Ρωσία: Αναβαθμισμένα άρματα T-80BV παραδόθηκαν σε Ταξιαρχία της Άπω Ανατολής

Ρωσικό υπουργείο άμυνας | Ρωσικό άρμα μάχης “T-80BVM” κατα τις στρατιωτικές ασκήσεις “Zapad-2017” στο πεδιο ασκήσεων Λούσκι, στην περιφέρεια Αγία Πετρούπολη, 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Αναβαθμισμένα κύρια άρματα μάχης T-80BV παραδόθηκαν για πρώτη φορά στην 38η Ταξιαρχία στην Άπω Ανατολή. Ειναι προσαρμοσμένα για τις επιχειρήσεις στην περιοχή. Νωρίτερα, τα άρματα ήταν ανεπτυγμένα μόνο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, μετέδωσε η εφημερίδα Ιζβέστια.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοινωσε ότι μια πλήρης Επιλαρχία αποτελούμενη από 40 T-80 παραδόθηκε στην Ταξιαρχία που εδρεύει στην επαρχία Γιεκατερίνοσλαβ στην περιφέρεια Αμούρ, 100 χιλιόμετρα από το Μπλαγκοβέσενσκ. “Τα T-80 ειναι προσαρμοσμένα για το θέατρο επιχειρήσεων της Άπω Ανατολής,” δήλωσε ο ειδικός Αλεξέϊ Χλόποταφ. “Ο αεριοστρόβιλος κινητήρας ειναι πολύ ευαίσθητος στην σκόνη και χάνει την ισχύ του στα υψίπεδα. Δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα σε αυτήν την περιοχή. Υπάρχει καθαρός αέρας και δεν υπάρχουν βουνά. Ο αεριοστρόβιλος κινητήρας εκκινεί δίχως προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες ειναι τυπικές στην περιοχή τον χειμώνα,” πρόσθεσε.

Τα αναβαθμισμένα άρματα, νωρίτερα, παραδόθηκαν στην 200η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού που εδρεύει στην Πεσένγκα, στην περιφέρεια Μπουρμάνσκ. Πριν την αναβάθμιση, τα T-80 σε καθεστώς μακροχρόνιας αποθήκευσης ως στρατηγική εφεδρεία. Θα ενεργοποιούνταν σε περίπτωση μιας μεγάλης κλίμακας πολεμικής απειλής. Πριν από τρία χρόνια, το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποφάσισε να αναβαθμίσει τα άρματα στην επιχείρηση Ομσκτράνσμας της ΟυραλΒαγκόνΖαβόντ. Η σύμβαση συνήφθη κατά την έκθεση Army-2017.

Η έκδοση T-80BV δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 για την καταστροφή τεθωρακισμένων, συστημάτων πυροβολικού, πεζικού, σημείων πυρών και προστατευόμενων στόχων σε έναν συμβατικό ή πυρηνικό πόλεμο. Το αναβαθμισμένο T-80BV ζυγίζει 46 τόνους και επανδρώνεται απο τριμελές πλήρωμα. Ο 1250 ίππων (εξαιρετικά θορυβώδης) αεριοστρόβιλός κινητήρας το καθιστά γρήγορο, με ανωτάτη ταχύτητα 80 χλμ/ωρα. Σε αντίθεση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο αεριοστρόβιλος εκκινεί εύκολα σε θερμοκρασίες κατω των μειον 50 βαθμών, όπως εχουν ήδη αντιμετωπίσει ήδη ο Στρατός των ΗΠΑ με τα άρματα του, τα Abrams.

Το άρμα ειναι οπλισμένο με λειόκαννο πυροβόλο 125 χλστ, αντιαεροπορικό πολυβόλο NSTV των 12,7 χλστ και ένα συζυγές πολυβόλο PKT των 7.62 χλστ. Για την προστασία από τα βλήματα του αντιπάλου διαθέτει επίσης αντιδραστική θωράκιση και γρίλιες.

Το άρμα ειναι εξοπλισμένο με το σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός Sosna-U με θερμική απεικόνιση, αποστασιόμετρο λειζερ και μονάδα παρακολούθησης στόχου. Το άρμα μπορεί να βάλλει πυραυλους με το σύστημα Reflex για την καταστροφή ελικοπτέρων και πολεμικών αεροσκαφών που πετάνε με μικρή ταχύτητα. Το όπλο, για την καθοδήγηση του πυραύλου που εκτοξεύθηκε από το πυροβόλο, χρησιμοποιεί ακτίνα λειζερ. Το βεληνεκές του ειναι κοντά στα 5 χλμ, το οποίο ειναι 2 χλμ πάνω από το βεληνεκές των βλημάτων που βάλλονται απο τα συνηθισμένα άρματα μάχης.

Οι σοβιετικές επιχειρήσεις είχαν κατασκευάσει περισσότερα από 10000 T-80 διαφόρων τροποποιήσεων. Τα πρώτα κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο Κιρόφ στο Λένινγκραντ. Αυτήν τη στιγμή 3000 άρματα T-80BV ειναι αποθηκευμένα  και 200 T-80U υπηρετούν στην Μεραρχία Καντεμιρόφσκαγια κοντά στην Μόσχα, όπως μετέδωσε η εφημερίδαT-80BV Ιζβέστια.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.co για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

30 Απαντήσεις

 1. Ένα θέμα που παραμένει είναι η υψηλή κατανάλωση του αεριοστρόβιλου(ειδικά χωρίς εναλλάκτη θερμότητας, αναφέρεται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλή), που είναι πρόβλημα για το επιθετικό δόγμα του ρωσικού ιππικού(το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι Γερμανοί με τους τίγρεις στον Β’ΠΠ), έτσι είναι σημαντικός ο ανεφοδιασμός.

  1. Καλησπέρα

   Άσκηση ΔΜ κάπου κάποτε στην Κύπρο. Συνεργείο ανεφοδιασμού Τ-80. Συζήτηση μεταξύ τότε ΥΠΑΜ και αξιωματικών:

   Μπλα μπλα…αεριστρόβιλος…μπλα μπλα καίει τόσο, θέλει τόσα λίτρα να γεμίσει
   ΥΠΑΜ: Σαν πολύ να είναι. Και πώς το γεμίζετε;
   – Να εδώ, ειδικό όχημα για καύσιμο JET-A1, γεμίζει 2 τη φορά.
   Κάνει τα μαθηματικά ο ΥΠΑΜ, επιλαρχία τόσα άρματα, χρόνος για γέμισμα…το σκέφτεται λίγο…
   ΥΠΑΜ: Μόνο 2; Σαν και θα παίρνει χρόνο το γέμισμα…

   Αξιωματικός: Κοιτάχτε, οι Ρώσοι έχουν ανεφοδιαστικό που μπορεί να γεμίζει 10-12 τη φορά. Αλλά κάνει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Θα μας αφήσετε επιταγή να το πάρουμε;

   Κάπου εκεί ο ΥΠΑΜ την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.

   1. Όποτε πάει το πράγμα στο Τ-80 και στο Μ-1 και τις καταναλώσεις των στροβίλων τους,θυμάμαι τα Μ-47/Μ-48/Μ-48Α1 που διατηρούσαμε μέχρι το 1992 (με τους ίδιους τύπους κατέκτησαν οἱ Τούρκοι το 38% της Κύπρου το 1974).
    Εκείνα τα άρματα λοιπόν,που σειότανε ἡ γη όταν παρήλαυναν,είχαν χωρητικότητα δεξαμενής 880 λίτρα βενζίνης τα Μ-47,και 780 λίτρα τα Μ-48/Α1,με ιδανική κατανάλωση 7 λίτρα/χλμ,στις μετακινήσεις,πρακτική κατανάλωση 10 λίτρα/χλμ στις μετακινήσεις,και έως το τριπλάσιο σε δύσκολο έδαφος.
    Ἡ αυτονομία (ιδανική) δινόταν ως 80 μίλια (130 χλμ) για το Μ-47,και ως 70 μίλια (112 χλμ) για τα Μ-48.
    Επειδή ἡ πρακτική κατανάλωση κυμαινόταν στα 10 l/km,ὁ Ε.Σ θεωρούσε την αυτονομία των δύο τύπων ως 80 και 70 χλμ αντιστοίχως για μετακίνηση σε φάλαγγα,επειδή κάθε ακόλουθο άρμα καταναλώνει περισσότερο από το προπορευόμενο για να τηρήσει τον σχηματισμό φάλαγγας,και έτσι τα τελευταία άρματα μίας φάλαγγας ΕΜΑ θα «στέγνωναν» πρώτα.
    Υπολογίστε τώρα πόσα βυτιοφόρα απαιτούντο για συνεχή τροφοδοσία μόνο μέχρι τον Χώρο Τελικού Προορισμού,και πόσα σε συνθήκες προχωρήσεως μάχης.
    Και ναί μεν κάθε ΕΜΑ διέθετε 14 βυτιοφόρα Μ-49 των 4.000 λίτρων,αλλά το ερώτημα είναι ποιός αναλάμβανε την πλήρωση των Μ-49 όταν άδειαζαν,πόσο συχνά έπρεπε να γίνεται αυτό,και πόσο ήταν το ίχνος ΔΜ για σοβαρές μετακινήσεις.
    Υπήρχαν βέβαια και μεγαλύτερα βυτιοφόρα του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών,τα ρυμουλκά Μ-52 με επικαθήμενες ημιρυμουλκούμενες δεξαμενές των 24.000 λίτρων,αλλά σκεφτείτε πόσα χρειαζόταν,και πόσα δρομολόγια έπρεπε να γίνουν,και πόσες στάσεις ανεφοδιασμού καθ΄οδόν για μετακίνηση π.χ από Θεσσαλονίκη μέχρι Έβρο.
    Χώρια ότι και εκείνα τα Μ-49 και Μ-52 ήταν βενζινοκίνητα τα ίδια,και διψούσαν αναλόγως.
    Το 1974,ἡ 221 ΕΜΑ χρειάστηκε έξη ανεφοδιασμούς από Θεσσαλονίκη μέχρι Κομοτηνή ἢ Έβρο.

   2. Οι εκτάσεις στην Κύπρο δεν είναι πρόκληση ακόμα και για τον αεριοστρόβιλο με την υψηλότερη κατανάλωση απέναντι στους κινητήρες πετρελαίου/Multifuel. Στην Ασία που έχεις απέραντες εκτάσεις, όταν στοχεύεις σε σύντομη προέλαση στα βάθη εχθρικών εδαφών πρέπει να έχεις φροντίσει να μπορούν να σε ακολουθήσουν οι μονάδες ανεφοδιασμού, ακόμα και όταν υπάρχει σύστημα για γρήγορο (στο είδος φόρμουλα 1) φουλάρισμα.

    Νομίζω ότι η επιστροφή των Ρώσων στους κινητήρες ντίζελ στα νέα μοντέλα που ακολούθησαν Τ90/14 είχαν σχέση με την υψηλότερη κατανάλωση του αεριοστρόβιλου.

    Οι αμερικάνοι επιμένουν στον αεριοστρόβιλο στα Μ1 επειδή επιλέγουν συνήθως αντιπάλους που περνάνε εύκολα απο το χέρι της πολεμικής τους μηχανής(ώστε να είναι εξασφαλισμένος ο ανεφοδιασμός), επιπλέον να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός αεριοστρόβιλος είναι Multifuel, αυτό δεν γνωρίζω αν ισχύει για αυτόν που είναι εγκατεστημένος στο συγκεκριμένο ρωσικό άρμα.

    Οι Ρώσοι που έχουν πολλά άρματα, έχουν όμως την πολυτέλεια να πειραματιστούν και με αεριοστρόβιλους για τα άρματα μάχης, αφού μπορούν να τα αντικαταστήσουν (σχετικά) εύκολα με μοντέλα που χρησημοποιούν πετρελαιοκινητήρες(αν θεωρηθεί αναγκαίο).

    Οι περισσότεροι χρήστες με μακρόχρονη εμπειρία, επιμένουν ούτως η άλλως σε πετρελαιοκινητήρες για άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα.

 2. @ΑΧΕΡΩΝ

  Εαν στην περίπτωση που περιγράφεις επρόκειτο μόνο για μετακίνηση σε άλλη περιοχή(π.χ. για ασκήσεις), ίσως να ήταν προτιμότερη η φόρτωση σε μέσα μεταφοράς για μεγάλη ποσότητα οχημάτων/αρμάτων(στρατηγικές μεταφορες) όπως θα την έχεις παρατηρήσει και εσύ στα μέρη σας, αλλά μάλλον πολλά ζητάω για Ελλάδα, εφόσον αυτό προϋποθέτει επενδύσεις και προεργασίες σε υποδομές(ενώ η Ελλάδα είναι χώρα που δίνει – όσο θυμάμαι – έμφαση την μετακίνηση σε οδικό δίκτυο, σε αντίθεση με άλλες χώρες).

  Άντε να ακολουθήσει ένα επικαθήμενο ανεφοδιασμού άρματα μάχης σε δύσκολο έδαφος.
  Οι αμερικάνοι έχουν με το Oshkosh M978 HEMTT 8×8 μια πρόβλεψη για αυτές τις περιπτώσεις, αφού τα οχήματα πίστας με μεγάλη χωρητικότητα δεν είναι αυτά που λέγεται ιδανικά για αυτό το σκοπό.

  https://cdn.ironpla.net/i/468/90/468090_6522_159_0001.jpg

  https://www.rockcrawler.de/wcf/attachment/64324-m978-a2-oshkosh-fuel-servicing-truck-tanker-united-states-us-army-640-1-jpg/

  1. Eδώ και δεκαετίες πλέον και ὁ Ε.Σ έχει αποκτήσει δυνατότητα αυτόνομης μεταφοράς αρμάτων,με δεκάδες αρματοφορείς,σήμερα περί τους 130.
   Σε συνδυασμό με την μεγάλη βελτίωση του οδικού δικτύου,ὁ Στρατός μπορεί να μεταφέρει γρήγορα και χωρίς να περιμένει τον ΟΣΕ,τρείς επιλαρχίες αρμάτων με ένα δρομολόγιο.
   Το όχημα που πόσταρες,είναι ακριβώς ότι πρέπει για ανεφοδιασμό οχημάτων μάχης -και γενικώς- επί του πεδίου.
   Είναι εξαιρετικής κινητικότητος,την οποία δέν θυσιάζει προς χάριν της μεταφορικής δυνατότητος : περιορίζεται στα 2.000 γαλόνια ἢ 9.500 λίτρα,όσο δύο Μ-49 δηλαδή,ενώ θα μπορούσε να φορτωθεί με 5.000 γαλόνια (19.000 λίτρα).
   Όμως,με 2.500 γαλόνια,μπορεί να κινηθεί πρακτικώς οπουδήποτε.
   Για να συντηρήσεις όμως ρεύμα ανεφοδιασμού καυσίμων προς ένα μέτωπο,χρειάζονται πολλά και μεγάλα βυτιοφόρα (ώστε να απασχολείται και μικρωτερος αριθμός ανθρώπων,και να μειώνεται το ίχνος ΔΜ=Διοικητικής Μέριμνας).
   Αυτά,θα φέρνουν το καύσιμο αρκετά κοντά,αλλά όχι στο πεδίο,προκειμένου να μεταφορτώνουν από τα βυτιοφόρα του ΣΕΜ ,ἢ και από επιταγμένα βυτιοφόρα.σε εκείνα των επιλαρχιών,για τον επί του πεδίου ανεφοδιασμό αυτών.

   1. Αχέρων, αν υπολογίσουμε και τον ΟΣΕ στις στρατηγικές μεταφορές πόσο βελτιώνεται πιστεύεις η κατάσταση; Παρότι το δίκτυο είναι γνωστό σε όλους εν τούτοις αρματοφορεις πχ θα χρειαστεί (;) και το α/α πυροβολικό.

   2. @Famas
    «εν τούτοις αρματοφορεις πχ θα χρειαστεί (;) και το α/α πυροβολικό.»
    Σίγουρα,και πιθανόν το ύψος κάποιων Α/Α συστημάτων επάνω σε σιδηροδρομική άμαξα,να μήν επιτρέπει διέλευση από κάποιες σιδηροδρομικές σήραγγες.
    Αντιθέτως,επάνω στους επικαθήμενους φορείς ΝΚ-1000/76,(αυτούς που ρυμουλκούνται από τα Steyr 40Μ60),μπορούν να διέλθουν από όλες τις σήραγγες της Εγνατίας,χαμηλώνοντας την ανάρτηση.
    Για τον ΟΣΕ είχα διαβάσει παλιότερα ότι διέθετε εκατοντάδες άμαξες βαρέος φορτίου,κατάλληλες για μεταφορά αρμάτων,κάποιες από τις νεώτερες ήταν ρουμανικές,κάποιες ελληνικές του Κιολεΐδη.
    Αλλά φαίνεται ότι ὁ Ε.Σ δέν μπορεί πλέον να υπολογίζει στον ΟΣΕ,αφού μετά την κατάτμηση του σε επιμέρους εταιρείες,κανείς δέν ενδιαφέρθηκε να ρυθμίσει την στρατιωτική διάσταση του πράγματος
    https://staratalogia.blogspot.com/2014/10/blog-post_53.html

 3. @ΑΧΕΡΩΝ

  Ανάλογες η ακόμα και μεγαλύτερες ικανότητες για μεταφορά/μετακίνηση μεγάλης ποσότητας βαρέως υλικού(η ολόκληρων στρατιωτικών σχηματισμών) έχουν και άλλες χώρες(π.χ. Γερμανία, ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επίσης ανεπτυγμένα οδικά δίκτυα), έχω παρατηρήσει όμως ότι ακόμα και σήμερα οι Άγγλοι/αμερικάνοι/Γερμανοί και μερικοί άλλοι επιμένουν να χρησημοποιούν σιδηροδρόμους για μετακινήσεις μεγάλης ποσότητας υλικού/σχηματισμών στην ξηρά. Ένα σημαντικό σημείο είναι τα έξοδα για αυτού του είδους μεταφορών, εφόσον οι 100 π.χ. τράκτορες επικαθυμενων αρματοφορέων θα έχουν αρκετά υψηλότερη κατανάλωση καυσίμων απο τις μηχανές 2-3 συρμών του ΟΣΕ(πόσο μαλλον όταν υπάρχει ανεπτυγμένο ηλεκτρικό δίκτυο), αυτό σε περιόδους πολέμου όπου τα καύσιμα είναι «χρυσός» θα ήταν προβληματικό.
  Για ασκήσεις αυτά τα μεγέθη κατανάλωσης καυσίμων είναι απλά οικονομικά ασύμφορα(όταν σκοντάφτουν ακόμα και στα έξοδα μεταφοράς για συμμετοχή σε μια «ισχυρή Ευρώπη» στην Γερμανία). Αντιλαμβάνομαι όμως το πρόβλημα που παρατήρησες με την νοοτροπία και αξιοπιστία στον ΟΣΕ στην Ελλάδα(σε αυτό το σημείο θέλω να παρατηρήσω ότι τα σιδηροδρομικά μέσα μεταφοράς για στρατιωτικά οχήματα στην Γερμανία ανήκουν στην Μπούντεσβερ ενώ τα αμερικάνικα και αγγλικά στην RA/U.S. Army(was ich in der Abschlussbemerkung erwähnt habe weiß ich aus erster Hand, ich kann aber hier mitten im «Scheinwerferlicht» nicht mehr sagen oder ins Detail gehen).

  Σχετικά με τα οχήματα ανεφοδιασμού υψηλής κινητικότητας, είναι και το παρακάτω σύστημα μια ενδιαφέρουσα ιδέα, με την οποία θα μπορούσε να γίνει οικονομία στο προσωπικό και στον αριθμό φορτηγών για μεταφορά μεγάλης ποσότητας καυσίμων στο πεδίο μάχης. Εμένα μου θυμίζει λίγο την πρακτική με τα fuel drums από μαλακό υλικό που είναι πλέον λίγο ξεπερασμένα.

  https://www.wew.de/images/Fuel_Dispensing_Rack_Refueling_Unit.jpg

  [https://www.wew.de/images/Fuel_Dispensing_Rack_Refueling_Unit.jpg]

  http://www.panzerbaer.de/materials/pix/bw_cont_tank_9000l-005.jpg

  http://www.deutschesheer.de/resource/resource/SzZFTXNiWjZWUzR6VHZVYjlVdEpNS2xNMjNxZXNHSHJWR2VYQVJ5RlROTXdVdVkxSG5mdU9oaTNPeGZxWDFWMGtOblplclVvSi9ONWt1VndJb0Y3K1dKSU1MZFJNeEc5L0l0ME9BZUxHNWs9/Deutsches%20Heer_0034_Lkw%2015t%20mil%20gl%20MULTI_popup.jpg

  [http://www.deutschesheer.de/resource/resource/SzZFTXNiWjZWUzR6VHZVYjlVdEpNS2xNMjNxZXNHSHJWR2VYQVJ5RlROTXdVdVkxSG5mdU9oaTNPeGZxWDFWMGtOblplclVvSi9ONWt1VndJb0Y3K1dKSU1MZFJNeEc5L0l0ME9BZUxHNWs9/Deutsches%20Heer_0034_Lkw%2015t%20mil%20gl%20MULTI_popup.jpg]

  https://live.staticflickr.com/5116/14381393951_8e6f2f6529_b.jpg

  http://www.panzerbaer.de/helper/pix/bw_container_wasser-100_0128.jpg

  https://www.wew.de/images/HIPPO_Water_System.jpg

  https://www.pronal.com/photos/100_0006.JPG

  https://www.simtech.be/wp-content/uploads/2012/12/Defense-300×225.jpg

  1. Καλησπερα

   Αν θυμαμαι καλα οταν πρωτοηρθαν τα Τ80 στην ΕΦ χρησιμοποιθηκε diesel αντι JET-A1(οι κινητηρες ειναι multifuel).

   Αλλα απ’ οτι αποδεικτηκε η ποιοτητα των καυσιμων προκαλεσε προβληματακια. Μαλιστα μετα απο εντονη φημολογια στον τυπο, η κυβερνηση Κληριδη εβγαλε ολοκληρη την επιλαρχια σε ασκηση για να αποδειξει οτι δεν υπηρχε προβλημα με τους κινητηρες.

   Με τα χρονια βγηκε στη φορα οτι οντως υπηρχε προβλημα αλλα αντιμετωπιστηκε.

   Γενικα οι αεριοστροβιλοι θελουν σχετικα ψηλης ποιοτητας καυσιμο, πραγμα που δυσχερενει την ΔΜ εν καιρο επιχειρησεων.

   1. Το πρόβλημα ηταν, αν θυμαμαι καλα, με τα «μειομενου θειου» πετρελαια
    Τοτε και πολλα αυτοκινητα, και το δικο μου, αντιμετωπισαν προβληματα

   2. Καλησπέρα

    @ Ευστάθιος Παλαιολόγος «Το πρόβλημα ηταν, αν θυμαμαι καλα, με τα «μειομενου θειου» πετρελαια»

    Έχεις δίκαιο, αυτό ήταν. Η ιδέα τότε ήταν ότι εφόσον τα άρματα έκαιγαν πετρέλαιο αντί αεροπορικό καύσιμο, τότε λόγω των αποστάσεων στην Κύπρο και την πληθώρα βενζινάδικων υπήρχαν πολλές ευκαιρίες ανεφοδιασμού εκτάκτου ανάγκης.

    Έλα όμως που ο εν λόγω αεριοστρόβιλος είχε συνηθήσει σε πετρέλαιο Σιβηρίας 🙂

   3. Ὁ U.S.Army αρχικά κινούσε τα Μ1 με πετρέλαιο,και δέν είχε δημιουργηθεί ουσιαστικά πρόβλημα,αλλά κάποια στιγμή αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το JP-8 ὡς ενιαίο κάυσιμο,επειδή ὁ εν λόγω οργανισμός χρησιμοποιεί πολλά ελικόπτερα (κάθε μεραρχία περιλαμβάνει μία ΤΑΞΑΣ).
    Τότε,ακουστηκε (και ίσως όχι τυχαία),και ότι οἱ στρόβιλοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα όταν στις χαμηλές θερμοκρασίες το πετρέλαιο «έπηζε» (waxing).
    Οϊ Αυστραλοί πάντως,με πετρέλαιο κινουσαν τα δικά τους Μ1Α1 την εποχή που τα απέκτησαν,και ίσως ακόμη σήμερα.

   4. Καλημερα

    @Αχερων – Οι αεριοστροβιλοι εχουν μια ιδιομορφια οσο αφορα την κατσναλωση, ειναι λιγοτερο οικονομικοι στο ρελαντι παρα στο 80% (αν θυμαμαι καλα τη τιμη για το Τ-80) της μανετας.

    Μαλιστα τα Τ-80UK εχουν ενα μικρο APU για παροχη ισχυος σε ασυρματους και λοιπο εξοπλισμο ωστε να περιοριζεται η καταναλωση αν ενας ουλαμος / μια επιλαρχια εχει σταματησει καπου και χρειαζεται να κρατησει επαφη με αλλους, να εχει καποιες δυνατοτητες κτλ.

    Παντως οι αεριοστροβιλοι εχουν μεγαλο θερμικο ιχνος (θερμοκρασια καυσαεριων στο Τ-80 γυρω στους 800 βαθμους).

   5. @kakaouskia
    800 βαθμούς;
    Μάλλον θα εννοείς Fahrenheit,γιατί και του Μ1 ἡ εξάτμιση κάπου εκεί κυμαίνεται (750 F=400 C´).

 4. «Engines of GTD-1250 family:

  They can operate without re-adjustment both on diesel fuel and kerosene, gasoline and their mixtures in any proportion.

  Able to work in conditions of excessive dust, humidity, temperature.

  Provide combat missions in the deserts, the tropics, the far north.»

  http://www.klimov.ru/production/landmarine/GTD-1250/

  «The fuel system includes eight internal and five external fuel tanks, pumps, filters, valves, taps, piping and control actuators.
  For fueling the fuel system, fuel types T-1, TS-1, RT, as well as diesel fuel L, 3, A. are used. The main fuel is T-1 and TS-1. It is allowed to mix diesel fuel with fuel T-1, TC-1 and RT in any proportion.»

  http://t80leningrad.narod.ru/tank_t80_7.htm

  1. Ἂν μία ίλη Τ-80 έχει καταναλώσει το μισό της καύσιμο,αυτό το βυτιοφόρο (μόνο του) την τιγκάρει μέχρι τα μπούνια.

 5. “Μαλιστα τα Τ-80UK εχουν ενα μικρο APU για παροχη ισχυος σε ασυρματους και λοιπο εξοπλισμο ωστε να περιοριζεται η καταναλωση ”

  Δεν θυμαμαι αν το εχουν τα κυπριακα αυτο.
  Σιγουρα ομως το εχουν τα Т-80УЕ-1

  “автономный энергоагрегат мощностью 18 кВт”=”an autonomous power unit with a power of 18 kW”

  http://bastion-karpenko.ru/t-80u-e1/

  http://bastion-karpenko.ru/t-80u-e1-army-2018/

  Αυτα ομως υιοθετηθηκαν απο το ρωσικο στρατο το 2005

  http://www.btvt.narod.ru/1/80u.htm

   1. Εδω με πιανεις αδιαβαστο. Τουλαχιστον η μια. Αλλα δεν ακουσα να εχουν διαφορες τα δυο

   2. Καλησπερα

    Απο εμπειρια με την πρωτη παρτιδα, ειχαν APU απο τοτε.

    @Αχερων – μας ελεγαν 800 βαθμους, δεν διευκρινισαν Κελσιου η Φαρεναϊτ. Υποψιαζομαι οτι εχεις δικαιο, αλλα θελει ψαξιμο.

    Βεβαια σε ασκηση κυνηγητου με τα Mi-35 προσπαθουσα να πεισω ενα Αν/χη εξ Ελλαδος οτι το Τ-80 ειναι λιγο διαφορετικο απο τη Μ σειρα και οτι μετα απο ποση ωρα πορεια το να ριξω τον κανναβινο μουσαμα για να καλυψω τον αεριοστροβιλο μαλλον θα ειχε τα αντιθετα αποτελεσματα απο την αποκρυψη.

 6. H μοναδα APU οταν υπαρχει ειναι η ГТА-18А

  http://промкаталог.рф/ProtectedDocuments/1474280.pdf

  Πχ εδω αναφερει οτι το Т-80БВ δεν εχει (Нет ) ενω το Т-80У-Е1 εχει (ГТА-18А)

  http://btvt.info/1inservice/t80u_modernization.htm

  Επισης λεει οτι τα 219АС и 219АС-1 εχουν.

  Αυτοι οι κωδικοι αντιστοιχουν στα μοντελα Т-80У και Т-80УЕ-1

  Το ru wiki ομως αναφερει οτι APU εχει μονο το Т-80УЕ-1

  Εδω στην εικονα 7 ( με το κοκκινο βελος ) φαινεται η θεση του APU

  http://btvt.info/3attackdefensemobility/spetsmash_o_gtd.htm

  1. Απ΄ότι έχω υπόψιν,τα κυπριακά Τ-80U έχουν ΒΜΙ (Βοηθητική Μονάδα Ισχύος),και είναι και αυτή στρόβιλος,οπως υποδηλώνει ὁ χαρακτηρισμός ΓΤ.

 7. Δεν περασε το παιδι σας στο πανεπιστημιο, κανενα προβλημα.
  Η «Στανη ο Φαιδων» μπαινει δυναμικα στον χωρο της εκπαιδευσης και παρουσαζει το «ΙΕΚ GIDOτροφιας Στανη ο ΦΑΙΔΩΝ».
  Σε ενα ειδυλλιακο περιβαλλον μεσα στην καταπρασινη φυση μπορειτε να στειλετε τα παιδια σας να σπουδασουν την υψηλη τεχνη της GIDOτροφιας οπως μονο εμεις εξασκουμε τα τελευταια 30 χρονια.
  Διδασκουν GIDIA υψηλου μορφωτικου επιπεδου
  Dr GIDOpavlidis , δεν χρειαζονται συστασεις, ολα τα ξενα φορουμ οταν θελουν αναλυση απο εναν ρωσοπαπαροαναλυτη ο Dr GIDOpavlidis ειναι η πρωτη τους επιλογη.
  Dr GIDOkelepouris . το μοναδικο GIDI καρναβαλος, ολοι τον ξερουν, κανει αυτα που ντρεπονται οι αλλοι να κανουν.
  Καμια δουλεια δεν ειναι ντροπη, φερτε το παιδι σας να μαθει την τεχνη του GIDIβοσκου, μας ξερετε, μας εμπιστευεστε, τριαντα χρονια ειμαστε στην πρωτοπορια της GIDOβοσκης.
  Τιμες φιλικες, κανουμε και δοσεις, εχουμε και POS.

  29 GIDOτροφοι συνιστουν «Στανη ο ΦΑΙΔΩΝ» αυτοι ξερουν.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  T-80 με νεο πυργο και πυροβολο των 152mm, η οικονομικη καταρρευση της ΕΣΣΔ σταματησε το προγραμμα.

  https://vestnik-rm.ru/news/oborona-i-bezopasnost/ubijstvennaya-mocsh-snaryady-152-mm-pushek-naskvoz-proshivali-by-abramsy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.