Β. Νέδος: Συστήματα αντι-drone εγκαταστάθηκαν στα νησιά μας

Στη φωτογραφία το ισραηλινό σύστημα DRONE DOME που αναπτύχθηκε απο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 για την προστασία από τα drone στην Κορνουάλη της Αγγλίας, Ιούνιος 2021.

Του Βασίλη Νέδου, αναδημοσίευση από το: kathimerini,gr

Αντι-drones θα φρουρούν τα νησιά μας
Η «ομπρέλα» αναπτύχθηκε με πλήρη μυστικότητα

Σχεδόν ολοκληρωμένη είναι η «ομπρέλα» κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και drones από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) σε νησιά και κρίσιμες τοποθεσίες ανά την επικράτεια, σε ένα σχέδιο το οποίο υλοποιείται τους τελευταίους δύο μήνες υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας. Το ισραηλινής τεχνολογίας σύστημα το οποίο τοποθετείται, ουσιαστικά λειτουργεί με τρόπο που παρεμβαίνει στην πτητική δυνατότητα των πιθανών εχθρικών UAV. Εν ολίγοις το ευρισκόμενο σε πτήση UAV (είτε πρόκειται για τα ευρέως γνωστά ΤΒ-2 «Bayraktar» είτε για τα πιο εξελιγμένα ANKA-S) θα αποπροσανατολίζεται έπειτα από παρέμβαση στο υφιστάμενο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη, αλλά και σε περίπτωση που αυτό αλλάξει ενώ βρίσκεται σε αποστολή.

Το ευρισκόμενο σε πτήση UAV [είτε πρόκειται για τα ευρέως γνωστά ΤΒ-2 Bayraktar (φωτ.), είτε για τα πιο εξελιγμένα ANKA-S] θα αποπροσανατολίζεται έπειτα από παρέμβαση στο υφιστάμενο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη, αλλά και σε περίπτωση που αυτό αλλάξει ενώ βρίσκεται σε αποστολή. Φωτ. Bayhaluk

Σκοπός, εν ολίγοις, είναι τα απειλητικά UAV ή drones να «τυφλώνονται», ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδοχή συστήματος αντι-UAV που διαθέτει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του ισραηλινού Drone Dome, αλλά με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας και στο γεωγραφικό ανάγλυφο των νησιών και άλλων παραμεθόριων περιοχών.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε πλήρη μυστικότητα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πρόσφατα κάποιες διαρροές, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν τη σφοδρότατη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου και όχι μόνο, εγείροντας εκ νέου το θέμα της διαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών που συνδέονται τόσο με τη συνεργασία με φιλικές χώρες όσο και με τη δημιουργία υποδομών κρίσιμων για την εθνική ασφάλεια.

Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των προτάσεων για τις νέες κορβέτες του Π.Ν. και σήμερα θα παρουσιασθούν στον πρωθυπουργό.

Στον τομέα των UAV, εξίσου σημαντική είναι η παρουσίαση, τη Δευτέρα, ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, της πρόσκτησης τριών αμερικανικών MQ-9 με τους σταθμούς διοίκησής τους, με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η απόφαση για επιλογή της αμερικανικής λύσης προς το παρόν μεταθέτει στο μέλλον την όποια συζήτηση για τη μίσθωση νέων ισραηλινών HEROΝ, όπως αυτά που ήδη επιχειρούν με επιτυχία από τη Σκύρο.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την προμήθεια νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και σήμερα παρουσιάζονται ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι έχουν κατατεθεί συνολικά τέσσερις ολοκληρωμένες προτάσεις: από τη Γαλλία (Gowind), την Ιταλία (FCX-30 Doha), την Ολλανδία (Sigma 10514) και τη Βρετανία (Arrowhead 140). Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην εισήγηση –που θα παρουσιασθεί σήμερα το πρωί στον πρωθυπουργό– αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τεσσάρων προτάσεων. Για το Π.Ν. οποιαδήποτε από τις τρεις προτάσεις Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας θα ήταν λειτουργική. Η βρετανική πρόταση αξιολογείται ως ενδιαφέρουσα επίσης, ωστόσο το εκτόπισμα του πλοίου που προτείνει η Babcock (μεταξύ 5.500 και 6.000 τόνων), μία από τις πλέον ευυπόληπτες ναυπηγικές εταιρείες παγκοσμίως, θεωρείται μεγάλο για τις ελληνικές υποδομές και δυνατότητες. Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις και τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, φαίνεται ότι το πρόγραμμα των κορβετών έχει ως δύο βασικούς διεκδικητές την Ιταλία και τη Γαλλία.

Αναβάθμιση φρεγατών

Υπενθυμίζεται ότι από το πρόγραμμα ενίσχυσης που έχει αποφασιστεί για τις ανάγκες του Π.Ν. απομένουν περίπου 2 δισ. ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι και για την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Σε περίπτωση που όντως υλοποιηθεί η αναβάθμιση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για τις ΜΕΚΟ, απομένει 1,5 δισ. για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών. Αυτό σημαίνει ότι είτε ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί έτι περαιτέρω, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα αναβαθμιστούν και οι τέσσερις ΜΕΚΟ, είτε θα γίνει μια προσαρμογή, ώστε να προχωρήσουν αυτές οι εργασίες για τις δύο πιο σύγχρονες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. “…το ευρισκόμενο σε πτήση UAV (είτε πρόκειται για τα ευρέως γνωστά ΤΒ-2 «Bayraktar» είτε για τα πιο εξελιγμένα ANKA-S) θα αποπροσανατολίζεται έπειτα από παρέμβαση στο υφιστάμενο σχέδιο πτήσης που είναι αποθηκευμένο στη μνήμη”: αυτό πως ακριβώς θα γίνεται;
  Πως θα αποπροσανατολίζονται τα ΤΒ2 και τα Anka (και οσονούπω τα Akinci και Aksungur); Μιλάμε για μεσαία-μεγάλα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, τα οποία διαθέτουν αδρανειακό σύστημα (το οποίο ΔΕΝ παρεμβάλλεται, κάτι το οποίο είναι γνωστό από την δεκαετία του ‘50, όταν αναπτύχθηκαν τα πρώτα αδρανειακά συστήματα ναυτιλίας για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς). Επίσης, τουλάχιστον το ΤΒ2 αναφέρεται ότι δεν βασίζεται στο GPS για διόρθωση των τυχόν σφαλμάτων του αδρανειακού. Οπότε, πως το “αποπροσανατολίζουμε”;
  Επίσης, το ΤΒ2 χρησιμοποιεί επικοινωνία με τον σταθμό ελέγχου του σε τρεις διαφορετικές περιοχές συχνοτήτων. Επομένως, για να υπάρχει αποτελεσματική παρεμβολή, θα πρέπει να παρεμβάλλονται διαρκώς και αδιαλείπτως τρεις μπάντες, ώστε να μην μπορεί να λάβει εντολές από τον σταθμό ελέγχου του. Παρ’ όλ’ αυτά, το ΤΒ2 θα μπορούσε να εκτελεί μία προδιαγεγραμμένη διαδρομή βάσει προκαθορισμένων σημείων (waypoint), να καταγράφει με την κάμερά του και να μεταδίδει την εικόνα στον σταθμό εδάφους: η ενδεχόμενη παρεμβολή προς το ΤΒ2 δεν εμποδίζει την εκπομπή, ακόμα κι αν αυτό δεν λαμβάνει επιβεβαίωση από τον σταθμό εδάφους. Ο οποίος δεν μπορεί να παρεμβληθεί λόγω της καμπυλότητας της γης.
  Παράλληλα, συζητάμε για μία προμήθεια MQ-9 υψηλότατου κόστους, ενώ η επένδυση για εγχώρια ανάπτυξη είναι ελάχιστη.

  Διαπιστώνεται μία προσπάθεια εφησυχασμού της κοινής γνώμης, παράλληλα με προμήθειες υψηλού κόστους, οι οποίες όμως δεν αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες και προβλήματα.
  Τους Yildirim, τους Bora και τους SOM, πως θα τους αντιμετωπίσουμε; Γιατί δείχνουμε να αγνοούμε την πυραυλική απειλή της γείτονος; Έχουμε αντιληφθεί την ακρίβεια που διαθέτουν οι Bora και την δυσκολία αντιμετώπισης των βαλλιστικών πυραύλων εν γένει;

 2. Το εργαστήριο μου είναι εξοπλισμένο με επαγγελματικά αντιπαρακολουθητικά συστήματα για προστασία από υποκλοπές & Μέτρηση ακτινοβολίας .Κατασκευές για έλεγχο & μπλοκάρισμα στα κακόβουλα DRONE …. Υπηρεσίες & Τεχνική Υποστήριξη Υψηλού Επιπέδου .
  ABAElectronics Τάσος Αγγελόπουλος 6944338080

 3. 400 εκατομμύρια για 3 uav, γίναμε ελβετια και μου διέφυγε,δεν έχουμε πυρομαχικα ,αντιβαλλιστικα γιλέκα, κρανη,θερμικές διοπτρες,ολμους 120mm και μοιράζουμε λεφτα. Ακόμα και καφέ να ψηνουνε πόσο καλλίτερα είναι από τα heron που ήδη έχουμε και τα χρησιμοποιουμε.

 4. Παθητική παρακολούθηση ναι καλό είναι , από εκεί και πέρα ενεργητική καταστολή μόνο με κατάρριψη είτε με λέιζερ είτε με φθηνούς πυραύλους .

  Είμαστε η μόνη χώρα που ενώ απολαμβάνει εναέρια υπέροχη αφήνει τους γείτονες της να εισχωρούν ανενόχλητα στο χώρο της .

  Το ίδιο ισχύει με τις μερικές οικονομικές ζώνες όπως αυτής της με την Αίγυπτο και τα 12νμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.