Ουκρανία: Παρουσιάστηκε η εξέλιξη του υπερηχητικού πυραύλου “Αστραπή”

©Reuben Johnson | Μοντέλο του ουκρανικού υπερηχητικού αεροπορικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Bliskavka παρουσιάστηκε στην έκθεση Arms and Security 2019

Το γραφείο μελετών Γιούζναγε παρουσίασε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο στον νέο ουκρανικό πύραυλο αέρος-επιφανείας (ASM) με την ονομασία “Αστραπή” (Bliskavka). Ο πύραυλος σχεδιάστηκε ώστε να υπερβαίνει τις επιδόσεις του ρωσικού Kh-31.

Το ουκρανικό γραφείο μελετών Γιουζνάϊ παρουσίασε την επόμενη φάση του προγράμματος για την εξέλιξη του υπερηχητικού πυραύλου αέρος-επιφανείας (ASM) μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία “Αστραπή” (Bliskavka).

Το γραφείο παρουσίασε το πρόγραμμα στην ουκρανική αμυντική έκθεση “Arms and Security 2019, που έλαβε χωρά στο Κίεβο από 8 ώς 11 Οκτωβρίου.

Ο Bliskavka θα είναι στην ίδια κατηγορία επιδόσεων με τον ρωσικής κατασκευής Kh-31, όπως δήλωσε το Jane’s ένας από τους σχεδιαστές του προγράμματος, άλλα θα είναι ελαφρώς ταχύτερος από την ανωτάτη ταχύτητα των 3,5 Mach των ρωσικών πυραύλων και θα έχει μεγαλύτερο βεληνεκές.

Όπως ο Kh-31, ο Bliskavka, θα κατασκευαστεί με τρεις διαφορετικούς ανιχνευτές (seekers): Έναν ανιχνευτή ενεργής αυτοκατεύθυνσης, έναν ηλεκτροοπτικό ανιχνευτή και έναν παθητικό ανιχνευτή κατεύθυνσης στην ακτινοβολία του στόχου (anti-radiation) για αποστολές καταστολής εχθρικών αεραμυνών (SEAD).

©Reuben Johnson | Μοντέλο του ουκρανικού υπερηχητικού αεροπορικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Bliskavka παρουσιάστηκε στην έκθεση Arms and Security 2019

Reuben F Johnson

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

28 Απαντήσεις

 1. Σε πιο μαχητικό θα φορτώσουν αυτό το όπλο, μήπως στα ρωσικά Su-27 και Mig-29, η θα το πιστοποιήσουν οι νέοι τους φίλοι φίλοι αμερικάνοι στα αμερικάνικα μαχητικά που σκέπτονται να τους πουλήσουν; 🤔😉

  How Ukraine’s Air Force Is Pushing Hard to Modernize (And There Is a Big Reason)

  https://nationalinterest.org/blog/buzz/how-ukraines-air-force-pushing-hard-modernize-and-there-big-reason-33977

  Next Up For U.S. Weapons Supplies To Ukraine? Possibly Surface-To-Air Missiles

  Since 2014, Ukraine has received more than $3 billion in total support, including security and nonsecurity assistance, from the United States.

  https://www.rferl.org/a/ukraine-us-missiles-russia/29994114.html

  Ukraine’s Air Force rebuilds amid war

  [https://www.kyivpost.com/ukraine-politics/ukraines-air-force-rebuilds-amid-war.html]

  1. (1) MIG ? Su ? Και γιατί όχι ?
   (2) Μπορούν να τα φορτώουν ακόμα και στα ελικόπτερα.
   (3) ακόμα και στα ντρόνε

   (4) ακόμα και στα ντρόνε εδάφους ! ! ! – πχ. έχουν πολύ στενή συνεργασία με Μesko και PIAP. Και το κλίμα είναι (αμοιβαίως) πολύ καλό.

   (5) και να τα προσφέρουν στους χρήστες των ΜΙG και των Su στο εξωτερικό. Άλλωστε με πάρα πολλά όπλα το κάνουν.

  2. Μόλις διάβαζα το how-ukraines-air-force-pushing-hard-modernize-and-there-big-reason
   μέσα βρήκα και quote¨

   In four months, the Ukrainian Air Force lost ten helicopters, seven fighters, and attack jets and three transports to Igla man-portable SAMs, Buk medium-range missiles, flak cannons, and even air-to-air missiles reportedly fired by Russian MiG-29s…

   και θυμήθηκα πως στην Γεωργία, μέσα σε ελάχιστες ημέρες και μόνο από τα 11 σετ «Grom» manpads, χτυπήθηκαν 9 ρωσικά εναέρια μέσα. Εν διάρκεια ολίγων ημερών ! Και οι Ρώσοι αποφάσισαν να μην πετάνε πια κάτω από 5.000m Συνολικός Γεωργιανοί χρησιμοποιούσαν μόνο 13 «Grom». Από τα οποία, 2 σετ χρησιμοποιούσαν με λάθος τρόπο. Κάποια καταστράφηκαν στην μάχη.

   Και μετά ρώσικος στρατός έφτασε στης Γεωργιανές αποθήκες (τι ηλίθιο εκ μέρους των Γεωργιανών !) και ανενόχλητος πήρε αρκετά άλλα από τα συνολικός 100 τεμ “Grom”.
   Έτσι, μετά, σε όλα τα άλλα Grom (και των άλλων χωρών), Πολωνοί άλλαξαν κυκλώματα επικοινωνίας. Και μετά την ανάλυση χρήσης στην Γεωργία έφτιαξαν και το επόμενο μοντέλο, to «Piorun”, το οποίο δεν αστοχούσε ακόμα ποτέ, και «πιάνει» από μικρά drone, έως τα cruise.

   Μόλις τώρα, το Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε και σετ 2 Piorun, πάνω σε ένα ρομπότ και με αυτόματη εκτόξευση. Το ινστιτούτο PIAP και το συνεργαζόμενο εργοστάσιο Mesko Telesystem λένε τώρα, πώς το σετ, με μικρές μόνο αλλαγές, τεριάζει και τα Spike ATGM. Μα δεν υπάρχει οικονομική συνεννόηση με Rafael. Παρά που τα Spike είναι made in Poland, by Mesko.

   Κάποιος εδώ ενδιαφέρετε για αυτά ???

   1. Λίγο άσχετο:

    Είναι ασαφές του ποιες ακριβώς ήταν οι Ρωσικές απώλειες στην Γεωργία το 2008.

    -Επίσημες ρωσικές πηγές αναφέρουν την απώλεια 4 αεροσκαφών(1 Tu-22, 1 Su-24MR και 2 SU-25)

    -Ανεπίσημες ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

    -Αμερικανικές πηγές μιλάνε για 10 αεροσκάφη

    -Και τέλος Γεωργιανές πηγές υποστηρίζουν την κατάρριψη συνολικά 21 αεροσκαφών.

    Έχει κάποιος επιπλέον στοιχεία;

   2. @Kon Tim re: ρωσικές απόλιες στην Γεωργία.

    100% γνωρίζουμε για 9 περιπτώσεις ιπταμένων, επανδρωμένων μέσων, αποκλεισμένων από τη μάχη, με τα «Grom». Μα μπορεί πως κάποιο από αυτά προσγειώθηκε και μετά επισκευάστηκε. Και έτσι οι Ρώσοι δεν το εννοούν «απολεσθέν».

    Ανεπίσημα λέγετε για 12 περιπτώσεις συνολικός. Από οποίες 9 ήταν από τα Grom, και τρις υπόλοιπες από ρώσικα πυρά μπρος ρωσικά αεροπλάνα η ελικόπτερα.

    =====================================
    Η πώληση των Grom έγινε έκτακτος.
    Την αποφάσισε ο απολεσθέν Lech Kaczyński,
    ο τότε Πρόεδρος Δημοκρατίας της PL.

    Δεν υπήρχε χρόνος για παραγωγή καινούργιων manpads.
    Ο Πρόεδρος απλά διέταξε να τα βγάλουν οι φρουροί από αποθήκες περίπτωσης πολέμου. Να τα φορτώσουν στο επίσημο, επιβατικό αεροπλάνο του και να απογειωθεί το αεροπλάνο για την Γεωργία.

    Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι και προϊστάμενος ενόπλων δυνάμεων, μα πάντα ήταν μόνο τιμητικός τίτλος. Αυτός τα άλλαξε.
    Και μετά και σκοτώθηκε πάνω σε αυτό το αεροπλάνο, τον Απρίλιο 2010, επίσημα ταξιδεύοντας στο Κατίν.

 2. Καλά ας σταθεροποιήσουν πρώτα τα πυροβόλα στα «υπερσύγχρονα» t84 oplot και μετά πάνε και για υπερηχητικους πυραύλους.

  1. Το αντίθετο. Ουκρανία, με παρόμοιο πληθυσμό, έχει μόνο 1/3 εάν όχι 1/4 του πολωνικού ΑΕΠ. Και ένα μοντέρνο τάνκ θα ήταν της τάξης των 15-20 εκ. USD, το ένα !

   Ενώ ένα πολύ καλώ ATGM Ουκρανοί παράγουν με δικό τους κόστος της τάξης 200 χιλ. USD. Η ακόμα πιο φθηνό.

   Έχοντας στης αποθήκες ακόμα χιλιάδες παλιότερα τανκ, όπως και ο αντίπαλος τους. Πιο θα ήταν το πιο intelligent να κάνουν με τα ολίγα χρήματα τους ?

   ===============================
   By the way… – Πολωνοί υπολογίζουν πως το ένα, μοντέρνο ΜΒΤ θα τους κόστιζε όσο θα τους κοστίζουν τα 70 ΑTGM της τοπ τεχνολογίας και το τελευταίο σχέδιο… τα οποία μάλλον, μάλλον θα αγοράσουν ήδη απο την MBDA, προς πλήρης παραγωγή (100%). Μέχρι πρόσφατα είχαν εν παραγωγή τα Spike, μα όχι πλήρες παραγωγή και παραγωγή για την διεθνές αλυσίδα της ΜΒDA . Και παρεξηγήσεις με Rafael για ανακατασκευές. Και μόλις έδειξαν και ένα δικό τους ATGM με παραμέτρους του Spike LR, το οποίο μπορούν να παράγουν.

  2. Ίσως να φτιάξουν και ουκρανικά διαστημόπλοια, αν πάρουν ακόμα μερικά δις $ οικονομική υποστήριξη από Αμερική.

   1. Μα Ουκρανία έφτιαχνε της διαστημικές ρουκέτες. Και της ρουκέτες και τα εργοστάσια. Και από όλα αυτά υποχώρησε με αντάλλαγμα εγγυήσεις της εδαφικής ακεραιότητας. Της οποίες υπέγραψε και η Ρωσία. Οι Πολωνοί τα ξέρουν πάρα πολύ καλά τι αξίζουν ρωσικές εγγυήσεις μα αυτοί απλά τους πίστεψαν. Και τώρα έχουν… το αναμενόμενο.

   2. Budapest Memorandum on Security Assurances

    … and in effect abandoning its nuclear arsenal to Russia, that they would:

    Respect Belarusian, Kazakh and Ukrainian independence and sovereignty and the existing borders.

    Refrain from the threat or use of force against Belarus, Kazakhstan and Ukraine.

    Refrain from using economic pressure on Belarus, Kazakhstan and Ukraine in order to influence its politics.

    και το αποτέλεσμα ?
    Χα χα χα χα χα χα χα !
    To αναμενόμενο με την Ρωσία !
    Από πολλές αιώνες το ίδιο !

   3. Κάποτε ήταν να φτιαξουν και hyperloop. Μάλλον είχε την κατάληξη όπως διάφορα άλλα πρότζεκτ τους. Τα λεφτά έκαναν φτερά και αντί για hyperloop αγόρασαν μεταχειρισμένες μαρσρουτκες.

    1. @Konstantinos

     Απο ένα υπερσύγχρονο έργο/πρότζεκτ Μμμ στα παραδοσιακά λαοκούβαλα, φοβερόι, συνεπείς και προοδευτικοί οι άνθρωποι.

   4. @Κονσταντίνος. re: hyperloop

    Δεν ήταν ιδέα, ούτε σχέδια της Ουκρανίας. Κοιτάξτε εδώ
    https://www.hyperpoland.com/en/

    Ήρθαν Americans, να τους πληρώσουμε εμείς τα σχέδια τους.

    Μα έτσι ήταν και με την Ε.Ο.Κ.
    Μας ήθελε να φορτωθούμε με τα τρένα υπερταχυτήτων, σε ειδικές πανάκριβες ράγες…
    Πάρις – Μόσχα σε λίγες ώρες…

    Και μετά να μείνουμε μόνοι μας με τα ελλείμματα, και με τα, για 50 χρόνια, τα ανταλλακτικά να πληρώνουμε στα γαλλικά, γερμανικά ή ιταλικά εργοστάσια.

    ==============================
    Μα ότι γράφετε, νομίζετε για την Ουκρανία, τα βρίσκω σαν σε ένα στραβό καθρέπτη.
    Μακριά από την πραγματικότητα.

  3. «…ας σταθεροποιήσουν πρώτα τα πυροβόλα στα «υπερσύγχρονα» t84 oplot…» – είναι αποκλειστικά θέμα χρημάτων. Τα λέω επειδή ακριβός το ίδιο θέμα είχαμε στην Πολωνία με τα σοβιετικά μοντέλα. Εργοστάσιο Bumar Łabędy απέδειξε πως δεν έχει παραμικρό πρόβλημα να το φτιάξει, μα η τιμές… δεν συμφέρουν. Επειδή όλα τα ΜΒΤ της οικογένειας Τ-72… Τ-90 έχουν τους ίδιους περιορισμούς και δεν θα γίνουν της Α’ τάξης ποτέ πια. Δηλαδή δεν είναι όπως πχ το Λεο 2Α4 που το μετατρέπεις και στο 2Α7+… Μόνο που όλοι έχουμε στης αποθήκες τα Τ-… To Uralvagonzavod είναι ένα φτηνό εργοστάσιο, έχει πάρα πολλές παραγγελίες – μεγάλες σειρές – και έτσι τους συμφέρει κάτι που εμάς δεν συμφέρει πια.

  4. «Καλά ας σταθεροποιήσουν πρώτα τα πυροβόλα στα «υπερσύγχρονα» t84 oplot και μετά πάνε και για υπερηχητικους πυραύλους.»

   Μα τι κακιες ειναι αυτες, Σαββατοβραδο ειναι (με φεγγαρι κιολας) πεστε κατι πιο γλυκο.

   1. By the way… – αποστάσεις βολής, άμεση ορατότητα για πυροβόλο, στην Κεντρική Ευρώπη, σπάνια φτάνουν το 1,5 km. Ενώ τα ATGM, τα σημερινά, μοντέρνα, ουκρανικά, θα είναι των 5…8 χιλιομέτρων. NLOS σε συνεργασία με drone. Και πολλά ATGM μπορείς να αποκτήσεις σε τιμή σωστής μετατροπής του ενός μόνο ΜΒΤ.

    Όταν τα οικονομικά σου δεν επαρκούν και για τα δύο μαζί ?
    Ενώ έχεις χιλιάδες παλιά ΜΒΤ στην αποθήκη σου ?
    – Τι θα έκανες ?

    είναι πολυσυζητημένα θέματα στα πολωνικά φόρα.

   2. Πάντως μια ο νεπτουν μια αυτός αυτόν τον κακόμοιρο το kh31 τον έχουν ξεζουμισει. Σε λίγο φουρνάκι μικροκυμάτων θα βγάλουν βασισμένο στον kh31.

 3. @dimitris/ PL

  Ευχαριστώ για την απάντηση.

  Αν μόνο τα Grom προκάλεσαν τόσες απώλειες στην Ρωσική πλευρά, τότε μάλλον ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών κάθε τύπου που έχασαν οι Ρώσοι, κλίνει προς την πλευρά των γεωργιανών ισχυρισμών.

  Άλλωστε είναι εξαιρετικά σύνηθες οι ανά τον κόσμο στρατιωτικοί οργανισμοί να αποκρύπτουν τις πραγματικές τους απώλειες σε πολεμικές επιχειρήσεις και συνήθως επικρατεί η άποψη αυτού που διαθέτει ισχυρότερο προπαγανδιστικό μηχανισμό.

  1. Μάλλον όχι γεωργιανή εκδοχή. Μπορεί κάτι το ενδιάμεσο μεταξύ νούμερων πολωνικών και ρωσικών.

   Λέγεται στους κύκλους του εργοστάσιου Μέσκο, και του στρατού – πάντα μη επισήμως – πως κανένα άλλο γεωργιανό όπλο δεν κατέρριψε τίποτα. Επειδή όλα ήταν πρώην σοβιετικά και οι Ρώσοι γνώριζαν τρόπους…

   Επίσης ότι GROM αποδείχτηκε ανεπαρκής καταστροφικής δύναμης.
   Είναι ένα μικρό manpad και δρα μόνο hit to kill.

   Όλα τα ρωσικά μέσα, τα οποία πέτυχε, αποσύρθηκαν από την μάχη, που Πολωνοί το θεωρούσαν στόχος accomplished. Mα κάποια από τα χτυπημένα ρωσικά μπορεί να μην ήταν θανάσιμα κατεστραμμένα.

   Μπορεί να μην συμφωνείτε μα Πολωνοί δεν το θεωρούν μειονέκτημα, ακόμα και το νιώθουν σωστό, να μην σκοτωθούν όλα τα μέλη του πληρώματος του εχθρού. Πολωνοί, σχεδόν όλοι… είναι κάπως… πιο μαλακοί σε αυτό το θέμα, από τους άλλους στρατιωτικούς. Ακόμα και στο Αφγανιστάν μόνο οι Πολωνοί, όταν επέστρεψαν στην χώρα, πέρασαν και δικαστήρια για «τυχών εγκληματική δράση κατά των αμάχων» – από μια βολή όλμου.

   Έτσι ο πόλεμος στην Γεωργία το απέδειξε αναμφίβολα πως χρειάζεται manpad πιο σκληρό.
   Έτσι το επόμενο μοντέλο, το Piorun, περιέχει πιο δυνατό εκρηκτικό. Και με θραύσματα.
   Και δεν δρα μόνο hit to kill.

   1. Ότι και ήταν, ο στόχος των σχεδιαστών του Grom ήταν να μην αφήνονται τα εχθρικά μέσα κάτω των 3,5 χιλιάδων μέτρον. Το νούμερο 3,5 οι Ρώσοι δεν το ήξεραν. Και έτσι, μετά από λίγες μέρες, δόθηκε διαταγή στα ρωσικά μέσα, να μην κατεβαίνουν κάτω από 5 χιλιάδες μέτρα. Και οι πιλότοι προτήμουσαν τα 6.000 :).

    Το Piorun σήμερα… σήμερα… φτάνει βέβαια πιο ψηλά και μακριά από το Grom. Μα η κεφάλα του είναι έτοιμη να φτάσει ακόμα και 12,500 μ… (είναι θέμα χρόνου, υλικού ψύξης για τον processor’α). Δεν θα μπόρεσε να είναι ένα manpad τότε… εδώ τελειώνουν τα μη απόρρητα για την βιομηχανία PL, Ναι, υπάρχουν διάφορες δόκιμες, μάλλον με άλλα υλικά. 100 χλμ κάθετος επάνω έφτανε το πολωνικό «Meteor» κάπου το 1963-1974. Ρώσοι τα απαγόρευσαν τότε. Μια ήμι-αποικία ήμασταν.

  1. Στα χνάρια των γερμανικών V2… V4.

   Εσείς μάλλον έχετε ακούσει για τα V1 και V2 ?
   Μα υπήρχαν και επόμενα, σε δόκιμες V4
   Το χώρο των δοκίμων αμέσως πήρε ο Κόκκινος Στρατός,
   το άφησε το χώρο τα χρόνια 60…
   μπήκαν Πολωνοί. Μα οι Πολωνοί έχουν ήδη και αποκωδικοποιήσει τα πάντα στα V2… o profesor Henryk Groszkowski… και τα έστειλαν στο Λονδίνο τότε… σώζοντας έτσι τους συμμάχους από μεγάλα προβλήματα.
   Άρα και άρχισαν να κάνουν δικές τους δόκιμες με γερμανική τεχνολογία.
   Σοβιέτοι τις σταμάτησαν όταν η ρουκέτα Meteor έφτασε στα 100 χλμ ψιλά.
   Εδώ το μουσείο… πρώτα των χιτλερικών, μετά ρωσικών, και μετά πολωνικών εκτοξευτήρων, με οriginal έκθεση
   https://pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Wyrzutni_Rakiet_w_R%C4%85bce

   To 2014, για προφανούς λόγους, Πολωνοί επέστρεψαν στην ιδέα.
   Με τα πιο καλά καθαρισμένα, από τα γερμανικά 1941-45, πολύ φτηνά υλικά (H2 O2) άρα και με χαμηλό το κόστος δοκιμών, στέλνουν μια ρουκέτα μετά την άλλη. Έφτασαν ταχύτητα 4Μ. Δεν φτάνει βέβαια για τα hypersonic gliders… μα σε λίγο φτάνει για τα MIG- και Su-

   Όχι, δεν σκοπεύουν να παράγουν δικές τους τέτοιες missiles.
   Θέλουν μέρος της πίτας παραγωγής των Patriot και των ΜΒDA, μερικών μοντέλων.
   ψειρίσματα θέλουν τους όρους, πως θα τους δοθεί η τεχνογνωσία και μέρος της πίτας, μα θα σταματήσουν δικές τους έρευνες μόνοι τους, δηλαδή χωρίς να τις κάνουν μαζί με σύμμαχο. Κάποια 2 συμφωνητικά παραγωγής έχουν ήδη συνάψει με MBDA, δεν λέγεται πια.

   Ο Raytheon χτίζει offset, στην Zielonka, κοντά στην Βαρσοβία, ένα complete lab για σέρβις Patriot 3MSE και για τα NSM. Με τμήμα για έρευνα καινούργιων missiles. Έτοιμο θα είναι το 2022.

   Εσείς να περιμένετε τα νέα Patriot να έχουν πολωνικά propulsion module. Όπως ήδη έχουν επικοινωνίες.

   Και όλα αυτά, ως αποτέλεσμα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
   Αλλαγές οικονομικών αξίων και στόχων για δεκάδες χρόνια.

 4. «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES ( 85 ολοκληρες!-κουραγιο Φαιδων άλλες 15 εμειναν για το βραβειο)
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  .
  .
  .

  JET BLAST

  https://theaviationist.com/2019/10/17/watch-this-ground-crews-tumble-in-ukrainian-air-force-su-27-flanker-jet-blast-at-kleine-brogel-air-base/

 5. View post on imgur.com

  Φανταστικη συνεντευξη με εναν βραβευμενο AΡΧΙΤΣΟΠΑΝΗ

  -Γεια σας κυριε Φαιδων
  -Γεια και σε εσας
  -Καταρχην θα πρεπει να σας ευχαριστησουμε, δεν εχουμε την τιμη να μιλαμε συχνα με εναν ΤΣΟΠΑΝΗ
  -Συγνωμη, θα ηθελα να με προσφωνειται ΑΡΧΙΤΣΟΠΑΝΗ
  -Οπως θελετε, ειναι αληθεια οτι συνεχιζεται την οικογενειακη παραδοση;
  -Ναι , και ο παππους μου και ο πατερας μου ηταν ΤΣΟΠΑΝΑΡΑΙΟΙ, οποτε ηταν φυσιολογικο να τους ακολουθησει και ο μικρος Φαιδωνας
  -Πειτε μας , ποσο δυσκολη ειναι η ζωη του ΑΡΧΙΤΣΟΠΑΝΗ
  – Για να πω την αληθεια η ζωη του ΑΡΧΙΤΣΟΠΑΝΗ ειναι Γολγοθας, θελει καθαρο μυαλο, εμπειρια, ικανοτητα επιβολης στα GIDIA κλπ.
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  Ενας ιπταμενος στοχος БЛА ВР-3 «Рейс» που δεν χτυπηθηκε, ανοιξε το αλεξιπτωτο του και προσγειωθηκε με ασφαλεια στις προσφατες αντιαεροπορικες βολες που εκανε η Ουκρανια.
  Η ανακοινωση του υπουργειου ηταν οτι ολοι οι στοχοι χτυπηθηκαν , η φωτο ομως τους διαψευδει.

  https://diana-mihailova.livejournal.com/4089677.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.