ΗΠΑ: Το πυροβολικό μάχης δίνει νέα έμφαση στο “αβάκιο και τα ακόντια”

© Gary Sheftick | Στρατιώτες των ΗΠΑ εκτελούν βολή με πυροβόλο M119 στην Σχολή Πυροβολικού Μάχης, Φορτ Σιλ, Οκλαχόμα.

Με τις αναδυόμενες απειλές των κυβερνοεπιθέσεων, η Σχολή Πυροβολικού Μάχης (AIT) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) δίνει νέα έμφαση στην μεθοδολογία των χειροκίνητων μεθόδων διεύθυνσης πυρός και βολής, όπως εξηγεί Ο Γκάρι Σέφτικ, της υπηρεσίας ενημέρωσης του Στρατού, στον ιστότοπο του Στρατού των ΗΠΑ.

“Η επιστροφή στο αβάκιο είναι μεγάλη υπόθεση”, δήλωσε ο Επιλοχίας Τσάντ Πάϊν, εκπαιδευτής της εκπαιδευτικής σειράς (ΕΣ) 13J εκλεκτών πυρών. “Αν δεν καταλαβαίνεις το αβάκιο, ουσιαστικά δεν καταλαβαίνεις τι κάνει για σένα το αυτοματοποιημένο σύστημα”.

Πριν από μία δεκαετία, η Σχολή άρχισε να μειώνει την έμφαση που έδινε στην διδασκαλία των χειροκίνητων μεθόδων, δήλωσε ο Συνταγματάρχης Σάμιουελ Σαϊν, υποδιοικητής. Αυτό συνέβη γιατί οι εξελίξεις στο σύστημα τακτικών δεδομένων Πυροβολικού (Advanced Field Artillery Tactical Data System – AFATADS) επέτρεψαν την αποτελεσματική χρήση του σε όλες τις περιπτώσεις, δήλωσε, και επιτάχυνε δραματικά τη διαδικασία βολής. Τότε, ο ηλεκτρονικός πόλεμος στην Κριμαία και την Ουκρανία διέκοψε την λειτουργία όλων των συστημάτων στην περιοχή, και την ίδια στιγμή οι κυβερνοεπιθέσεις άρχισαν να θέτουν εκτός λειτουργίας τα αυτοματοποιημένα συστήματα των πολιτικών εταιρειών. Οι επιθέσεις αυτές “συνέγειραν κάποιους ανθρώπους”, δήλωσε ο Σάϊν. Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της Σχολής Πυροβολικού Μάχης κατέστησε ως προτεραιότητα την επανεισαγωγή των χειροκίνητων ή των ελαττωμένων λειτουργίων πίσω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των εκπαιδευτικών σειρών, δήλωσε ο Σάϊν.

Επιστροφή στα βασικά για τη Διοίκηση Ταξιαρχίας

Η ανανεωμένη έμφαση δεν παρέχεται μόνο στην προχωρημένη ατομική εκπαίδευση των νέων Στρατιωτών, δήλωσε, άλλα επίσης σε όλες τα εκπαιδευτικά σχολεία Αξιωματικών από την βασική μέχρι την εκπαίδευση για την προαγωγή στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Επι του παρόντος οι εκπαιδευόμενοι ξεκινούν την εκπαίδευση στην AIT χρησιμοποιώντας χάρτες για να πλοηγηθούν και διδάσκονται τις πράξεις που χρειάζονται για τα συστήματα βολής. “Θα εκτελέσουν χειροκίνητες επιχειρήσεις μέχρι να διαπιστώσουμε ότι γνωρίζουν τα βασικά”, δήλωσε ο Πάϊν, εξηγώντας οτι μόνο τότε οι εκπαιδευόμενοι προχωρούν παρακάτω στο αυτοματοποιημένο σύστημα.

Αυτή η μέθοδος παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να εκτιμήσουν καλύτερα τις βασικές έννοιες, δήλωσε, επιτρέποντας τους να “αναλάβουν δράση άμεσα” από την πρώτη τους βολή. Θα ειναι επίσης καλύτερα προετοιμασμένοι όταν ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) θα θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα AFATADS, δήλωσε, και τώρα οι ελαττωμένες λειτουργίες είναι μέρος του σεναρίου κατά τις ασκήσεις πεδίο της AIT.

Όταν τα συστήματα θα έχουν καταρρεύσει, οι Στρατιώτες εκπαιδεύονται στο πως να μεταβούν μεταξύ των αυτοματοποιημένων και χειροκίνητων μεθόδων, επιβεβαίωσε η Στρατιώτης Σίνθια Αντάγια, εκπαιδευόμενη της ΕΣ 13J στην Σχολή.

O EW μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες, τα αυτοματοποιημένα συστήματα και την πρόσβαση στο GPS. Οπότε οι Στρατιώτες της 13J ΕΣ εμφανίζουν τα αβάκια, τα μολύβια, τα πλακίδια συντεταγμένων, τις καρφίδες και τα γωνιόμετρα τους για τις ελαττωμένες λειτουργίες. “Θα είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα στοιχεία των πινάκων βολής και πως να τα χρησιμοποιήσεις δίχως υπολογιστή και να είσαι σε θέση να συνεχίσεις την αποστολή τους, ακόμα και όταν όλα έχουν καταρρεύσει” δήλωσε η Αντάγια.

Πληρώματα πυροβόλων

Είναι καθοριστικής σημασίας ότι τα τμήματα πυροβολικού “ποτέ δεν παρεκκλίνουν από την κύρια αποστολή μας”, τόνισε ο Σάϊν, “και η κύρια αποστολή μας είναι η αδιάλειπτη παροχή πυρών στα στοιχεία ελιγμού του Στρατού μας – το Πεζικό και τα Τεθωρακισμένα”.

Οι χειροκίνητες ή ελαττωμένες λειτουργίες βολής πυροβόλων ουσιαστικά είναι μια αποστολή 20 πεδίων για τους πυροβολητές και στην AIT έχουν διδαχθεί μόλις οι αποστολές των 10 πεδίων, δήλωσε ο Επιλοχίας Ρόντρικ Στόουν, εκπαιδευτής της ΕΣ 13B πληρωμάτων πυροβόλων. Κάποιοι εκπαιδευτές, ωστόσο, συνεχίζουν να παρουσιάζουν στους εκπαιδευόμενους την χειροκίνητη σκόπευση, είπε ο Στόουν. “Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό που διδάσκονται και τους δύο τρόπους, επειδή, στην περίπτωση που καταρρεύσουν τα ψηφιακά συστήματα, πρέπει να έχεις έναν μηχανισμό ασφάλειας- ένα εφεδρικό σχέδιο”, δήλωσε.

Η Σχολή Πυροβολικού Μάχης βοήθησε στο έργο των ελαττωμένων λειτουργιών του προγράμματος εκπαίδευσης για την εκπαίδευση της Προκεχωρημένης Διοίκησης (ALC), δήλωσε ο Σάϊν. Αφού βάσει δόγματος οι πυροβολητές πυροβόλων είναι Λοχίες, η διδασκαλία της χειροκίνητης σκόπευσης τονίζεται μέσα στην ALC, δήλωσε.

Με τις ελαττωμένες λειτουργίες, ο πυροβολητής μεταφέρεται στη τηλεσκοπική πανοραμική διόπτρα, δήλωσε ο Στόουν. Χρησιμοποιούνται ακόντια σκόπευσης και καρφίδες βολής. “Έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα επιπλέον κεντρικό Σημείο Συσχέτισης Στόχου, τότε αμέσως στοχεύει από πάνω του”, δήλωσε ο Στόουν.

Τότε ο χειρομοχλός περιστροφής περιστρέφεται με το χέρι για την ανύψωση ή καταβίβαση του σωλήνα του πυροβόλου, είπε. “Όταν εκπαιδευόμουν, οι ελαττωμένες λειτουργίες ήταν το μοναδικό πράγμα που υπήρχε”, δήλωσε ο Στόουν. “Δεν υπήρχαν ψηφιακά συστήματα εκείνη την εποχή”.

Τώρα, για ακόμα μια φορά, ο φόβος του κυβερνοπολέμου καθιστά ύψιστης σημασίας τις ελαττωμένες λειτουργίες, δήλωσε. “Διαθέτουμε μεγαλύτερες δυνατότητες και ικανότητες από αυτούς”, είπε ο Στόουν αναφερόμενος στον εχθρό, “οπότε θα προσπαθήσουν να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να ελαττώσουν και αποκρούσουν κάποια απο τα συστήματα μας”.

Μακριά από την αίθουσα εκπαίδευσης

Η έμφαση στις ελαττωμένες λειτουργίες δεν συμβαίνει μόνο στην αίθουσα εκπαίδευσης, πραγματοποιείται επίσης και στο πεδίο, δήλωσε ο Σάϊν. Το δόγμα έχει επικαιροποιηθεί το ίδιο και τα πρότυπα απόδοσης. Πρόσφατα η Διαταγή Εκπαίδευσης 3-09.8 για τα πυρά υποστήριξης επικαιροποιήθηκε με την αύξηση των προτύπων απόδοσης για τις χειροκίνητες και ελαττωμένες λειτουργίες πυροβολητή.

Ο Διευθυντής του Πυροβολικού Μάχης τονίζει τις ελαττωμένες λειτουργίες στις ομιλίες του για τα πυρά και τις τριμηνίες συσκέψεις με τους Διοικητές των Μεραρχιακών Πυροβολικών, δήλωσε ο Σάϊν. “Δεν είναι μόνο μια υπόθεση του Φόρτ Σίλ”, δήλωσε ο Σάϊν. “Πιστεύει ακράδαντα οτι πρέπει να ενημερώνεται από τις επιχειρησιακές δυνάμεις”.

Η προετοιμασία για τον EW δεν είναι μόνο πρακτική, δήλωσε, δημιουργεί επίσης και μια πιο ολοκληρωμένη δύναμη. “Αυτό που ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια της πορείας είναι ότι ουσιαστικά αυξάνουμε τις ικανότητες των Στρατιωτών και των Διοικητών μας”, δήλωσε ο Σάϊν, “επειδή τους βοήθησε να κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό πως συνεργάζονται όλα μαζι”.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το army.mil για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Πόσο μπροστά ήταν και είναι ο ΕΣ…
    Αβακιο και όλμοι, σχέση ανεκτίμητη και αναντικατάστατη,

  2. Σε λίγο ίσως να δόσουν νέα έμφαση και στα τακτικά μαχητικά 3ης και 4ης γενιάς, για τους ίδιους λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.