερικό, χρειάστηκε να κατασκευαστεί ειδικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας με σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Εξαιτίας του εξοπλισμού αυτού ήταν δυνατή η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της αεροδυναμικής συμπεριφοράς του αεροσκάφους, των παραμέτρων λειτουργίας του και της δομικής καταπόνησης της πτέρυγας του.

Ο ομάδα του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. (Πηγή: apocalypsejohn)

Μετά την απόκτηση και την κατασκευή των αναγκαίων οργάνων ελέγχου, η Ομάδα ξεκίνησε την άνοιξη του 2012 τις δοκιμές εδάφους και τον Ιούλιο του ίδιου έτους τις πτητικές δοκιμές του αεροσκάφους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περίπου 15 πτητικές δοκιμές συνολικής διάρκειας πολλών ωρών, οι περισσότερες με την συνοδεία ενός αεροσκάφους T-41 για την καταγραφή και της παραμικρής λεπτομέρειας όσον αφορά στην απόδοση του αεροσκάφους και των υποσυστημάτων του. Ακολούθησε η αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν και εν συνεχεία συντάχθηκε η βιβλιογραφία ου αεροσκάφους, συνολικού όγκου 2000 σελίδων. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται οι βελτιώσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στο αεροσκάφος, οι οδηγίες για τη διασφάλιση των απαραίτητων ποιοτικών προτύπων (quality assurance) κατασκευής, το εγχειρίδιο πτήσης και η βιβλιογραφία συντήρησης και επισκευής του.

Η τελετή της υπογραφής του Πιστοποιητικού Αεροπλοϊμότητας απο τον πρόεδρο της επιτροπής πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012 στο ΓΕΑ και επρόκειτο για κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με το πιστοποιητικό αυτό άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση ενός πολλά υποσχόμενου UAV MALE απο την ΠΑ.

Το ελληνικό UAV MALE ΠΗΓΑΣΟΣ

Πρόκειται για ένα εξελιγμένο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης μήκους περίπου 4,5 μέτρων εκπετάσματος πτερύγων περίπου 6,5 μέτρων και συνολικού βάρους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και αισθητήρων 250 κιλών. Το ελληνικό UAV κατασκευάζεται απο σύνθετα υλικά του Τμήματος Συνθετικών Υλικών του ΚΕΑ. Η άτρακτος του είναι τραπεζοειδούς διατομής επιτρέποντας τη μεταφορά στο εσωτερικό του συστήματος μετάδοσης δεδομένων και εικόνας, καθώς και περισσότερων και ογκωδέστερων αισθητήρων απο την αρχική έκδοση ΠΗΓΑΣΟΣ Ι, η άτρακτος του οποίου ήταν κυλινδρική. Η αυτονομία του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ φτάνει περίπου τις 8 ώρες, η εμβέλεια του είναι εκατοντάδων χιλιομέτρων, η ταχύτητα πλεύσης του είναι περίπου 120 χλμ. την ώρα, ενώ μπορεί να μεταφέρει ικανοποιητικό ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων. Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με σύστημα FLIR υψηλής ευκρίνειας για χρήση ημέρα και νύχτα. Στην παρούσα φάση, το ΚΕΑ έχει ξεκινήσει την κατασκευή και των υπόλοιπων αεροσκαφών της αρχικής παραγγελίας, σύμφωνα με τις βελτιωτικές εισηγήσεις της Επιτροπής.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της προσπάθειας των στελεχών της ΠΑ ήταν ότι συνολικά το πρόγραμμα πιστοποίησης κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο λιγότερο απο 50000 ευρώ, όταν στο εξωτερικό το αντίστοιχο κόστος θα ξεπερνούσε τουλάχιστον το δεκαπλάσιο του ποσού αυτού, ενώ η αρτιότητα της εργασίας επιβεβαιώθηκε απο τη σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτά αναλόγων που έχουν γίνει στο εξωτερικό και απο εταιρείες με μακρόχρονη εμπειρία, αλλά το σημαντικότερο είναι η βράβευση της Επιτροπής απο τον αρχηγό της ΠΑ. Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλεφθεί η αφοσίωση του ΓΕΑ στην προσπάθεια αυτή, γεγονός που προφανώς επέδρασε καταλυτικά στην επιτυχή κατάληξη της. Δυστυχώς για όλους αυτούς που ισχυρίζονται οτι το πρόγραμμα τόσο υψηλών απαιτήσεων, όπως αυτό που υλοποίησε η “Επιτροπή Πιστοποίησης Αεροπλοϊμότητας” του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην Ελλάδα, το προσωπικό της ΠΑ απέδειξε ότι ήταν το φιλότιμο, οι γνώσεις, το πείσμα, η μαχητικότητα των ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπερασπίστηκαν το Αιγαίο μας επί δεκαετίες και ίσως ο πληγωμένος εγωισμός τους για τη σημερινή κατάσταση της πατρίδας συνδυαστούν με ένα υψηλό όραμα, τότε αυτός ο λαός μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί, φυσικά, αυτό να το πιστέψουν και οι πολιτικοί αυτού του τόπου. Ας ελπίσουμε ότι η εμπειρία αλλά και η ευκαιρία αυτή δεν θα μείνουν χωρίς συνέχεια, οπότε “…και ταύτα μεν άλις”.

Δείτε σχετική δημοσίευση για το ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ από το εξαιρετικό aviationlive

7 Μαρτίου 2013

www.epikaira.gr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Παράλληλα με την ανάπτυξη του προγράμματος ΠΗΓΑΣΟΣ, η ΕΑΒ κατά την δεκαετία το 80 προσπάθησε να εξελίξει και το RPV TELAMON με την συνεργασία της Northrop.

   1. Σχετικά με το RPV TELAMON ( Television Area Monitor ) στην Defendory 1986, ο τότε πρόεδρος της ΕΑΒ καθηγητής Παναγιώτης Φωτήλας παρουσίασε την συμφωνία συμπαραγωγής με την Northrop. To αερόχημα Telamon βασιζότανε στον ιπτάμενο στόχο Chucar III της Northrop καθώς και στο RPV NV-144 που ήταν εξέλιξη με βάση το Chucar III. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΕΑΒ, το Ελληνικό RPV Telamon θα παρείχε δυνατότητες απεικόνισης στόχων ( TV video ) σε πραγματικό χρόνο, εικόνες υψηλής διάκρισης που θα λαμβάνονταν από ειδική πανοραμική φωτογραφική μηχανή και θα απομνημονεύονταν για ανάλυση στο έδαφος. Η σχεδίαση περιλάμβανε Global Positioning Satellite System, ικανότητα προγραμματισμένης πτήσης πέρα από τον ορίζοντα. Επιπλέον θα μπορούσε να δίνει πληροφορίες για τις γεωγραφικές συντεταγμένες των στόχων σε πραγματικό χρόνο. Το Telamon θα είχε τη δυνατότητα να εκτοξεύεται από το έδαφος, τη θάλασσα ή τον αέρα. Η σχεδίαση ήταν ανοιχτής αρχιτεκτονικής δηλαδή επέτρεπε την μελλοντική προσθήκη περισσότερων ηλεκτρονικών συσκευών για αποστολές παρεμβολής και αντιμέτρων. Με ταχύτητα έως και 500 Knots και μέγιστη εμβέλεια 400 ναυτικών μιλλίων το σύστημα θα παρείχε ικανότητες απεικόνισης και επιτήρησης σε ευρεία ζώνη επιχειρήσεων με αξιοπιστία και υψηλό δείκτη επιβίωσης. Αυτά ήταν τα σχέδια της ΕΑΒ για το RPV TELAMON το 1986.

 2. Το ΠΗΓΑΣΟΣ είναι ένα “κατόρθωμα” αν αναλογισθεί κανείς το ποσό και τους πόρους που συνολικά διέθεσε το κράτος για να υλοποιηθεί. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς του και μπράβο προέλαση για την ανάρτηση..

  1. Συμφώνω Χρήστο, αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν το όραμα και την θέληση και ολοκληρώσανε το “Πήγασος”.
   Αξίζουν συγχαρητήρια στους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της ΠΑ, που μας κάνουν περήφανους και μας δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως όταν οι Έλληνες θέλουμε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!

   1. Μπορείτε να μας κάνετε μια κριτική για το σύστημα Πήγασος μετά από τόσα χρόνια που βρίσκεται σε υπηρεσία.Ακόμα σε σύγκριση με το SAGEM Sperwer ποιο σύστημα τελικά υπερέχει και αν μπορεί να φέρει οπλισμό;

 3. Eλπιζω , η ατυπη Επιτροπή Πιστοποίησης Αεροπλοϊμότητας του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ να μην μεινει μονο στην εξαιρετικη αυτη εργασια , αλλα θα αξιοποιηθει και σε αλλα προγραμματα, πχ μετατροπων α/φων. Εαν υπηρχε αυτη η επιτροπη παλαιοτερα, ισως τωρα τα RF-4E να εφεραν την -πληρωμενη- ψηφιακη φωτογραφικη μεγαλων αποστασεων. Επισης, ελπιζω οτι δεν θα την καταργησει πρακτικα ή και τυπικα, ο επομενος Α/ΓΕΑ…

  1. Μανώλη,
   Αναδημοσιεύοντας το παραπάνω κείμενο, σκεφτόμουν τα ίδια με σένα. Πιστεύω οτι η ΠΑ στελεχώνεται απο εξαιρετικούς επαγγελματίες. Η Επιτροπή είναι πλέον μία “δεξαμενή” πρωτογενούς γνώσης και εμπειρίας που αδυνατώ να σκεφτώ πως θα επιτρέψουν να χαθεί έτσι απλά.

   Γνωρίζω, απο συνομιλίες με φίλους που υπηρετούν στην ΠΑ και το ΣΞ, πως υπάρχει όρεξη και όραμα, νέοι άνθρωποι μορφωμένοι, με σχολεία και εκπαιδεύσεις εξωτερικού, θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα, αλλά πολλές φορές βρίσκουν εμπόδια στη γραφειοκρατία, στην νοοτροπία και γενικά στη έλλειψη θέλησης για πρόοδο σε όλους τους τομείς.
   Πιστεύω οτι τα πράγματα σιγά-σιγα θα αλλάξουν, πάντα προς το καλύτερο, γιατί υπάρχει θέληση.
   Το μόνο που μένει είναι και το κράτος να βοηθήσει και δώσει την ώθηση που χρειάζονται αυτές οι ιδέες, και την αναγνώριση σε αυτούς που θα τις υποστηρίξουν, γιατί, να μην κοροϊδευόμαστε, η αναγνώριση δίνει κίνητρα και είναι ένας ισχυρός λόγος να προσφέρει κάποιος.

   Ας μην ξεχνάμε οτι, δυστυχώς, πολλά προγράμματα, θεσμοί και οργανισμοί για να λειτουργήσουν σωστά και ανταγωνιστικά πρέπει να το θέλει και το κράτος …κάτι το οποίο δεν το βλέπω.

   Άλλα ας μην είμαστε αισιόδοξοι, ποίος θα φαντάζονταν, πριν απο 15-20 χρόνια, οτι η ΠΑ θα έκανε τέτοια βήματα; Εγώ πάντως όχι.

 4. Δουκα,
  Αφου πρωτα συγχαρω για το εμπεριστατωμενο αρθρο , θα σταθω σε ενα σημειο στην απαντηση σου στο σχολιο μου: “έλλειψη θέλησης για πρόοδο (υποθετω εννοεις κυριως “τεχνολογικη”) σε όλους τους τομείς”. Η γνωμη μου ειναι οτι στη χωρα μας ΔΕΝ υπαρχει γενικοτερη έλλειψη θέλησης για τεχνολογικη πρόοδο , το αντιθετο . Ειδικα στην Ιατρικη και σε οσους τομεις κανουν καλυτερη ή ευκολοτερη την καθημερινοτητα του ανθρωπου , υπαρχει σοβαρη προοδος. Αυτο αποδεικνυεται ευκολα πχ. απο τους πολλους πτυχιουχους 3βαθμιας εκπαιδευσης , αλλα και απο την θεληση των γονιων να σπρωχνουν τα παιδια τους να προχωρουν σε σπουδες, ανωτερες των δικων τους. Για να μη μιλησω για τις ουρες αναμονης, οταν βγαινει καποιο νεο κινητο μαρκας “δαγκωμενο μηλο”. Εντοπιζω το προβλημα στα εξης:
  – Οσον αφορα στην παιδεια, ειναι προβληματικη η συνδεση της με την πραξη (αγορα εργασιας). Επισης δεν προαγεται αρκετα (ως τωρα ) η συστηματικη εργασια μεσα σε ομαδα, οπως στα Αγγλοσαξονικα πανεπιστημια.
  – Οσον αφορα στο Κρατος, θεωρω οτι υπαρχουν λανθασμενες (ή και καθολου) προτεραιοτητες αναπτυξης. Η κυρια κρατικη προτεραιοτητα ειναι η διατηρηση (= συντηρηση) των παλαιων δομων διοικησης και φυσικα των υφισταμενων θεσεων εργασιας , ασχετως εαν δεν υπαρχει πλεον σοβαρο αντικειμενο εργασιας για αυτες… Συγχρονως, υπαρχει ελλειψη επιθυμιας στο δημοσιο τομεα για σκληροτερη (απο την ελαχιστη απαιτουμενη) δουλεια , σε μια εποχη που απαιτουνται τα μεγιστα απο τους πολλους, μπας και αρχισει κατι να κινηται…
  -Οσον αφορα στην κοινωνια μας, εχω αρχισει να πειθομαι οτι ειναι βαθια συντηρητικη σε πολλα ζητηματα – ειδικα οσον αφορα την κοινωνικη προοδο . Για εμενα πχ. ειναι σοβαροτατη κοινωνικη προοδος η τηρηση του ΚΟΚ μεσα στην πολη ή το να μην πετας στην ανακυκλωση οργανικα σκουπιδια , καταστρεφοντας ΚΑΙ την προσπαθεια των αλλων να ανακυκλωσουν. Ή μηπως δεν ειναι ταμπου να μιλας για οπλικα συστηματα και την τεχνολογια τους σε σχολες? Ποσο μαλλον να τα σχεδιαζεις , π.χ. οπως οι Τουρκοι. Εμεις ειμαστε με την Ειρηνη (οπως και η Σουηδια και η Φινλανδια…) και θα λυσουμε τις διαφορες μας με λουλουδια.
  Επισης με την “οικονομικη” χρεωκοπια της Ελλαδας, αποδειχτηκε οτι το εκλογικο σωμα αγεται και φερεται απο τους ιδιους σχεδον δημοσκοπους και λαικιστες που μας εφθασαν ως εδω.
  Με λιγα λογια, πιστευω υπαρχει θέληση για πρόοδο , αλλα απο τον καθενα μας ξεχωριστα και οχι ως συνολο…

  1. Μανώλη αυτά που έγραψες μ’εβαλαν σε σκέψεις, σ’ ευχαριστώ είναι καλό μερικές φορές να σκεφτόμαστε.

   Δυστυχώς στη “σύγχρονη” Ελλάδα γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να αποκοπεί ο δεσμός των ΕΔ με την κοινωνία, αυτό δεν συμβαινει μόνο με τις ΕΔ αλλά και με πολλά άλλα κομμάτια του κοινωνικού ιστού.
   Άποψη μου ειναι πως όλα αυτά ξεκινούν (όπως πολύ ορθά έγραψες) από την έλλειψη παιδείας, και σε αυτό ευθύνονται όλοι όσοι συμμετέχουν άμεσα και έμμεσα στην εθνική παιδεία, από γονείς, καθηγητές μέχρι και την πολιτεία, αφήνω απέξω τους μαθητές γιατί αυτοί ειναι οι τελευταίοι που μπορούμε να κατηγορήσουμε.
   Πρόσφατο παράδειγμα τα επεισόδια στα ΤΕΙ της Πάτρας. Όπως έστρωασαν οι καθηγητές …θα κοιμηθούν, το αρνητικό σε όλη την υπόθεση ειναι ότι δημιουργούνται γενιές πτυχιούχων “αγράμματων” νεοελλήνων χωρίς πραγματική ελληνική παιδεία, άραγε πως να μιλήσεις για την Ελλάδα σε αυτούς τους μαθητές;

   1. Καιρος ηταν να δουμε και επιχειρησιακο το ΜΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ απο την Πολεμική Αεροπορία μας. Ενα μεγαλο μπραβο στην ομαδα που τα καταφερε με λιγα μεσα, πολυ αγαπη και μερακι. Γενικα τα ΜΕΑ αρχιζουν και περνουν την αξια που πρεπει και στις ΕΕΔ. Ειναι πλεον απαραιτητα εαν θελουμε να συνεχισουμε ως συγχρονος στρατος. Ελπιζω να γινουν αναλογες ενεργειες και απο τον ΕΣ και το ΠΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.