Βίντεο: Σπάνια αρματομαχία ρωσικού T-80BV και ουκρανικού T-64BV

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης VK που δείχνει την πρώτη σπάνια αρματομαχία εκ του σύνεγγυς μεταξύ ενός ρωσικού T-80BV και ενός ουκρανικού T-64BV. Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού υπ. άμυνας, το ουκρανικό άρμα T-64BV καταστράφηκε σε μικρή απόσταση από ένα ρωσικό T-80BV.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπ. άμυνας, πληρώματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ), σε στενή συνεργασία με Πεζοναύτες, εντόπισαν ένα άρμα μάχης T-64BV των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τα οποίο προσπαθούσε να περάσει μέσα από μια δασωμένη περιοχή κοντά στην περιοχή Παβλίβκα της περιφέρειας Ντόνετσκ, στην Ουκρανία.

Βίντεο: Η αρματομαχία των δύο αρμάτων μάχης

Ο ρωσικός Στρατός πραγματοποίησε έφοδο με δυο άρματα μάχης T-80BV των Πεζοναυτών του Στόλου Ειρηνικού.

Κατά τη διάρκεια της επαφής, ένα ρωσικό άρμα μάχης T-80BV χτύπησε από πολύ μικρή απόσταση (κάτω από 200 μέτρα) ένα ουκρανικό άρμα μάχης T-64BV, που ίσως να ενεργούσε ως εμπροσθοφυλακή και να αντιμετώπιζε τις γενικές προφυλακές των Ρώσων, το οποίο εξουδετερώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, τα περισσότερα ρωσικά άρματα μάχης καταστράφηκαν από ουκρανούς Στρατιώτες που χρησιμοποιήσαν αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους και ρουκέτες RPG. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει ακόμη πραγματικές αρματομαχίες μεταξύ του ουκρανικού και του ρωσικού Στρατού. Σήμερα, τα άρματα μάχης δεν χρησιμοποιούνται πλέον όπως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα, το άρμα μάχης χρησιμοποιείται πλέον ως μέσο υποστήριξης με πυρά για το Πεζικό ή την εκτέλεση επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους.

Τα άρματα μάχης παραμένουν ένα απαραίτητο εργαλείο μάχης για την παροχή υποστήριξης στο Πεζικό χάρις στην ανώτερη ισχύ πυρός, την κινητικότητα και την ικανότητα τους να επιχειρούν σε οπουδήποτε έδαφος ή καιρικές συνθήκες.

 Στον ουκρανικό Στρατό, τα άρματα μάχης χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν υποστήριξη με πυρά στο Πεζικό και να καταστρέφουν τις εχθρικές θέσεις.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές ανάμεσα στο ουκρανικό T-64BV και το ρωσικό T-80BV;

Άρμα μάχης T-64

Εγκαταλειμμένο ουκρανικό T-64BV (@CarlHan30554840/Twitter)

Το άρμα μάχης (MBT) T-64 αναπτύχθηκε στο εργοστάσιο μεταφορικών μηχανημάτων του Χάρκοβου υπό τη διεύθυνση του Μορόζοφ και ήταν το πρώτο ρωσικό MBT με τριμελές πλήρωμα. Εισήλθε στην υπηρεσία του ρωσικού Στρατού τον Δεκέμβριο του 1966.

Από την είσοδο του σε υπηρεσία το 1966, το MBT T-64 υπέστη πολλές βελτιώσεις με το T-64A και το T-64B. Το T-64A είναι οπλισμένο με το λειόκαννο πυροβόλο 125 χλστ 2A26M2 με θερμοαπαγωγικό περίβλημα και τροποποιημένο σύστημα αυτόματης γέμισης. Το άρμα είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ), σκοπευτικό TPD-43D για τον ΠΑΜΑ με μεγάλο βλητικό ασπίδιο, ένα αναστολέα κίνησης για τον τέταρτο εδαφικό τροχό και εκτοξευτές καπνογόνων 81 χλστ τοποθετημένους εκατέρωθεν του πυροβόλου 2A26M2 των 125 χλστ.

Το T-64BV διαθέτει μια εντελώς νέα σχεδίαση σε σχέση με το αρχικό T-64 και είναι εξοπλισμένο με την αντιδραστική θωράκιση Kontakt-1 που καλύπτει την μετωπική πλάκα του σκάφους, το εμπρόσθιο τμήμα του πύργου, τις πλευρές και την οροφή, καθώς και τις πλευρές του σκάφους που εκτείνονται μέχρι τους πέντε εδαφικούς τροχούς. Διαθέτει επίσης νέο σύστημα ελέγχου πυρός, σύστημα προστασίας ανθεκτικό στις βόμβες ναπάλμ, σύστημα εκτόξευσης καπνογόνων, σύστημα ταχείας αποσύνδεσης των συγκροτημάτων της κάννης και του κλείστρου, πλευρικές ποδιές και αυξημένη διαδρομή της ανάρτησης.

Το λειόκαννο πυροβόλο 2A26M2 του T-64BV έχει βεληνεκές μέχρι 4000 μέτρα. Το μέγιστο δραστικό βεληνεκές του βλήματος κινητικής ενέργειας (ΚΕ) είναι 2500 μέτρα.

Άρμα μάχης T-80

Δυο ρωσικά T-80BV και ένα T-90A έχουν καταληφθεί από τους ουκρανούς στο Κουριλίβκα κοντά στο Κουπιάνσκ-Βούζλοβοϊ, περιφέρεια Χάρκοβο.

Το T-80 ήταν μια νέα γενιά αρμάτων μάχης που αναπτύχθηκε από τη σοβιετική αμυντική βιομηχανία. Έγινε δεκτό για υπηρεσία στον σοβιετικό Στρατό το 1976. Ήταν το δεύτερο άρμα μάχης στον κόσμο που εξοπλίστηκε με αεριοστρόβιλο κινητήρα μετά το σουηδικό Stridsvagn 103, και το πρώτο που τον χρησιμοποίησε ως τον κύριο κινητήρα πρόωσης. Διαθέτει επίσης πλήρωμα τριών ατόμων.

Το T-80 διαθέτει το ίδιο λειόκαννο πυροβόλο των 125 χλστ 2A46 με το T-72 με οριζόντιο σύστημα αποθήκευσης πυρομαχικών. Ο δευτερεύων οπλισμός περιλαμβάνει ένα πολυβόλο PKT των 7,62 χλστ τοποθετημένο ως συζυγές στα δεξιά του κύριου οπλισμού και ένα πολυβόλο NSVT των 12,7 χλστ είναι τοποθετημένο στην θυρίδα του ΑΠΜΑ.

Από το 1976, το MBT T-80 έχει βελτιωθεί καθώς νέες τεχνολογίες γίνονταν διαθέσιμες, με τις τελευταίες εκδόσεις να διαθέτουν ισχυρότερο κινητήρα, καλύτερη θωράκιση και σουίτα αμυντικών βοηθημάτων.

Τρία εγκαταλειμμένα ρωσικά άρματα μάχης T-80BV στην Ουκρανία (@UAWeapons/Twitter)

Το T-80B είναι μια εξέλιξη του αρχικού T-80 το οποίο είναι εξοπλισμένο με το πυραυλικό σύστημα 9K112 Kobra ικανό να βάλλει τον πύραυλο 9M111 Kobra (NATOική ονομασία AT-8 “Songster”), ο οποίος εκτοξεύεται επίσης από το MBT T-64B. Είχε επίσης βελτιώσεις στο ηλεκτρονικό ΣΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός αποστασιόμετρου λέιζερ.

Το T-80BV είναι μια περαιτέρω εξέλιξη του T-80B και είναι εφοδιασμένο με εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) πρώτης γενιάς Kontakt στο σκάφος και τον πύργο για βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης στο πεδίο της μάχης. Η σχεδίαση και η λειτουργία της ERA είναι πανομοιότυπη με εκείνη του T-64BV. Η τοποθέτηση της θωράκισης ERA προσέδωσε στο T-80BV πολύ μεγάλο βαθμό επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης έναντι των αντιαρματικών όπλων με πολεμική κεφαλή HEAT (High-Explosive Anti-Tank).

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Είμαι της άποψης ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας, καθοριστικός για τη ρωσική επιτυχία εδώ ήταν ότι το ρωσικό τανκ είχε υποστήριξη με εικόνα από ένα drone. Και όχι οι λεπτομέρειες των δύο σχεδίων, με διαφορά αρκετών ετών μεταξύ τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.