Σερβία: Το αναβαθμισμένο Praga VS35 υποβάλλεται σε δοκιμές

©Srboauto | Το αναβαθμισμένο Praga VS35, με τον τετράθυρο προστατευμένο θάλαμο πληρώματος.

Η σερβική εταιρεία Srboauto ανέπτυξε το αναβαθμισμένο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο (SPAAG) Praga VS35 M19, το οποίο πρόσφατα ολοκλήρωσε τις δοκιμές κατασκευαστή.

Το V3S5 της Srboauto δέχθηκε 72 βελτιώσεις, πολλές εξ αυτών μικρές, ώστε να επεκταθεί η επιχειρησιακή ζωή του αρχικού οχήματος VS3 και να ανταποκρίνεται στα νατοϊκά πρότυπα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η αναβάθμιση αναπτύχθηκε ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Μίλα Μπανιατς, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα προώθησης πωλήσεων, δήλωσε η εταιρεία αναμένει “σύμβαση παραγωγής μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών του πρωτοτύπου”.

Ο πρώην Λαϊκός Γιουγκοσλαβικός Στρατός (JNA) αγόρασε σημαντικό αριθμό τότε-τσεχοσλοβακικής κατασκευής δίδυμα SPAAG 30 χλστ M53/59 που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στον ρόλο επίγειων άμεσων πυρών υποστήριξης. Η αρχική πλατφόρμα βασίζεται στο 6Χ6 αμάξωμα φορτηγού παντός εδάφους 3000 κιλών Praga V3S, το οποίο εισήλθε πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1952.

Τοποθετημένος στο πίσω μέρος της παλιάς πλατφόρμας λειτουργεί μηχανοκίνητα πύργος οπλισμένος με δύο πυροβόλα (που λειτουργούν με την δύναμη των αερίων), τα οποία βάλλουν πυρομαχικά 30Χ210 χλστ που κατασκευάζονται ακόμα στην Σερβία. Κάθε πυροβόλο τροφοδοτείται με 50 βλήματα έτοιμα προς χρήση με έναν κάθετο γεμιστήρα. Η περιστροφή του πύργου είναι μηχανοκίνητη κατά 360 μοίρες, με την ανύψωση του πυροβόλου να είναι επίσης μηχανοκίνητη από -10º εως 85º.

Εξωτερικά, η πιο σημαντική βελτίωση στο νέο VS35 είναι η αντικατάσταση του αρχικού δίθυρου προστατευόμενου θαλάμου πληρώματος με έναν τετράθυρο θάλαμο που είναι πλήρως θωρακισμένος στο επίπεδο 2 της νατοϊκής συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569. Ο πλήρως περίκλειστος θάλαμος είναι εξοπλισμένος με αλεξίσφαιρα/αλεξίθραυσμα τζάμια μπροστά και στις πλευρές. στο θάλαμο πληρώματος έχει εγκατασταθεί ένας θερμαντήρας Ebersspreher 8kW.

Το αναβαθμισμένο εμπρόσθιο συγκρότημα ισχύος περιλαμβάνει τον πετρελαιοκίνητο κινητήρα FAMOS FF103A που αποδίδει 145 ίππους με νέο σύστημα ψύξης συζευγμένο με μια χειροκίνητη μετάδοση ισχύος Tatra με πέντε σχέσεις εμπροσθοπορείας και μια σχέση οπισθοπορείας και ένα κιβώτιο μετάδοσης δύο σχέσεων. Αυτό παρέχει βελτιωμένη ανωτάτη ταχύτητα και βελτιωμένο λόγος ισχύος προς βάρος.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.