Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος φονικότητας Stryker Medium Caliber Weapons System (MCWS), ανέθεσε σε πέντε εταιρείες συμβάσεις ενσωμάτωσης. Οι συμβάσεις ζητούν την εξέλιξη σχεδιάσεων ενσωμάτωσης για την τοποθέτηση ενός πυροβόλου XM813 των 30 χλστ πάνω στο τροχοφόρο όχημα Stryker.
Οι συμβάσεις, αξίας όχι περισσοτερο απο $150000 η κάθε μια, απονεμήθηκαν στις εταιρείες General Dynamics Land Systems, Kollsman Inc., Leonardo DRS, Raytheon και Pratt & Miller Engineering and Fabrication Inc.
Μετά τον εξοπλισμό αριθμού Strykers με πυροβόλα 30 χλστ, η υπηρεσία αποφάσισε οτι θα επεκτείνει το πρόγραμμα φονικότητας στις μισές από τις έξι Ταξιαρχίες Stryker Α1 με σκάφος πάτωμα διπλού V. Οι διαγωνιζόμενοι επιφορτίστηκαν με την παρουσίαση ενός οχήματος επίδειξης παραγωγής χρησιμοποιώντας εξοπλισμό παρεχόμενο από την κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για τη σύμβαση παραγωγής, με το σχέδιο αιτήματος για προτάσεις να αναμένεται το Φθινόπωρο του 2019.
Επι του παρόντος το πρόγραμμα αναβάθμισης φονικότητας καλύπτει στόλους τριών Ταξιαρχιών, αποτελούμενους απο 83 οχήματα ανα Ταξιαρχία, αλλά το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον.
Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.
Οι εκδόσεις με πολυβόλο είτε σε αυτόματο πυργίσκο είτε απλό (με ασπίδιο η χωρίς), ήταν ούτως η άλλως εξαρχής υπόεξοπλισμένες για το μέγεθος αυτού του οχήματος. Ειδικά σε οχήματα μονάδων αναγνώρισης, είχαν ακόμα και οι Γερμανοί ισχυρότερα πολυβόλα(π.χ. σε ένα αμφίβιο SpPz 2 ‘Luchs’ σε υπηρεσία του στρατού ξηράς).
SpPz 2 ‘Luchs’
Mε δυο οδηγους (εμπρος-πισω) για γρηγορη κοπανα απο τυχον ενεδρα.
Ακριβώς αυτό, επιπλέον με ικανότητα διάβασης υδάτινων κωλυμάτων χωρίς υποστήριξη απο το μηχανικό(με γέφυρες η πλωτά μέσα), στις αναβαθμισμένες εκδόσεις αυτή η ικανότητα χάθηκε(νομίζω εξαιτίας της ισχυρότερης θωράκισης, όπως συνέβει στο Fuchs που ήταν όμως για άλλες αποστολές). Ήταν εξοπλισμένο με ένα πολυβόλο ΡΜ των 20mm σε περιστρεφόμενο Πύργο και επιπλέον με ένα MG-3(7,62mm σε ιστό επάνω στον Πύργο).
Οι Γερμανοί έχασαν τους πολέμους αλλά όχι τις εμπειρίες που απέκτησαν σε αυτούς.
Ένα όχημα παρόμοιας φιλοσοφίας χρησιμοποιούσαν στον Β’ΠΠ σε διάφορες εκδόσεις, με πολυβόλο η πυροβόλο, ήταν το SdKfz. 234(αν δεν μπέρδεψα τους αριθμούς).
Παρακάτω σε επίδειξη
Tους δυο οδηγους (εμπρος-πισω) αν θυμαμαι καλα τους υιοθετησε πρωτο το πρωτοποριακο Panhard EBR, που ειχε και λαστιχενιους αλλα και μεταλλικους τροχους.
http://www.tanks-encyclopedia.com/coldwar/France/Panhard_EBR.php
Στην μεταπολεμική εποχή του ψυχρού πολέμου και μέχρι την εμφάνιση του Luchs νομίζω ναι, η ιδέα με τους 2 οδηγούς εμπρός/πίσω πρωτοεφαρμόστηκε όμως στο γερμανικό Sd.Kfz.231 (8-Rad) το οποίο παράχθηκε και σε έκδοση διοίκησης «FU» (Funk-Kommandowagen). Υπήρξε και μια προσπαθεία των αυστριακών (Steyr) με το Austro-Daimler ADGZ η οποία εν απέδωσε όμως αρκετά οχήματα ώστε να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο.
http://www.kfzderwehrmacht.de/Hauptseite_deutsch/Kraftfahrzeuge/Deutschland/Bussing-NAG/8-Rad_PzSpWg_Typ_GS/Sd__Kfz__232/sd__kfz__232.html
http://www.kfzderwehrmacht.de/Hauptseite_deutsch/Verschiedenes/Kfz-Nummern/Sd__Kfz__Nummern/Sd_Kfz__232_s__Pz__Sp__Wg__-Fu/sd_kfz__232_s__pz__sp__wg__-fu_-_-8-rad-.html
http://www.kfzderwehrmacht.de/Hauptseite_deutsch/Verschiedenes/Kfz-Nummern/Sd__Kfz__Nummern/Sd_Kfz__232_s__Pz__Sp__Wg__-Fu/sd_kfz__232_s__pz__sp__wg__-fu_-_-8-rad-.html
https://www.militaryimages.net/media/german-8-wheeled-heavy-armored-car-sdkfz-232.85770/
https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/armored_vehicles/sdkfz_231_232_233/sdkfz-231-8-rad-winter-camo-1942/
https://www.panzer-bau.de/fahrzeugmodelle-1-35/radfahrzeuge-edw/steyr-adgz-prinz-eugen-ostfront/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/ADGZ
http://www.tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/Austrian_ADGZ.php
http://501-rcc-3-esc-wot.forumactif.org/t2471-identification-auto-mitrailleuse-ww2-allemagne
https://panzer78.skyrock.com/73.html
Το οχημα το ξερω αλλα δεν ηξερα οτι και αυτο ειχε δυο οδηγους.
Στα τοσα ΚΡΑΝΟΣ, ΔΡΑΣΗ, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΦΟΔΟΣ κλπ που ειχα διαβασει μικρος δεν το πετυχα με δυο οδηγους για να το θυμαμαι.
Αργότερα το έμαθα και εγώ, όταν άρχισα να ψάχνω αλλού για λεπτομέρειες, ωραία εποχή πάντως εκείνη που ξεφυλλίζαμε αυτά τα περιοδικά, παρόλο που ήταν ασπρόμαυρα. 🤔
Αγορα απο το χαρτζιλικι τις Παρασκευες απο το περιπτερο με μεγαλη λαχταρα! Για διαβασμα το ΣΚ!
🙂
Κανε κλικ επανω στο καθενα για να δεις τα εξωφυλλα.
http://www.thaddeus-tripp.gr/komiks/polemika
Ωραίες αναμνήσεις απο τα παιδικά χρόνια.
Στην συνέχεια ασχολήθηκα με την σειρά Brotherhood of war του Αμερικάνου συγγραφέα W.E.B Griffin, η οποία παρόλο που δεν έχει εικόνες ζωγραφιές ήταν/είναι πολύ συναρπαστική(ίσως η πιο πετυχημένη αυτού του είδους, η οποία έχει χαθεί πλέον απο την αγορά).