VIII Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ: Έκθεση επετειακού άρματος για τα 25 χρόνια υπηρεσίας του “Leopard 1A5” στον ΕΣ, στα Ιωάννινα (φωτ)

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 105 ετών από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων και της συμπλήρωσης των 25 ετών από την ένταξη του άρματος μάχης τύπου “Leopard 1A5” στον Ελληνικό Στρατό, η 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία πραγματοποιεί στατική έκθεση επετειακού Άρματος Μάχης, σε χώρο παρακείμενο του Στρατηγείου του Σχηματισμού, στα Ιωάννινα.

Οι αρματιστές και το άρμα μάχης “Leopard 1A5” ειναι της δύναμης της 8ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεων (ΕΑΝ), που εδρεύει στο Καλπάκι.

Η έκθεση λειτουργεί από 20 έως 25 Φεβρουαρίου 2018, από ώρες 10:00 – 13:00 και 16:30 – 18:00 καθημερινά και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Leopard 1A5Leopard 1A5Leopard 1A5Leopard 1A5Leopard 1A5Leopard 1A5Leopard 1A5Leopard 1A5Leopard 1A5

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Eκείνος ὁ Μεγάλος Κόκκινος Ταύρος στον πύργο,πολύ με φτιάχνει.
  Ἡ σκούφια του κρατάει από το Απειρωτᾶν,το κοινό των Ηπειρωτών δηλαδή,και φτάνει στο μεραρχιόσημο της ιστορικής 8ης Μεραρχίας (VIII MΠ).
  Θα κάνω μία κατ᾿εξαίρεση παρέμβαση στα οργανωτικά του ΕΣ,και θα δηλώσω ευθαρσώς ότι ἡ 8η Μεραρχία δέν έπρεπε να καταργηθεί ὡς διοίκηση τουλάχιστον,είναι πολύ βαρύ το ιστορικό της φορτίο από τις 28 Οκτωβρίου του 1940.
  Θα έπρεπε να παραμείνει ὡς επιχειρησιακό στρατηγείο τουλάχιστον,περιλαμβάνοντας την σημερινή 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία,με οποιοδήποτε όνομα,αλλά και την διπλανή 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία.

 2. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια στο διοικητή και τα στελέχη της 8ης ΕΑΝ.
  Οποιαδήποτε σύγκριση με την ΠΑ είναι άτυχης. Ο ΣΞ δεν διαθέτει την πείρα και την τεχνογνωσία για επετειακα εκθέματα όπως η ΠΑ η οποία έχει και διεθνείς διακρίσεις.
  Η ΠΑ είναι έτη μπροστά.
  Πάντως, την επόμενη φορά πιστεύω και ευελπιστώ οτι το επόμενο επετειακό έκθεμα του ΣΞ θα είναι πιο καλαίσθητο.

 3. Εντάξει, ας κρατήσουμε τον κόκκινο ταύρο, που ως έμβλημα τεθωρακισμένης μονάδος είναι εξαιρετικός. Όσο για την 8η Ταξιαρχία, μάλλον με τα σημερινά δεδομένα ( αν και απο παλιά βρωμούσε η ιστορία με την Αλβανία) χρειάζεται να επανέλθει σε επίπεδο Μεραρχίας, έστω με συμπλήρωμα επιστρατευόμενες μονάδες. Δεν είναι μονάχα θέμα παραδόσεως, είναι ότι με τέτοιους ελεεινούς γείτονες είναι αναγκαία κάποια προβολή ισχύος, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο.

 4. Πολύ καλή προσπάθεια – αρκετά καλό το αποτέλεσμα. Ως προς την αρίθμηση, με λατινικά αριθμούνται οι Μεραρχίες και με αραβικά οι Ταξιαρχίες. Αρα το ορθό είναι: 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού η οποία έχει επιπρόσθετα ιστορικό τιτλο: «VIII Μεραρχία Πεζικού Ηπείρου Κατσιμήτρος»

  1. Τα τάγματα/συντάγματα αριθμούνται αραβικά,οἱ μεραρχίες και οἱ ταξιαρχίες λατινικά,και τα σώματα και οἱ μονάδες τους,ἑλληνικά,π.χ :Δ΄ΣΣ,Δ΄ΕΑΝ.
   Οἱ ταξιαρχίες αριθμούνται λατινικά,όπως οἱ μεραρχίες,επειδή θεωρούνται και αυτές σχηματισμοί.
   http://staratalogia.blogspot.de/2017/03/xxiv.html

  2. ΣΚ 30-1 Α, σελίδες Δ – 16,17. Αθήνα, Ιούνιος 2014.

   Σωστά ο ΣΚ γράφει ότι τα Συντάγματα, οι Στρατιωτικές Διοικήσεις και οι Ταξιαρχίες Πεζικού αριθμούνται με αραβικούς αριθμούς, οι Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και οι Μεραρχίες με λατινικούς αριθμούς, τα Σώματα Στρατού με ελληνικά γράμμα και η Στρατιά με αραβικό αριθμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.