ΗΠΑ: Αναπτύχθηκε σε περιπολία με υποβρύχιο το νέο πυρηνικό όπλο χαμηλής αποδοσης

Μια νέα πυρηνική κεφαλή που ζητήθηκε, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατά την διακυβέρνηση του Τράμπ, αναπτύχθηκε σε περιπολία με πυρηνικό υποβρύχιο, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη το Πεντάγωνο.

Η ανάπτυξη της W76-2, μια έκδοση χαμηλής αποδοτικότητας της πυρηνικής κεφαλής που παραδοσιακά χρησιμοποιείται πάνω τον πύραυλο Trident, αναφέρθηκε για πρώτη φορά την 29η Ιανουαρίου από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS). Το υποβρύχιο που ανέπτυξε πρώτο το νέο όπλο ήταν το USS Tennessee (SSBN-734), που απέπλευσε από την βάση υποβρυχίων Κινγκς Μπει στην Τζόρτζια στα τέλη του 2019, όπως μετέδωσε η FAS.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφερόμενη εκτόξευση, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου δήλωσε ότι είναι πολιτική των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) να «μην επιβεβαιώνει ή αρνείται» την ύπαρξη πυρηνικών όπλων και αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την αναφορά του FAS, όπως και το πλοίο που διέθετε την πυρηνική κεφαλή. Ωστόσο, σε ανακοίνωση της Τρίτης, ο υφυπουργός άμυνας για την  πολιτική Τζόν Ρόντ επιβεβαίωσε ότι το Ναυτικό είχε αναπτύξει το όπλο.

Η ανάπτυξη «ενισχύει την αποτροπή και παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα άμεσο, πιο ανθεκτικό στρατηγικό όπλο χαμηλής απόδοσης, υποστηρίζει τη δέσμευση μας για επέκταση της αποτροπής και επιδεικνύει στους δυνητικούς μας αντίπαλους ότι δεν υφίστανται πλεονεκτήματα στην περιορισμένη ανάπτυξη πυρηνικών επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ανταποκριθούν αξιόπιστα και αποφασιστικά σε οποιοδήποτε εχθρικό σενάριο», γράφει ο Ρόντ στην ανακοίνωση.

Η κατασκευή της εκτοξευόμενης από υποβρύχιο πολεμικής κεφαλής χαμηλής απόδοσης ήταν μια από τις δύο νέες σχεδιάσεις που προβλέπονταν στην Αναθεώρηση Πυρηνικής Στρατηγικής του 2018. Η πολεμική κεφαλή σχεδιάστηκε ωστε να είναι μικρότερη από το όπλο που κατέστρεψε την Χιροσίμα στην Ιαπωνία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχέδιο είναι μια τροποποίηση της πολεμικής κεφαλής W76-1 για τον βαλλιστικό πύραυλο Trident του Ναυτικού των ΗΠΑ που επέτρεψε στην Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας να τροποποιήσει γρήγορα μέσα σε έναν έτος την σχεδίαση και την παραγωγή της.

Οι υπέρμαχοι του συστήματος πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ακόμα μια πυρηνική επιλογή χαμηλής απόδοσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η Ρωσία, η οποία την τελευταία δεκαετία επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε φάσμα πυρηνικών συστημάτων. Αμυντικοί αναλυτές πιστεύουν ότι στο μέλλον η Μόσχα θα χρησιμοποιεί μικρότερα πυρηνικά όπλα ώστε να αποτρέψει τις ΗΠΑ να εισέλθουν ή να παρατείνουν μια πολεμική σύγκρουση στο πλαίσιο του δόγματος «κλιμάκωση για αποκλιμάκωση», το σκεπτικό είναι ότι οι ΗΠΑ αν διαθέτουν μεγαλύτερα στρατηγικά όπλα ίσως να διστάσουν να αντιδράσουν.

Οι πολέμιοι του όπλου ρωτούν κατά πόσο είναι ρεαλιστικό αυτό το δόγμα και επίσης ισχυρίζονται ότι κανένα πυρηνικό σύστημα δεν μπορεί να είναι πραγματικά μη στρατηγικό. Ειδικά για το W76-2, τα μέλη της κοινότητας περιορισμού των εξοπλισμών εξέφρασαν την ανησυχία τους λέγοντας ότι η κατοχή χαμηλής απόδοσης και υψηλής απόδοσης πυρηνικών κεφαλών πάνω στον ίδιο πύραυλο που εκτοξεύεται από υποβρύχιο δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία ο αντίπαλος δεν γνωρίζει ποιο σύστημα χρησιμοποιείται και συνεπώς αντιδρά σαν να μεταφέρεται η μεγαλύτερη πολεμική κεφαλή.

Aaron Mehta

Απόδοση/Μετάφραση από το defensenews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.