Γαλλία: Σε δοκιμές το πρωτότυπο 4Χ4 VBMR-L Serval

Τα πρώτα πρωτότυπα οχήματα τεχνικώς ικανά να κυκλοφορούν (roadworthy) του νέου 4X4 τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (AFV) Vehicule Blinde Multi-Role – Light (VBMR-L) του γαλλικού Στρατού υποβάλλονται σε δοκιμές απόδοσης και περισσότερα πρωτότυπα προορίζονται να παραδοθούν αργότερα αυτό το έτος, σύμφωνα με τον Μάθιου Κίρκ, διευθυντή αμυντικών αγορών στην Texelis.

Μετά από διαγωνισμό, η γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) επέλεξε τις Nexter Systems και Texelis για το πρόγραμμα VBMR-L, συμμετέχουσες σε μια διεταιρική σύμβαση που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο 2017 που την ακολούθησε η επίσημη σύμβαση τον Φεβρουάριο 2018. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η DGA πληρώνει τις Nexter Systems και Texelis για την εργασία της καθεμιάς πάνω στο Serval.

Αρχικά, οι εγκαταστάσεις της Texelis στην Λιμόζ επρόκειτο να αποστείλουν ένα πλήρως λειτουργικό αμάξωμα στις εγκαταστάσεις της Nexter Systems στην Ροάν. Τότε το αμάξωμα θα εξοπλίζονταν με ένα συγκολλημένο αυτοφερόμενο (monocoque) σκάφος και θα ολοκληρώνονταν με όλα τα υποσυστήματα, και έπειτα θα παραδίδονταν στον γαλλικό Στρατό.

Ωστόσο, λόγω “των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από τον πελάτη μας, η Texelis θα παραδώσει στην Nexter Systems μια ειδική συλλογή για κάθε όχημα Serval, η οποία θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα υποσυστήματα κινητικότητας για την συγκεκριμένη έκδοση”, δήλωσε ο Κίρκ. Όλα τα στοιχεία κινητικότητας θα χορηγηθούν από την Texelis -συμπεριλαμβανομένων κινητήρα, μετάδοση, διαφορικό, προστατευόμενες δεξαμενές καυσίμου και ηλεκτρικά όπως η γεννήτρια, η διεύθυνση και ο αυτόματος προθερμαντήρας του κινητήρα.

Το Serval θα έχει βάρος μάχης 17 τόνων και, επιπρόσθετα με το πλήρωμα των δύο, θα μεταφέρει και οχτώ Στρατιώτες. Ένας από το επιβιβασμένο προσωπικό θα χειρίζεται το τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό οροφής που θα είναι οπλισμένος με ένα σταθεροποιημένο πολυβόλο. Μια από τις τέσσερις θυρίδες οροφής του Serval μπορεί να δεχθεί πολυβόλο επί έστορα για να καλυφτεί το οπίσθιο τόξο του οχήματος.

Το Serval έχει μήκος 6,5 μ., πλάτος 2,5 μ. και ύψος 2,5 μ. μέχρι την οροφή του σκάφους. Πρόκειται να εξοπλιστεί με σύστημα αρθρωτής πρόσθετης θωράκισης.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.