Βιβλίο: Ισλάμ

Του Εμμανουήλ Χ. Μουρτζάκη

MSc ECE NPS Monterey USA California, Διπλωματούχος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΨΣ Πανεπιστημίου Πειραιά και Μεταπτυχιακού Diploma CEDES Τμήματος Διπλωματικών & Γεωπολιτικών Σπουδών

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί ένα μικρό σε μέγεθος αλλά πολύ περιεκτικό βιβλίο για το Ισλάμ. Οι συγγραφείς του βιβλίου είναι Γάλλοι με βαθιά γνώση της ευρωπαϊκού αλλά και του μουσουλμανικού πολιτισμού. Το βιβλίο μπορεί να αναγνωσθεί ως μελέτη αλλά και ως λεξικό κι αυτό του δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα αντίστοιχα της ίδιας θεματολογίας. Στόχος του είναι η κατανόηση της θρησκείας των μωαμεθανών με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες έρχονται, και θα έρχονται, όλο και περισσότερο σε επαφή τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, στο βιβλίο τονίζεται το γεγονός ότι το Ισλάμ είναι κατά βάση κοινωνικό, πολιτικό, οικογενειακό και οικονομικό σύστημα και λιγότερο υπερβατική θρησκεία όπως ο Χριστιανισμός ή ο Βουδισμός. Αποδεικνύει με ακράδαντα στοιχεία αυτό που προσπαθούν ανεπιτυχώς οι μουσουλμάνοι νομοδιδάσκαλοι να αναιρέσουν, ότι ο Μωάμεθ χρησιμοποίησε στο Κοράνι στοιχεία από τις προσωπικές εντυπώσεις και όσο μπόρεσε να κατανοήσει (ήταν τελείως αγράμματος) από την επαφή του με τους Εβραίους αλλά και τους Μονοφυσίτες και άλλους αιρετικούς Χριστιανούς οι οποίοι κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι επίσης δεδομένο ότι τα όποια θεολογικά επιχειρήματα του Μωάμεθ δεν θα άντεχαν στην όποια κριτική των υψηλής ελληνικής παιδείας θεολόγων και φιλοσόφων του βυζαντινού κόσμου οι οποίοι όταν ήρθαν σε πρώτη επαφή με τα κηρύγματα του Μωάμεθ τα απέρριψαν ως ανάξια να ασχοληθούν.

Τέλος, το βιβλίο είναι πολύ πλούσιο σε ιστορικά στοιχεία χωρίς να κουράζει τους μη ειδικούς, δεν απαιτεί προηγούμενες γνώσεις για τον μωαμεθανισμό ενώ η τιμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Συγγραφέας: ΙΡΒΟΥΑ, ΝΤΟΜΙΝΙΚ – ΙΡΒΟΥΑ, ΜΑΡΙ-ΤΕΡΕΖ
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 978-960-04-3897-0
ΣΕΛ.: 208
Σχήμα: 11 Χ 21
Τίτλος πρωτοτύπου: Les mots de l’ Islam
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
Μετάφραση: Μαλαφέκα, Μαρία
Βάρος: 255.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο

Εκδόσεις: Κέδρος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.