Βίντεο: Αυστριακός Αξιωματικός αναφέρει – Το Λουχάνσκ έπεσε – τι να περιμένουμε;

Στιγμιότυπο από το You Tube

Ο Συνταγματάρχης Markus Reisner, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της Στρατιωτικής Ακαδημίας “Theresan” των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει στο επίσημο κανάλι των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, στο You Tube, βίντεο με αναφορές στα αγγλικά σχετικά με τη εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία παρουσίασε την νέα αναφορά από τον πόλεμο της Ουκρανίας με τίτλο “Το Λουχάνσκ έπεσε – τι να περιμένουμε;”

Στο νέο βίντεο, ο Reisner, απευθυνόμενος προς το κοινό, λέει ότι «η παραγωγή και η παρουσίαση των βίντεο γίνεται όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτη, όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η ουδέτερη ματιά στην κατάσταση, ειδικά στις πολεμικές επιχειρήσεις, μπορεί να μας δώσει ένα σαφές αποτύπωμα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο πεδίο».

Η αναφορά του ΣΧΗ Reisner αρχίζει κάνοντας μια εισαγωγή στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας τα σημεία:

 1. Πόλεμος τριών μηνών από 3 Απριλίου μέχρι 3 Ιουλίου.
 2. Ποπασνάγια … η διείσδυση
 3. Καταστροφή δυτικών οπλικών συστημάτων που κατείχαν οι ουκρανοί από τους Ρώσους.
 4. Χαοτική υποχώρηση των ουκρανών.

Ο ΣΧΗΣ Reisner στο κεφάλαιο της αναφοράς του με τίτλο «Τι επακολουθεί» ξεκινάει αναφερόμενος στους τέσσερις άξονες που θα μας κάνουν να κατανοήσουμε καλύτερα ποιο θα είναι το μέλλον των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι άξονες είναι: το έδαφος, ο χρόνος, οι πληροφορίες και οι δυνάμεις.

 1. Έδαφος: “Το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας για την ουκρανική πλευρά;”
 2. Χρόνος: “Θα υπάρξει κάποιου είδους παύσης των επιχειρήσεων ή όχι;”
 3. Πληροφορίες: “Που θα επιτεθούν εν συνεχεία οι Ρώσοι;”
 4. Δυνάμεις: “Γνωρίζουμε” λέει ο ΣΧΗΣ “από την αρχή του πολέμου ότι οι Ρώσοι ενισχύουν τις μονάδες τους. Επίσης γνωρίζουμε από την αρχή της μάχης του Ντόνμπας η αναλογία ήταν 81 μονάδες επιπέδου τάγματος των ουκρανών σε αντίθεση με τις 93 μονάδες επιπέδου τάγματος των Ρώσων, τα λεγόμενα τάγματα τακτικών ομάδων (BTG). Όπως φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι ενίσχυσαν αυτά τα 93 BTG με 15 ακόμη. Οπότε τώρα είναι περίπου 108 BTG. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα διαθέτουν διαθέσιμες 60 μονάδες επιπέδου τάγματος. Οπότε στην αναλογία δυνάμεων φαίνεται ότι η ικανότητα των ουκρανών να πολεμήσουν μειώνεται ενώ η ρωσική πλευρά συνεχίζει να ενισχύεται μεταφέροντας στρατιώτες και βαρύ πολεμικό υλικό από την Ρωσία”.

Ο αυστριακός ΣΧΗΣ παρουσιάζει επίσης τα οπλικά συστήματα που έδωσαν οι ξένες χώρες στην Ουκρανία και που ανατρέπουν τα δεδομένα (game changers), όπως τα 250 άρματα μάχης T-72 που χρησιμοποιούνται στις περιοχές του Χαρκόβου και της Κχέρσον εκ των οποίων κάποια έχουν κυριευτεί ή καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. Το επόμενο σύστημα που παρουσιάσει ο αυστριακός ΣΧΗΣ είναι το γερμανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH 2000 και το πολωνικό Α/Κ πυροβόλο KRAB που επι του παρόντος επιχειρούν εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων. Επίσης, αναφέρεται και στα “HIMARS που και αυτά εκτελούν επιχειρήσεις αυτήν την στιγμή. Αυτήν την στιγμή η Ουκρανία με τα PzH 2000 χρησιμοποιεί πυρομαχικά SMArt 155 για να έχει προσβολές μεγάλης ακρίβειας επι των πιθανών στόχων. Το σύστημα HIMARS έχει εκτελέσει βολές σε ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν μέσα στην Ουκρανία αλλά και μέσα στην ρωσική επικράτειά με την χρήση του πυραύλου M31A1 που έχει βεληνεκές περίπου 80 χλμ.”

“Πρέπει όμως, να θυμόμαστε πάντα ότι έχουμε να κάνουμε έναν πόλεμο φθοράς που εκτελείται σε δύο επίπεδα,” επισημαίνει ο Συνταγματάρχης.

“Το πρώτο επίπεδο είναι το τακτικό/επιχειρησιακό επίπεδο. Ένας Ουκρανός Στρατηγός ανέφερε ότι οι απώλειες τους είναι αρκετά μεγάλες καθώς, όπως λέει ο Ουκρανός Στρατηγός, όταν τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα M777 εκτελούν 1-2 βολές δέχονται αμέσως πυρά από το ρωσικό πυροβολικό. Πολλά από αυτά καταστρέφονται υποχρεώνοντας τους ουκρανούς να τα αποσύρουν στα μετόπισθεν για επισκευή.

Το δεύτερο επίπεδο, το οποίο είναι σημαντικό, είναι το στρατηγικό επίπεδο επειδή από την 24η Φεβρουαρίου συνεχίζουμε να παρατηρούμε καθημερινές επιθέσεις στην Ουκρανία, ημέρα και νύχτα, ειδικά από την αεροπορία αλλά επίσης και με βαλλιστικούς πυραύλους. Όσο η Ουκρανία δεν διαθέτει αεράμυνα και αεροπορία αυτή η στρατηγική φθορά θα συνεχίσει να υπάρχει. Ένα παράδειγμα για αυτές τις αεροπορικές επιθέσεις είναι η νύχτα 25 προς 26 Ιουνίου όπου τεράστιες ποσότητες ρωσικών αεροσκαφών εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας απ’ όπου εξαπέλυσαν πυραύλους και ρουκέτες μέσα στον ουκρανικό εναέριο χώρο όπου προέβαλαν συγκεκριμένους στόχους.”

Συνεχίζει την παρουσίαση του αναφερόμενος τα «τέσσερα βασικά προβλήματα» της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο που παραμένουν αμετάβλητα.

1ο πρόβλημα: Η Ουκρανία κατάφερε να διατηρήσει το κέντρο βάρους, το πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο στο Κίεβο και

2ο πρόβλημα: κατάφεραν να αντικρούσουν κάθε επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας στα δυτικά της χώρας.

3ο πρόβλημα: Άλυτο παραμένει το πρόβλημα στο Ντόνμπας, το σημείο όπου εξελίσσονται οι μάχες τους τελευταίους τρείς μήνες και πολύ πιθανόν και τους επόμενους μήνες.

4ο πρόβλημα: Είναι το πρόβλημα στα νότια της χώρας επειδή οι Ρώσοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει προγεφύρωμα στην απέναντι όχθη του Δνείπερου και μπορεί μετά τον χειμώνα να επιτεθούν για παράδειγμα προς την κατεύθυνση της Οδησσού ή ακόμη χειρότερα προς το κέντρο της χώρας.

Κλείνει την παρουσίαση του αναφερόμενος, “παρότι βρισκόμαστε στο Καλοκαίρι, με την επικείμενη έλευση του χειμώνα το πρόβλημα της Ουκρανίας είναι η επιβίωση της κατά την χειμερινή περίοδο.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Ένα από τα πολύ καλά νέα από τον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ότι και τα «διάσημα» ρωσικά S-400 είναι εντελώς αβοήθητα απέναντι στα HIMARS.

 2. Από τις αρχές του φθινοπώρου του 2021, ακούω προσεκτικά συνεντεύξεις με τον στρατηγό Waldemar Skrzypczak, τον πρώην Πολωνό διοικητή των χερσαίων δυνάμεων. Ως νέος, υποδειγματικός επιτελικός αξιωματικός, υπηρέτησε κάποτε στα ίδια δωμάτια με ολόκληρη τη διοίκηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Γνωρίζει πολύ καλά τον ρωσικό τρόπο σκέψης. Λοιπόν, στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι προβλέψεις του, ακόμα και αυτές οι άκρως «παράλογες», πάντα γίνονταν πραγματικότητα μετά. Για παράδειγμα, το φθινόπωρο 2021 ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν είναι δυνατή. Και θα έχανε τον πόλεμο με την Ουκρανία εάν στηριζόταν αποκλειστικά στα στρατεύματα του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας. Τα είπε όταν άλλοι στρατηγοί προέβλεπαν ότι το Κίεβο θα έπεφτε μετά από τρεις ημέρες πολέμου. Πχ. πρόσφατα προέβλεψε με μεγάλη ακρίβεια την πορεία και την έκβαση των επιχειρήσεων του περασμένου μήνα στο Λούγκανσκ και το Ντονμπάς. Αρκετές εβδομάδες πριν ο gen.Skrzypczak μας έλεγε τα ίδια, τα οποία εδώ ο Αυστριακός μας τα λέει, μα μετά, όταν ήδη έχουν γίνει. Και ο Waldemar Skrzypczak μας έλεγε ότι ως αποτέλεσμα τον επιχειρήσεων σο Λούχανσκ, χωρίς συμαντικό κέρδος μα με μεγάλες απόλειες, οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα μπορούν να επιτεθούν σοβαρά για εβδομάδες. Στη συνέχεια, προέβλεψε ότι οι εκτοξευτές HIMARS θα γίνονταν το game-changer. Και πράγματι γίνονται. Είναι ήδη ορατό. Και τώρα λέει ότι υπάρχουν ήδη αρκετές δεκάδες από αυτούς τους εκτοξευτές, ήδη στην Ουκρανία και τα πληρώματα τους εκπαιδεύονται. Τώρα εγώ να προσθέσω και φήμες από την Πολωνία ότι ετοιμάζονται ήδη να φύγουν για το μέτωπο και τα 232 πολωνικά επόμενα των Τ-72, τα PT-91 “Twardy”. Και το λέω επειδή σήμερα, για πρώτη φορα, τα έγραψε και η σελίδα defence24.pl. __________________ O Αυστριακός εντελώς λάθος όλα τα τανκ της οικογένειας Τ-72 τα λέει “heavy tanks” – είναι μεσαία, πολύ πιο ελαφρά από τα Leopard, Abrams.

 3. από την ιστοσελίδα εργοστασίου: PT-91 “Twardy”… Gross weight: 45900[kg]

  Και τα άλλα technical data θα τα βρείτε εδώ: https://bumar.gliwice.pl/en/strefa-militarna/o/czolg-pt-91a-twardy

  232 τεμ. υπάρχουν έτοιμα για δρόμο μπρος την Ουκρανία. Ενώ οι Αμερικανοί (λέγεται… ) θα φέρουν 300 τεμ τον Abrams (sep2), ως άρματα μάχης αντικατάστασης. Επειδή 240 τεμ των πολωνικών T-72 kai των T-72M1R ήδη έφυγαν στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.