Βενεζουέλα: Νέο από παλιό – Το εξάκαννο όχημα μάχης Maisanta YZR

Το Maisanta YZR συνοδευόμενο από πεζικάριους

Ο Στρατός της Βενεζουέλας διαθέτει μόνο ξένης κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό τους και ακόμη και την ανακατασκευή τους. Ένα περίεργο πρότζεκτ αυτού του τύπου έγινε γνωστό πριν από μερικούς μήνες. Ένα πειραματικό αντιαρματικό αυτοκινούμενο πυροβόλο με χαρακτηριστική εμφάνιση και με όνομα Maisanta YZR δημιουργήθηκε από ξένης προελεύσεως διαθέσιμα εξαρτήματα.

Νέο από παλιό

Οι πρώτες αναφορές σχετικά με το νέο βενεζουελανικό τεθωρακισμένο όχημα χρονολογούνται στις αρχές Ιουνίου 2021. Τότε οι πρώτες φωτογραφίες του πρωτοτύπου και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά του έγιναν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Σύντομα εμφανίστηκε βίντεο από το πεδίο των δοκιμών οπως και λοιπές πληροφορίες. Επίσημα και ανεπίσημα στοιχεία προσέφεραν μια αρκετά λεπτομερή εικόνα σχετικά με το όχημα.

Το πρότζεκτ, όπως αναμένοντας, τράβηξε την προσοχή. Πρώτα από όλα, αυτό πυροδοτήθηκε από την αρχή της εξέλιξης του. Για τα εξαρτήματα του αυτοκινούμενου πυροβόλου (ΑΚΠ) χρησιμοποιήθηκαν μόνο όσα εξαρτήματα και συγκροτήματα ήταν διαθέσιμα. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα από τα βασικά συστήματα είναι αρκετά παλιά και η πρακτική αξία του σχεδίου που προέκυψε είναι αμφισβητήσιμη. Παρ’όλα αυτά, η προσέγγιση αυτή έχει επίσης τα πλεονεκτήματα της.

Το νέο ΑΚΠ σύμφωνα με πληροφορίες ονομάζεται Maisanta YZR, πήρε το όνομα του από έναν από τους εθνικούς ήρωες της Βενεζουέλας. Το παρωνύμιο «Maisanta» ήταν του Πέδρο Πέρες Ντελγκάδο (1881-1924), ένας επαναστάτης, πολιτικός και πρόγονος του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες. Στο εξωτερικό, το όχημα εμφανίζεται υπό το παρωνύμιο «Βενεζουελανικό M50 Ontos» -κατ’ αναλογία με τον σχεδόν παρόμοιο καταστροφέα αρμάτων των ΗΠΑ.

Είναι σαφές ότι το καλοκαίρι το νέο ΑΚΠ πραγματοποίησε τους απαραίτητους ελέγχους. Αναφέρθηκε ότι επιβεβαιωθήκαν τα κύρια τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του. Ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων, το Maisanta YZR θα μπορούσε να λάβει έγκριση για την είσοδο στην ενεργό υπηρεσία. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες αυτού του είδους και το μέλλον του νέου μοντέλου παραμένει άγνωστο.

Απαρχαιωμένα εξαρτήματα

Το σκάφος του γαλλικού τεθωρακισμένου οχήματος AMX-13 χρησιμοποιήθηκε ως η βάση για το πειραματικό καταστροφέα αρμάτων. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια τροποποιημένη έκδοση του πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων (ΠΕΠ) LAR-160. Διατηρήθηκε το βασικό σκάφος και η προστασία από φυσίγγια οπλών και τα θραύσματα των βλημάτων πυροβολικού, όπως και το συγκρότημα ισχύος και το σκάφος. Την ίδια στιγμή, ο πύργος της αρχικής σχεδίασης αφαιρέθηκε και στην θέση του προσαρμόστηκε μια νέα μονάδα διαφορετικού σχήματος.

Μια κινητή βάση πυροβόλου τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος της νέας μονάδας. Στο πρότζεκτ Maisanta YZR, τοποθετήθηκε πάνω του ένα νέο πλαίσιο, το οποίο δέχθηκε τα κύρια και δευτερεύοντα όπλα, επίσης τα σκοπευτικά της αρχικής έκδοσης δεν έχουν αντικατασταθεί.

Κατάδειξη στόχου με το πολυβόλο M8C

Ο κύριος οπλισμός του καταστροφέα αρμάτων αποτελείται από έξι πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) M40A1 τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη. Το ΠΑΟ αυτού του τύπου διαθέτει ραβδωτή κάννη διαμετρήματος 106 χλστ και ένα περικόχλιο με το ακροφύσιο εκτόνωσης των αερίων. Πάνω από την κάννη είναι το πολυβόλο κατάδειξης M8C. Με την βοήθεια ενός ειδικού πυρομαχικού που προσομοιώνει την βλητική τροχιά του πραγματικού βλήματος, σου επιτρέπει να εκτιμήσει την ακρίβεια της σκόπευσης πριν την εκτέλεση της βολής. Το δραστικό βεληνεκές του M40A1 είναι στα 1350 μέτρα. Το μέγιστο είναι στα 6870 μέτρα.

Το ΠΑΟ M40A1 χρησιμοποιεί ενιαία βλήματα 106Χ607 χλστ με πολεμικές κεφαλές διαφόρων τύπων. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παρόμοιων πυρομαχικών, αλλά  χρησιμοποιούνται κυρίως διατρητικά βλήματα. Τα πυρομαχικά των ΠΑΟ είναι αποθηκευμένα μέσα στο σκάφος του οχήματος, όμως η γέμιση τους εκτελείται από το εξωτερικό του οχήματος. Για να γίνει αυτό, ο γεμιστής εγκαταλείπει το τεθωρακισμένο σκάφος και ανεβαίνει στο πίσω μέρος του σκάφους, από όπου έχει πρόσβαση στα κλείστρα των ΠΑΟ. Παραλαμβάνει τα βλήματα από τις θυρίδες του πύργου.

Ο δευτερεύων οπλισμός περιλαμβάνει ένα βαρύ πολυβόλο M2HB για την εγγύς προστασία του σε αντίθεση με το παλιό αμερικανικό Ontos που διέθετε τέσσερα. Είναι τοποθετημένο στο κέντρο του πλαισίου, ανάμεσα στα δύο μεσαία ΠΑΟ. Υπάρχει επίσης και ένας όλμος 81 χλστ. Μαζί με την πλάκα βάσης και τον δίποδα του, είναι τοποθετημένος στο μπροστινό μέρος του σκάφους. Πιθανόν θα χρησιμοποιείται για την εκτόξευση καπνογόνων και φωτοπαγίδων.

Το Maisanta χρησιμοποιεί το αρχικό σύστημα ελέγχου πυρός του οχήματος. Το δεύτερο και το πέμπτο ΠΑΟ είναι εξοπλισμένα με οπτικά σκοπευτικά παρόμοια με το σοβιετικό PSO-1 4Χ24 που χρησιμοποιείται στο σοβιετικό SVD-63 Dragunov. Πίσω τους βρίσκεται μια μικρή κάμερα, το σκοπευτικό της προβάλλεται στον πίνακα του σκοπευτή. Μια ακόμη παρόμοια κάμερα, χωρίς σκοπευτικό, βρίσκεται πάνω στο πολυβόλο. Σύμφωνα με την εικόνα της κάμερας, ο σκοπευτής πραγματοποιεί την σκόπευση των οπλών και εκτελεί πυρά – με την βοήθεια τηλεχειριστηρίων.

Λόγω της εγκατάστασης των νέων μονάδων στο πύργο του ΑΚΠ Maisanta YZR, είναι μικρότερο από το ΠΕΠ LAR-160 και θα διαθέτει μικρότερο βάρος. Σε αυτήν την περίπτωση, τα οδηγικά χαρακτηριστικά του μπορεί να παραμένουν τα ίδια.

Εξοπλισμός για τους Στρατιώτες

Επι του παρόντος, υπάρχουν ένα ή δυο δείγματα του ΑΚΠ Maisanta για δοκιμές. Από την στιγμή που θα λάβει θετικά αποτελέσματα, ο Στρατός της Βενεζουέλας μπορεί να ζητήσει την μαζική παραγωγή του συστήματος. Η τοπική βιομηχανία, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες της, μπορεί να εκτιμηθεί ότι θα διαχειριστεί με ευκολία μια τέτοια παραγγελία.

Η πιθανότητα μιας τέτοιας μαζικής παραγωγής και οι ποσότητες της εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων εξαρτημάτων. Σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ισοζύγιο 2021, η Βενεζουέλα διαθέτει 20 ΠΕΠ LAR-160 επιώ σκάφους AMX-13. Επιπλέον, 31 οχήματα μάχης αυτού του τύπου είναι σε ενεργό υπηρεσία. Ο αριθμός των ΠΑΟ M40A1 όλων των εκδόσεων εκτιμάται στις 175 μονάδες. Πιθανόν, μια συγκεκριμένη ποσότητα εξοπλισμών και εργαλείων ίσως να βρίσκεται σε αποθήκευση.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες πηγές, ο Στρατός της Βενεζουέλας μπορεί να κατασκευάσει όχι πάνω από ελάχιστες δωδεκάδες του νέου τύπου. Το πιο πιθανό είναι ο όγκος της παραγωγής να είναι 25 με 30 μονάδες. Η κατασκευή περισσότερων ΑΚΠ συνδέεται με ζητήματα ευκαιριών και σκοπιμοτήτων.

Ελάχιστα οφέλη

Γενικά, το νέο βενεζουελανικό ΑΚΠ Maisanta YZR που κατασκευάστηκε πάνω σε πανάρχαια εξαρτήματα είναι ενδιαφέρον -όχι όσο ένα σύγχρονο μοντέλο οχήματος μάχης, για έναν αξιοπερίεργο τρόπο από τεχνικής άποψης. Προφανώς, ένα ΑΚΠ με αυτήν την εμφάνιση έχει ελάχιστα πλεονεκτήματα τα οποία συνοδεύονται από σοβαρά μειονεκτήματα.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του προτζεκτ είναι λειτουργικά και οικονομικά. Το Maisanta επιτρέπει να διατηρείς σε λειτουργία τα παλιά μοντέλα και όπλα, καθώς βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες τους. Οπότε, με τη διαθεσιμότητα του και της υψηλή κινητικότητα του, το σκάφος ενός ελαφριού τεθωρακισμένου οχήματος ανταγωνίζεται με άλλους φορείς του M40A1. Την ίδια στιγμή, τα ΠΑΟ είναι τουλάχιστον καλά όσο το βασικό όχημα μάχης AMX-13 ως προς τα χαρακτηριστικά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΠΑΟ M40A1 διατηρούν ακόμη κάποια αξία. Το γεγονός ότι γενικά οι γείτονες συμπεριλαμβανομένων και των αντιπάλων της Βενεζουέλας δεν διαθέτουν εξελιγμένες Ένοπλες Δυνάμεις. Επομένως, τα πανάρχαια τεθωρακισμένα οχήματα τους μπορεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτα στα σύγχρονα πυρομαχικά των 106 χλστ. Επίσης, το Maisanta YZR δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνο άρματα μάχης αλλά επίσης και να αναλάβει αποστολές οπού πχ δεν απαιτούνται εξαιρετικές διατρητικές δυνατότητες.

Τα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα μπορούν να είναι μια λογική εναλλακτική στα ΠΑΟ M40A1. Ωστόσο, με όλα τα πλεονεκτήματα τους, είναι πολύ πιο ακριβά, το οποίο περιορίζει τις πιθανότητες αγοράς τους. Επιπλέον, η ιδιαιτερότητα του δυνητικό θεάτρου στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν δικαιολογεί την χρησιμοποίηση τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα βλήματα ΠΑΟ 106 χλστ είναι πιο ωφέλιμα από όλες τις απόψεις.

Ωστόσο, οι συγγενείς ατέλειες στον σχεδιασμό είναι σε θέση να εξουδετερώσουν ακόμη και αυτά τα πλεονεκτήματα. Το κύριο πρόβλημα του Maisanta YZR είναι ότι είναι εάν πανάρχαιο σύστημα. Από την εμφάνιση τους, ενα ελαφρύ τεθωρακισμένο οχήματα και ένα ΠΑΟ από τα μέσα του προηγουμένου αιώνα έχουν αποτύχει εδώ και καιρό να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες απαιτήσεις. Αυτό θα περιπλέξει σοβαρά την λειτουργία και την πολεμική χρήση τους ακόμη και στους πιο εύκολους στόχους.

Επιπλέον, η Βενεζουέλα δεν έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει μεγάλες ποσότητες του Maisante. Ακόμη κι αν η παραγωγή ξεκινήσει, ο συνολικός αριθμός τους δεν θα υπερβεί τις μερικές ντουζίνες. Προφανώς, αυτό θα περιορίσει σοβαρά τις επιχειρησιακές ικανότητες τους και δεν θα επιτρέψει να γίνει κατανοητή η πλήρης δυναμικότητα του προτζεκτ.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα

Το βενεζουελανικό ΑΤΠ  Maisanta YZR δείχνει ποια νέα δείγματα μπορούν να κατασκευαστούν με τα διαθέσιμα εξαρτήματα συμπεριλαμβανομένων των παλιών. Ο συνδυασμός του παλιού σκάφους και των εξίσου παλιών όπλων επέτρεψε την απόκτηση νέων δυνατότητων και ενίσχυσε ορισμένα χαρακτηριστικά, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα του προτζεκ κάθε άλλο από ιδανικό ήταν.

Γενικά, το νέο προτζεκ Maisanta δείχνει ποσό σημαντικό είναι να διαθέτεις τη δική σου αμυντική βιομηχανία. Μη διαθέτοντας παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και όπλων, η Βενεζουέλα αναγκάζεται να αναζητήσει βοήθεια στο εξωτερική, η οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμη ή να ξεκινήσει ημι-χειροποίητα προτζεκτ. Και οι δύο επιλογές, όπως δείχνει η πράξη, έχουν τα δικά τους προβλήματα και περιορισμούς.

Πηγή: topwar.ru

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.