Οι ΗΠΑ απαγορεύουν προσωρινά την χρήση του F-35A LRIP ως αεροσκάφος aggressor

©USAF | Οι βουλευτές των ΗΠΑ ζητούν από την USAF ένα σχέδιο πριν επιτραπεί στην υπηρεσία να χρησιμοποιήσει τα LRIP αεροσκάφη F-35 στην εκπαίδευση aggressor.

Νέα νομοθεσία απέτρεψε προσωρινά την Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) να χρησιμοποιήσει το F-35A ως «εχθρικό» (aggressor) αεροσκάφος κατά την εκπαίδευση. Η Αεροπορία θέλει να τα χρησιμοποιεί για την ακριβή αναπαραγωγή των απειλών πέμπτης γενειάς που θα αντιμετωπίσει όταν συναντήσει τα κινεζικά και ρωσικά μαχητικά.

Οι ΗΠΑ σταματήσαν, προσωρινά, τα σχέδια της Αεροπορίας (USAF) να χρησιμοποιεί το διακλαδικό μαχητικό κρούσης (JSF) συμβατικής έκδοσης Lockheed Martin F-35A Lightning II αρχικής παράγωγης χαμηλού ρυθμού (LRIP) για την εκπαίδευση προσομοιωμένου «εχθρού» (aggressor) μέχρις ότου η υπηρεσία δώσει στο Κογκρέσο περισσότερες πληροφορίες.

H εθνική αμυντική νομοθετική πράξη (NDAA) του οικονομικού έτους (FY) 2020, που απέκτησε ισχύ νόμου την 20η Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι η USAF δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη στην εκπαίδευση σμήνους aggressor μέχρι ο Αρχηγός Επιτελείου, ο σημερινός Πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφειν, υποβάλλει στους βουλευτές ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αναφέρει σχετικά με την στρατηγική στον εκσυγχρονισμό του οργανικού στόλου των aggressors.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει: τις πιθανές τοποθεσίες των αεροσκαφών aggressors F-35A, μαζί με μια ανάλυση των εγκαταστάσεων που έχουν το μέγεθος και την αναγκαία  αεροδιαστημική διαθεσιμότητα για να καλύψουν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. Επίσης, πρέπει να αναλύει τις εγκαταστάσεις που έχουν την επαρκή χωρητικότητα και διαθεσιμότητα διαφόρων χώρων, που μπορούν να φιλοξενήσουν εξελιγμένα εκπαιδευτικά εχθρικά σενάρια, και πληρούν ή απαιτούν ελάχιστες προσθήκες στις περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις σύμφωνα με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την εγκατάσταση αεροπορικών δυνάμεων.

Επίσης, η έκθεση πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο κόστος και τα οφέλη της διερεύνησης των σμηνών aggressor, που διαθέτουν 18 αεροσκάφη (primary assigned aircraft – PAA), ως το επίπεδο των 24 αεροσκαφών. Το Κογκρέσο θέλει επίσης μια ανάλυση για το κόστος και τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων σμηνών aggressor της USAF που θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση ραντάρ αεροσκαφών, συστημάτων υπέρυθρης ακτινοβολίας για αναζήτηση και παρακολούθηση (IRST), δεκτών προειδοποίησης λέιζερ (RWR), ζεύξης τακτικών δεδομένων, ατρακτίδια παρεμβολής παρασίτων και άλλων αναβαθμίσεων που είναι απαραίτητες για την παροχή μια αληθοφανούς εξελιγμένης εχθρικής απειλής.

Το Κογκρέσο υποστηρίζει την πρόσβαση της USAF σε μια εξελιγμένη δύναμη aggressor πριν οι ξένες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία αναπτύξουν τις δικές τους επιχειρησιακές ικανότητες πέμπτης γενιάς.

Pat Host

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.