Άρματα M1A2 SEPV2 εξοπλισμένα με APS Trophy αναπτύχθηκαν στην Γερμανία

Σύμφωνα με κοινοποίηση του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης (US Army Europe) στο λογαριασμό του στο Twitter, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ανέπτυξε άρματα μάχης (MBT) Μ1Α2 SEPV2 Abrams στην Γερμανία εξοπλισμένα με το νέο σύστημα ενεργητικής προστασίας (APS) Trophy APS. Το Trophy είναι ένα APS που αναπτύχθηκε και σχεδιάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να ενσωματωθεί σε MBT και οχήματα μάχης. Ο στόχος αυτού του APS είναι η αχρήστευση και εξουδετέρωση των επερχόμενων αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (ATGM) και ρουκετών με την εκτέλεση βολών διασποράς σφαιριδίων (shotgun-like blast).

Η νέα έκδοση του άρματος M1 Abrams, M1A2 Abrams SEPV2, εξοπλισμένη με το σύστημα APS Trophy θα συμμετέχει στην στρατιωτική άσκηση Defender Europe 2020. Είναι μια νατοϊκή άσκηση που σχεδιάστηκε ως μια εκστρατευτική άσκηση για την δημιουργία της στρατηγικής ετοιμότητας προς υποστήριξης της εθνικής αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ και των νατοϊκών αποτρεπτικών σκοπών.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, το υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.) των ΗΠΑ ανακοίνωσε οτι η εταιρεία General Dynamics Land Systems Inc (GDLS) με έδρα το Στίρλινγκ Χάιτς στο Μίσιγκαν ανέλαβε τροποποιητική σύμβαση αξίας 9,9 εκατομμυρίων δολαρίων ($) για την υποστήριξη της άμεσης αποδέσμευσης υλικού ώστε να εξοπλίσει τα άρματα μάχης M1A2 SEPV2 μιας Επιλαρχίας Αρμάτων τεθωρακισμένης ταξιαρχίας ομάδων μάχης (ABCT) εξοπλισμένα με το σύστημα APS Trophy.

©USARMY EUROPE – @USArmyEurope | Στρατιώτες της 18ης Ταξιαρχίας Στρατονομίας εγκαθιστούν πλάκες επιπρόσθετης θωράκισης σε άρμα μάχης M1A2 SEPV2 του Στρατού των ΗΠΑ στο πεδίο ασκήσεων Bergen-Hohne στην Γερμανία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέπτυξε πρώτη την τεχνολογία Trophy και ο Στρατός των ΗΠΑ άρχισε την ανάπτυξη του συστήματος για τα Abrams πριν από τρία χρόνια περίπου. Η παραγωγή του συστήματος είναι μια συνεργασία μεταξύ της GDLS, της Leonardo DRS και της Rafael Advanced Defense Systems Ltd.

Τον Οκτώβριο 2019, η Leonardo DRS ανακοίνωσε την παράδοση του πρώτου APS Trophy που θα προστατεύει τα άρματα μάχης Abrams του Στρατού των ΗΠΑ από τις διάφορες αντιαρματικές απειλές. Το APS Trophy τοποθετήθηκε πάνω σε άρματα μάχης M1A2 SEPV2 Abrams, κυτία ραντάρ τοποθετήθηκαν σε κάθε πλευρά του πύργου για τη παροχή 360° προστασίας από τους αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) και τις πύραυλο-ωθούμενες βομβίδες (RPG). Όταν το APS Trophy εντοπίσει απειλές, το ραντάρ αναγνωρίζει και αξιολογεί την επερχόμενη απειλή. Το σύστημα παρακολουθεί την απειλή, υπολογίζει τις παραμέτρους αναχαίτισης προειδοποιεί το πλήρωμα και διαβιβάζει την απειλή στο σύστημα διαχείρισης μάχης (BMS). Αν η απειλή ενέχει κίνδυνο, το σύστημα εκτοξεύει αντίμετρα για την αχρήστευση του μακριά από την ζώνη προστασίας.

Το Rafael Trophy αποτελείται από ένα ραντάρ ελέγχου πυρός Elta EL/M-2133 μπάντας F/G με τέσσερις επίπεδες κεραίες τοποθετημένες πάνω στο όχημα, με οπτικό πεδίο 360 μοιρών. Όταν εντοπιστεί ένα πυρομαχικό, ο ενσωματωμένος υπολογιστής υπολογίζει σχεδόν αστραπιαία την πορεία προσέγγισης, πριν αυτό φτάσει. Από την στιγμή που το επερχόμενο πυρομαχικό  αναγνωριστεί πλήρως, ο υπολογιστής υπολογίζει την κατάλληλη χρονική στιγμή και γωνία για να πυροδοτήσει τα γεμίσματα εξουδετέρωσης. Η απάντηση δίδεται από δυο περιστρεφόμενους εκτοξευτές εγκατεστημένους στις πλευρές του οχήματος οι οποίοι πυροδοτούν τους παράγοντες εξουδετέρωσης, συνήθως είναι μικρά μεταλλικά σφαιρίδια σαν σκάγια. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να έχει πολύ μικρή ζώνη εξουδετέρωσης, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο το παρακείμενο προσωπικό στο προστατευόμενο όχημα.

©Leonardo DRS | Σύστημα APS Trophy τοποθετημένο σε άρμα μάχης M1A2 Abrams του Στρατού των ΗΠΑ

Το Trophy μπορεί επίσης να αναχαιτίσει όλους τους τύπους αντιαρματικών πυραύλων και ρουκετών, συμπεριλαμβανομένων φορητών όπλων όπως οι εκτοξευτές πυραυλο-ωθούμενων βομβίδων. Το σύστημα μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα αρκετές απειλές που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις, είναι αποτελεσματικό σε στατικές και κινούμενες πλατφόρμες, και είναι αποτελεσματικό εναντίον απειλών μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. Οι νεότερες εκδόσεις του συστήματος περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό της επαναγέμισης για πολλαπλές πυροδοτήσεις. Το σχέδιο εξέλιξης του Trophy περιλαμβάνει, στο άμεσο μέλλον, τη διαθεσιμότητα μιας ενισχυμένης μονάδας αντιμέτρων εναντίον διατρητικών ράβδων κινητικής ενέργειας (αρματικών βλημάτων APFSDS).

Το Trophy, είναι, επίσης, το μοναδικό πλήρως ενσωματωμένο και combat proven APS στο κόσμο. Από την πρώτη του χρήση το 2011, και επι του παρόντος εγκατεστημένο στα άρματα μάχης Merkava Mk3 και Merkava Mk4 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Namer των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), το Trophy εχει πραγματοποιήσει αρκετές πολεμικές αναχαιτίσεις χωρίς τραυματισμούς στα πληρώματα, τους πεζούς στρατιώτες ή καταστροφές στις πλατφόρμες.

Το M1A2 SEPv2 είναι μια βελτιωμένη έκδοση του MBT M1A2 SEP. Στις αναβαθμίσεις του περιλαμβάνονται η βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης, το συγκρότημα ισχύος αυτοκίνησης, τα συστήματα υπολογιστών και οι ικανότητες νυχτερινής παρατήρησης. Ως η δεύτερη έκδοση του M1A2 SEP, η έκδοση V2 προσφέρει στον Στρατό των ΗΠΑ ένα ψηφιακό άρμα μάχης με νέα ηλεκτρονική ραχοκοκκαλιά, πανίσχυρους νέους υπολογιστές και μια ανοιχτή αρχιτεκτονική σχεδιασμένη για να δεχθεί τις μελλοντικές τεχνολογίες χωρίς την ανάγκη σημαντικού επανασχεδιασμού.

©USARMY EUROPE – @USArmyEurope | Άρμα μάχης M1A2 Abrams SEP V2 του Στρατού των ΗΠΑ εξοπλισμένο με το ισραηλινής κατασκευής APS Trophy που αναπτύχθηκε στην Γερμανία για την νατοϊκή άσκηση Defender Europe 2020

Ο κύριος οπλισμός του MBT M1A2 SEPv2 είναι παρόμοιος με αυτόν του M1A2 Abrams ο οποίος αποτελείται από το λειόκαννο πυροβόλο M256 των 120 χιλιοστών. Το βασικό πολυβόλο των 12,7 χιλ. για το Αρχηγό έχει αντικατασταθεί από το κοινό τηλεχειριζόμενο οπλικό σύστημα (M153 CROWS) ΙΙ, που αναπτύχθηκε από την νορβηγική εταιρεία Kongsberg, οπλισμένο με ένα πολυβόλο 12,7 χιλ. Το M153 CROWS II είναι εξοπλισμένο με ανεξάρτητη παρατήρηση (DLOS) που επιτρέπει στον Πυροβολητή να διατηρεί τα σκοπευτικά του στον στόχο, ανεξάρτητα από τον τύπο όπλου και το πυρομαχικό που χρησιμοποιεί.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.