Βλέποντας μέσα από την ομίχλη και την σκόνη του πολέμου

Αμμοθύελλα
Περίπολος στην αμμοθύελλα του Ιράκ (Φωτογραφία: strategypage.com)

Ένα νέο σύστημα φίλτρου μπορεί να επιτρέψει τους στρατιώτες να δουν μέσα από την σκόνη και τα σύννεφα. Θα είναι τόσο περίπλοκο όσο το ανθρώπινο μάτι, και μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο πρόσφατο επιστημονικό επίτευγμα που έχει να προσφέρει στην ενίσχυση της οπτικής αντίληψης.

Χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (AFOSR), η ανάπτυξη του νέου συστήματος πολωτικού φίλτρου έγινε από μία ομάδα συνεργασίας επιστημόνων στα: School of Mines του Κολοράντο (ΚΜΑ) και την ΙΤΝ Energy Systems, έχει την δυνατότητα να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, να ενισχύσει την όραση μέσα στην σκόνη και τα σύννεφα, ακόμα και να βελτιώσει την τρισδιάστατη εμπειρία των θεατών στους κινηματογράφους.

Πόλωση ονομάζεται η διαδικασία, όπου οι ακτίνες του φωτός παρουσιάζουν διαφορετικές ιδιότητες σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά κυρίως η κατάσταση στην οποία όλες οι δονήσεις ή οι συχνότητές του φωτός που λαμβάνουν χώρα σε ένα οπτικό γεγονός .

Κατά τη μέτρηση των διαφορετικών ιδιοτήτων του φωτός, το ανθρώπινο μάτι μπορεί, φυσικά, να δει στο χρώμα, αλλά δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ των εγγενώς διαφορετικών πολώσεων του φωτός που προέρχονται από ένα αντικείμενο.

Αυτό το νέο φίλτρο επιτρέπει στους χρήστες να μετρήσουν την κατάσταση πόλωσης του φωτός γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Δρ Ντέιβιντ Flammer του School of Mines του Κολοράντο (ΚΜΑ), «Ο πλούτος των γνώσεων που περιλαμβάνονται στις πληροφορίες πόλωση του φωτός και την ακριβή μέτρηση της κατάστασης του φωτός, έχει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εφαρμογές.”

Αυτό που θα κάνει την εκμετάλλευση αυτού του πλούτο πληροφοριών σχετικά εύκολο είναι η χρήση του, ο ερευνητής του ΙΤΝ, Dr. Russell Hollingsworth λέει: “Αυτό είναι μακράν το πιο εύκολο στην κατασκευή σύστημα micropolarizer, το οποίο μας επιτρέπει να μετρήσουμε όλες τις ιδιότητες του φωτός σαν να χρησιμοποιούμε μια απλή φωτογραφική μηχανή. ”

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη νέα τεχνική, ας σκεφτούμε τη σύγχρονη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Η κατασκευή των έγχρωμων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών κατέστη δυνατή λόγω της ανάπτυξης του μικρό-χρωματικού φίλτρου που τοποθετήθηκε πάνω στο τσιπ της συσκευής συζευγμένου φορτίου εντός της φωτογραφικής μηχανής, όπου κάθε “pixel” είναι στην πραγματικότητα 3 ή 4 ανεξάρτητα pixel που ανιχνεύουν ένα διαφορετικό χρώμα.

Η ίδια έννοια χρησιμοποιείται για αυτή τη νέα προσέγγιση στην πόλωση, – επίσης, χρησιμοποιώντας μια απλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή – , αλλά υπάρχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Αυτό το νέο φίλτρο όχι μόνο διακρίνει τα χρώματα ,επίσης μέτρα, τόσο το γραμμικά και κυκλικά πολωμένο φως.

Όταν το φως περνά μέσα από σύννεφα ή σκόνη, συνήθως είναι πολωμένο με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Μια φωτογραφική μηχανή πόλωσης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα του να δούμε μέσα από αυτά τα νέφη, και να καθοριστεί με σημαντική ακρίβεια, επιπλέον μπορεί να βελτιώσει την παρακολούθηση ενός στόχου και τη μείωση των σφαλμάτων στη στόχευση.

Μια άλλη σημαντική εφαρμογή είναι η ανίχνευση βιολογικών χαρακτηριστικών της χειρομορφίας  όταν ένα αντικείμενο δεν φαίνεται το ίδιο. Με τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την κυκλική πόλωση ορισμένων βιολογικών υλικών, όπως το DNA, η δομή του έλικα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της των χαρακτηριστικών χειρομορφίας, ώστε να εντοπίσει εύκολα τις ιδιότητές της εικόνας εάν πρόκειται για φίλος ή εχθρός;

Αυτή η προσπάθεια από το ΚΜΑ και την ITN Energy Systems προσφέρει μία σημαντική υπόσχεση σε διάφορους τομείς: της υγειονομικής περίθαλψης, ψυχαγωγία, εσωτερική ασφάλεια και εθνική άμυνα – μια βασική επιτυχία της έρευνας σε πολλά επίπεδα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.