ΗΠΑ: Η SOCOM θα αναπτύξει «ιδιαίτερα τροποποιημένο» αεροσκάφος υποστήριξης Dash-8

Η διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων (SOCOM) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) πρόκειται να αναπτύξει το «ιδιαίτερα τροποποιημένο» αεροσκάφος De Havilland Canada (DHC) Dash-8 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ειδικών αποστολών.

Η Διοίκηση γνωστοποίησε την 27η Φεβρουαρίου ότι πρόκειται να αναθέσει σύμβαση αποκλειστικής πηγής στην Leidos για την προμήθεια ενός Dash 8, σημειώνοντας, «οι απαιτήσεις της υπηρεσίας θα καλυφθούν μόνο από μια αποκλειστική πηγή και καμία άλλη υπηρεσία ή παροχή υπηρεσιών».

Δεν έχουν αποκαλυφθεί περισσότερα στοιχεία για την αποστολή ή τη διαμόρφωση του αεροσκάφους και η SOCOM δεν φανέρωσε την ημερομηνία παραλαβής του.

Νωρίτερα, η Leidos είχε προμηθεύσει τον Στρατό των ΗΠΑ με αεροσκάφη Dash-8 τροποποιημένα για τις αποστολές εναέριας χαμηλής αναγνώρισης (Airborne Reconnaissance Low – ARL). Στη διαμόρφωση ARL-Enhanced (ARL-E) το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με οπτικά υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτροοπτικής/υπέρυθρης (EO/IR) παρατήρησης, ψηφιακό χάρτη και βίντεο πλήρους κίνησης (Full Motion Video – FMV) όπως επίσης και συλλογή πληροφοριών από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (SIGINT), πληροφορίες επικοινωνιών (COMINT), ραντάρ διείσδυσης φυλλωμάτων (FOPEN), ραντάρ προειδοποίησης κινούμενων επίγειων στόχων/ συνθετικού ανοίγματος (GMTI/SAR), εξοπλισμό προειδοποίησης αποβιβαζόμενου κινούμενου στόχου (DMTI) και ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPEN).

Στο πλαίσιο των αποστολών ARL-E, η διαμόρφωση Saturn Arch προορίζεται για την εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (IED) ενώ η διαμόρφωση Desert Owl είναι η ικανότητα συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αποστολών συλλογής πληροφοριών μετρήσεων και υπογραφών (MASINT) και πληροφοριών από εικόνες (IMINT) σε συνθήκες παντός καιρού.

Παρ’οτι το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ δεν έχει δηλώσει που επιχειρούν οι πλατφόρμες Saturn Arch και Desert Owl, στα πιθανά θέατρα επιχειρήσεων περιλαμβάνονται το Αφγανιστάν (όπου συνεχίζεται η «μη επιχειρησιακή» υποστήριξη), την Ανατολική Αφρική (το στρατόπεδο Λεμονιέρ στο Τζιμπουτί είναι γνωστό για την υποστήριξη στο πρόγραμμα Saturn Arch) και την Νότια Κορέα.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το janes.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.