Βιολογικά όπλα στην Ουκρανία

Γράφει o Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής[email protected]

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, στις 7 Μαρτίου 2022, ο επικεφαλής της ρωσικής δύναμης ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας, Ιγκόρ Κιρίλλοφ, δήλωσε ότι «μετά από αίτημα της Υπηρεσίας Μείωσης Απειλών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, στην ουκρανική επικράτεια, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο περισσοτέρων από 30 βιολογικών εργαστηρίων».

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι «από το 2021, το Πεντάγωνο εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διάγνωση, την επιτήρηση και την πρόληψη των ζωονοσογόνων ασθενειών στον ουκρανικό στρατό» και ότι «το 2020-2021, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διεξήγαγε έρευνα στην Ουκρανία, για τα παθογόνα του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, της λεπτοσπείρωσης, της μηνιγγίτιδας και των χανταϊών (hantaviruses: προκαλούν στον άνθρωπο αιμορραγικό πυρετό) στο πλαίσιο μιας ουκρανο-γερμανικής πρωτοβουλίας, για τη βιολογική ασφάλεια στα περιμετρικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις 8 Μαρτίου 2022, η Ρωσία ανακοίνωσε πως «απέκτησε έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια, που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα, εργάζονταν για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την ανησυχία ότι «οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν δομές έρευνας για βιολογικά όπλα στην Ουκρανία». Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού σχεδίου να χρησιμοποιηθούν βιολογικά όπλα στη χώρα, σε συντονισμό με το NATO».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι «οι ουκρανικές αρχές στο Κίεβο κατέστρεψαν επικίνδυνα παθογόνα θανατηφόρων ασθενειών, που ήταν αποθηκευμένα σε εργαστήρια της χώρας χρηματοδοτούμενα από τις ΗΠΑ». Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι «έλαβε τεκμηρίωση από υπαλλήλους σε βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την επείγουσα καταστροφή επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η πανώλη, ο άνθρακας, η τουλαραιμία, η χολέρα και άλλες θανατηφόρες ασθένειες».

Επίσης, στις 8 Μαρτίου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για τα βιολογικά τους εργαστήρια στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Κινέζος εκπρόσωπος, Ζάο Λιγιάν, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, που γνωρίζουν καλύτερα τα εργαστήρια, θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν σχετικές συγκεκριμένες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένων των ιών που αποθηκεύονται και της έρευνας που έχει διεξαχθεί».

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι, από την ανεξαρτησία της το 1991, η Ουκρανία δεν έχει εμπλακεί σε επιθετικές ή αμυντικές δραστηριότητες βιολογικών όπλων. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι θεωρούν τη διάδοση βιολογικών όπλων ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, η οποία εντάχθηκε στη Σύμβαση για τα Βιολογικά και Τοξικά Όπλα (Biological and Toxin Weapons Convention – BTWC).

Σύμφωνα με πληροφορίες Δυτικών πηγών, τον Αύγουστο του 2005, με τη διμερή αμερικανο-ουκρανική συμφωνία «Συνεργασίας Μείωσης Απειλών», οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδότησαν την αναβάθμιση των ουκρανικών βιολογικών ινστιτούτων, όπου φυλάσσονταν επικίνδυνα παθογόνα. Στον ιστότοπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα στοχεύει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία μπορεί να ανιχνεύσει και να αναφέρει κρούσματα, που προκαλούνται από επικίνδυνα παθογόνα, προτού αυτά αποτελέσουν απειλές για την ασφάλεια ή τη σταθερότητα».

Τον Ιούνιο του 2010, ένα νέο εργαστήριο έρευνας ασθενειών, με το όνομα «Προσωρινό Κεντρικό Εργαστήριο Αναφοράς», δημιουργήθηκε στην Οδησσό, στα πλαίσια της διμερούς συμφωνίας «Συνεργασίας Μείωσης Απειλών». Το εν λόγω εργαστήριο μελετά βιολογικούς παράγοντες, όπως η τουλαραιμία, ο άνθρακας και ο πυρετός Q. Συνολικά, από το 2013, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει εννέα εργαστήρια του υπουργείου Υγείας και Κτηνιατρικής της Ουκρανίας.

Να τονίσουμε ότι βιολογικό όπλο (Biological Weapon) είναι κάθε συσκευή ή μέσο που εκτοξεύει, διασπείρει ή διαδίδει ένα βιολογικό παράγοντα. Ενώ, βιολογικός παράγοντας είναι κάθε μικροοργανισμός ή τοξίνη, που προκαλεί νόσο στον άνθρωπο, στα ζώα και στα φυτά ή φθορά (εκφυλισμό) υλικών.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρονται σε βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι θα πρέπει να οπλοποιηθούν προκειμένου να κατασκευασθεί ένα βιολογικό όπλο.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.