Βενεζουέλα: Οι Πεζοναύτες θα παραλάβουν εκσυγχρονισμένα ΤΟΜΠ EE-11VE Urutú

Το βενεζουελανό Σώμα Πεζοναυτών προετοιμάζεται να παραλάβει στόλο εκσυγχρονισμένων τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Engesa EE-11VE Urutú, τα οποία θα διαθέτουν νέο συγκρότημα ισχύος.

Ο στόλος των EE-11VE Urutú, που αποκτήθηκαν το 1984 από το Σώμα Πεζοναυτών της Βενεζουέλας, αποτελείται από περίπου 37 οχήματα Urutú και πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν οτι ο στόλος στο σύνολο του δέχεται εργασίες εκσυγχρονισμού. Τα οχήματα σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται να εισέλθουν σταδιακά στην ενεργό υπηρεσία κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Το σχεδόν $25 εκατομμυρίων πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που ξεκίνησε το 2014, περιλαμβάνει την αντικατάσταση του κινητήρα, του κιβωτίου ταχυτήτων και της ανάρτησης του οχήματος και τον εκσυγχρονισμό των αμφίβιων και οπτικών ικανοτήτων του. Το πρόγραμμα εκτελέστηκε πρωτίστως από τα βενεζουελανικά κρατικά αμυντικά βιομηχανικά ινστιτούτα με τα νέα εξαρτήματα να προέρχονται από έναν διεθνή εργολάβο.

Το EE-11 Urutu είναι ένα βραζιλιανικής κατασκευής αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) που βασίζεται πάνω στο σύστημα κίνησης και το αμάξωμα του τεθωρακισμένου οχήματος EE-9 Cascavel και αρχικά εμφανίστηκε ως μέρος του έργου ανάπτυξης ενός αμφίβιου ομολόγου μεταφοράς προσωπικού αυτού του οχήματος για τον βραζιλιανικό Στρατό και Σώμα Πεζοναυτών (CFN). Τα πρώτα μοντέλα προ-παραγωγής εισήλθαν σε υπηρεσία με το CFN το 1973 και η μαζική παράγωγη άρχισε την επόμενη χρονιά. Παρότι το CFN αρνήθηκε να αποκτήσει το EE-11 Urutu σε μεγάλους αριθμούς, ο Στρατός της Βραζιλίας ήταν πιο πρόθυμος και προμηθεύτηκε 223 οχήματα, αυτά τα οχήματα εισήλθαν σε υπηρεσία το 1975.

Το Urutu ήταν το πρώτο πλήρως αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα που αναπτύχθηκε στην Βραζιλία. Με τις δίδυμες προπέλες του μπορεί να πλεύσει μέσα στο νερό με ταχύτητα 8 χλμ/ωρα. Το Urutus αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στην Λιβύη και το Ιράκ, με τις δύο χώρες να έχουν αποκτήσει μεγάλους αριθμούς για να συμπληρώσουν τους στόλους των τεθωρακισμένων οχημάτων Cascavel. Το Ιράκ ανέπτυξε το Urutu στον Πόλεμο Ιράν-Ιράκ, ο οποίος κατέστη, πρακτικά, το πεδίο δοκιμής του οχήματος. Αργότερα αναπτύχθηκε αριθμός ειδικοποιημένων εκδόσεων για τους σκοπούς της εσωτερικής ασφάλειας, περισυλλογής οχημάτων, αεράμυνας, μεταφοράς φορτίων και μεταφορά τραυματισμένων και ασθενών. Μια υβριδική έκδοση τροποποιήθηκε για να δεχθεί το ίδιο πυροβόλο 90 χλστ που διαθέτει ο ομόλογος του Cascavel, αυτό το όχημα εξήχθη δίχως επιτυχία στον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ως το Uruvel. Κάποτε το Urutus ηταν σε υπηρεσία στο ένα τρίτο των Ενόπλων Δυνάμεων και δυνάμεων Ασφαλείας σε όλον τον κόσμο.

©FAV-Club

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyReconition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.