Βελτιωμένη πρόταση αναβαθμίσεως του ΛΕΩΝΙΔΑΣ με νέο πύργο παρουσίασε η EODH

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Σε βελτιωμένη πρόταση αναβαθμίσεως του ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι/ΙΙ προχώρησε η ελληνική εταιρεία EODH, μετά την αρχική ενημέρωση στην οποία προέβη στις 11 Δεκεμβρίου 2019. Για την βελτιωμένη πρόταση ενημερώθηκε και πάλι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, με σχετική αλληλογραφία στις 4 Ιουνίου.

Η βελτίωση στο συνολικό πακέτο αναβαθμίσεως του ΤΟΜΠ, έγκειται στον εφοδιασμό με έναν νέο, μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο πύργο που φέρει το αυτόματο πυροβόλο διαμετρήματος 30×173 mm Mauser MK30F. Πρόκειται για το πυροβόλο που είχε επιλεγεί για το αντιαεροπορικό σύστημα ARTEMIS 30 που κατασκευάσθηκε από την ΕΒΟ νυν ΕΑΣ και σήμερα έχει αποσυρθεί από την υπηρεσία. Αντιλαμβανόμενη ότι τα 60 αποσυρμένα συστήματα ARTEMIS 30 αποτελούν πηγή εξευρέσεως έτοιμων πυροβόλων Mauser MK30F (120 στον αριθμό) που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως και ότι στα ΕΑΣ υφίσταται αριθμός πυροβόλων του συγκεκριμένου τύπου (τουλάχιστον 120 κατά πληροφορίες) που παρέμειναν αναξιοποίητα, η EODH αποφάσισε να επιλέξει την συγκεκριμένη λύση, εξασφαλίζοντας σοβαρή συρρίκνωση του συνολικού κόστους αναβαθμίσεως του ΛΕΩΝΙΔΑΣ. Σημειώνεται ότι το κόστος κάθε πυροβόλου σε σημερινές τιμές υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ, συνεπώς με την εγκατάστασή του σε ένα υπερσύγχρονο πύργο νέας σχεδιάσεως, το κόστος είναι απολύτως αποδεκτό.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική λύση για το ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300 που προτείνει η EODH, αποβλέπει στην αποκατάσταση των προβλημάτων τεχνικής υποστηρίξεως και αξιοπιστίας, όσο και στην σοβαρή επαύξηση των επιχειρησιακών χαρακτηριστικών του ΤΟΜΠ, καθιστώντας το εφάμιλλο σύγχρονων σχεδιάσεων. Οι τρεις βασικοί τομείς που επιδέχονται εκσυγχρονισμό σε ένα τεθωρακισμένο όχημα Πεζικού αφορούν ως γνωστό την ευκινησία, την ισχύ πυρός και την προστασία, ενώ επιπλέον παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε θέματα που αφορούν την εργονομία, την άνεση και την ασφάλεια του μεταφερόμενου προσωπικού.

Mε την βελτιωμένη πρόταση, η EODH έρχεται να απαντήσει στο βασικό πρόβλημα που αντιμετώπισαν όλες οι παλαιότερες προσπάθειες επαυξήσεως της ισχύος πυρός του ΛΕΩΝΙΔΑΣ με την προσθήκη πύργου, αυτό της δραστικής μειώσεως του αριθμού των μεταφερόμενων οπλιτών (4-6) λόγω καταλήψεως μεγάλου μέρους του εσωτερικού χώρου στο διαμέρισμα μεταφοράς προσωπικού από τον κάλαθο του πύργου. Η συγκεκριμένη πρόκληση έχει ξεπεραστεί τα τελευταία λετη με την εμφάνιση μιας νέας γενιάς τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων πύργων και εξεδρών οπλισμού χαμηλού βάρους και με περιορισμένες απαιτήσεις στηρίξεως, εφοδιασμένες με εξελιγμένα οπτικοηλεκτρονικά μέσα προσκτήσεως και προσβολής στόχων. Πλεονεκτήματα αυτής της λύσεως είναι:

•το μικρό βάρος.
•η χαμηλή σιλουέτα.
•η καλύτερη προστασία του πυροβολητή στο εσωτερικό του οχήματος.
•η άμεση επικοινωνία μεταξύ των μελών του πληρώματος μέσα στο σκάφος.
•η δυνατότητα λήψεως μεγάλων γωνιών ανυψώσεως και καταβιβάσεως του οπλισμού.
•η απόρριψη εξωτερικά των κενών καλύκων και των συνδετήρων των βλημάτων πυροβόλου.
•η μη επαφή του προσωπικού με τα τοξικά αέρια που παράγονται κατά την βολή.
•ο χαμηλός θόρυβος στο εσωτερικό του οχήματος.

Επιπλέον, είναι πιο εύκολη η σταθεροποίηση και ο έλεγχος του οπλισμού, δεδομένου ότι οι κινούμενες μάζες είναι μικρότερες και απαιτούν μικρής ισχύος σερβοκινητήρες με περιορισμένες απαιτήσεις ηλεκτρικής καταναλώσεως.

Η εταιρεία EODH, σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργαζόμενο οίκο του εξωτερικού, ανέπτυξε έναν νέο πύργο που ενσωματώνει εξωτερικά τοποθετημένο πυροβόλο διαμετρήματος 30×173 mm τύπου Mauser MK30F. Με γνώμονα την αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου υλικού που βρίσκεται ήδη διαθέσιμο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στα ΕΑΣ, και του οποίου η αξία του με σημερινές τιμές είναι της τάξεως δεκάδων εκατομμυρίων, οι άνθρωποι της EODH σχεδίασαν μια ολοκληρωμένη λύση η οποία μετατρέπει το ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ σε ΤΟΜΑ με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Η βασική έκδοση του πύργου έχει βάρος μάχης 950 κιλών, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι 180 βλήματα έτοιμα για βολή. Το πυροβόλο, εκ της σχεδιάσεώς του, έχει μονό κανάλι τροφοδοσίας και δύναται να λάβει γωνία ανυψώσεως ως +50° και γωνία καταβιβάσεως ως -18°. Ο πύργος δεν διαθέτει κάλαθο, δεν απαιτεί διάτρηση στην οροφή και δεν επηρεάζει την μεταφορική ικανότητα προσωπικού. Στην βασική έκδοση διαθέτει συζυγές πολυβόλο των 7,62 mm ενώ προαιρετικά μπορεί να δεχθεί διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών πυραύλων.

Το ύψος του πύργου από την οροφή του σκάφους είναι 840 mm, το πλάτος 1.200 mm και το μήκος (χωρίς το πυροβόλο) ανέρχεται σε 850 mm. Εναλλακτικώς, στη θέση του πυροβόλου MK30F μπορεί με κατάλληλες τροποποιήσεις να εγκατασταθούν μεταχειρισμένα πυροβόλα MK20 των 20 mm και 2A14 των 23 mm από υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα RH-202 και ZU-23-2 αντιστοίχως.

Ο Έλεγχος Πυρός επιτυγχάνεται μέσω Συστήματος Ελέγχου Πυρός (FCS) 3ης Γενιάς με σταθεροποίηση δύο αξόνων και αυτόματη ιχνηλάτηση στόχου που επιτρέπει βολή ακριβείας εν κινήσει. Η σκόπευση γίνεται με κάμερα ημέρας, θερμική για την νύκτα και συνθήκες χαμηλής ορατότητας καθώς και τηλέμετρο Laser.

Προστασία

Η υπάρχουσα θωράκιση του ΛΕΩΝΙΔΑΣ, με τις κλίσεις που έχει, επιτρέπει εύκολη προσαρμογή πακέτου πρόσθετης θωρακίσεως και δυνατότητα ριζικής αναβαθμίσεως της παρεχομένης προστασίας. Στα πλαίσια ενός τέτοιου εκσυγχρονισμού, θεωρείται απαραίτητη η εγκατάσταση σύνθετης (composite) πολυστρωματικής θωρακίσεως και η προσθήκη εσωτερικής αντιθραυσματικής επενδύσεως (spall liner) ενώ προαιρετικώς είναι εφικτή και η τοποθέτηση αντιναρκικής προστασίας και νέων καθισμάτων αναρτημένων από την οροφή για την προστασία του προσωπικού από εκρήξεις ναρκών. Η αναβάθμιση της παρεχομένης προστασίας (θωράκιση) στο επίπεδο 5 στο εμπρόσθιο τόξο και στο επίπεδο 4 περιμετρικώς, εξασφαλίζει αντοχή σε άμεσα πλήγματα από πυρομαχικά 25 mm x 137 APDS-T (που χρησιμοποιούν τα τουρκικά ΤΟΜΑ) από την απόσταση των 1.000 μέτρων.

Το βάρος μάχης της πλήρως αναβαθμισμένης εκδόσεως ΤΟΜΑ με την τηλεχειριζόμενη εξέδρα οπλισμού εκτιμάται σε 17-17,5 τόννους, αναλόγως της τελικής διαμορφώσεως. Το πλήρωμα αποτελείται από τον Οδηγό, τον Πυροβολητή/ Αρχηγό και αποβιβαζόμενη ομάδα πεζικού 8 ατόμων (2+8).

Ευκινησία

Η αναμενόμενη απώλεια ευκινησίας λόγω της αυξήσεως του βάρους αντισταθμίζεται με αντικατάσταση του κινητήρα 7FA με νέο τύπου Cat C7 και αύξηση της ισχύος από 320 στους 360 ίππους, συν αύξηση της ροπής από 1.100 Nm σε 1.254 Nm χωρίς όμως να προκύψουν προβλήματα αυξημένης καταπονήσεως ή αστοχίας υλικού σε ό,τι αφορά τα επιμέρους υποσυστήματα. Ο νέος κινητήρας συνεργάζεται με νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, νέο κιβώτιο αναστροφής, τροποποιημένο σύστημα αλλαγής Διεύθυνσης/ Διαφορικό, τροποποιημένη Εξαγωγή & Εισαγωγή αέρα και τροποποιημένα Υδραυλικά Συστήματα. Τέλος, ενισχύεται η ανάρτηση με νέες ράβδους στρέψης και αναβαθμίζεται (ψηφιοποιείται) η θέση του οδηγού και όλο το ηλεκτρικό κύκλωμα που βασίζεται πλέον σε αρτηρία δεδομένων.

Επιπλέον δυνατότητες

Στο ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300 μπορεί να εγκατασταθεί προαιρετικώς σύστημα κλιματισμού, σύστημα ΑΡΒΧ προστασίας, Βοηθητική Μονάδα Παροχής Ισχύος (APU), κάμερες εμπροσθοπορείας και οπισθοπορείας, σύστημα επικοινωνιών και ενδοεπικοινωνίας νέας γενιάς, Σύστημα Διοικήσεως & Ελέγχου κ.λπ.

Κατά την EODH, από επιχειρησιακής απόψεως, η πλήρης ανανέωση των υποσυστημάτων και μικρών συγκροτημάτων του οχήματος, θα επιφέρει κατακόρυφη αύξηση της αξιοπιστίας και της διαθεσιμότητας καθώς και διασφάλιση της ροής ανταλλακτικών. Παραλλήλως επιτυγχάνεται η υποστήριξη του υπολοίπου στόλου με υποσυστήματα και ανταλλακτικά από τα αναβαθμισμένα.
Επιπλέον, το όχημα αποκτά:

•Δυνατότητα εμπλοκής κάθε είδους στόχων σε στάση και εν κινήσει.
•Δυνατότητα εμπλοκής στόχων ημέρα και νύκτα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες σε μέγιστες αποστάσεις. Ενδεικτικώς, ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων, αθωράκιστων οχημάτων, ακάλυπτου προσωπικού σε απόσταση 2.000 – 2.500 μέτρων, ελικοπτέρων, αεροσκαφών, UAV μέχρι τα 2.500 μέτρα και προαιρετικώς αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων με αντιαρματικούς πυραύλους, με βεληνεκές αναλόγως του τύπου που θα επιλεγεί.

Όλα τα ανωτέρω επιτυγχάνονται με άνεση, ασφάλεια και πλήρη προστασία του μεταφερόμενου προσωπικού. Με μια τέτοιας εκτάσεως αναβάθμιση εγχώριας σχεδιάσεως, η οποία σε κάθε περίπτωση αξιοποιεί υπάρχον υλικό, δύναται να επέλθει κατακόρυφη αύξηση επιχειρησιακών δυνατοτήτων με ελάχιστο κόστος (εκτιμάται σε 1 εκατ. € ανά μονάδα) και συντομότερους χρόνους υλοποιήσεως. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτονοήτως, σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αναμένεται να εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία γενικότερα καθώς έχει εξασφαλιστεί η κατασκευή του πύργου στην Ελλάδα και ο εξοπλισμός του με εγχώριους αισθητήρες.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Ενδιαφέρουσα πρόταση, πλην ομως θέματα υπάρχουν:
  – η διασπορά του υπάρχοντος πυροβόλου από ότι λέγεται λόγω ότι ειναι κατασκευασμένο για αντιεροπορική χρήση.
  – Δεν γίνεται λόγος για μεταφορά εξωτερικά των δεξαμενών καυσίμου
  – Η θύρα απο-επιβίβασης παραμένει χειροκίνητη;
  – Ο κινητήρας CAT C7 που αναφέρεται σε άλλο δημοσίευμα για 380Hp, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο μοντέλο, αφού θα γίνει αναβάθμιση καλό θα ήταν να πάμε σε +420Hp.

  Θεωρώ πάντως ότι όλα αυτά θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα αν εφαρμοστούν σε Μ2Α2.. δεν θα απαιτήσει αλλαγή κινητήρα, κιβώτιο μετάδοσης, έχει ήδη ισχυρότερη θωράκιση, αντιθραυσματική επένδυση, μεγάλη ευχέρεια απο-επιβίβασης…

 2. Τίποτα δεν θα γίνει,αν και είναι μια καλή λύση για πολλούς λόγους ,σιγά μη δώσουν εγώ σε λέω για 100 τομά της δεκαετίας του 80′, 100μύρια …

 3. Στα μειονεκτήματα θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο αυξημένος (απαράδεκτα) φόρτος εργασίας του αρχηγού πληρώματος, καθώς σε ΤΟΜΑ θα πρέπει να υπάρχει και πυροβολητής (3μελές πλήρωμα), σε περίπτωση δε αναθεώρησης της σχεδίασης ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για πυροβολητή, το ιδανικό θα ήταν και ένα πρόσθετο πανοραμικό Η/Ο σύστημα για τον αρχηγό.
  Επίσης, με εκτιμώμενο βάρος 17-17,5 τόνων δεν είναι και επιτακτική η αλλαγή κινητήρα, καθώς ο υφιστάμενος δεν αναμένεται να καταπονηθεί υπερβολικά από την αύξηση του βάρους, ούτε να σημειωθεί ουσιαστική μείωση επιδόσεων (ενδεικτικά το SK-105 Kürassier που φέρει τον ίδιο κινητήρα Steyr 7FA έχει βάρος 17,7 τόνων).

  1. Το να δωθούν δύο leonidas για την ανάπτυξη πρωτοτυπων δεν νομίζω ότι θα ήταν αδύνατο ώστε να υποβληθούν σε αξιολογιση από το στρατό.Ένα με πύργο με το πυροβόλο και ένα που να φέρει επιπλέον και αντιαρματικο πυραυλο.

 4. 1 εκ ανα οχημα, δλδ μισο δις για ολα μαζι. Οταν ο θειος απο το νιου γιορκ εχει χιλιαδες παπακια να στειλει σχεδον τσαμπα. Θα μου πεις δεν ειναι το ιδιο, αλλα με μια αξιοπρεπη εξτρα θωρακιση κατι μπορει να γινει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.