Βίντεο: Ισραήλ – Θωρακισμένος προωθητής γαιών D9 σπρώχνει παροπλισμένο Merkava

Στιγμιότυπο απο το βίντεο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα άρματα μάχης Merkava Mk.4 εξοπλισμένα, μεταξύ των άλλων, με συστήματα ενεργητικής προστασίας.

Τα άρματα μάχης των προηγούμενων εκδόσεων δεν είναι πλέον λειτουργικά. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις, περισσότερα από εξακόσια άρματα μάχης Merkava Mk.3 βρίσκονται σε καθεστώς αποθήκευσης, τα υπόλοιπα μπορούμε να τα δούμε στα μουσεία, σε εγκαταστάσεις παροπλισμένου εξοπλισμού και σε πεδία εκπαίδευσης όπου χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, εμφανίστηκε βίντεο στο διαδίκτυο με ένα από αυτά τα παροπλισμένα άρματα μάχης που χρησιμοποιείται ως στόχος σε πεδίο ασκήσεων. Το τεθωρακισμένο όχημα με τον πύργο του στραμμένο προς στα δεξιά φαίνεται να παρεμποδίζει τη διέλευση μιας φάλαγγας, και ένας τεθωρακισμένος προωθητής γαιών Caterpillar D9 κλήθηκε να επιλύσει το πρόβλημα.

Η πρώτη προσπάθεια του -πολλών τόνων- γίγαντα να διανοίξει τον δρόμο δεν ήταν επιτυχημένη – έχοντας καρφώσει το «μαχαίρι» στο Merkava, ο βαρύς προωθητής γαιών αρχίσει να γλιστράει. Έχοντας πάει λίγο πίσω, ο οδηγός του D9 άλλαξε την πορεία της κίνησης, μετά την οποία κατάφερε να μετακινήσει το άρμα μάχης από τη θέση του – το οποίο με έναν μεταλλικό θόρυβο και κροτάλισμα, κύλισε στην πλαγιά.

Πιθανόν η τροχιά της πορείας του ακυβέρνητου άρματος να θεωρήθηκε αρκετά απρόβλεπτη για το πλήρωμα ενός από τα Merkava Mk.4 που βρίσκονταν πιο κάτω, οπότε κινήθηκε γρήγορα προς τα πίσω ώστε να βρεθεί σε ασφαλή απόσταση.

Τα άρματα μάχης αυτής της οικογενείας δημιουργήθηκαν έχοντας ως βάση την πλούσια πολεμική εμπειρία που απέκτησαν οι ισραηλινοί. Διαφέρουν από τους ξένους ομόλογους τους με την ασυνήθιστη διαρρύθμιση τους – το συγκρότημα ισχύος βρίσκεται μπροστά, το οποίο, όπως αναμένεται, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του πληρώματα όταν βλήματα προσβάλλουν το μπροστινό μέρος του άρματος. Επιπλέον, η θωράκιση που χρησιμοποιούν είναι τύπου διακένου.

Η μαζική παραγωγή τους ξεκίνησε το 1977. Ο οπλισμός της πρώτης έκδοσης ήταν ένα πυροβόλο 105 χλστ, τρία πολυβόλα 7,62 χλστ και ένας όλμος 60 χλστ. Η ισχύς του κινητήρα ήταν 908 ίπποι. Η ανώτατη ταχύτητα επι δρόμου ήταν 46 χλμ/ωρα. Το πλήρωμα είναι 4 άτομα και το βάρος μάχης 61000 κιλά.

Λέγεται ότι το Merkava Mk.1 είχε πολύ καλές επιδόσεις κατά τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982, με ελάχιστες απώλειες (εφτά άρματα δέχθηκαν ανεπανόρθωτα χτυπήματα).

Το 1983, ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του Merkava Mk.2, το οποίο δέχθηκε βελτιώσεις με βάση την εμπειρία του προσφάτου πολέμου: η θωράκιση ενισχύθηκε και βελτιώθηκε το σύστημα ελέγχου πυρός. Ως αποτέλεσμα, το βάρος του αυξήθηκε στα 62000 κιλά.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.