Το βελτιωμένο σκοπευτικό Sodema θα εγκατασταθεί στα άρματα T-90

Το βελτιωμένο σκοπευτικό που αναπτύχθηκε για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-3 θα εγκατασταθεί πάνω στα άρματα μάχης T-90, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Ποπώφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας συμμετοχών Schwabe και αναπληρωτής διευθυντής ανάπτυξης καινοτομιών και έρευνας και εξέλιξης.

«Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε το σκοπευτικό [Sodema] για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων Τ-90» δήλωσε.

Ο Ποπώφ πρόσθεσε ότι εκτός από το BMP-3 το σκοπευτικό θα εγκατασταθεί στα ρωσικής κατασκευής ελαφριά τεθωρακισμένα. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ξένων χωρών στο πλαίσιο στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας.

Ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία της εγκατάστασης του νέου σκοπευτικού πάνω στα τεθωρακισμένα οχήματα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών εκσυγχρονισμού θα διαρκέσει από δύο έως έξι μήνες.

Η μαζική παραγωγή των σκοπευτικών Sodema έχει ήδη ξεκινήσει. Τα σκοπευτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα μαζί με άλλα συστήματα και εξοπλισμούς: Το μοναδικό πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει πρώτα είναι να πραγματοποιηθούν κάποιες ρυθμίσεις στο σκοπευτικό.

Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

  1. Διάβασα το άρθρο, και το link σας και το συγκρίνω με τα technical data του πολωνικού, σημερινού σετ PCT-72 για τα Τ-72 και για τα Λεοπαρντ 2 PL. Λιπών, το πολωνικό εργοστάσιο PCO αναφέρει με πιο στάνταρ έγιναν μετρήσεις (ΝΑΤΟ standard target 2,3m x 2,3m, τη νύχτα ορατότητα passive 5000++ m /αναγνώριση από 2500+ m) ενώ το ρωσικό εργοστάσιο δεν λέει τίποτα για τa standard target, με τα οποία αναφέρει πως έπιασε τα 3000+ μέτρα για αναγνώριση. Άρα όπως και όλο το άρθρο εδώ, έτσι και ο σύνδεσμος, ακόμα και με την προϋπόθεση πως οι Ρώσοι λένε μόνο την σκέτη, μη ωραιοποιημένη αλήθεια, δεν λένε τα απαραίτητα για να κρίνουμε την ποιότητα. Δηλαδή να συγκρίνουμε με συσκευές χωρών ΝΑΤΟ.

   1. Καλημέρα

    Δυστυχώς αν δεν τα βάλεις δίπλα δίπλα στις ίδιες συνθήκες (και με το ίδιο καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα) δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα.

    Στην Κύπρο αν θυμάμαι καλά προσπαθήσαμε να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των σκοπευτικών των ΑΜΧ-30Β2, ΜΟΛΦ και Τ-80 σε ασκήσεις όπου ο ένας τύπος άρματος έκανε επίθεση και ο άλλος αμυνόταν υπό κάλυψη κτλ αλλά δεν θυμάμαι αποτελέσματα πέραν της ανάγκης αναβάθμισης των νυκτερινών σκοπευτικών του Τ-80, εξ’ ου και η προσθήκη της Κατερίνας (Catherine FC) που πραγματικά έδωσε δυνατότητα νυκτερινού αγώνα στα Τ-80.

    Ας μην ξεχνάμε επίσης τις καιρικές συνθήκες που παίζουν και αυτές το ρόλο τους.

   2. @kakaouskia – για της έξω συνθήκες… – διαβάζω για το PCT-72 – μάλλον αφορά και τα άλλα της ίδιας γενιάς – πως η συνθήκες π.χ. φυσικής ομίχλης η τυπικών φυσικών καπνών δεν εμποδίζουν πια την όραση μοντέρνων θερμικών καμερών. Και τώρα… το PCT-72 θα λάβει βραβείο στην έκθεση MSPO (Πολωνία, τώρα) χωρίς να το διευκρινίσουν οι κριτές με τι ανταγωνισμό στην τάξη του το έχουν συγκρίνει 🙂 Θα έλεγα… χα χα χα… Μάλλον είναι ο τρόπος να πληρώσουν λεφτά εκτός των αρχών ανταγωνισμού της ΕΟΚ. Οι Ρωσοι τουλάχιστον δε έχουν τέτοια νομικά εμπόδια χρηματοδότησης.

   3. Εσείς θέτετε θέμα σύγκρισης, εγώ ανέφερα μόνο μια σύντομη περιγραφή(όπως έγραψα και έπανω), στην οποία περιορίζομαι αφού δεν με απασχολεί και το πολωνικό σύστημα γενικά.

    Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό(ούτε το νόημα της παρέμβασης) σας με την παραπάνω επίσημη περιγραφή της εταιρίας.

    Αν θέλετε λοιπόν να προωθήσετε το συγκεκριμένο που αναφέρατε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλους και όχι σε εμένα.

   4. Μα φυσικά έχει ενδιαφέρων και όχι μόνο για μένα σε ποιο επίπεδο είναι οι Ρώσοι μηχανική και βιομηχανία τους. Και αυτό το κρίνουμε συγκρίνοντας συστήματα της ίδιας γενιάς, σχεδόν της ίδιας στιγμής.

    1. Επειδή έχει για εσάς ενδιαφέρον δεν σημαίνει ότι πρέπει να απασχολεί και εμένα το συγκεκριμένο. Για ένα ευρωπαϊκό η αμερικανικό άρμα που υπηρετεί στον ΕΣ ούτε η άλλως δεν έχει ενδιαφέρον, αφού υπάρχουν τα γνήσια εξαρτήματα/υποσυστήματα για αυτά τα συστήματα απο τις χώρες προέλευσης,
     οπότε δεν έχει νόημα να ασχολούμαι με προϊόντα της IAM.

   5. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν και συνεχίζουν να αγοράζουν πολωνικά όπλα, μαζί, σετ με οπτικά από το ίδιο εργοστάσιο PCO. Μάλλον αλλιώς καταλαβαίνουμε και την λέξη «γνήσια προϊόντα». Το ότι δεν τα γνωρίζετε εσείς δεν σημαίνει ότι δεν είναι γνήσια, ακόμα και top class. Εσείς… να μην απαντάτε τα post, ούτε να τα διαβάζετε αφού δεν σας ενδιαφέρουν. Ποιος είναι ο προβληματισμός σας ?

    1. Εσείς νοιώσατε την ανάγκη να απαντήσετε στο αρχικό μου σχόλιο(ίσως η προφανώς για να διαφημίζετε ένα πολωνικό προϊόν), οπότε δεν έχει νόημα αυτό που γράφετε(για να μη πω ότι προσπαθείτε να προκαλέσετε ως συνήθως, όταν απαντάτε απευθείας στα δικά μου σχόλια).

     Ειλικρινά δεν με απασχολούν τα πολωνικά προϊόντα, ακόμα και αν τα αγοράζει για πενταροδεκάρες η γείτονα χώρα(που είναι ένας λόγος επιπλέον να τα αποφεύγει η Ελλάδα). Προφανώς θέλετε να έχετε μια περίεργη αντίληψη, όσον αφορά την διαφοροποίηση των γνήσιων εξαρτημάτων/υποσυστημάτων απο τα υπόλοιπα, την οποία δεν συμμερίζομαι ούτε για πλάκα (όπως και οι εταιρίες που παράγουν τα ορίτζιναλ εξαρτήματα).

     Υ.Γ.

     Πάντως αν ενδιαφέρεστε για κορυφαία συστήματα για τον «πολωνικό στρατό», σας προτείνω τα ελληνικά Whispr της IDE για επικοινωνίες, όπως και τους εξαιρετικούς αισθητήρες της επίσης ελληνικής εταιρίας Theon Sensors, έτσι για να διαφημίσω και εγώ με την σειρά μου ένα «top class» σύστημα, και επειδή θέλει και η Ελλάδα να οικονομήσει χρήματα με προϊόντα εγχώριας σχεδίασης/παραγωγής(αυτό που δεν χρειάζεται πάντως, είναι άλλον έναν ξένο πεινασμένο προμηθευτή που θέλει να πουλήσει υλικό για σκληρό νόμισμα).
     Αν θέλετε λοιπόν να επικοινωνήσετε με τις συγκεκριμένες εταιρίες, ευχαρίστως να σας παραθέσω έναν σύνδεσμο.
     Όχι όμως να παίζουμε τα ίδια Παντελάκη τα ίδια Παντελή μου..
     Χαλαρώστε λοιπόν με τις απανωτές τρολλιές απέναντι μου, με τα υπέρ-συστήματα της πολωνικής ΙΑΜ.
     Πιστεύω ότι απάντησα ικανοποιητικά στο ερώτημα του «προβληματισμού μου» που θέσατε διαστρεβλώνοντας επανειλλημένα τα πράγματα(αφού εσείς εκφράσατε προβληματισμό με το ρωσικό σύστημα που παρουσιάζεται στο παρόν άρθρο, δεν συνέβει το αντίθετο).

   6. @Gun…
    Πραγματικά δεν ξέρω πολλά για την ιστοσελίδα σας, παρά που την διαβάζω ευχάριστος. Ούτε να ξέρω ποιος είστε εσείς κύριε. Τότε και δεν ξέρω γιατί μια ρωσική συσκευή για το πχ Τ-72 ή για το ΒΜΠ σας ενδιαφέρει πολύ και την θεωρείτε «γνήσια», και μια άλλη, από χώρες που και αυτές κατασκεύασαν τα ίδια άρματα μάχης – μη γνήσια ? Μα η Πολωνία είναι αυτή που εξάγει στην Ρωσία πάρα πολλά από επαγγελματικά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, ενώ η Ρωσία στην Πολωνία καταφέρνει να εξάγει μόνο πετρέλαια και φυσικό αέριο.

    Πχ. ο άλλος κύριος ανέφερε τα γερασμένα οπτικά του Τ-80. Η Ουκρανία αγόρασε 30 μοντέρνα σετ από το εργοστάσιο PCO. Και τώρα σε συνεργασία φτιάχνει δικά της.

    Και ο αμερικάνικός στρατός έχει αγοράσει για τρίτη συνεχόμενη φορά 40 τεμ πολωνικά manpads (δηλαδή συνολικός 120 σετ). Και οπωσδήποτε τα αγοράζουν γιατί προσπαθούν να κάνουν reverse engineering, να μάθουν γιατί είναι τόσο αποτελεσματικά.

    Άρα ειλικρινώς δεν σας κατάλαβα καλά. Λέτε πως σας ενδιαφέρει «μόνο ο ΕΣ» Τότε γιατί ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για τα ρώσικα προϊόντα ? Απαντήστε παρακαλώ. Συζητάμε εδώ, έτσι και μαθαίνουμε.

    Και άλλο – μα οπωσδήποτε θα αγοράζετε και εσείς πολλά πολωνικά, μόνο που δεν το ξέρετε. Πχ. θα πάρετε σε μερικά χρόνια τα Skyceptor για της συστοιχίες Patriot, μόλις θα τις αναβαθμίσετε. Και τα Skyceptor αυτά μάλλον θα είναι πολωνικά.
    Η θα πάρετε τα top των top Patriot PAC-3 MSE, τα οποία όμως μπορεί και να έχουν πολωνικό κινητήρα.
    Μα και τώρα η Αθήνα είναι γεμάτη με πολωνικά αυτοκίνητα, ψυγεία, πλυντήρια κλπ. Μόνο που δεν γνωρίζετε πως είναι πολωνικά. Ούτε να το γνωρίζετε, πως για διάφορες μάρκες τα παράγουν τα ίδια εργοστάσια.

    Γράφετε για συνάλλαγμα… μα μάλλον δεν γνωρίζετε, πως εκείνοι καν δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα ? Επειδή με περισσότερες σημαντικές βιομηχανικές χώρες Πολωνοί έχουν θετικό πρόσημο εξαγωγών – εισαγωγών.
    Όσων αφορά εμένα, είμαι ένας Πολωνός τεχνικός, ελληνικής καταγωγής, και μένω στην Ελλάδα. Σπούδασα ηλεκτρονικά, τώρα διανέμω πολωνικά επαγγελματικά προϊόντα ηλεκτρονικής, μα χωρίς σχέση με στρατό. Τα αμυντικά θέματα είναι για μένα ένα hobby.

   7. @Gun… – διαβάζω με περιέργεια:

    WiSPR is a rugged, field proven digital Software Defined Tactical Vehicle Intercom system. …. – άρα το πολωνικό αντίστοιχο του λέγεται FONET, της WB Electronics και αγοράστηκε από US Army, και τώρα βγαίνει σε πολλές χιλιάδες στην Αμερική. Πολλά προϊόντα της WB εξάγονται σε άλλες χώρες και του ΝΑΤΟ. Είναι πρακτικά δοκιμασμένα στην Ουκρανία. Πχ. αναχαιτήστηκαν λειτουργικά μερικά drone αμερικάνικης κατασκευής (μάλλον τα παλιότερα μοντέλα), μα ακόμα κανένα της WB. Βγαίνουν σε χιλιάδες και υπάρχει ουρά αγοραστών και ένα δεύτερο εργοστάσιο χτίστηκε τώρα στην φλεγόμενη Ουκρανία.

    THEON SENSORS – παρόμοια με τα PCO. Κρίμα που δεν αναφέρονται τεχνικά στοιχεία στην ιστοσελίδα τους.

    Εάν μου δώσετε και άλλα links, και αυτά θα τα διαβάζω όλα με μεγάλη περιέργεια.

 1. «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”

  “Στάνη ο ΦΑΙΔΩΝ” 30 συναπτά έτη στην εκτροφή GIDAS

  Μετά από πολυετείς μελέτες σας παρουσιάζουμε το νέο μας προϊόν

  “GIDIA χωρίς ΚΑΚΑΛΑ”,

  Μετά τα απλά GIDIA, μετά τα poustroGIDIA ράτσας pavlidis ένα
  νέο προϊόν είναι έτοιμο να κατακτήσει την αγορά.

  “Tα ΑΚΑΚΑΛΑ GIDIA”, θα νιώσετε μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων στον ουρανίσκο σας

  Προσοχή στις απομιμήσεις, μόνο τα γνήσια “ΑΚΑΚΑΛΑ GIDIA” φέρουν με έντονο πράσινο
  χρώμα την σφραγίδα “Στανη ο ΦΑΙΔΩΝ”
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Eχθρικη απεικονιση αρματος Merkava του Αιγυπτιακου στρατου και Leo-1, Leo-2, M-1,M-60 του ρωσικου στρατου.

  https://andrei-bt.livejournal.com/226935.html

 2. Ατομικά κιάλια NPL-1T, της PCO, με βάρος 800γρ… – passive thermovision ορατότιτα τους για το standard tank target είναι 6400m. Συν ένα Spaik ER2 (μα και αυτά εγχώριας κατασκευής, από την MESKO) – και ούτε το Τ-90, ούτε το Leo2PL – δεν υπάρχουν πια, χωρίς καν να παρατηρήσουν ποιος τους κατάστρεψε. Δεν γνωρίζω για το thermovision του Leo2A6HEL. Πόσα χιλιόμετρα φτάνει ? Μήπως θα είναι πιο καλό ?

 3. Προς κύριο Δούκα Γκαιτατζή
  Για τον χρήστη tsimuha
  Παρακαλώ πολύ ενημερώστε τον στο email του ότι εδώ δεν είναι το pronews η το pentapostagma να postarei ότι του κατέβει, γιατί στο τέλος θα μας έρθουνε και άλλοι σαν τον tsimuha,και δεν θα έχει κανένα νόημα η συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων όπου θα θέλουμε να συμμετέχουμε, γιατί κάποιος trollarei

 4. «Θα μας ερθουνε και αλλοι σαν τον tsimuha»

  Eιπε το ιδρυτικο μελος της Προελασης!

  Ετσι για πλακα για ρωτα ( αν τολμας βεβαια ) τον Δουκα ποτε εχει βαλει ο τσιμουχας το πρωτο του σχολιο στην Προελαση;
  Για να δουμε ποιος ηρθε τωρα και ποιος ειναι απο την αρχη, θα εχει πολυ πλακα.

  1. Διάβασε αυτό που έστειλες στις 4 Σεπτεμβρίου και σχολίασε μας τι εννοείς με αυτά που γράφεις

   tsimuha 4 Σεπτεμβρίου 2019
   «From tsimuha to GIDIA & PAVLIDIS (Κing GIDI)”

   “Στάνη ο ΦΑΙΔΩΝ” 30 συναπτά έτη στην εκτροφή GIDAS

   Μετά από πολυετείς μελέτες σας παρουσιάζουμε το νέο μας προϊόν

   “GIDIA χωρίς ΚΑΚΑΛΑ”,

   Μετά τα απλά GIDIA, μετά τα poustroGIDIA ράτσας pavlidis ένα
   νέο προϊόν είναι έτοιμο να κατακτήσει την αγορά.

   “Tα ΑΚΑΚΑΛΑ GIDIA”, θα νιώσετε μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων στον ουρανίσκο σας

   Προσοχή στις απομιμήσεις, μόνο τα γνήσια “ΑΚΑΚΑΛΑ GIDIA” φέρουν με έντονο πράσινο
   χρώμα την σφραγίδα “Στανη ο ΦΑΙΔΩΝ

   Που κολλάνε τα παραπάνω, με τα θέματα που αναρτούνται στην ιστοσελίδα ;

   ‘Ενα να ξέρεις το » Νίκος» που υπογράφω είναι το ψευδώνυμο μου. Νώντα με λένε στην πραγματικότητα.

   Εάν έχεις πάει Στρατό ξέρεις τι εννοούμε με το όνομα Νώντας!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.