“Βαλιτσάκια” παρακολούθησης της …διπλανής πόρτας

©balkaneu.com | Φωτογραφία αρχείου

Ούτε η ΕΥΠ γνωρίζει πόσα κυκλοφορούν ανά την επικράτεια, παραδέχεται η ΑΔΑΕ.

Την 5η Νοεμβρίου, ο νέος πρόεδρος της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Σακκάς παραδέχθηκαν στην Βουλή οτι οι επικοινωνίες στην Ελλάδα είναι διάτρητες. Ακόμη, δήλωσαν αδυναμία να υπολογίσουν πόσες συσκευές παρακολουθήσεων, τα γνωστά “βαλιτσάκια”, υπάρχουν στην χώρα. “Κανείς δεν ξέρει πόσα κυκλοφορούν στην επικράτεια αυτήν την στιγμή, ούτε η ΕΥΠ το γνωρίζει”, είπε ο κ. Ράμμος στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής τη διετία 2017 και 2018.

Του Γιάννη Σουλιώτη, πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή.

Κι όμως, μερικούς μήνες νωρίτερα, τα υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είχαν δεσμεύσει μυστικό κονδύλι ύψους 1,1 εκατ. ευρών για την αγορά “τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού” όχι μόνο από την ΕΥΠ και την Αστυνομία, αλλά και την ΑΔΑΕ. Την απόρρητη υπουργική απόφαση, που υπεγράφη στις 7 Ιουλίου του 2018, φέρνει σήμερα (24 Νοεμβρίου 2019) στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα “Καθημερινή”. Τι προκύπτει από αυτή; Τα τρία υπουργεία έδωσαν 300000 ευρώ στην Αστυνομία και 500000 ευρώ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για την αγορά συσκευών και προγραμμάτων παρακολούθησης. Άλλες 300000 ευρώ διέθεσαν στην ΑΔΑΕ για να αγοράσει ένα μηχάνημα αντιπαρακολούθησης, ικανό να εντοπίζει παράνομές συσκευές υποκλοπών, η συσκευή είναι γνωστή ως “αντιβαλιτσάκι”.

“Τα χορηγούμενα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των πάσης φύσεων τηλεπικοινωνιακών αναγκών των ως άνω υπηρεσιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους”, αναφέρεται στο έγγραφο. Η ΕΥΠ και η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. αξιοποίησαν το κονδύλι. Οχι όμως και η ΑΔΑΕ, που φέτος τον Σεπτέμβριο υπαναχώρησε από την αρχική θέση της και αποφάσισε αρνητικά.

Τα γεγονότα που μεσολάβησαν έχουν ως εξής: Τον Μάρτιο του 2019, η ολομέλεια της ΑΔΑΕ είχε αποφασίσει ομόφωνα να προχωρήσει στην προμήθεια της συσκευής. Οι εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων της Αρχής ήταν απολύτως θετικές, καθώς έκριναν οτι ο εξοπλισμός θα είναι χρήσιμος σε όλες τις κατηγορίες ελέγχων. “Με τα συστήματα αυτά θα διενεργούνται έλεγχοι, δίνοντας στην ΑΔΑΕ τη δυνατότητα να εντοπίζει πιθανή παραβίαση του απόρρητου των επικοινωνιών”.

Εμπειρογνώμονες ταξίδεψαν στην Ουγγαρία, στη Μ. Βρετανία και στο Ισραήλ και συναντήθηκαν με στελέχη εταιρειών πριν καταλήξουν στο ποια συσκευή αντιπαρακολούθησης θα επέλεγαν. Τα περισσότερα από τα συστήματα που είχαν αποτελούνταν από σαρωτές με δυνατότητα να ανιχνεύουν εάν στην περιοχή εμβέλειας τους λειτουργούν “κανάλια κινητών τηλεπικοινωνιών που δεν ανήκουν στο πραγματικό δίκτυο”.

Τελικά, στις 30 Σεπτεμβρίου ο νέος πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, συγκάλεσε ξανά την ολομέλεια και με οριακή πλειοψηφία αποφασίστηκε ότι η προμήθεια του εξοπλισμού “δεν ήταν σκόπιμη”. Ο πρόεδρος έθεσε ζήτημα αναρμοδιότητας της ΑΔΑΕ και το ίδιο επανέλαβε στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Επιφυλάξεις είχε προηγουμένως διατυπώσει και το νομικό τμήμα της Αρχής. “Οποιαδήποτε προμήθεια πρέπει να συνδέεται με προβλεπόμενη από τον νόμο αρμοδιότητα της”, τόνισε ο κ. Ράμμος. Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Αρχής κ. Σακκάς επέμεινε στην ανάγκη αγορά του μηχανήματος, όπως εξάλλου είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Ζήτησε καταγραφεί στα πρακτικά η ανησυχία του για το ενδεχόμενο η διοίκηση της ΑΔΑΕ να κατηγορηθεί για τη μη αξιοποίηση του κονδυλίου των 300000 ευρώ.

Σημειώνεται οτι ήδη απο το 2015 η Αρχή είχε με επιστολές της στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης επισημάνει την ύπαρξη νομοθετικού κενού σχετικά με τον έλεγχο της χρήσης φορητών συσκευών παρακολούθησης. Επιπλέον, είχε επισημάνει την ανάγκη σύμπραξης των αρμόδιων αρχών “για τον έλεγχο της χρήσης εξοπλισμού σάρωσης του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων και παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών”.

Οι άρσεις απορρήτου

Ως προς τα πεπραγμένα της ΑΔΑΕ που παρουσιάστηκαν στην Βουλή, στην πρόσφατη έκθεση της Αρχής επισημαίνεται οτι το 2018 εκδόθηκαν απο τις εισαγγελικές αρχές 11113 διατάξεις άρσης απορρήτου για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, αντι 7182 το 2017. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο από το 2005 έως σήμερα αριθμό νόμιμων συνακροάσεων που γίνονται όχι με “βαλιτσάκια”, αλλά έπειτα απο συνεννόηση με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, το οποίο “διαφήμιζε” ο βετεράνος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Ταλ Ντίλιαν, ξεσήκωσε πολιτική θύελλα στην Κύπρο. Το βαν κατασχέθηκε (φωτ.), ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία υποχρεώθηκε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, υποστηρίζοντας οτι πραγματοποιούσε μόνο δοκιμές.

Τα ελληνικά ίχνη στο κατασκοπευτικό σκάνδαλο της Κύπρου

Ελληνικά “ίχνη” εντοπίζονται στην πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, που τις τελευταίες ημέρες συγκλονίζει την Κύπρο. Ο ιδιοκτήτης του, βετεράνος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, υπήρξε μέχρι πρόσφατα συνεταίρος της ισραηλινής NSO. Πρόκειται για την εταιρεία-δημιουργό του λογισμικού παρακολουθήσεων “Pegasus”, που έχει εντοπιστεί και λειτουργεί και στην Ελλάδα και “ευθύνεται” για την υποκλοπή συνομιλιών χιλιάδων χρηστών του WhatsApp.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τη 15η Νοεμβρίου στα ΜΜΕ της Κύπρου αναπαρήχθη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Αύγουστο σε δημοσιογράφο του Forbes ο ιδιοκτήτης του κατασκοπευτικού βαν Ταλ Ντίλιαν. Σε αυτήν, ο πρώην πράκτορας έκανε επίδειξη των δυνατοτήτων του αξίας 9 εκατ. ευρώ βαν, το οποίο λειτουργεί ως ένα πανίσχυρο “βαλιτσάκι”, ικανό να υποκλέψει όχι μόνο τις συνομιλίες που γίνονται μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας (GSM), αλλά να αποκτά πρόσβαση στα μηνύματα του WhatsApp, στις συνομιλίες του Facebook και σε ο,τι υλικό διαθέτει ένα έξυπνο κινητό.

“Κυπριακό Watergate”

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε σάλο στην Κύπρο με τα στελέχη του ΑΚΕΛ να μιλούν για “κυπριακό Watergate”, αφήνοντας υπονοούμενα για πιθανές σχέσεις του Ντίλιαν με στελέχη της κυβέρνησης. Την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ενω δηλώσεις για την υπόθεση έχουν κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου και ο αρχηγός της Αστυνομίας. Το βαν κατασχέθηκε, ενω σε διευκρινιστική ανακοίνωση υποχρεώθηκε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιούσε μόνο δοκιμές και δεν είχε κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Το 2014, πάντως, η πρώτη εταιρεία του Ντίλιαν “Circles” συγχωνεύθηκε με την NSO, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για το “χακάρισμα” της εφαρμογής WhatsApp μέσω του λογισμικού “Pegasus”. Ακόμα και με μια αναπάντητη κλήση, το πρόγραμμα εγκαθιστά ιούς στο λειτουργικό σύστημα iOS στα κινητά τηλέφωνα της Apple και δίνει τη δυνατότητα υποκλοπής γραπτών μηνυμάτων, κωδικών ασφαλείας αλλά και γεωεντοπισμου ενός τηλεφώνου.

Έρευνα του Citizen Lab, εργαστηρίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο που ειδικεύεται σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, είχε δείξει τον περασμένο Σεπτέμβριο οτι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί και στην χωρά μας. Μεταξύ Αυγούστου 2016 και Αυγούστου 2018, οι Καναδοί ερευνητές αναζήτησαν στο Διαδίκτυο σερβερ που σχετίζονταν με το “Pegasus”. Κατέληξαν σε 45 χώρες, στις οποίες θεωρούν οτι γίνονται παρακολουθήσεις με το συγκεκριμένο σύστημα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, πρόσφατα αξιωματούχοι “ειδικών” υπηρεσιών ταξίδεψαν στο Ισραήλ και είχαν επαφές με τα στελέχη της NSO για την προμήθεια του λογισμικού. Στο παρελθόν εξάλλου από διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων στη γνωστή ιστοσελίδα WikiLeaks είχαν αποκαλυφθεί διαπραγματεύσεις Ελλήνων αξιωματούχων με τα στελέχη της ιταλικής “Hacking Team” για την προμήθεια αντίστοιχοι λογισμικού παρακολούθησης (spyware). Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα στον Τύπο της Κύπρου, από την ιταλική Hacking Team είχε προμηθευτεί εξοπλισμό και η εταιρεία του πρωταγωνιστή του κατασκοπευτικού σκανδάλου Ταλ Ντίλιαν…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Καλημέρα

   Βαλιτσάκια…εδώ στην κύπρο ο άλλος έστεισε ολόκληρο βαν και προσέφερε υπηρεσίες για όποιον είχε τα χρήματα.
   Το γελοίο με εκείνη την υπόθεση είναι ότι το τμήμα τελωνείων ισχυρίζεται ότι τους ξεγέλασε λέγοντας τους ότι είναι εξοπλισμός μετεωρολογίας

 1. Aν θυμάμαι καλά από τα χρόνια της σχολής μου η τότε τουλάχιστον τεχνολογία κινητής είχε 3-4 επίπεδα κρυπτογράφησης. Όπου το επίπεδο 0 ήταν μη κρυπτογράφηση. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που τότε είχε το 0. Γιατί; Μα επειδή χρειαζόντουσαν λιγότερες κεραίες και εξοπλισμός, κέρδος για τις εταιρίες κινητής.
  Χωρίς κρυπτογράφηση ουδείς είναι ασφαλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.