ΗΠΑ: Θα πληρώσουμε χώρες για να μην αποκτήσουν κινεζικά και ρωσικά όπλα

Το υπουργείο εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) θέλει να διευρύνει μια ελάχιστα γνωστή προσπάθεια η οποία προσφέρει χρήματα σε χώρες για την αγορά όπλων αμερικανικής κατασκευής αν αυτές εγκαταλείψουν τα ρωσικής κατασκευής όπλα.

Η πρωτοβουλία που μετράει ένα χρόνο ζωής, ονόματι Πρόγραμμα Ανακεφαλαίωσης Κινήτρων Ευρώπης, ήδη ενισχύει έξι χώρες της ανατολικής Ευρώπης για την αγορά νέων ελικοπτέρων και θωρακισμένων οχημάτων. Τώρα, αξιωματούχοι του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ θέλουν η προσπάθεια να υλοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να κατευθύνουν τους συμμάχους και εταίρους για να εγκαταλείψουν όχι μόνο τα ρωσικά όπλα, αλλά επίσης και τα κινεζικά.

«Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να απομακρυνθούν από τη ρωσική αλυσίδα προμηθειών και το ρεύμα της διοικητικής υποστήριξης που επιτρέπουν στους Ρώσους εργολάβους και προσωπικό συντήρησης και τα ρωσικής κατασκευής ανταλλακτικά να βρίσκονται μέσα στις νατοϊκές συμμαχικές βάσεις ή τις στρατιωτικές βάσεις των εταίρων μας,» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών.

Η προσπάθεια πραγματοποιείται εν μέσω συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών στο Ποτόμακ Ρίβερ και του Πεντάγωνου σχετικά με τον έντονο ανταγωνισμό εξουσίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και Κίνας.

Για να λάβουν αυτά τα χρήματα, οι χώρες πρέπει να αποσύρουν τα ρωσικά όπλα, να υποσχεθούν ότι δεν θα αγοράσουν νέα και να δεσμεύσουν κάποια από τα χρήματα τους στην αγορά αμερικανικών υλικών.

«Αυτό σημαίνει ότι στους εταίρους και συμμάχους θα δοθούν κίνητρα να δώσουν τα χρήματα τους για την αναβάθμιση του Στρατού τους και να παροπλίσουν τον ρωσικό παρωχημένο εξοπλισμό τους,» δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών. «Η ιδέα είναι, μπορούμε να τους εντάξουμε σε κάποια επιχορήγηση στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ. Τότε θα τοποθετηθούν σε κάποιο κονδύλιο στρατιωτικής βοήθειας.»

Η ιδέα είναι να αρχίσει η ξένη χώρα να αγοράζει έναν ουσιαστικό αριθμό από τα όπλα που της είναι αναγκαία.

«Θα δημιουργήσουμε τουλάχιστον μια αρχική ποσότητα,» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν θα τους πληρώσουμε μόνο για ένα ελικόπτερο ή δυο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.»

Τα χρήματα από τις ΗΠΑ θα διανέμονται μέσω ενός λογαριασμού Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού.

«Δεν θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων για την εξ ολοκλήρου αγορά από έναν εταίρο,» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτό θα γίνει μαζί με τον εταίρο μας για να δημιουργηθεί μια γενική ικανότητα.»

Οι χώρες που έχουν ήδη λάβει έγκριση για χρηματοδότηση διαθέτουν Στρατούς που χρησιμοποιούν σοβιετικής εποχής ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, σύμφωνα με την Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS).

Σε κάποιες περιπτώσεις, αν μια χώρα αγοράσει εξαρτήματα γι’ αυτά τα οχήματα και τα ελικόπτερα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, περίπου πριν από ένα έτος, το υπουργείο άμυνας έχει δεσμεύσει $190 εκατομμύρια για έξι έργα σε έξι χώρες. Οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια απόκτησης νέου εξοπλισμού και οι αξιωματούχοι του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορεί να περάσουν χρόνια ώστε οι χώρες εταίροι μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά με τις αγορές.

Οι χώρες αυτές είναι:

Αλβανία, $30 εκατ. για ελικόπτερα

Βοσνία, $30,6 εκατ. για ελικόπτερα

Κροατία, $25 εκατ. για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Ελλάδα, $25 εκατ. για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Σκόπια, $30 εκατ. για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Σλοβακία, $50 εκατ. για ελικόπτερα

Η κυβέρνηση των Σκοπίων διαφημίζει την προσπάθεια ως «ενίσχυση των δυνατοτήτων» του Στρατού μέσω της βελτίωσης του εξοπλισμού και της προσαρμογή του στα νατοϊκά πρότυπα.

Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει τη διενέργεια δεύτερου κύκλου πρωτοβουλιών με τις δυνατότητες των $50 και $100 εκατομμυρίων για νέα έργα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακόμα και αν η πρωτοβουλία εξακολουθεί να θεωρείται μια πιλοτική ή δοκιμαστική φάση, το σχέδιο προϋπολογισμού του υπουργείου εξωτερικών για το 2020 ζητεί τη διερεύνηση της προσπάθειας. Επίσης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναζητούν το πώς θα διευρύνουν την πρωτοβουλία εκτός Ανατολικής Ευρώπης «για να συναγωνιστούμε την Ρωσία και την Κίνα και να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να φύγουν ή να μην πλησιάσουν τους ρωσικούς και κινεζικούς εξοπλισμούς.»

Καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα κατονομάσει τις εκτός Ευρώπης χώρες, ψάχνουν για χώρες στην Κεντρική Ασία, Νοτιοανατολικά Ασία και Αφρική.

Marcus Weisgerber

Απόδοση/Μετάφραση από το defenceone.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

 1. Είναι η «ελεύθερη αγορά» όπως την ερμηνεύουν οι ΗΠΑ, επειδή έτσι τους συμφέρει.
  Στην ουσία πρόκειται για κρατικά επιδοτούμενη (και προώθηση) διαφθοράς σε χώρες μπανανίες (όπως αυτές που αναφέρει στο άρθρο), η αλλιώς προωθημένο λάδωμα με επίσημη σφραγίδα της αμερικανικής πολιτικής.

  Επιπλέον είναι επίσημη παραδοχή των ΗΠΑ, ότι οι αμερικανικές εταιρίες αδυνατούν όλο και περισσότερο να ανταγωνιστούν τα προϊόντα ανατολικής προέλευσης στην παγκόσμια αγορά.

  Αυτά έχει όποιος παίζει ρουλέτα με εταιρίες αμυντικών εξοπλισμών στα χρηματιστήρια.

  1. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον ξεφύγει από κάθε μέτρο, και το bitch slapping σε «φίλους» και «συμμάχους» έχει καταστεί ρουτίνα πλέον. Κυρώσεις, τελεσίγραφα και τσαμπουκάδες σε ότι κουνιέται. Δεν μπορώ να ανακαλέσω ιστορικά άλλη εποχή όπου η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία των ΗΠΑ είχε αυτό το τραγικό και επικίνδυνο χάλι, ακόμα και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

   Όποιοι από τους διεθνείς παίχτες το έχουν καταλάβει έχουν από καιρό αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Σιγά-σιγά ακόμα και στην απονευρωμένη και δουλοπρεπή Ευρώπη.

   1. Προφανώς θεωρούν ότι είναι πάνω απο όλα και όλους, έτσι εμφανίζουν έντονα σημάδια ανωτερότητας και αλαζονείας απέναντι σε όλους, σύμφωνα με μια παροιμία (προφανώς άγνωστη στις ΗΠΑ και Ελλάδα) αυτά εμφανίζονται πρίν την πτώση μιας αυτοκρατορίας χωρίς να το αντιληφθεί η ίδια.

    Η Ελλάδα θα πρέπει πάντως να είναι πολύ προσεκτική σε πια σημεία θα ακολουθήσει τους αμερικανούς, και σε πια θα έπρεπε να αποφύγει, αν δεν θέλει να απομονωθεί απο την (πραγματική) Ευρώπη(οι χώρες στην γύρο περιοχή μας δεν νομίζω ότι ανήκουν πραγματικά σε αυτήν αφού στην ουσία και πρακτικά είναι μπανανίες και προτεκτοράτα). Αν ακολουθήσουν όμως οι πολιτικοί στην Ελλάδα, η επανάσταση της 25ης και το ΟΧΙ χάνουν την ουσία τους για την Ελλάδα όπως και οι θυσίες των πρωταγωνιστών και εκείνων που τους ακολούθησαν για μια ελεύθερη Ελλάδα, την οποία σήμερα μερικοί αλήτες θέλουν να μετατρέψουν σε αποικία, για μια χούφτα δολάρια που θα προσθέσουν στους παράνομους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

    Υ.Γ.

    Η πρόσφατη εξέλιξη στην σχέση Χουαβέι – Γκούγκελ(που παρατήρησαν και οι φίλοι παρακάτω), ίσως να μην αποδώσει αυτά που ποθούν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ. Πάντως οι συσκευές που πουλήθηκαν μέχρι σήμερα στην αγορά, δεν επηρεάζονται προς το παρόν απο την εξέλιξη στην συνεργασία των 2 εταιριών.

   2. Προφανώς θεωρούν ότι είναι πάνω απο όλα και όλους, έτσι εμφανίζουν έντονα σημάδια ανωτερότητας και αλαζονείας απέναντι σε όλους, σύμφωνα με μια παροιμία (προφανώς άγνωστη στις ΗΠΑ και Ελλάδα) αυτά εμφανίζονται πρίν την πτώση μιας αυτοκρατορίας χωρίς να το αντιληφθεί η ίδια.

    Η Ελλάδα θα πρέπει πάντως να είναι πολύ προσεκτική σε πια σημεία θα ακολουθήσει τους αμερικανούς, και σε πια θα έπρεπε να αποφύγει, αν δεν θέλει να απομονωθεί απο την (πραγματική) Ευρώπη(οι χώρες στην γύρο περιοχή μας δεν νομίζω ότι ανήκουν πραγματικά σε αυτήν αφού στην ουσία και πρακτικά είναι μπανανίες και προτεκτοράτα). Αν ακολουθήσουν όμως οι πολιτικοί στην Ελλάδα, η επανάσταση της 25ης και το ΟΧΙ χάνουν την ουσία τους για την Ελλάδα όπως και οι θυσίες των πρωταγωνιστών και εκείνων που τους ακολούθησαν για μια ελεύθερη Ελλάδα, την οποία σήμερα μερικοί αλήτες θέλουν να μετατρέψουν σε αποικία, για μια χούφτα δολάρια που θα προσθέσουν στους παράνομους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

    Υ.Γ.

    Η πρόσφατη εξέλιξη στην σχέση Χουαβέι – Γκούγκελ(που παρατήρησαν και οι φίλοι παρακάτω), ίσως να μην αποδώσει αυτά που ποθούν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ. Πάντως οι συσκευές που πουλήθηκαν μέχρι σήμερα στην αγορά, δεν επηρεάζονται προς το παρόν απο την εξέλιξη στην συνεργασία.

  2. Βασικα η ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά την τελευταία 2ετια στην εξαγωγή όπλων….. Επισης, έχουν τεχνολογία σε ορισμένα είδη αποκλειστική πχ στελθ αεροπλανα F35.
   Αυτο όμως που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι ….ειναι οτι περισσοτερο του 90% των όπλων που παράγουν τα καταναλώνουν οι ίδιοι ….απλως πουλάνε ή δωρίζουν ή μερικώς χρηματοδοτούμε όπλα σε χώρες με στρατηγικά και πολιτικά κριτήρια με βαςη τα αμερικανικά συμφέροντα.
   Στην ουσία αυτο που παρουσιάζεται ειναι ενας ακομη προώθησης αμερικανικών συμφερόντων που κερδίζουν κατι και καποιες χώρες.

  1. Νομιζω πως αυτο ειναι πολυ χειροτερο…. Εχει προεκτάσεις παγκοσμιες και τονιζει εντονα της γυμνια της ΕΕ, που ανα πασα στιγμη μπορουν να της τραβηξουν το χαλι κατω απ τα ποδια και δεν εχει ουτε μισο backup plan στον τομεα των λειτουργικων και υπηρεσιων.

   Τεσπα… παω να γλυψω τις πληγες μου…. θα βαλω το huawei μου στον πατο μου τωρα….

   1. «Εχει προεκτάσεις παγκοσμιες και τονιζει εντονα της γυμνια της ΕΕ»

    Kατι πηρε το αυτι μου οτι η ΕΕ θα επιτρεψει κανονικα την συμμετοχη της huawei στην αναπτυξη δικτυων 5G στην Ευρωπαικη Ενωση.

    1. Έχουν υπογράψει όντως συμφωνίες συνεργασίας, παρά τις ενστάσεις/απειλές των ΗΠΑ(αν θυμάμαι σωστά τις ανακοινώσεις).

   2. Καλησπέρα

    Περί δικτύων κινητής κτλ…αν θυμάμαι καλά η ITU, για να αποφύγει τον αχταρμά όπως έγινε με το 2G – όλοι θυμόμαστε τα κινητά που «έπαιζαν» στην Χ, Υ, Ζ χώρα ή και συνδυασμούς αυτών – αποφάσισε ότι θα απευθύνει πρόσκληση στις εταιρείες τεχνολογίας, αυτές θα παρουσίαζαν τις λύσεις τους με βάση το πρότυπο της ITU, η ITU θα επέλεγε τις πατέντες και θα έβγαινε το νέο στάνταρ (3G, 4G, 5G) με βάση τεχνολογικά κριτήρια.

    Και για να υπάρχει δικαιοσύνη, οι εταιαρείες που οι πατέντες τους θα αποτελούσαν το νέο στάνταρ θα χρέωναν μόνο συγκεκριμένα ποσά ώστε να μην είναι απαγορευτική η ανάπτυξη του.

    Αυτή τη στιγμή η Huawei κατέχει περίπου το 10% των πατεντών για το 5G (αν δεν απατώμαι), πράγμα που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την υλοποίηση 5G δικτύων χωρίς αυτήν. Για τους μη γνωρίζοντες, η Huawei κυρίως φτιάχνει δίκτυα και εξοπλισμό για παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη και στον τομέα των κινητών της, είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που φτιάχνει τους δικούς της επεξεργαστές με τη θυγατρική HiSilicon.

    Φημολογείται ότι αυτές οι απαγορεύσεις από τις ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια να εξαγοράσουν χρόνο μέχρι οι δικές τους εταιρείες αναπτύξουν αντικαταστάτες για αυτό το 10%.

    Πάντως εγώ θυμάμαι το 2006 στην Αγγλία που πάλι τέθηκε θέμα ασφάλειας των προϊόντων της Huawei. Τότε μάλιστα η ΜΙ6 βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι πήρε τυχαία δείγματα από την παραγγελία και ξήλωσε τα τσιπάκια στρώμα στρώμα ώστε να δει αν υπήρχε τίποτε το μεμπτό. Δεν βρήκαν τίποτα.

 2. Καλησπέρα

  Όλο αυτό μου θυμίζει το πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων, με τη διαφορά ότι ο καταναλωτής στα αυτοκίνητα τουλάχιστον έχει επιλογή.

  Έτσι από περιέργεια, άν αύριο η ΕΕ πει ότι επιχορηγεί την αντικατάσταση παλαιών αμερικάνικων αεροσκαφών με Airbus μέχρι που θα ακουστούν οι φωνές και οι απειλές των ΗΠΑ;

  Πάντως έρχει αρχίσει να παραξηλώνεται το πράγμα. Έχοντας επιδυθεί στο κυνήγι του αυξανόμενου κέρδους για να καλοπίανουν τους μετόχους και τους επενδυτές, οι εταιρίες εκ ΗΠΑ ενώ βγάζουν καλά προϊόντα τις πλείστες φορές έχουν πλέον απόλυτη ανάγκη την βοήθεια / επιδότηση από το κράτος για να επιβιώσουν.

 3. οι αμερικανοί θέλουν να μειώσουν τη ρωσική επιρροή και πληρώνουν για αυτό.

  που είδατε τον τσαμπουκά

  μην αναπαράγετε το σπουτνικ

  ίσως είναι μια ευκαιρία να αντικαταστήσουμε σαβούρες τύπου οσα και Σ300 με σύγχρονα και λειτουργικά συστήματά

  θα πονέσει λίγο τους εγχώριους συνεργάτες των ρώσων αλλά υπάρχει ξυδι

  1. «οι αμερικανοί θέλουν να μειώσουν τη ρωσική επιρροή και πληρώνουν για αυτό»
   Σωστο και σεβαστο. Κανεις ομως δεν μας εχει δωσει πιστικες εξηγησεις ακομα, γιατι οταν κανει κατι αντιστοιχο η αλλη πλευρα θεωρητε -χωρις πολλα πολλα- απειλη για την περιοχη και την παγκοσμια ασφαλεια.
   Μαζι σου για OSA&S300 ακομα και για τα Tor μη σου πω, αλλα το να τρωει μονο ο κ. Ντενης δεν προαγει τον υγειη καπιταλισμο και τον ανταγωνισμο

 4. Φαίνεται ότι ἡ «Ευρώπη» σηκώνει το γάντι.
  Ὁ Γερμανός επίτροπος του κόμματος Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) Günther Oettinger (που δέν συμπαθώ),έκανε μία δήλωση που ερμηνεύθηκε ὡς εξής : «ἡ Ε.Ε είναι ἡ ασπίδα της Γερμανίας απέναντι στον Τράμπ.».

  https://www.pfalz-express.de/oettinger-europa-ist-deutschlands-schutzschild-gegen-trump/

  Ἡ ακριβής αποστροφή είναι αυτή

  » „Am Ende hilft ein Brexit, es helfen abschreckende Beispiele wie Recep Tayyip Erdogan in der Türkei oder Wladimir Putin in Russland oder auch die Unberechenbarkeit eines US-Präsidenten wie Donald Trump. Jeder weiß, wir müssen als Europäer gewappnet sein.“ (dts Nachrichtenagentur) »

  Δηλαδή
  «Στο τέλος βοηθά (για την κατανόηση της σημασίας της «Ευρώπης» και των ευρωεκλογών) ένα Brexit,βοηθούν αποτρεπτικά παραδείγματα όπως ένας Ρ.Τ.Ερντογάν στην Τουρκία,ἢ ένας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ρωσία,ἢ ακόμη ἡ απρόβλεπτη συμπεριφορά ενός Αμερικανού προέδρου όπως ὁ Ντόναλντ Τράμπ.
  Ὁ καθένας γνωρίζει,ότι οἱ Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.